X

קצין מילואים שחזר מחודשי לחימה ארוכים בעזה: "יש לנו מחויבות כלפי הסובבים אותנו ללכת לטפל בעצמנו"

החיפאי תום של, סרן במילואים ורכז בפנימייה לילדים ונוער בסיכון, חזר לאחרונה מפעילות מבצעית ארוכה בעזה במסגרת מלחמת "חרבות ברזל". בעקבות המלחמה חש תום צורך עז לחלוק את תובנותיו עם חבריו לנשק ואף עם כלל הציבור. הוא יצא בסבב של הרצאות מיוחדות בהן הוא מדגיש את החשיבות הרבה של טיפול נפשי ורוחני עבור חיילים לאחר לחימה

  1. 1

מתקפת הטרור של חמאס בשבעה באוקטובר והמלחמה שפרצה בעקבותיה הותירו את החברה הישראלית בטראומה. לדעת אנשי מקצוע, היקף הפגיעה הנפשית במהלך המלחמה, שממשיכה לגבות קורבנות, היא עצומה.

"הימשכות הלחימה משפיעה על כולם" אומר סרן (מיל) תום של. "הצער והעצב על האובדן קשה מנשוא, כולנו כואבים את אובדן חברינו לנשק". "צמד המילים 'הותר לפרסום' הוא כמו אגרוף לבטן", אומר תום. עוד אגרוף כזה זעזע שוב את כולם בשבת האחרונה, עם היוודע על הלוחמים שנהרגו בתקרית קשה ברפיח.


הכאב הוביל את סרן (מיל) תום של, לצאת בסבב של הרצאות מיוחדות בהן הוא מדגיש את החשיבות הרבה של טיפול נפשי ורוחני עבור חיילים לאחר לחימה. של, חיפאי בן 29 שהתגייס למילואים בבוקר ה 7 באוקטובר ומשרת כסגן מפקד פלוגה בגדוד לוחם בחטיבה 261.




"הימשכות הלחימה משפיעה על כולם". סרן (מיל) תום של. צילום: אלבום פרטי

מתקפת הפתע ב -7 באוקטובר תפסה את תום בפעילות שגרתית בפנימיית רננים של ארגון אלאור, שם הוא עובד כרכז הפנימייה מזה מספר שנים. בפנימייה מתגוררים ומתחנכים כ 160 ילדים ובני נוער חלקם נטולי עורף משפחתי ו"הפנימייה עבור הילדים" מסביר תום, "מהווה מקום בטוח, מצמיח ומחולל שינוי". בתוך זמן קצר כשהבין את גודל האירוע, נאלץ תום להיפרד מהילדים ועם הגעתו של מנהל הפנימיה ורכזים שהגיעו להחליף אותו, הוא יצא לדרום.

"בשעת בוקר מוקדמת קיבלתי טלפון ממיכל, המנהלת המקצועית של הפנימיות", נזכר תום, "שהודיעה על המצב בדרום ובקשה שאבדוק כי כל המקלטים בפנימייה פתוחים, שכן במבצע צוק איתן היו אזעקות גם בזיכרון יעקב. "מיכל בקשה שהטלוויזיות יהיו סגורות היות ורוב החניכים בפנימייה גרים בדרום ולוודא כי הצוות מתודרך ומרוענן בנהלים".

את השבת ההיא, שקבלה את הכינוי 'השבת השחורה' אף ישראלי לא ישכח. ישראל התעוררה למתקפה חסרת תקדים בהיקפה ובאכזריותה. ממדי האירוע והזוועות התבררו עם השעות שחלפו. הרוגים, נרצחים, חטופים ופצועים בהם תינוקות, ילדים, נשים, גברים, זקנים, חיילים בסדיר ובמילואים, חברי כיתות הכוננות ביישובים ואנשי כוחות הביטחון וההצלה.

מי שחי את הצבא מקרוב הבין מיד כי מדובר באירוע אחר, כך גם תום וחבריו הקצינים. "בקבוצות הצבאיות החל במקביל שיח בלתי פוסק בניסיון לשאוב מידע על המתרחש בדרום", סיפר תום. "בתוך זמן קצר התקבלה הודעה בה אנחנו מתבקשים לוודא כי כל הציוד מוכן וארוז. פה הבנו כי יש משהו בסדר גודל הרבה יותר גדול מכל מה שאנחנו יכולים לתאר לעצמנו, לכן כבר בתשע בבוקר קיבלנו החלטה כל קציני הגדוד לא לחכות לטלפונים ולצאת לדרך".

"תחושת שליחות עילאית והגנה על הבית". סרן (מיל) תום של. צילום: אלבום פרטי

תקופת הלחימה של תום שנמשכה חמישה חודשים ארוכים, כללה טיהור העוטף ממחבלים, תפיסת עמדות הגנה בשלב הריכוך הראשוני. תקופת המתנה למשימות ותקופת הכיבוש והרחבת מרחב החיץ בגזרת חטיבה דרומית של עזה. "כשהגענו לגבול עזה, פגשתי פלוגה שלמה של לוחמים עם אש בעיניים," הוא מתאר. "אין תחושת פחד. אתה שואב המון כוח מהסביבה שלך, במיוחד כשהיא מגובשת, חזקה ומיומנת כמו פלוגתנו".

"חמשת חודשי הלחימה היו אינטנסיביים, עם המון שעות ללא שינה, ללא מקלחת והרבה חוויות קשות". לצד זה מציין תום כי "הכל היה מלווה בתחושת שליחות עילאית והגנה על הבית".

כמפקד, תום היה עסוק כל הזמן בשאלה איך להתמודד עם המצב. "הכנה מקדימה היא התשובה הטובה ביותר," הוא קובע. "אנחנו מתאמנים כל החיים לאותו רגע קריטי, מנסים לחשוב על כל תרחיש אפשרי ולמצוא לו מענה. אבל ההפתעות תמיד מגיעות".

"אין אחד שלא נתקל באיזושהי טראומה בעקבות אירועי ה-7.10", אומר תום. "הבנתי שיש בכוחי ליצור שינוי בתפיסת מושג המנהיגות ובכלל בכל נושא ההתמודדות עם טראומה. לכן החלטתי לנקוט בצעד שיסייע גם לחיילים ולוחמים אחרים. זה עיקר ההרצאה שמגוללת בתוכה את הסיפור האישי שלי כקצין לוחם וכאיש חינוך".

"יש לנו מחויבות כלפי הסובבים אותנו". סרן (מיל) תום של. צילום: אלבום פרטי

"אנחנו כבני אדם לא יכולים לחולל שום שינוי בשום דבר אם החלק הפנימי שלנו לא שקט ולא שלם" מדגיש של. "יש לנו מחויבות כלפי הסובבים אותנו ללכת לטפל בעצמנו. רק אחר כך נוכל לתת את הכי טוב שלנו בכל דבר אחר שנבחר לעשות." המסר החשוב ביותר בהרצאה הוא "לכו לטפל בעצמכם".

דבריו של תום מחזקים את דבריה של פרופסור רבקה יהב, מומחית לטיפול בטראומה, שציינה בראיון שנתנה לאתר ניוז חיפה קריות כי "מהלכים ביננו אנשים טראומטיים, כולנו עדיין בתוך הטראומה". "אנחנו צריכים להבין שכולנו עברנו חוויה קשה מאוד," אמרה יהב. "יש אנשים שלא יתמודדו עם זה בלי עזרה מקצועית. חשוב לפנות לעזרה, גם אם לא מרגישים צורך כרגע. הטראומה יכולה להתפרץ גם שנים רבות לאחר האירוע."

ההרצאה של תום היא צעד חשוב בהעלאת המודעות לצורך בטיפול נפשי ורוחני עבור חיילים לאחר לחימה. סיפורים כמו סיפורו של תום יכולים לתרום רבות להסרת הסטיגמה סביב נושא זה, ולעודד חיילים רבים יותר לפנות לקבלת עזרה.






אנו פועלים רבות על מנת לכבד זכויות יוצרים - לפי ס׳ 27א לחוק זכויות יוצרים - אם זיהיתם יצירה שלכם מוזמנים ליצור קשר למתן קרדיט newshaifa.net1@gmail.com

עוד בחדשות
























<