X

"לעובר זכויות מוסריות שעשויות לגבור על זכויות אם הנושאת אותו"

יום העיון בבית הספר למשפטים במכללת צפת בנושא זכויות עובר, עסק בשאלות מוסריות שעימתו את זכויות האם מול זכויות העובר

ד"ר פנינה ליפשיץ מבית הספר למשפטים במכללה האקדמית צפת, שכתבה את הספר "איזון עדין: מבט שני על זכויות עובר בר חיות בדין הישראלי", עומדת מאחורי יום עיון שהתקיים היום במכללה האקדמית צפת ועסק בנושא הורות, אתיקה וגנטיקה. ביום העיון השתתפו מומחים בעלי שם עולמי בתחומי הרפואה והמשפט

הפסקת ההריון אפשרית בכל שלב. ד"ר פנינה ליפשיץ, בית הספר למשפטים במכללה האקדמית צפת צילום: דוברות המכללה האקדמית צפת


אתמול (שלישי) התקיים יום עיון בנושא הורות, אתיקה וגנטיקה במכללה האקדמית צפת. את הכנס הובילה ד"ר פנינה ליפשיץ-אבירם מבית הספר למשפטים במכללה הצפונית. ד"ר ליפשיץ-אבירם כתבה את הספר "איזון עדין: מבט שני על זכויות עובר בר חיות בדין הישראלי: בין זכויות האישה לזכויות העובר".


"היום אפשר לעשות הפסקת הריון  בכל שלב משלבי ההיריון בכפוף לאישור ועדת-על להפסקת היריון", אמרה ד"ר ליפשיץ אבירם. "אם יש מי  שחושב, האישה הנושאת אותו או הצוות הרפואי, שקיימת לקות, נכות או פגם גנטי בעובר, ולקות או פגם  אינם מוגדרים במשפט הישראלי והוועדות הרפואיות פוסקות בנושא. העובר הוא חסר קול ואין מי שייצג את האינטרס שלו להיוולד או להיוולד בבריאות טובה. אני טוענת שצריך לתת לעובר זכויות מוסריות ומכוחן תהיה לו גם זכות להיוולד וגם זכות להיוולד בריא. לדעתי, והזכויות האלו עשויות לגבור על זכויות האדם של האם הנושאת אותו. מכוח זכויות אלו ניתן יהיה למנוע הפלה בשלב החיות (משבוע 24 ואילך), לאסור על האישה הנושאת לעשן סמים, לצרוך אלכוהול וכו'. אם האישה הנושאת מחליטה להגיע לוועדה ולבקש הפסקת היריון יזומה בשלב החיות, חשוב שתבין מה היא מבקשת. שתבין שהפרוצדורה בשבוע הזה היא להכניס מחט לליבו של העובר ולהרוג אותו ואז ליילד את האישה. לדעת מומחים, בפרוצדורה זו העובר חש כאב ולעתים לא מת מיד".

ד"ר ליפשיץ אבירם מתייחסת לסערה שפרצה בארה"ב בעקבות הפסיקה ההיסטורית: בית המשפט העליון ביטל את פסק הדין "רו נגד ווייד" משנת 1973, שהתיר להפלות ברחבי ארצות הברית. בהחלטה נכתב כי פסק הדין מלפני כמעט 50 שנה "היה שגוי כי אין בחוקה האמריקאית אזכור לזכות לבצע הפלות". הפסיקה צפויה להוביל לאיסור על הפלות בכחצי מהמדינות בארצות הברית, ועשויות להיות לה גם משמעויות פוליטיות לקראת הבחירות לקונגרס בעוד פחות מחצי שנה. ההחלטה היא שיא של עשורים בניסיון של מתנגדי ההפלות לאסור עליהן.

הורות, אתיקה וגנטיקה. יום עיון. צילום: המכללה האקדמית צפת

ד"ר ליפשיץ אבירם אינה תומכת בפסיקה חסרת תקדים זו לגבי שני השלישים הראשונים של ההיריון, אך היא תומכת בה לגבי שבוע 24 ואילך של ההיריון. לדעתה, בשלב זה, ניתן להתיר הפלות רק מנקודת ראות של היילוד: סבל מתמשך, לקות משתקת חיים וכו'.

"הפמיניסטיות מתנגדות לתזה שלי, כי הן אומרות שזכות האישה לבצע הפלה בכל שלב, אבל כולם מתעלמים מכך שהפלה איננה הפסקת היריון! הפלה היא הריגת עובר ולידה שקטה", אומרת ליפשיץ אבירם. "הסערה בארה"ב ופוטנציאל השפעתה על הדין הישראלי והטעות הטראגית שנגרמה עקב המחדל בהחזרת העוברית (היום הילדה סופיה) לרחם של אישה שאיננה אמה הביולוגית, היוו בסיס דחוף ועכשווי לקיים כנס בנושא זה.  בכנס ייקחו חלק דוברים מתחומים שונים, משפטנים, רופאי נשים, פמיניסטיות וביו אתיקאים.  אני אומרת, תאשרו הפלה עד שבוע 24, בשליש הראשון של ההיריון שהאישה תחליט כרצונה, שבשליש השני של ההיריון האישה תחויב לקבל מידע מהוועדה בנוגע למשמעויות ההפלה ואז תחליט, אבל בשליש השלישי של ההיריון וזה קריטי, הזכות על הגוף של אישה תהיה מוגבלת כי יש אדם בתוכה. עובר בשלב החיות הוא אדם בפוטנציה ולא יכול להיות שיעשו הפלות בשלב כה מאוחר של ההיריון. אני, בניגוד לאחרים, מקבלת את עמדת בית המשפט בארה"ב אבל רק לגבי השליש השלישי של ההיריון. אני בעד זכויות מוסריות של עובר. זכות מוסרית כזו יכולה גם להוביל להחלטה לבצע ניתוח קיסרי גם ללא קבלת הסכמה מדעת של האישה אם היא מתנגדת לניתוח והעובר עשוי למות.  לפעמים אפילו אפשר לעשות ניתוח קיסרי לאישה כדי להציל את העובר. עובר בשלב אינו פרזיט בגוף האישה, עובר הוא אדם בפוטנציה בתוך אדם".

את יום העיון  פתחה ד"ר ליפשיץ-אבירם, מבית הספר למשפטים בצפת והנחה אותו ד"ר אורן אסמן, מהחוג לסיעוד בפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב, המושב הראשון של יום העיון עסק בנושא: הפריה חוץ גופית והזכות להורות בעידן ההפריה הטכנולוגית וכלל את הרצאתה של פרופ' ורדית רביצקי מהפקולטה לבריאות הציבור באוניברסיטת מונטריאול "סוגיות ביו-אתיות בגנטיקה ופריון – מבט על השוואתי. פרופ' רביצקי שיתפה במקרים שקרו ובחנה את הסוגיות ממבט על השוואתי. לאחר הרצאתה התקיים פאנל מומחים שדן בנושא ובו השתתפו פרופ' שחר ליפשיץ, ראש מרכז מנומדין למשפט יהודי ודמוקרטי, הפקולטה למשפטים באוניברסיטת בר-אילן, ד"ר ירדנה משיח, מומחית פריון, מיילדות וגניקולוגיה בקופת חולים כללית וכבוד השופטת (בדימוס) דליה גנות מבית המשפט המחוזי בתל אביב.

המושב השני של יום העיון עסק במגמות וחקיקה ביחס להפסקת הריון וכלל את הרצאתו של  ד"ר אביהוא קריגר, המתמחה ברפואה פנימית מבית החולים איכילוב בנושא: הסערה הציבורית והמשפטית סביב הזכות להפסיק הריון בארה"ב. בהמשך התקיים פאנל מומחים שכלל את פרופ' אסנת ולפיש, מנהלת בית החולים לנשים ע"ש הלן שניידר במרכז הרפואי רבין, פרופ' אסתר הרצוג, אנתרופולוגית חברתית מהמכללה האקדמית צפת, ד"ר אהובה טיכו, עורכת ראשית של כתב העת רפואה ומשפט ועו"ד איתן עמרם, יו"ר הוועדה לקיום עורכי דין בעלי מוגבלויות בלשכת עורכי הדין.

 





אנו פועלים רבות על מנת לכבד זכויות יוצרים - לפי ס׳ 27א לחוק זכויות יוצרים - אם זיהיתם יצירה שלכם מוזמנים ליצור קשר למתן קרדיט newshaifa.net1@gmail.com

עוד בחדשות
























<