X

נתונים מדאיגים: מחקר חדש של אוניברסיטת חיפה מעלה שפחות ממחצית מבני הנוער פנויים ללמידה

מנתונים שנאספו בימים האחרונים באוניברסיטת חיפה נמצא רק 44% מבני הנוער מדווחים על תפקוד לימודי ופניות ללמידה בעקבות המצב הביטחוני. עוד עולה מהנתונים כי רוב בני הנוער מתקשים להתרכז במשימות שעליהם לבצע. הרוב המוחלט השיבו כי תחת לחץ הם אינם ממוקדים

  1. 1

פחות ממחצית בני הנוער (44%) מרגישים כי הם פנויים ללמידה בימים אלה, 21% מרגישים כי הם אינם פנויים כלל ו – 35% מבני הנוער מרגישים כי הם פנויים מדי פעם ללמידה, כך עולה ממצאי מחקר חדש שנערך בימים אלה באוניברסיטת חיפה. עוד עולה מהנתונים כי 18% מבני השיבו כי הם אינם מסתגלים לשינויים בכלל בעקבות המצב הביטחוני, 36% השיבו כי הם מדי פעם מסתגלים לשינויים ו – 46% מבני הנוער מסתגלים לשינויים. "בני הנוער מצליחים בצורה כלשהי להרגיש שהם מתפקדים בתקופה מאוד לא יציבה מבחינתם. מדובר על שיא הלחץ של המעבר ללמידה מהבית בשבוע הראשון של מבצע "חיצי הצפון." התקופה הזו ממשיכה עם התרעות באופן די יציב אך לא ניתן לחיזוי. אנו יודעים שכאשר יש מצב של חוסר יציבות או חירום מתמשך, יש שחיקה לאורך זמן ולכן חשוב לשים לב למצבו של הילד לראות מה מצבו, האם יוצר קשר עם חברים, האם מצליח לשמור על הלימודים באופן סביר. המטרה שלנו צריכה להיות מניעת הדרדרות במצבם של בני הנוער. אנחנו כהורים רוצים לוודא שהמצב  בו אנו נמצאים לא נתפס כטראומטי מדי עבורם" , אמרה פרופ' אדר בן-אליהו מבית הספר לטיפול, ייעוץ והתפתחות האדם באוניברסיטת חיפה.

במחקר שנערך מיד לאחר תחילת מבצע "חיצי הצפון", לפני כשבועיים, השתתפו 248 בני נוער מכיתות ט' עד י'ב כאשר 59%  מהם לומדים למידה מקוונת מהבית. המשתתפים דרגו עד כמה הם מתאפיינים בימים אלו בהיבטים שונים לגבי ההתמודדות שלהם בלמידה בסולם של 1-5:  1 – כלל לא, 2 לעיתים רחוקות, 3-מדי פעם, 4- לעיתים קרובות, 5 – באופן קבוע. "מחקר זה בא לבחון את הסוגייה של פניות ללמידה מתוך פרספקטיבה של ויסות לימודי וחוסן בזמן אמת – מעבר משגרת למידה בית ספרית לחוסר יציבות בצל אזעקות. הדור הנוכחי של בני הנוער נדרש בשנים האחרונות ללמוד ולתפקד תחת אירועי חירום רבים, סגרים בעקבות מגפת הקורונה, מאבקים פוליטיים בעיקר בנושאי הרפורמה המשפטית, שנה של מלחמה שהחלה ברצח של משפחות שלמות, פינוי של אלפי אזרחים, וכעת מתקפה על  כלל המדינה תחת איומים ממספר גזרות. בתוך המצב הזה, הנוער בתיכון מתבקש להמשיך ללמוד לבגרויות, ללמוד מדעים, להשלים תוכניות מצוינות ולחשוב על צו ראשון, צו שני וגיוס לצבא", אמרה פרופ' בן-אליהו.




עוד עולה מהנתונים כי רוב בני הנוער (62%) מתקשים להתרכז במשימות שעליהם לבצע ואילו רק 38% אינם מתקשים להתרכז במשימות השונות בתקופה של מבצע חיצי ברזל. רוב  בני הנוער (58%) אמרו כי הם מתקשים למקד את מחשבותיהם בדברים הקשורים למשימה שהם עובדים עליה, לעומת 42% שאינם מתקשים למקד את המחשבות שלהם בדברים הקשורים למשימה שהם עובדים עליה. בכל הקשור להתמודדות עם לחץ 35% מבני הנוער השיבו כי התמודדות טובה עם לחץ מחזקת אותם, אך כרבע (27%) מבני הנוער אמרו כי התמודדות טובה עם לחץ לא מחזקת אותם באופן מוחלט וכ –  38% לפעמים מרגישים שההתמודדות עם הלחץ מחלישה ולפעמים מחזקת. פחות משליש  30% מהמשתתפים במחקר השיבו שתחת לחץ הם ממוקדים וחושבים בבהירות, אך הרוב המוחלט (70%) השיבו כי תחת לחץ הם אינם ממוקדים.

במחקר הנוכחי ביקשה החוקרת אף לבדוק הבדלים רגשיים בין בני נוער הלומדים בבית הספר לבין נוער שלומדים מרחוק. מהתוצאות עולה כי 20% מבני הנוער הלומדים בבית מרגישים בודדים לעומת 9% מבני הנוער הלומדים בבית הספר ומרגישים את אותה התחושה. ל63% מבני הנוער הלומדים בזום ישנם מחשבות לא קשורות למשימה הלימודית לעומת כמחצית (51%) מהתלמידים הלומדים בבית שדווחו על מחשבות לא קשורות למשימה. "אנחנו רואים פה הבדלים מאוד משמעותיים בין הנוער שבעל כורחו נמצא בבית, לעומת אילו שלומדים אפילו מדי פעם בבית ספר. יש חשיבות רבה לייצר מרחבים מותאמים לילדי בית הספר להמשיך ללמוד בעת שגרת המלחמה.  איננו יודעים כמה זמן תקופה זו תמשך, ומאחר שנקבע שזו "שגרה" בעת הזו צריך לאפשר התנהלות שגרתית גם בקרב מערכת החינוך. חשוב שנזכור שדור העתיד צריך גם להיפגש וללמוד בבית ספר כמובן עם הסעה ומיגון מותאם. אמנם יש תחושת מוגנות בבית, אך המחירים הסוציו-חברתיים בקרב כלל האוכלוסיות יכולות לגבות מחיר כבד בעתיד. מצד אחד, הנוער מראה שיש לו תקווה עם 69% מהמשיבים חווים תקווה ורק 31% אינם מרגישים זאת, אך בו-זמנית, קשה להם והם מרגישים בודדים. זה הזמן לתגבר את המערך הפסיכולוגי-ייעוצי של מערכת החינוך ולוודא שיש קשר הדוק עם כל ילד – זה דור העתיד שלנו", סיכמה פרופ' בן אליהו.






אנו פועלים רבות על מנת לכבד זכויות יוצרים - לפי ס׳ 27א לחוק זכויות יוצרים - אם זיהיתם יצירה שלכם מוזמנים ליצור קשר למתן קרדיט newshaifa.net1@gmail.com

עוד בחדשות