X

ניוז בעיניים שלנו: מנהרות הכרמל – מהמנדט הבריטי ועד לעליית התעריפים והמחאה הציבורית

עוד כשהמנדט הבריטי שלט בארץ עלה הרעיון של מנהרה שתחצה את הכרמל. עשרות שנים אחרי, לצד צמצום זמני הנסיעה, עולות אינספור טענות נגד החברה המפעילה את מנהרות הכרמל, על קנסות מאוחרים ועל עליות מחיר תכופות: "בירושלים יש מנהרה הרבה יותר ארוכה והיא בחינם". ניוז בעיניים שלנו

  1. 1

 

את המדור נפתח הפעם בשאלת טריוויה. האם ידעתם שישנו חוק הנקרא 'חוק מנהרות הכרמל' והוא חוקק במיוחד עבור, ובכן, עבור מנהרות הכרמל או בשמו המלא "חוק כבישי אגרה (מנהרות הכרמל) תשנ"ה-1995"?


החוק קובע כי "כבישי מנהרות הכרמל יהיו כבישי אגרה, מיום שנחתם לגביהם חוזה זכיון לפי הוראות חוק זה".




כמו מיזמים נוספים באזורינו, כגון המטרונית והרכבל, מדובר ברעיון ישן נושן שנולד עשרות שנים לפני שיצא לפועל. עוד בתקופת המנדט הבריטי בארץ ישראל, הועלתה הצעה לכריית מנהרה מתחת לכרמל, אך מאחר והבריטים עזבו את הארץ הדבר לא יצא לפועל.

בשנות ה-60 של המאה ה-20 עלה שוב הרעיון, שכן כבר אז היו בעיות תחבורה קשות בעיר התחתית בחיפה ובכבישים המובילים לנמל חיפה.

שנים רבות חלפו מבלי שנעשה דבר ובסוף שנות ה-80 של המאה הקודמת שוב עלה רעיון המנהרה, הפעם בפני ראש העירייה דאז אריה גוראל, אך שוב הוא לא יצא לפועל.

רק בדצמבר 1996, פורסם המכרז לביצוע המיזם. קבוצת כרמלטון זכתה במכרז לביצוע הפרויקט במשך ארבע שנים ולגביית האגרה במשך 31 שנים, בשיטת בנה-הפעל-העבר (BOT).

בינואר 2007, עשרות שנים מאז נרקם הרעיון המקורי, החלו העבודות בשטח ובנובמבר 2010 נחנכו מנהרות הכרמל ונפתחו לתנועת כלי רכב, לשמחתם של הנהגים.

 

מנהרות הכרמל. צילום: דורון גולן

רק ב-2007, עשרות שנים לאחר שנרקם הרעיון המקורי, החלו העבודות להקמת מנהרות הכרמל. צילום: דורון גולן

 

הממשלה התחייבה להעניק לזכיינית "רשת ביטחון", מכספי המיסים של תושבי המדינה, זאת במקרה שיסעו בכביש פחות כלי רכב מכפי התכנון, בדומה להסכם עם זכיינית כביש חוצה ישראל.

כרמלטון, כך על פי ההסכם, תשתף את המדינה ברווחיה אם התנועה במנהרות תהיה גבוהה מהצפוי. כך או כך, הזכיינית מבוטחת מפני הפסד כספי.

אורך הכבישים בפרויקט מנקודת הכניסה אל נקודת היציאה, הוא 6.5 קילומטרים, מהם כ-4.7 קילומטרים במנהרות.

אורכה של המנהרה המערבית 3,200 מטרים ואורכה של המנהרה המזרחית הוא 1,643 מטרים. כל אחת משתי המנהרות היא בגובה של שישה וחצי מטרים.

אחת המטרות המרכזיות של מנהרות הכרמל, היא לצמצם את זיהום האוויר, מתוך מחשבה שככל שיותר כלי רכב ייסעו במנהרות, כך יפחת זיהום האוויר מכלי רכב כבדים כמו משאיות, שיעדיפו לקצר את זמן הנסיעה באמצעות נסיעה במנהרות הכרמל ולא יגרמו לעומסי תנועה ולזיהום, בעיקר באיזור העיר התחתית בחיפה.

 

מנהרות הכרמל. צילום: דורון גולן

4.7 קילומטרים של מנהרות מתחת לאדמה. מנהרות הכרמל. צילום: דורון גולן

 

על אף שהמנהרות מאפשרות תנועה חלקה ומהירה מקצה לקצה, מהירות הנסיעה המרבית המותרת היא 80 קילומטר לשעה.

אגף התנועה במשטרה הבין עד מהרה שהמנהרות, שמציעות בטיחות גבוהה יחסית, מביאות את הנהגים ללחוץ על דוושת הגז ומצא לנכון להתקין בה מצלמות מהירות, בטענה שהדבר יוביל לירידה בתאונות הדרכים. בפועל, מצלמות המהירות מכניסות כמובן כסף לקופת המדינה.

כאן המקום לציין כי סוגיית אמינות המצלמות, נמצאת בימים אלו בדיון משפטי שמוביל עו"ד תומר גונן, זאת לאחר שבית המשפט לתעבורה בעכו קבע כי המצלמות אינן אמינות.

 

מנהרות הכרמל. צילום: דורון גולן

מצלמות מהירות פזורות לאורך כל תוואי מנהרות הכרמל. צילום: דורון גולן

 

מכיוון שמנהרות הכרמל מופעלות על ידי זכיין פרטי, ועל פי  הסכם הזיכיון, נקבע עידכון מחירים בכל רבעון, על פי המדד, ולאורך השנים נעשתה שורה ארוכה של עליות מחירים.

כיום, על פי האתר הרשמי של מנהרות הכרמל, רכב פרטי מזדמן ישלם עבור כל מקטע 10.16 שקלים ומנוי במנהרות הכרמל ישלם 8.25 שקלים.

באופן גורף ישלם בעל רכב ציבורי 30.48 שקלים עבור כל מקטע ואילו נהגי משאית ישלמו 50.74 שקלים לכל מקטע.

עליות המחירים גררו מחאה ציבורית וראש העירייה לשעבר, יונה יהב, אף פרסם תמונה שלו על רקע מנהרות הכרמל, וקרא למחות נגד עליות המחירים.

ברשת הפייסבוק הוקם דף "מחאת מנהרות הכרמל" שבו יש למעלה מ-30 אלף חברים. חברי הקבוצה דורשים "להלאים את מנהרות הכרמל, ולפתוח את הנסיעה בהם לכולם, בחינם".

בעקבות עליית המחירים פנתה כבר בחודש ינואר השנה, ראש עיריית חיפה, עינת קליש רותם לחברת כרמלטון, וביקשה להקפיא את עליית המחירים שנכנסה לתוקפה ב-1 בינואר.

 

ראש עיריית חיפה, עינת קליש רותם. צילום: דוברות עיריית חיפה

 

"ברצוני לפנות אליך באופן אישי באמצעות מכתב זה בעקבות החלטתך להעלות את תעריפי הנסיעה במנהרות הכרמל החל מחודש זה, ולבקש ממך לשקול את ההחלטה בשנית", כתבה קליש-רותם: "כידוע לך, תקופת משבר הקורונה המלווה את חיינו בשנה האחרונה יצרה עבור רבים מציאות קשה ושונה מזו שהכירו, והיא עודנה גובה מהם מחירים כבדים וקשים מנשוא. במהלך שנה זו רבים איבדו את פרנסתם ואחרים עודם נלחמים עליה ועל קיומם הכלכלי. לכן ברצוני לציין כי תמוה בעיני מדוע בחרת להעלות את תעריפי הנסיעה במנהרות דווקא בתקופה זו".

בקשתה של ראש העירייה לא נענתה והמחירים המשיכו לטפס, כשעליית המחירים האחרונה הייתה ממש בתחילת החודש הנוכחי, אוקטובר 2021.

 

מנהרות הכרמל. צילום: דורון גולן

עליית התעריפים האחרונה עבורה נסיעה במנהרות נרשמה ממש בתחילת החודש הנוכחי. מנהרות הכרמל. צילום: דורון גולן

 

יו"ר איגוד ערים חיפה להגנת הסביבה וחברת מועצת העיר חיפה, עו"ד שרית גולן שטיינברג, פנתה כבר לוועדת הכלכלה של הכנסת בדרישה שהמדינה תרכוש את הכביש ותכשירו לשימוש בחינם לכלל הציבור. "זה הכביש היחיד בארץ שחוצה עיר ותושבי העיר נדרשים לשלם עבורו" אומרת שטיינברג "אנחנו מצפים שהממשלה תתקצב את הכביש לטובת תושבי מטרופולין חיפה".

לדבריה, ניתן למצוא חלופות שונות שיבטיחו ליזם חלופות שוות ערך כספי וכך תוכל הממשלה לאפשר נסיעה חופשית במנהרות הכרמל, כמו למשל בכביש בגין בירושלים.

שטיינברג מוסיפה, כי לכל הפחות, ניתן לייצר מנגנון שבו בעלי הרכבים הפרטיים לא ישלמו על שימוש במנהרות.

בנושא זיהום האוויר, למשאיות אין תמריץ להשתמש במנהרות הכרמל ולכן העיר התחתית של חיפה ממשיכה להיות מזוהמת מהמשאיות הרבות שעוברות בה כל שעות היממה, אומרת שטיינברג: "לא יעלה על הדעת שנשלם על זה, זה לא פייר, חייבים להילחם על מה שמגיע לנו. אנחנו לא שונים מתושבי ירושלים או תל אביב שסוללים להם כבישים ולא חושבים אפילו לגבות מהם אגרה".

 

עו"ד שרית גולן שטיינברג. צילום: מיכה בריקמן

"אנחנו לא שונים מתושבי ירושלים או תל אביב שסוללים להם כבישים". שרית גולן שטיינברג. צילום: מיכה בריקמן

 

מנהלת דף המחאה בפייסבוק, רותי בנין, נחשפה לנושא לפני כשש שנים, כשראתה את הפוסט של יונה יהב נגד העלאת תעריפי הנסיעה במנהרות הכרמל.

בנין: "התברר לי שיש הסכם בין כרמלטון למדינה עד שנת 2041 וחלקו של החוזה מושחר ואינו גלוי לציבור. עוד מעט ייגמר ההסכם וכל עוד הוא קיים מותר להם לעשות מה שהם רוצים מבחינת מחירים. גם היום המחירים במנהרות הכרמל גבוהים ואם מישהו גר בקריות ועובד באזור מת"ם, אז הוא מוציא כ- 600-800 שקלים מידי חודש.

נהג משאית שרוצה להשתמש במנהרות בכל יום בכדי לא לחסום ולזהם את העיר התחתית, יגיע לתשלום של כ-4,000 שקלים מדי חודש.

בירושלים יש מנהרה הרבה יותר ארוכה והיא בחינם", מדגישה בנין. "המנהרה נהדרת אבל היא צריכה להיות בחינם, צריך לסיים את החתונה הקתולית הזו בין המדינה לכרמלטון, לשלם לכרמלטון את מה שנשאר עד סיום החוזה שזה לא לעוד הרבה זמן ולאפשר לציבור להשתמש בה בחינם. מנהרות הכרמל ימלאו את ייעודן רק כאשר הנסיעה בהן תהיה בחינם".

 

 

רותי בנין. צילום עצמי

"מנהרות הכרמל ימלאו את ייעודן רק כאשר הנסיעה בהן תהיה בחינם". רותי בנין. צילום עצמי

 

נגד מנהרות הכרמל עלו גם טענות של נהגים רבים על כך שנאלצו לשלם קנסות גבוהים שכלל לא ידעו שקיימים בעת שעברו במנהרות ולא קיבלו את הודעת התשלום המקורית או את מכתב ההתראה.

רבים יוצאים מנקודת הנחה שגוייה שהמנוי שעשו לכביש 6, שגם הוא כביש אגרה, מתאים גם למנהרות הכרמל ואת הטעות הם מגלים רק בשלב שבו הם נדרשים לשלם קנסות שיכולים להגיע גם לאלפי שקלים או עיקול חשבון בנק.

בנוסף, אפליקציית הניווט "ווייז" מפנה את הנהגים למנהרות הכרמל (אם לא הגדירו מראש באפליקציה להימנע מכבישי אגרה) וכך, נהגים רבים שאינם תושבי האזור מופתעים לגלות שהם חייבים לפתע מאות שקלים למנהרות הכרמל.

 

מנהרות הכרמל. צילום: דורון גולן

אפליקציית הניווט "ווייז" מפנה את הנהגים למנהרות הכרמל. צילום: דורון גולן

 

אלו הן מקצת מהתלונות שהופנו למנהרות הכרמל על ידי הנהגים: 

"עברתי בטעות בנתיב המנויים. אני לא מכיר את הכביש הזה, הייתי בנתיב מסוים והמשכתי לנסוע ישר ולא ידעתי שאסור לעבור משם. ,  עבור חיוב נסיעה בנתיב ללא הסכם. זה ממש גזל. לא יודע איך לקרוא לזה, ממש בושה שדבר כזה קורא במדינה שלנו. גזל בחסות החוק".

"גרתי בחיפה תקופה קצרה ועברתי במנהרות הכרמל במחשבה שזה גם כמו כביש 6. כשהתקשרתי הסכימו להוריד 300 שקלים, מתוך קנסות של יותר מ-2,000 שקלים ובתנאי שאירשם כמנויה ולא הסכמתי לכך".

"אני ורבים תמימים כמוני, שלא מכירים את המקום, צריכים לשלם 234 שקלים. זה מאתיים שלושים וארבעה שקלים על נסיעת הלוך חזור. פשוט בושה. סכום מטורף וחסר כל הגיון או פרופורציה. פשוט להחרים".

"פעם ראשונה שלי בנסיעה לחיפה, דרך מנהרות הכרמל. בנסיעתי בשעת ערב מאוחרת לא הייתה עמדה של תשלום והיו רק שלושה נתיבים פתוחים שדרכם כולם נסעו. אחרי שהאטתי והסתכלתי שאכן אין איפה לשלם, לא הייתה לי ברירה אלא להמשיך לנסוע. קיבלתי דו"ח על סך 224 שקלים".

 

מנהרות הכרמל. צילום: דורון גולן

"עברתי בטעות בנתיב המנויים, זה לא אומר שצריך לגבות ממני 249 שקלים".  מנהרות הכרמל. צילום: דורון גולן

 

עם זאת ישנה גם נקודת אור עבור נהגים רבים שנקנסו בגין נסיעה ולא היו רשומים כמנויים, והם יקבלו החזר של שלושה מיליון שקלים.

על ההסכם עם חברת כרמלטון חתומים עורכי הדין דוד מזרחי ואורלי בן עמי, שניהלו את התיק מול כרמלטון.

ההסכם בא להסדיר את המצב לפיו נשלחות הודעת קנס ימים רבים לאחר קבלת הקנס המקורי וכך נוצר מצב שנהגים רבים כלל לא ידענו שנשלחה אליהם הודעת קנס ראשונית, אלא מקבלים הודעה על קנסות עם ריבית והוצאות נוספות.

על פי ההסכם, מנהרות הכרמל יבצעו בדיקה ויעבירו באופן אוטומטי את הכספים לנהגים שנקנסו בשנים 2016-2019.

 

מנהרות הכרמל. צילום: דורון גולן

נהגים רבים שנקנסו בגין נסיעה ולא היו רשומים כמנויים, יקבלו את כספם בחזרה. צילום: דורון גולן

 

מחברת כרמלטון המפעילה את מנהרות הכרמל נמסר:

"מאז הקמתן, מהוות מנהרות הכרמל עורק תחבורתי מרכזי במטרופולין חיפה המשרת עשרות אלפי נהגים, מידי יום, אשר חוסכים זמן רב, דלק וכסף. תעריפי המעבר במנהרות נקבעים ומתעדכנים לפי הסכם שנחתם בין המדינה לחברת כרמלטון והם צמודים למדד המחירים לצרכן, כלומר כאשר המדד יורד המחיר יורד ולהיפך. על פי תקנות כבישי אגרה שקבעה המדינה, מעבר בנתיב מנויים מחייב רישום כמנוי טרם ביצוע המעבר.

נסיעה ללא רישום בתוקף, בנתיב מנוי, גוררת חיוב בגין פיצוי והחזר הוצאות, כקבוע בחוק. מחקר שערכה פירמת "EcoFinance" בשיתוף עם מוסד שמואל נאמן, מצא כי מאז פתיחת המנהרות נרשמה ירידה של כ-40 אחוזים בעומסי התחבורה בשעות השיא בצירים המרכזיים, לצד חיסכון של כשישה מיליון ליטרים של דלק מידי שנה, הפחתת זיהום אוויר ושינוי משמעותי באיכות האוויר. הפרויקט ימשיך לייצר תועלת כלכלית משמעותית למשק, לשיפור באיכות חיי התושבים, לחיסכון בזמן, בדלק ולצמצום פליטות המזהמים".






אנו פועלים רבות על מנת לכבד זכויות יוצרים - לפי ס׳ 27א לחוק זכויות יוצרים - אם זיהיתם יצירה שלכם מוזמנים ליצור קשר למתן קרדיט newshaifa.net1@gmail.com

עוד בחדשות










<
<