X

80 שנה למרד גטו ורשה יצויין עם הלהקה הייצוגית של קריית מוצקין

הלהקה תקיים הופעה משותפת עם ילדים מהעיר לודז' בפולין בפני נשיאי גרמניה, פולין וישראל

  1. 1

להקת "כובע טמכל", הלהקה הייצוגית של קריית מוצקין, תופיע בטקס לציון 80 שנה למרד גטו ורשה. בטקס תשתתף מקהלת נוער מלודז'. לקריית מוצקין עיר תאומה בשם וולודבה בפולין. שתי המקהלות צפויות להופיע אף היא בפני נשיאי פולין, גרמניה וישראל.

גנור עם מנהלת מקהלת הילדים מהעיר לודז', פולין
צילום באדיבות לאה גנור


הרוח החיה מאחורי הארוע היא ד"ר לאה גנור מקריית מוצקין, 62, שייסדה לפני 29 שנים מפעל להנצחת זכר השואה בשם מרכז משמעו"ת. גנור משמשת גם עמיתת שפיגל במכון לחקר השואה באוניברסיטת בר אילן. את מרכז משמעו"ת הקימה מתוך רצון להנציח את זכר השואה והשם נבחר בהיותו ראשי התיבות של המלים: מורשת שואה, מסורת, ערכים ותקומה. ד"ר גנור, לשעבר מורה, אספה סיפורי חיים של ניצולי שואה מקריית מוצקין, בפרויקט משותף עם משרד החינוך.




ד"ר גנור ייסדה את המרכז בשנת 1994 במטרה שישמש כאתר לימוד חוויתי וייחודי עבור הדור הצעיר והקהילה. במרכז  מתקיימים ימי עיון,  סדנאות חווייתיות, והרצאות. היא נשואה ליאיר, אימא לשלוש בנות וסבתא לשמונה נכדים, גדלה בקרית חיים להורים שעלו מפולין. "בבית לא דיברו על השואה", היא מספרת, "ההורים דיברו פולנית ויידיש ואני האזנתי להם מאחורי הדלת, מה שבדיעבד עזר לי בשלב יותר מאוחר בקשרי החוץ עם פולין. אבא דיבר על התקופה שלפני המלחמה ועל העיירה שבה גדל. סיפר שהיה שר במקהלה של בית הכנסת שעד היום קיים שם. לימים היו לסיפורים האלה השלכות על החיים שלי".

להקת כובע טמבל ביחד עם מקהלת הילדים מלודז' במופע משותף בקריית מוצקין. צילום באדיבות לאה גנור

את שירותה הצבאי עשתה ד"ר גנור בבית הספר הטכני של חיל האוויר, שם הכירה את מי שלימים הפך בעלה. לאחר החתונה עבר הזוג להתגורר בקרית מוצקין. מסלול חייה הוביל אותה לתחום החינוך עם תואר ראשון ממכללת אורנים, תואר שני בחינוך מאוניברסיטת חיפה ומשרה בבית הספר לחינוך וסיעוד בקרית ביאליק שהיום נקרא "יעדים". אז היא גם הייתה חלק מצוות ההקמה של המכון להוראת השואה בחיפה.

בראשית 1994 נפטרה אמה והיא הציעה לראש העירייה חיים צורי להקים את המרכז. המידע נאסף בכמה ערוצים. תלמידי כיתות ו' ביצעו עבודות חקר שאספו סיפורים של ניצולי שואה, תלמידי כיתות ט', ביחד עם משרד החינוך, והביאו עדויות נוספות, ציר נוסף של עדויות הגיע בעזרת חיילי צה"ל בדגש על חיילי צוות אוויר שאספו עדויות מניצולי שואה. בתקופת הקורונה האיסוף היה דומיננטי בזכות שימוש באפליקציית "זום" לאיסוף העדויות.

גנור עם המחזאי שראל פיטרמן. צילום באדיבות לאה גנור

במקביל בוצעה עבודה מול מדינות דוגמת פולין וגרמניה שתיעדו את העולם היהודי שאבד במהלך השואה. קריית מוצקין יצרה ברית עם העיר וולודובה בפולין, שבה נולד אביה של גנור. בשנת 2020 קיבלה מנשיא פולין את "צלב האבירות" על פועלה לקידום הדיאלוג בין ישראל לפולין. פרס ייחודי בתחום הניתן לישראלית ויהודיה.

השנה עם ציון 80 שנה לגטו ורשה, צפוי להתקיים טקס חגיגי באנדרטת רפפורט, האנדרטה להנצחת מרד גטו ורשה, המוצבת במרכז גטו ורשה. הפרויקט מחבר בין מקהלה של נוער פולני ליהודי, להופעה משותפת בפולין, במעמד נשיא פולין, נשיא גרמניה ונשיא ישראל. זהו ביקור גומלין לטקס שיתקיים לאחר שהנערים מלודז' התארחו בקריית מוצקין ופגשו ניצולי שואה שיביאו עדויות על סיפורם האישי.

משלחת אנשי חינוך מטעם עמותת משמעות בוולודאבה עם אנשי חינוך פולניים. צילום באדיבות לאה גנור

ב-19 באפריל, יום רביעי, (התאריך הלועזי לציון מרד גטו ורשה) בני הנוער מפולין ולהקת "כובע טמבל", הלהקה הייצוגית של קריית מוצקין, יופיעו במשותף בפני הנשיאים. גנור סוגרת כאן מעגל, היות ואביה הופיע כזמר מקהלה בילדותו. המקהלות יופיעו בעיירה וישקוב, עיירת הולדתו של מנהיג מרד גטו ורשה, מרדכי אנילביץ'.

אתמול (שני) התקיים בקריית מוצקין טקס לציון המרד. לפניו הוענקו תעודות ל-1200 בתי אב בהם מתגוררים ניצולי שואה. התעודות יוענקו מידיהם של עשרות חיילי צה"ל המשרתים בבסיס חיל הים בחיפה. "הניצולים יוכלו לספר לחיילים באופן בלתי פורמלי את סיפורם האישי". מספרת גנור, "זה יהיה מפגש מאוד מרגש".

גנור קשורה גם להצגה "הזאב הטוב", המועלית החודש על ידי "תיאטרון הנפש", במסגרת פסטיבל חיפה הבינלאומי להצגות ילדים. "במאי ההצגה הוא בן הדוד שלי שראל פיטרמן", היא מספרת, "סיפרתי לו לפני שבע שנים שיש פה סיפור מדהים שחייב לעלות בהצגה. 'הזאב הטוב' הוא סיפורו של מישקה זילברשטיין, ניצול שואה שנפטר בשנת 2017. הסיפור מועלה על ידי תיאטרון הנפש ומספר כיצד מישקה שרד שלוש וחצי שנים ביערות עם זאבים. מישקה נאלץ לעזוב את משפחתו ולברוח מגטו ביאליסטוק אל היערות הם נרקמה חברות יוצאת דופן בין מישקה לזאב שלימד את מישקה להתחבר אל הטבע ואל יצריו הקדמוניים וביחד השניים יצאו למסע הישרדות. ההצגה זכתה בפרסים רבים בהם פרס הבימוי הטוב ביותר ושלל פרסים נוספים".

 

 






אנו פועלים רבות על מנת לכבד זכויות יוצרים - לפי ס׳ 27א לחוק זכויות יוצרים - אם זיהיתם יצירה שלכם מוזמנים ליצור קשר למתן קרדיט newshaifa.net1@gmail.com

עוד בחדשות


















<