X

100 אלף שקלים ליפה-נוף לצמצום השפעות זיהום

החברה להגנת הטבע והמשרד להגנת הסביבה בחרו בזוכים לחדשנות סביבתית שתרמו ליצירת נקודת עצירה ל"תדלוק" עבור עופות נודדים, צמצום זיהום אור, צמצום סחף קרקע ושיפור המגוון הביולוגי


משרד להגנת הסביבה והחברה להגנת הטבע הכריזו על הזוכים בפרויקט עסקים ומגוון ביולוגי (טבע-BIZ) לחדשנות סביבתית בעסקים בסכום מצטבר של 580 אלף שקל. חברת יפה נוף מחיפה, זכתה ב-100 אלף שקלים על מנת שתשים דגש על קו המגע של העיר עם חוף הים.

ראש תחום מגוון ביולוגי במשרד להגנת הסביבה, ד"ר אנה טרכטנברוט: "בעידן של פיתוח אינטנסיבי, משבר האקלים ואובדן המגוון הביולוגי, אחד האתגרים הסביבתיים הגדולים ביותר של ישראל הוא גיוס כלל המשק והחברה לשמירה על המגוון הביולוגי. ברוח היעדים החדשים של אמנת המגוון הביולוגי של האו"ם שבה ישראל חברה, אנחנו יוצרים שותפויות חזקות בין הממשלה, המגזר העסקי והפרטי והמגזר השלישי, על מנת לסייע לעסקים בתחומים שונים לפתח ולהטמיע כלים מדויקים לשמירה על הטבע בפעילות הליבה שלהם. אנחנו קוראים לגופים עסקיים להוביל אחריות תאגידית וסביבתית שמיטיבה עם הסביבה והציבור כולו"


מיזעור ההשפעה השלילית. עופות בנדידה. צילום: יואב פרלמן




מנהל תחום המגוון הביולוגי בחברה להגנת הטבע, אלון רוטשילד: "יש תלות הדדית חזקה בין המגזר העסקי והטבע בישראל: מצד אחד, תחומים עסקיים רבים ובראשם חקלאות ותיירות מתבססים ישירות על תפקוד המערכות האקולוגיות, למשל באספקת האבקה, הדברה טבעית של מזיקים, יצירת תשתיות של פנאי ונופש ומהצד השני, למגזר העסקי כולל החקלאי יש השפעה עצומה על הטבע בישראל. הבשורה הטובה היא שבאמצעות ידע וכלים, אנחנו יודעים להטמיע אמצעים למזעור ההשפעה השלילית של סקטורים שונים על הטבע. מיזם טבע BIZ הוכיח כבר שחברות עסקיות וממשלתיות מסוגלות לעשות שינוי חיובי בקנה מידה גדול, ואנו נרגשים להתחיל ארבעה פרויקטים חדשים ומגוונים שיביאו לתפוקות אופרטיביות לטובת הטבע והסביבה, כמו גם לטובת הגורמים העסקיים"

זיהום אור מאסדת לוויתן. צילום: בר שטרנבך

מדינת ישראל חברה באמנת המגוון הביולוגי של האו"ם – אמנה שבדצמבר 2022 אישרה תוכנית אסטרטגית גלובלית חדשה להתמודדות עם משבר אובדן המגוון הביולוגי. בין היעדים החדשים, מתחייבות המדינות לנקוט באמצעים המעודדים את המגזר העסקי להעריך, לשפר ואף לדווח על הממשקים שלו עם המגוון הביולוגי. זאת, כדי להקטין את ההשפעות השליליות של המגזר העסקי על המגוון הביולוגי ולהעצים את ההשפעות החיוביות. את יעדי האמנה יש להטמיע בתהליכי מימון והקצאת מקורות פיננסיים, כולל פרטיים.

ברוח יעדי האמנה, ממשיכים המשרד להגנת הסביבה והחברה להגנת הטבע בתמיכות בעסקים ובמגוון ביולוגי באמצעות מיזם טבע-BIZ , שבמסגרתו הגופים מעניקים 600 אלף שקל לארבעה גופים עסקיים, להטמעת היבטי שמירה על הטבע ועל הנחלים במסגרת פעילותם. הזוכים יקבלו חבילת שעות ייעוץ, ופרויקטים העוסקים בממשקים בין נחלים לחקלאות יזכו גם בתמיכה עבור פיילוטים יישומיים וניטורם המדעי.

החברות הזוכות:מרכז חקלאי העמק: החברה, המרכזת חקלאים המעבדים שטח בהיקף של 375 אלף דונם סביב עמק יזרעאל, זכתה במענק בהיקף של 190 אלף שקל, שבאמצעותו תבנה תוכנית יישומית לצמצום סחף קרקע וזליגת אגרו-כימיקלים לנחלים מהשטחים החקלאים, ותבצע פיילוטים בשטח.

אגודה חקלאית שיתופית צבר קמה: האגודה מנהלת שטחים חקלאים של 7 קיבוצים ומושבים, המעבדים שטח בהיקף של 30 אלף דונם באזור רבדים, באגנים המתנקזים לנחלים שורק ולכיש. המענק, בהיקף של 190 אלף שקל, ישמש לבניית תוכנית אגנית לוויסות נגר ולצמצום סחף קרקע, תוך שימוש בפתרונות מבוססי טבע ותמיכה במגוון ביולוגי המקומי, לרבות באמצעות פיילוטים בשטח.י

פה נוף: חברת התשתיות העירונית של מטרופולין חיפה זכתה במענק בהיקף של 100 אלף שקל, שבאמצעותו תבנה תוכנית לצמצום השפעות כמו זיהום אור ומינים פולשים בתשתיות בסביבה החופית, הימית ובשטחים הפתוחים. החברה תשים דגש על קו המגע של העיר עם חוף הים, כמו למשל באזור בת גלים.

קיבוץ נאות סמדר: הקיבוץ הייחודי מדרום הנגב זכה במענק בסך של 100 אלף שקל, שיסייע לו בבניית תוכנית לשימור ולשיפור המגוון הביולוגי בשטחים בהשפעת הקיבוץ, כולל שטחי החקלאות, הנוי, המט"ש המקומי ועוד. זאת, במטרה להפוך אותם לנקודת עצירה (Stop over) בטוחה ואיכותית עבור עופות נודדים, הזקוקים לתחנות "תדלוק" איכותיות לפני או אחרי חציית מדבר הסהרה, כדי להשלים את מסעם בבטחה.

כרקע נציין את "טבע-BIZ", מיזם עסקים ומגוון ביולוגי, שהוא פרויקט משותף של המשרד להגנת הסביבה והחברה להגנת הטבע. מטרתו היא להטמיע כלים חדשניים לפעילות עסקית השומרת על המגוון הביולוגי תוך מיצוב החברה העסקית, פתיחת שווקים ירוקים, ושיפור ניהול הסיכונים של החברה אל מול סיכונים סביבתיים הנובעים מפגיעה בטבע וחיכוך מול הרגולטורים הסביבתיים.

עד כה, בוצעו במסגרת המיזם, הפועל מאז שנת 2014, 19 פרויקטים ב-15 חברות ממשלתיות ופרטיות. המיזמים הטמיעו בהצלחה פרוטוקולים לצמצום זיהום אור, מניעת התנגשות בעלי כנף בקווי מתח, שימור קרקע והשבת צומח בסכנת הכחדה לשולי חקלאות, מניעת התפשטות של מינים פולשים, תיירות אקולוגית ועוד.






אנו פועלים רבות על מנת לכבד זכויות יוצרים - לפי ס׳ 27א לחוק זכויות יוצרים - אם זיהיתם יצירה שלכם מוזמנים ליצור קשר למתן קרדיט newshaifa.net1@gmail.com

עוד בחיפה











<












<