X

משענת קהילתית לאלו שנותרו ללא תמיכה משפחתית

"כל אדם זקוק למשענת יציבה, אמינה וארוכת טווח בה הוא חבר בזכות ולא בחסד". עמותת עור"ק שהוקמה על ידי החיפאי, עודד אונגר, מעניקה משענת קהילתית כחלופה למשענת המשפחתית שאיננה

  1. 1

מלחמת חרבות ברזל הביאה לכך שהרבה אנשים מוצאים עצמם לבד. רבים גויסו לצו 8, אנשים עזבו את הבית, הלחץ המשפחתי גדל, הקושי הכלכלי, העצבים, כל אלו ועוד, מובילים לא מעט אנשים, בעיקר מאוכלוסיות בעלות רקע לא פשוט להיות לבד. חבר'ה צעירים שעזבו את ביתם, נשים נפגעות אלימות במשפחה, נפגעות טראומה מינית, אנשים בגיל השלישי שנשארים ללא תמיכה משפחתית סביבם. אימהות יחידניות שאין להן משפחה תומכת ומתמודדות לבד. התחושה המלווה את אותם אנשים שהם פשוט בודדים, תקועים עם המציאות ונשארים עם הרבה שאלות.

מתוך תהייה מה קורה עם אותם אנשים שנשארים לבד, נחשפתי לעמותת עור"ק – עורף קבוצתי וקהילתי, שהוקמה ב 2019 . עמותה המחברת בין אנשים בעלי רקע דומה ללא עורף משפחתי, ומזמינה אותם לבנות ביניהם קשרים ויכולות משותפות, תוך סיוע בבניית ליבה של משענת קהילתית, על פי צרכיהם. ליבה זו תהווה חלופה לעורף המשפחתי החסר בחייהם, באופן היוצר בסופו של דבר קהילה אוטונומית תוך שהיא בונה, לאורך זמן, יחסי אמון וקשרים פנימיים, זהות, עזרה הדדית, יכולות קהילתיות ונכסים משותפים, והכל בהתאם להחלטותיה האוטונומיות המתקבלות באופן דמוקרטי.


מי שהקים את העמותה הוא עודד אונגר, בן 57, חיפאי במקור, בוגר הריאלי ועם תואר ראשון באוני חיפה בפסיכולוגיה. עודד, שכאמור, הגיע עם זהות חיפאית, צבר ניסיון בעולם הקיבוצי ולאחר משבר אישי, פיתח את רעיון הקמת העמותה.




"הרעיון התפתח לאחר תקופה שבה הגעתי למשבר כלכלי", משתף עודד. "לשמחתי, נעזרתי במשענת המשפחתית שלי, אבל ראיתי אנשים אחרים במצב לא טוב, ראיתי אנשים שאין להם משענת משפחתית. הבנתי שהם צריכים מענה אחר, כי אם הם יגיעו למשבר, הם יתפרקו. התפיסה שלי הייתה שאם אין להם משענת משפחתית הם זקוקים למשענת חלופית".

מפגש קהילה. משענת חלופית לאלו שאין להם על מי להישען. צילום: עור"ק – עורף קבוצתי וקהילתי.

"הקונספט של העמותה התפתח מתוך שנים של ניסיון במעורבות חברתית וקשר עם עמותות, כאשר המטרה שהייתה לנגד עיני הייתה ליצור קהילות של אנשים בעלי אותו רקע, שמבינים את המצב של כל אחת ואחד, והם אלו שייתנו אחד לשנייה את המשענת הכל כך חסרה. המחשבה הייתה שאוכלוסיות שאין להן למי להישען, יקימו קהילות משלהן, מאותה קבוצת השווים, מאותו רקע חיים, כדי שאם מישהו נכנס למשבר, ה"יחד" יעזור לו".

עמותת עור"ק קיימת כבר חמש שנים ועשייתה פרושה בכל רחבי המדינה. בחיפה, פעולות כיום שלוש קהילות לקהלי יעד שונים;

קהילת נשים נפגעות אלימות במשפחה לאחר שיקום במקלט שהוקמה בשיתוף עם עמותת "רוח נשית", כאשר הייחודיות שלה היא בבניית מעטפת תומכת לנשים שחוו אלימות במשפחה, השתקמו ומבקשות שייכות והדגש שלה הוא בפיתוח משאבים כלכליים משותפים באמצעות קיום פיילוט של רכישת מזון כקבוצה.

קהילת אימהות חד הוריות ויחידניות שעשייתה מתקיימת בשיתוף "הורים במרכז" ושותפות חיפה בוסטון וקהילה נוספת היא קהילת הגיל ה 3 לבני 60 פלוס, אשר במקביל ליצירת שיח, חברויות ומניעת בדידות מתחילה לבחון באיזה מסלול כוונתה ליצור יחד משותף.

"הקהילה חייבת להיות דיסקרטית, אומר עודד, כאשר אנשים חברים בקהילה וזה סוג של משהו חברתי בלבד, הם לא מסוגלים לתמוך כרבים אלא רק כיחיד. כשאוספים את כולם יחד, ניתן ליצר ערך מוסף של כולם כדוגמת רכישות משותפות, שירותים משותפים ועוד, וכך לאפשר תמיכה של הקהילה כארגון ביחידים, בעת הצורך".

איך באה לידי ביטוי עשיית העמותה בעת הזו  של המלחמה?

"הפעילות בתקופת המלחמה מבוססת על האצת קצב המפגשים, חיזוק האמון ההדדי והיכולת לסייע אחד לשני (והקהילה ליחידים) כי הצורך הוא דחוף יותר. האנשים מחפשים את הנושא של ביטחון. פחות משמעותי כמה חדרים יש לך בבית אלא יותר משמעותי האם אתה קובע שאתה גר שם או שמישהו מחר יבוא יפנה אותך. ביטחון, יציבות, זה מה שחסר ללא מעט אנשים, בטח ובטח משכבות אוכלוסייה חלשות, וכאן המקום של עור"ק לחבר, ליצור את הקהילות ולתת להם את המקום לתקווה ואופטימיות.

ואיך מתקשר הלוגו של זנב הלוויתן לנושא?

"הזנב מוביל ומנווט את הלוויתן בתנועתו, כך גם אוכלוסיות הקצה הן אלו שקובעות באיזו חברה אנחנו חיים. המחויבות שלנו כלפי החברה הישראלית היא לתת לזנב הזדמנות להיות למעלה"

 






אנו פועלים רבות על מנת לכבד זכויות יוצרים - לפי ס׳ 27א לחוק זכויות יוצרים - אם זיהיתם יצירה שלכם מוזמנים ליצור קשר למתן קרדיט newshaifa.net1@gmail.com

עוד בחדשות










<