X

סכנה קיומית לעסק עקב מלחמת חרבות ברזל: איך מתמודדים?

אין ספור עסקים מוצאים עצמם מנסים להמציא את עצמם מחדש בכדי לשרוד ולעבור את המלחמה, ולטובת העניין עושים כל שניתן: אך מה עושים כאשר לא מצליחים, ומה הפתרון שמעניק החוק? מאמר מאת עו״ד אלי דורון, שותף, מייסד, מומחה במיסים ממשרד דורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, עמית גרוס ושות' עורכי דין

  1. 1

מאת: עו״ד אלי דורון, שותף, מייסד, מומחה במיסים ממשרד דורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, עמית גרוס ושות' עורכי דין.

מלחמת חרבות ברזל היא מלחמה חריגה שטרם ראינו כדוגמתה: מלחמה ארוכה שמועד סיומה רחוק ואינו נראה לעין. מלחמה כמו כל מלחמה, יוצרת אי וודאות, מתח, הסתגרות, ומביאה רבים לתכנון מסלול מחדש, משנה דפוסי התנהגות והרגלי צריכה, משנה פרופיל עסקי, משנה מציאות ופעילות של עסקים.

עסקים הפועלים בשיעוריי רווח גבוהים, יתכן וחשים הם פחות את הפגיעה, אולם עסקים הנהנים משיעור רווחיות נמוכה ועסקים יותר מורכבים, כמו גם עסקים שגם בימי שלום מתקשים להתמודד עם תחרות ועוד – חשים כיצד המלחמה ונזקיה חותרים תחת קיומם ומסכנים אותם ממש.


ישנם ענפים שנפגעים יותר עקב המלחמה וישנם ענפים שפחות, ישנם עסקים אשר התמיכה של המדינה בכלל ומנהל מס רכוש בפרט יותר מהותית, ויותר משקמת, ויש בנמצא עסקים אשר מנגנון הפיצוי, על פי חוק מס רכוש אינו חל עליהם, ואינו מקנה להם מענה מתאים. אשר יאפשר להם להתנהל בצורה תקינה.




עו״ד אלי דורון, שותף מייסד במשרד דורון טיקוצקי קנטור גוטמן, גרוס ושות' עורכי דין. צילום: סיגל אבן

קופת המדינה אינה בלתי מוגבלת, כך שגם החקיקה וגם הקברניטים יהיו חייבים לאזן בין יכולת המדינה לעמוד במחויבות שלה לממן את המלחמה ובין הרצון הכן והאמיתי של מאות אלפי עסקים לקבל מענה של ממש לאירועים האמורים וכל זאת לאור המגבלות התקציביות הקיימות.
אין ספור עסקים מוצאים את עצמם, מנסים להמציא את עצמם מחדש בכדי לשרוד ולעבור את התקופה, ולטובת העניין עושים הם את כל שניתן, ובכלל זאת קבלת מימונים, הקפאת חיובים, שינוי בשירותים, נקיטה בפעולות התייעלות, סגירה של פעילויות, הקטנת הוצאות, העתקת פעילותם למיקומים נוחים יותר שאינם תחת אש – אך בסופו של יום גם כאן – יש בנמצא תקרת זכוכית – כך שעסקים רבים לא יכולים עוד.
הקושי האמור נגלה בקרב עסקים שנסגרו באופן מוחלט עקב המלחמה, ועקב מיקום העסקים בקו עימות, דוגמת צימרים, בתי מלון, משקים חקלאים ועסקים אחרים, וכן בקרב עסקים הממוקמים שלא בקו עימות אך מפאת המלחמה מוצאים הם את עצמם ללא הכנסה, ו/או בקשיים קיומיים של ממש.
אין זה פלא, כי עסק הממוקם ביישוב מפונה לא יכול להתקיים, ובפועל מוצא הוא את עצמו, תלוי לחלוטין בנכונות המדינה לפצותו ע"פ חוק מס רכוש, והכול במועדים המאפשרים לו להמשיך "לנשום" ולהתקיים.
הקושי האמור מצוי בקרב עסקים מורשים שהינם בבעלות של גורמים פרטים, ובאותה מידה מצוי הוא בקרב חברות פרטיות ו/או ציבוריות, מפעלים וגופים רבים, יצרנים ו/או נותני שירותים, אשר מסיבות כאלה או אחרות, מעמיד את הבעלים בפני מצב, בו מתקשים הם לעמוד בזרם הבלתי פוסק של הוצאות העסק אל מול ההתכווצות בהיקף ההכנסות.
לטובת עסקים בקשיים כאמור, ישנו חוק חדלות הפירעון ושיקום כלכלי אשר בא ליתן מענה לעסקים שבמצוקה, שמקבל ומושתת על הנחת העבודה, לפיה יש בנמצא עסקים רבים שעלולים –  אם כתוצאה ממלחמת חרבות ברזל ואם מטעמים אחרים – שלא לעמוד בכלל ההתחייבויות. ומשכך – קובע החוק מנגנון  המעניק לבעלי עסק פרטי ו/או חברה, "תרופה משפטית" אשר יש בה כדי לעזור לבעלים לשקם את העסק ואת עצמו, לנהל אורח חיים מתקבל על הדעת במהלך השיקום, ולאפשר לבעלים להימנע ממצב בו הוא נחשף למבול של תביעות, עיקולים והליכים משפטים, אשר יש בהם כדי למנוע את שיקום העסק, ו/או כדי לפגוע ביכולת הבעלים לפרנס את משפחתו עד חלוף זעם.
המנגנון המשפטי הקיים בחוק מאפשר בחינת ממשית לשיקום העסק, בחינת אפשרות של ריכוז החובות, של בחינת יכולתו של החייב ויכולת ההחזר שלו, ובסופו של יום, גם מאפשר הוא לבעל העסק הנפגע להגיע לכדי הסדר עם הנושים, כזה המתקבל על הדעת.
ככל ויש צורך בכך, מאפשר החוק להביא לידי מחיקה של חלק נכבד ממצבת החובות, כך, שבסופו של יום יוכל הבעלים לפתוח דף חדש ונקי, תוך שמירה על מחייתו ומחיית בני ביתו, והכול בכפוף ליכולת העסק שבמצוקה להראות כי הקושי והקריסה תמי לב, להבדיל מקריסה אשר מקורה בהתנהלות פושעת של הגורם הקורס.
מטעם זה, והואיל וברור כי לטובת קבלת מענה משפטי, המגן על עסקים הנתונים במצבים מסוג זה, יש בנמצא חשיבות מכרעת לאופן התנהלות בעלי העסק שבמצוקה, ו/או לאופן התנהלות הדירקטוריון ו/או לאופן התנהלת החברה או העסק העצמאי.
ישנה חשיבות לפעול בתום לב לטובת ניסיון שיקום העסק, באמצעים שאינם כרוכים בהליכים בפני בית משפט, בהליכים אשר יש בהם כדי להגן על סדרי הנשייה, ולמנוע טענות בדבר העדפת נושים ו/או הברחת נכסים. היה ואמצעים "רגילים" ולא "כירורגיים" אלה אינם מתאפשרים או אינם נותנים מענה – אזי, ורק אז נכון יהיה לפעול אל מול בית המשפט לטובת קבלת הסעד.
כך יוצא, שאל לו לבעל החברה או בעל העסק העצמאי "להרים ידיים", עליו להבין כי החוק מכיר ומודע לכך כי עסקים נתונים בקשיים, עסקים עלולים לקרוס, וכי בפועל עסקים קרוסים, בייחוד בימי מלחמה. החוק מכיר במורכבות ובמגבלות של המשק ושל האדם, ומשכך מבקש הוא באמצעות חקיקה עדכנית לעזור לעסקים להתמודד עם קשיים שכאלה.
יישום חקיקה מסייעת זו מחייב יישום מקצועי, ביעילות ובעיתוי הנכון, יש לפעול בהסתמך על אסטרטגיה משפטית אשר מטרתה, ככול הניתן, להבריא את העסק ולהשיב את בעליו למקום בו הוא יכול לחזור ולפעול כבעבר. לחילופין, היה והמצב הוא כזה שאין בנמצא אפשרות לשקם את העסק, אזי לכל הפחות לאפשר לבעליו ולנוגעים בדבר להתקיים בכבוד, ולאפשר לאלה לפתוח דף חדש, מבלי שידרשו לחששות בדבר עיקולים ומהלכים בלתי מבוקרים אשר יופעלו כלפיהם, ויפגעו שלא לצורך ביכולתם להתקיים.
החוק העדכני בהחלט מכבד עסקים הקורסים בתום לב, ו/או הנתונים בפני סכנה שכזו.






אנו פועלים רבות על מנת לכבד זכויות יוצרים - לפי ס׳ 27א לחוק זכויות יוצרים - אם זיהיתם יצירה שלכם מוזמנים ליצור קשר למתן קרדיט newshaifa.net1@gmail.com

עוד בחדשות
























<