X

ראשוני – התכנית שתקבע את מקומו של שדה התעופה חיפה

ביום שני תובא לדיון בוועדה המקומית המלצה רשמית של צוות מהנדס העיר, שמעביר ביקורת על תכנית המתאר הארצית לתעופה (תמ”א 13/1) – יוזמה של המועצה הארצית לתכנון ובנייה. חוות הדעת מזהירה: התכנית תקבע מסלול קצר מדי לשדה התעופה בחיפה, תמנע ממנו לשרת טיסות בינלאומיות – ותעכב את פיתוח העיר

  1. 1

נמל תעופה חיפה. צילום: רשות שדות תעופה

בישיבת ועדת המשנה לתכנון ובנייה של חיפה שתתקיים ביום שני, 7 באפריל, תובא לדיון המלצה מקצועית של צוות מהנדס העיר בנוגע להצעת תכנית המתאר הארצית לתעופה – תכנית שמובילה המועצה הארצית לתכנון ובנייה ונקראת “תמ”א 13/1”.


מדובר בתכנית שמבקשת להסדיר מחדש את פריסת שדות התעופה הפנים-ארציים בישראל, תוך ביטול התכנית הקודמת – תמ”א 15.




צוות מהנדס העיר מתריע כי האופן שבו נוסחה התכנית פוגע בשדה התעופה בחיפה ולא מאפשר לו להפוך לשדה משמעותי שישרת גם טיסות בינלאומיות. “התכנית המוצעת מנוסחת באופן כזה שאינו מייצר חלופה לחזון ולהתווית הדרך של תמ”א 15. היא אינה מגדירה היררכיה של שדות תעופה, אינה מסווגת אותם על-פי תפקידם במערך התעופה הלאומי, מתעלמת מסוגיית הטיסות הבינ”ל ואינה מאפשרת גמישות להגדלתו בעתיד”.

במסגרת התכנית הארצית החדשה, נקבע כי שדה התעופה בחיפה יפעל בהתאם לתכנית תשתית לאומית קודמת – תת”ל 80 – הקובעת מסלול באורך של 1,247 מטרים בלבד.

אלא שלפי צוות מהנדס העיר, מסלול כזה קצר מדי ואינו מאפשר נחיתה והמראה של מטוסים בינלאומיים, אפילו לא ליעדים אזוריים באירופה, מה שמוביל לבעיה חמורה מבחינת הפוטנציאל של השדה.

“כפועל יוצא – שדה התעופה בחיפה יישקף אורך מסלול שלא יאפשר לשרת צרכים בינלאומיים אזוריים לטווחים אפקטיביים באירופה ולחזק את הכלכלה המקומית, תיירות הפנים והחוץ ואת השירות התעופתי לכלל תושבי צפון הארץ והמטרופולין”.

בפועל, המשמעות היא שחיפה לא תוכל להפוך ליעד או מוצא לטיסות לחו”ל, אפילו לא לאיים הקרובים, יוון או קפריסין – ותיאלץ להסתפק בטיסות פנים או כלל לא.

כזכור, ב־2019 נחתם הסכם בין עיריית חיפה, משרד התחבורה, רשות שדות התעופה וחברת נמלי ישראל, שלפיו שדה התעופה בחיפה יכלול מסלול באורך של 2,100 מטרים – מה שהיה מאפשר לו לקיים טיסות בינלאומיות לטווחים קצרים-בינוניים.

אלא שהתכנית הארצית שמובאת כעת לדיון לא מתייחסת להסכם הזה וקובעת מגבלה תכנונית שלא מאפשרת בעתיד הארכת המסלול: “אנו מבקשים לקבוע את מימוש הפוטנציאל המלא של שדה התעופה בחיפה בעתיד… שמסלולו יגיע עד ל־2,100 מ’ ברוטו, בהתאם למגבלות הבנייה המוצעות”, נכתב בהמלצה.

התכנית הארצית מתייחסת לשדה תעופה עתידי באזור חדרה – שאמור להחליף את שדה התעופה בהרצליה. אך כאן מצביע צוות מהנדס העיר על כשל נוסף: השדה בחדרה סומן בתכנית כ”סימבול בלבד”, כלומר – ככותרת על המפה, בלי פירוט של שטח, מגבלות, תכנון או אורך מסלול.

ובינתיים – חיפה תיאלץ לקלוט את פעילותו של השדה בהרצליה, באופן שאמור להיות זמני – אבל בפועל עשוי להפוך לקבוע. “עלול הזמני להיהפך לקבוע… פעילות התעופה הכללית הצפויה הינה מכבידה מבחינת רעש והשפעות סביבתיות, תופסת נפח פעילות על חשבון טיסות תיירותיות ואינה נותנת אופק להתפתחות כלכלית ותיירותית של המטרופולין והעיר”.

צוות מהנדס העיר ממליץ על ארבע דרישות מרכזיות מהוועדה: “הוספת התייחסות לתעופה הבינלאומית וסיווג שדות התעופה, והגדרת שדה התעופה בחיפה כשדה בינלאומי במערך הלאומי”.

“שימור אפשרות מימוש הפוטנציאל המלא של שדה התעופה בחיפה, תוך הרחבת מגבלות הבנייה, בהתאם למסלול באורך של עד 2,100 מ’”.

“הטמעת שדה התעופה המתוכנן בחדרה בתמ”א 13/1, תוך קביעת שטח, אורך מסלול והגבלות – להבטחת הקמתו בעתיד”.

“לא לאפשר לשדה התעופה בחיפה להיות שדה זמני – אלא רק עד שתוקם חלופה מוסדרת באזור המרכז, בלוחות זמנים ברורים”.

ביום שני, חברי הוועדה המקומית יצטרכו להכריע האם לקבל את ההמלצה ולהעביר אותה לוועדה המחוזית. זו עשויה להיות הזדמנות קריטית לעיר חיפה לדרוש מחדש את מקומה במפת התעופה של ישראל – או לאבד אותו לעשורים הקרובים.






אנו פועלים רבות על מנת לכבד זכויות יוצרים - לפי ס׳ 27א לחוק זכויות יוצרים - אם זיהיתם יצירה שלכם מוזמנים ליצור קשר למתן קרדיט newshaifa.net1@gmail.com

עוד בחדשות