X

המדריך לחזרה לשגרה: איך ההורים, המורים ובית הספר צריכים להתכונן לחזרה ללימודים? 

מירב מדמוני, דיקנית הסטודנטים ומרצה באקדמית גורדון מעניקה עצות וטיפים בנושא החזרה האופטימאלית לשגרה

  1. 1

 

עם סיומו של הקיץ השני, בו אנו מתמודדים עם גלי תחלואה, ונוכח מתווה החזרה ללימודים שפרסם משרד החינוך, ברור לכל כי חזרה ללימודים ללא הכנה מראש יישארו שוב את התלמידים מבולבלים.


ד"ר מירב מדמוני אזולאי, דיקנית הסטודנטים ומרצה באקדמית גורדון בחיפה, טוענת שלא רק התלמידים צריכים לבדם להתכונן לתחילת השנה, אלא שדרושה הכנה מקדימה לכל מי שיש לו תפקיד משמעותי במערכות התמיכה של התלמידים, כלומר הורים, מורים ומערכת החינוך כולה.




 

איך חוזרים לשיגרה? בתמונה, מירב מדמוני, דיקנית הסטודנטים ומרצה באקדמית גורדון. צילום: אורטל גנות

 

הורים

חלק מההורים בשנה זו הפכו למורים בעל כורחם ונאלצו לשבת עם הילדים בזום על חשבון שעות העבודה, או להכין שיעורים בשעות שמתאימות להורה ולא בהכרח לילד, שרוצה לראות טלוויזיה.

במשפחות בהן הגבולות היו מטושטשים, גברה תחושת הבדידות, והשהייה יחד לא הביאה בהכרח להידוק קשרים רגשיים. לעומת זאת, במשפחות הנוטות לקדם ציות ומשמעת, הצטמצמה תחושת האוורור בין בני המשפחה והנוכחות ההורית הפכה מורכבת.

אפשר היה לשמוע הורים המשתמשים במשפטים כגון "לא היה לי אויר לנשימה, הרגשתי מחנק".

 

כיצד להתמודד?

החופש הגדול איפשר להורים ולתלמידים הפסקה לאתחול מחדש. החזרה לבית ספר היא חזרה אחרת והמציאות ההורית השתנתה ודורשת התאמה למצב החדש שילווה אותנו בתקופה הקרובה.

ההורים צריכים להבין כי הזמנים היטשטשו הקיץ והלימודים עצמם הצטרפו לכדי חופשה רצופה מוזרה, שבה זמני היקיצה והעבודה לא ממש היו ברורים. לכן, לקראת פתיחת שנה"ל כדאי להתארגן מחדש  כבר כעת, לקבוע יום לקניית ציוד בית ספר, במידה ולא נרכש עד כה, לקיים שיחה עם הילדים ולהסביר להם מהו בדיוק מתווה משרד החינוך על מנת שלא יופתעו ולשאול אותם איך הם רואים את השנה הקרובה ומה הציפיות שלהם.

מומלץ  לתאם עם הילדים הגדולים יותר או לקבוע לקטנים שעות שינה והתעוררות שמתחילות להתכוונן לשעות בית ספר ולהחליט יחד עמם על סדר יום ברור וליצור יש מעין מערכת שעות טנטטיבית שבה תשובצנה פעילויות הפנאי הקבועות והמשתנות כמו חוגים, תנועות נוער.

עבור ילדים  מסוימים, אלו הזקוקים ליותר תיווך שההכנה בבית אינה מספיקה, ידרשו ההורים לגייס גם את צוות ביה"ס בהכנה לקראת החזרה ללימודים. מומלץ על הורים אלו לקבוע פגישה עם המחנכת או היועצת מיד עם חזרת המורים לבית הספר בסביבות אמצע אוגוסט.

ההורים ששהו עם ילדיהם בשנה זו הרבה יותר מהמורים, יכולים להצביע בצורה הטובה ביותר אילו שינויים התחוללו בילדם, ולעדכן בכל דבר שיש בו על מנת להוסיף על הידע הקיים. שיתוף בידע ההורי חשוב עבור כלל הילדים אולם משמעותי בעיקר עבור ילדים שעתידים לקבל מחנכת חדשה או לעבור מסגרות (מעבר לכתה א', לחטיבת ביניים או לחטיבה עליונה).

 

חלק מההורים בשנה זו הפכו למורים בעל כורחם ונאלצו לשבת עם הילדים בזום על חשבון שעות העבודה. צילום אילוסטרציה

 

מורים

למידה מרחוק ולמידה לא סדירה במשך שנה וחצי גוררת באופן טבעי גם פערים לימודיים ורגשיים. הלמידה בקפסולות אפשרה למידה וקשר רק עם חלק מילדי הכיתה. אמנם תנאי הלמידה היו מיטיביים והיחס האישי היה יתרון עצום אולם כעת, משקיימת מחשבה להחזיר למידה לכיתות גדולות, עלול הדבר להקשות על תחושת הביטחון שנבנתה בקבוצות הקטנות. גם ההוראה של המורים אותגרה. מורים נדרשו ללמוד מיומנויות טכנולוגיות ולאמץ דרכי למידה חדשות וטכנולוגיות בזמן הקצר ביותר ולהזיז הצידה סגנונות עבודה שליוו אותם במשך שנים. ישנם מורים שאימצו בקלות את  שיטות  ההוראה החדשות והיו כמגלי עולמות, אך בקרב חלק מהמורים השינוי היה מהיר וקשה מכדי ליישמו מיידית בהוראה .

כיצד להתכונן נכון?

הכנה טובה מביאה לתוצאה טובה ולכן חומרי ההוראה והלמידה צריכים להיות מוכנים, עד כמה שניתן, כבר כעת. בנוסף, המורה צריכה ליצור קשר יזום בעיקר אם היא חדשה ולא מוכרת לכיתה.

לעומת זאת, מורה שממשיך  ללמד את אותם התלמידים, כדאי שיבדוק מה מצבם של הילדים לפני תחילת השנה דרך שיח טלפוני. עליו לברר מה מצבם הלימודי, האם ישנם ילדים שצברו פערים במהלך השנה והצליחו לצמצמם במהלך חופשת הקיץ, האם נדרש  סיוע ותיווך במעבר מהחופשה לכיתה ובכלל היכן ניתן  לסייע חברתית ולימודית.

חשוב להזכיר למורים שההורים זקוקים להם, כדי להבין איזו שגרה צפויה לתלמידים, מה בתוכנית הלימודים, אילו שעות תגבור יינתנו ואיך יראה יום הלימודים. החזרה לשגרה מחייבת ריענון  תקנונים ונהלים – להורים ולתלמידים.

 

בית הספר

בשנה וחצי החולפות התמודדה מערכת החינוך עם אתגרים כמותם לא ידעה, ונאלצה להתנהל תוך כדי תנועה, תוך מאמץ מרכזי לא לתת לסגרים לעצור את רצף הלמידה כדי לא לפתוח פערים. התוצאה – חלק מהתלמידים נותרו מאחור, ברמה הרגשית, החברתית והלימודית .

התמודדות 

החופש הגדול אפשר למערכת להתחיל להתכוונן מחדש. ממקום של הקשבה לצורכי התלמיד וההבנה שמשהו בקצב השתנה.  אין הכוונה לעצור את הטובים והחזקים אלא לספק מענה לילדים שצברו פערים באמצעות מרכזי למידה ותמיכה בקבוצות קטנות. במידה ונאלץ להיכנס לסגר, מומלץ שיבנו מרכזי תמיכה וירטואליים, כל אלה ללא כל עלות להורים. לצורך תמיכה גם בסגלי ההוראה, כדאי להגדיל את מצבת כוח האדם בבתי הספר, למשל על ידי סטודנטים שיסייעו במסגרת המעורבות החברתית.

בימי היערכות  המתקיימים לקראת שנת הלימודים, על המנהל להציג מתווה ברור הכולל היבטים רגשיים לניהול השנה הנוכחית. תוכנית ייעוצית, שאין בה רק למידת חשבון, אנגלית ותורה אלא גם תוכן רגשי  שעניינו אוורור רגשות וקידום מיומנויות של תקשורת וקבלת החלטות.

***

בסופו של דבר, אם חוזרים לשגרה, היא צריכה להיות שגרה. לכן על  המערכות – ההורים, המורים ובית הספר, להתנהל בשקיפות, בשיתוף ובזמינות.

ההורים צריכים לבנות מחדש ביטחון בביתם, לקבוע עקרונות מנחים ולחזק את התקשורת הפתוחה, וכך גם המורים ובית הספר, אשר צריכים לקיים את כל אלה ביחס עם ההורים.

רק כך באמת נצליח לקיים חינוך מיטבי לצד הקורונה.

 

 

 






אנו פועלים רבות על מנת לכבד זכויות יוצרים - לפי ס׳ 27א לחוק זכויות יוצרים - אם זיהיתם יצירה שלכם מוזמנים ליצור קשר למתן קרדיט newshaifa.net1@gmail.com

עוד בחדשות


















<