X

פרקליט המדינה: "ציות לחוק הוא תנאי בסיסי לשוויון, בעיקר ממי שנושא באחריות ציבורית"

תחת הכותרת "הדמוקרטיה הישראלית בסכנה" התקיים כנס המשפט ה-15 של אוניברסיטת חיפה שאורגן על ידי הפקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפה והפך לאירוע מרכזי בקהילת המשפט בישראל, ועסק בשאלות אקטואליות הנוגעות למערכת המשפט בעת הנוכחית




  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4

הכנס נפתח בברכות מפי בכירי האקדמיה והמשפט, בהם: פרופ' גור אלרואי – נשיא אוניברסיטת חיפה; פרופ' טל ז'רסקי – דיקן הפקולטה למשפטים, השופט אבי לוי – נשיא בית המשפט המחוזי חיפה, עו"ד עמית בכר – ראש לשכת עורכי הדין בישראל ופרופ' עלי זלצברגר  – יו"ר ועדת הכנס מהפקולטה למשפטים.

בין הבכירים שלקחו חלק בכנס השתתפו: עו"ד עמית איסמן – פרקליט המדינה, השופט יוסף אלרון – שופט בית המשפט העליון, פרופ' ברק מדינה – האוניברסיטה העברית, ח"כ גלעד קריב – יו"ר ועדת חוקה חוק ומשפט לשעבר, עו"ד מוחמד נעאמנה – יו"ר לשכת עורכי הדין צפון, השופט (בדימוס) אשר קולה – סגן נשיא בית המשפט המחוזי נצרת, פרופ׳ תמר הוסטובסקי ברנדס – הקרייה האקדמית אונו, אבישי גרינצייג – פרשן משפטי i24NEWS, ד"ר רון שפירא – נשיא (לשעבר) בית המשפט המחוזי חיפה.


עו"ד עמית איסמן, פרקליט המדינה: "היועצת המשפטית לממשלה ואני שותפים מלאים לדרך. כל החלטה שלנו מבוססת על חוק, ראיות והאינטרס הציבורי, משיקולים ענייניים בלבד. לא כתוצאה מלחצים, משוא פנים או השפעות זרות או משיקולים פוליטיים. הצגת הדברים בדרך אחרת היא פשוט עיוות של האמת. יש הבדל בין ביקורת עניינית לבין דה לגיטימציה אישית של ראשי המערכת. במדינה דמוקרטית חוק אינו עניין של בחירה. כולם שווים בפני החוק. רפורמה אמיתית נועדה לבנות לא להרוס; תיקוני חוק מוצעים יובילו להחלשת התביעה, הפרקליטות ודה לגיטימציה של אנשיה והחלטותיהם".




עו"ד עמית איסמן, פרקליט המדינה. צילום: רועי חרמוני

עוד אמר איסמן: "האחריות לשמור על הדמוקרטיה היא של כולנו. זהו לא עניין מערכתי. הגנה על מערכת המשפט ומערכת אכיפת החוק אינה עניין תיאורטי. זוהי חובתה של כל חברה דמוקרטית הרוצה להבטיח עתיד של צדק, יושרה ושוויון בפני החוק. שוויון בפני החוק הוא עקרון יסוד בלתי ניתן לפשרה בדמוקרטיה. כשנבחר ציבור מסרב להתייצב לחקירה זו לא רק התנהלות אישית פסולה. זו פגיעה ישירה בשלטון החוק. המסר לציבור חמור: יש מי שהחוק עבורו הוא המלצה. ויש מי שהחוק עבורו הוא חובה. במדינה דמוקרטית – החוק איננו עניין של בחירה. ציות לחוק הוא תנאי בסיסי לשוויון, בעיקר ממי שנושא באחריות ציבורית. אי התייצבות לחקירה מצד נבחר ציבור איננה רק זלזול במערכת אלא שלילה של עקרון היסוד שלפיו כולם שווים בפני החוק".

השופט יוסף אלרון, שופט בית המשפט העליון. צילום: רועי חרמוני

עו"ד עמית איסמן, פרקליט המדינה: "הביקורת השיפוטית על סוגיות ביטחוניות אינה מתבצעת כאילו מדובר בניסוי מעבדתי. עליה לקחת בחשבון את תנאי השטח, נסיבות האירוע ותחושות הכוחות בשטח בזמן אמת. אין להפעיל חוכמה שלאחר מעשה, אך גם לא לתת הכשר אוטומטי לכל פעולה. בזמן מלחמה, לבית המשפט אין את הכלים, הרצון או הלגיטימציה להחליף את שיקול דעתם של מפקדי הצבא. לא ניתן לכפות את כללי המשפט האזרחי על לחימה, ואין זה תפקידו של בית המשפט לקבוע עבור המפקדים כיצד לנהל את הקרב. על בית המשפט לנהוג בריסון שיפוטי, תוך הבנה שמאפיין יסודי של מלחמה הוא חוסר ודאות.

פרופ' גור אלרואי. צילום: דוברות אונירסיטת חיפה

פרופ' גור אלרואי, נשיא אוניברסיטת חיפה: "אם ממשלת ישראל לא תציית לפסיקת בג"צ, וכלל לא חשובה העתירה, אמליץ לסגל האקדמי והמנהלי ולסטודנטים להתייצב באופן קטגורי וללא כל היסוס לצד שלטון החוק. כקהילה אקדמית נשמיע קול צלול וברור שאי ציות לבית המשפט הוא קו אדום שאין לעבור עליו. אנחנו ננקוט בכל האמצעים העומדים לרשותנו, מלבד אלימות, אם לא תקיים הממשלה את צווי בית המשפט. מה הם האמצעים שהעומדים לרשותנו? אני סבור שטקטית לא נכון לציין אותם בשלב הזה. אם תגיע השעה ואני מקווה שלא, נשב ונחשוב מה עושים כאשר השבתה היא רק פעולה אחת מני רבות".

יו"ר לשכת עורכי הדין, עו"ד עמית בכר. צילום: אוניברסיטת חיפה

עו"ד עמית בכר, ראש לשכת עורכי הדין: "ממשלת ישראל מצויה במסלול לפגוע במהות המשטר הדמוקרטי. גם פולין והונגריה היו בעבר דמוקרטיות. אקדמיה חופשית ותקשורת  חופשית זה לא אלמנטים נפרדים. ראינו מה קרה בתורכיה לפני שבועיים. אם המגמה בישראל תימשך בדהרה לא יהיה מי שיגן עלינו. לא בתקשורת ולא באקדמיה ולא בשום מקום אחר. שיח חופשי – שמצופה שיתקיים – לא יוכל להתקיים. כך גם כשיבואו לעצור את ראש האופוזיציה. וכאן המקום לאחריות חברתית ואזרחית של כולנו".






אנו פועלים רבות על מנת לכבד זכויות יוצרים - לפי ס׳ 27א לחוק זכויות יוצרים - אם זיהיתם יצירה שלכם מוזמנים ליצור קשר למתן קרדיט newshaifa.net1@gmail.com

עוד בחינוך