X

הלחץ והמתח בספורט בעולם הילדים – איך להתמודד ואיך לשפר?

בין אם מדובר בפעילות בבית הספר, קבוצה שכונתית או תחרות רשמית, הספורט הוא חלק משמעותי בחייהם של ילדים רבים. יחד עם זאת, התחרות הספורטיבית מביאה עמה לחץ ומתח כבר בגיל צעיר. שרון זגון, מנהל מכון פיזיותרפיה בקריית מוצקין של מכבי שירותי בריאות מסביר איך הלחץ לפני תחרות משפיע על ילדים, איך מתמודדים ואיך משפרים את היכולות הגופניות




אמנם התחרותיות דוחפת את הילדים להצטיינות, אך יחד עם זאת, תחושת הכישלון עלולה להשפיע על התוצר הסופי. לאחר שצפינו בגדולי הספורטאים מתמודדים באולימפיאדה, יכולנו לראות שגם הגדולים ביותר מתמודדים עם מצבי מתח ולחץ ולכן חשוב לדעת שהעבודה הפיזית והמנטלית מתחילה בגיל מאוד צעיר.

לפני התחרות-איך הלחץ משפיע על הגוף?


לפני ובזמן התחרות, הלחץ או ההתרגשות משפיעים על הגוף שעובר שינויים פיזיולוגיים בעקבות שחרור הורמוני הלחץ, כמו אדרנלין וקורטיזול, שמובילים לעלייה בדופק, הזעה מרובה, מתח בשרירים ולעיתים גם לתחושת בחילה. מדובר בתוצאה טבעית של התחושות הפיזיולוגיות שיכולות להפריע לביצועים הספורטיביים של התמודדות הגוף עם מצבים של לחץ ומתח. בכדי להתמודד בצורה נכונה, חשוב להעניק לילדים אמצעים להתמודד על ידי תרגולי נשימה, מדיטציה וחשיבה חיובית. על ידי תרגול נכון, ניתן להפחית את תחושת הלחץ, ולשפר את יכולת הריכוז והביצועים בתחרויות ובכך להביא את היכולות לידי ביטוי בצורה המיטבית ביותר.




להפחית את תחושת הלחץ. כדורעף. צילום המחשה: פיקסאביי

תגובת ותחושת הלחץ-איך מתמודדים?

על ידי שילוב של תמיכה רגשית והדרכה מקצועית ניתן להעניק את הטיפול הטוב ביותר. יש לתמוך בילדים ולהבין את תחושותיהם, זהו תפקידם של המאמנים וההורים, תוך כדי שהם מספקים עצות מעשיות להתמודדות עם הלחץ. לכן חשוב שסביבם תהיה תמיד סביבה תומכת ובטוחה, שתגרום לילדים להרגיש נוח לדבר ולשתף על תחושותיהם ולדעת מהן לבקש עזרה בעת הצורך.

חוסר הצלחה בזמן תחרות -מהם הגורמים המשפיעים?

ישנם גורמים רבים שעלולים להשפיע על חוסר הצלחה בתחרות מלבד הלחץ הנפשי. ישנם גורמים פיזיולוגים כמו כאבי שרירים, כאבי מאמץ או עייפות מצטברת שיכולים להשפיע על הביצועים של הילדים. כאשר הגוף עייף או כואב, היכולת לבצע את התנועות בצורה נכונה פוחתת, ואלו עלולים להתקשות להתרכז ולהציג את מיטב ביצועיהם כדי להימנע ממצבים אלו, חשוב להקפיד על תזונה נכונה, שינה מספקת והכנה גופנית מתאימה לפני התחרויות. מומלץ לשמור על אורח חיים נכון והקפדה על תכנית האימונים, אלו יוכלו להפחית את הסיכויים להופעת כאבים או עייפות במהלך התחרויות וברגעי האמת.

אימונים קבועים תורמים לשיפור היכולת הגופנית. צילום המחשה: פיקסאביי

שיפור היכולות הגופניות על ידי אימונים קבועים

האימונים מחזקים את השרירים, משפרים את הכושר הקרדיווסקולרי ומפתחים את הקואורדינציה והמיומנויות הספורטיביות. לכן אימונים קבועים ותכופים יתרמו משמעותית לשיפור היכולות הגופניות של הילדים ולמזער כישלונות. ישנה חשיבות עליונה לשגרת אימונים שהיא תורמת ומחזקת את הביטחון העצמי ומשפרת את ההתמודדות מצבי לחץ, גם ברמה הפיזית וגם ברמה המנטלית. כאשר הם מתרגלים לשגרת אימונים, הם חווים פחות מתח לפני התחרויות ומרגישים ברמת מוכנות הרבה יותר גבוהה לצלוח את האתגר.

העצמת הישגים תחרותיים והחשיבות לאימוני כושר בגיל צעיר

ילדים שמתאמנים בתכנית עבודה מסודרת מפתחים הרגלים בריאים ונכונים, ובעלי סיכוי גבוה יותר  להישגים תחרותיים. אימוני כושר בגיל צעיר חשובים לפיתוח הגוף והנפש, ביכולתם לתרום לחיזוק הגוף, לשיפור הכושר הגופני ולשיפור היכולות חברתיות וקבוצתיות גם בספורט וגם בחיים האישיים. על אחת כמה וכמה לגבי אימונים משפחתיים שזוהי דרך נפלאה לחיזוק הגוף וגם לחיזוק הקשרים המשפחתיים. פעילויות כמו רכיבה על אופניים, ריצה בפארק או משחקי כדור יכולים לשפר את הכושר הגופני ולהעניק תחושת הנאה ושיתוף פעולה.

כלים להתמודד עם הצלחה וכישלון. כדורגל נערות. צילום המחשה: פיקסאביי

ההשפעה של משחקים משותפים בגיל צעיר על התחרותיות

הם מפתחים את היכולות החברתיות בתוך מסגרת, מעניקים כלים להתמודד עם הצלחה וכישלון ותורמים להבין את החשיבות של עבודה קבוצתית, לכן למשחקים משותפים ותחרותיים בגיל צעיר ישנה חשיבות גדולה לבניית נושא התחרותיות בצורה הדרגתית ונכונה. כדורגל, כדורסל ומשחקי קופסה יכולים להיות דרך מהנה ומחנכת לפיתוח התחרותיות. כאשר מתנסים במשחקים תחרותיים בצורה מהנה ולא מלחיצה, הילדים מפתחים גישה בריאה לתחרויות ועוברים דרך לפיתוח יכולת פיזית ומנטלית, מגלים על עצמם הרבה לאורך התהליך ובונים אישיות שתוכל לעמוד בצורה טובה יותר בעתיד על אתגרי התחרותיות.

לסיכום, תחרות בקרב ילדים היא טבעית ובריאה ומהווה חלק חשוב בהתפתחות. לצד זאת, ישנה את התמודדות עם לחץ ומתח, לכן חשוב לתמוך ולהכווין את דור העתיד, לתת להם את הכלים הדרושים שיכולו לפתח את היכולות הפיזיות, המנטליות והנפשיות שלהם בצורה מאוזנת ובריאה על מנת שיוכלו לשאוף גבוה ולבוא לידי ביטוי.

הכותב: שרון זגון, רכז תחום ייעוץ פעילות גופנית ומנהל מכון פיזיותרפיה בקריית מוצקין, מכבי שירותי בריאות מחוז צפון





אנו פועלים רבות על מנת לכבד זכויות יוצרים - לפי ס׳ 27א לחוק זכויות יוצרים - אם זיהיתם יצירה שלכם מוזמנים ליצור קשר למתן קרדיט newshaifa.net1@gmail.com

עוד בבריאות






























<