X

פרויקטור עיריית חיפה למיגור בעיית החזירים: "הודעות נאצה ואיומים לא ימנעו את המשך העבודה שלנו" ומבהיר "אנחנו מטפלים אך ורק בחזירים שהם סוררים"

אחרי שלושה חודשים כפרויקטור למיגור בעיית החזירים במרחב העירוני בחיפה, בריאיון מיוחד ל'ניוז חיפה קריות', מסכם דוד לוריא את הפעילות ועד כה הוא שבע רצון מהתוצאות. בד בבד מעביר לוריא ביקורת קשה על אוהבי החזירים, מכנה אותם "מחבקי חזירים", ומבטיח להמשיך ביתר שאת לדבוק במטרה, על אף התנגדותם והאיומים שהוא סופג

  1. 1

עם היכנסו לתפקיד, מינה ראש העיר יונה יהב, את דוד לוריא כפרויקטור לטיפול בבעיית חזירי הבר בחיפה כדי לעמוד באחת ההבטחות המרכזיות שלו בקמפיין הבחירות, לפתור את בעיית חזירי הבר. לוריא, תת-אלוף בדימוס וקצין בכיר בזרוע הים בצה"ל, כיהן בעבר כראש מינהל התפעול בעיריית חיפה. מאז היכנסו לתפקיד, פועלת העירייה בשיתוף רשות הטבע והגנים למיגור חזירי הבר בחיפה.

לוריא אומר: "אני חושב שהצלחנו להוריד באופן משמעותי את מספר הפחים ההפוכים ברחבי העיר, שזה מהווה אינדיקציה לפעילות של החזירים הסוררים בשטח הציבורי והפרטי ברחבי העיר. אנחנו פועלים במגוון תחומים, גם סניטציה, שזה כולל פינוי פסולת בשעות ובאזורים שבהם נדרש לעשות את זה בשעות הערב, מעבר לשעות הרגילות. אנחנו גם פועלים בתיקון גדרות והצבת גדרות חדשות. אנחנו עושים דילול, יצאנו השבוע בקמפיין הסברה לציבור בנושא חזירי בר שמקומם בטבע, ואנחנו ניכנס למערכת החינוך בתוכניות של הסברה לכל הגילאים. כל הפעילות שאנחנו עושים היא בשיתוף מלא עם רשות הטבע והגנים".


"משהו פה לא הגיוני" דוד לוריא. צילום: ראובן כהן, דוברות העירייה




כשנשאל על מצב העיר בתחילת הפרויקט, ענה לוריא: "מצאנו את העיר במצב רע מאוד מבחינת הסניטציה, שזה הפיכה של פחים מכל סוג שהוא, ריבוי חזירים בכל מקום, בכל זמן, גם יום, גם לילה, שמצביע על זה שכל הפעולות שננקטו לא הביאו לתוצאה הרצויה והנדרשת של הקטנת הנוכחות של חזירי הבר במרחב הציבורי. כמות החזירים שנדרשנו לדלל החל מ-21 באפריל ועד עכשיו, היא פנומנלית, פשוט פנומנלית, זה משהו פה לא הגיוני. ומי שתרם ותורם עדיין לכל זה, זה אותם מחבקי חזירים שבאים כביכול להגן על חזירי הבר, אבל למעשה בעצם הפעולה שהם עושים הם גורמים לזה שיותר ויותר חזירים סוררים נדרש יהיה לדלל".

לוריא מוסיף: "אנחנו מטפלים אך ורק בחזירים שהם סוררים, אותם כאלה שאבדו את הפחד מול בני אדם. למשל חזיר שניתן לעמוד לידו והוא לא זז וזה לא מזיז לו, זה חזיר סורר ואנחנו פועלים רק נגדם. אנחנו לא פועלים בוואדיות, אנחנו לא פועלים מול חזירים שרצים ובורחים. אני חושב שהמצב עכשיו הוא לאין שיעור יותר טוב ממה שהיה לפני שהתחלנו, אנחנו עכשיו מעמיקים את המאמץ לטפל בנושא של הגידור, גם תיקונים של גדרות וגם הקמת גדרות חדשות, גם פעילות ההסברה שהתחילה השבוע ותיכנס לבתי ספר בשנת הלימודים הבאה. אנחנו עוסקים במגוון רחב של נושאים ותחומים, וזה לא רק דילול. לציין כי הדילול בסופו של דבר הוא מרכיב משני, הוא לא מרכיב המרכזי".

"אנחנו מטפלים אך ורק בחזירים שהם סוררים". חזירי בר בשכונת כרמל צרפתי. צילום: טלי ליבמן

420 חזירים הומתו בשלושה חודשים בלבד, מדווח לוריא: "בשלושה חודשים בהם אנחנו פועלים, נאלצנו לפעול ביתר שאת בנושא של פעילות ירי נגד חזירים סוררים. מתחילת העבודה שלנו עד עכשיו אנחנו רואים ירידה במספר חזירים שמדוללים כל יום. יש ירידה משמעותית במספר החזירים, אותם אנחנו מדללים ברמה היומית. להדגיש כי כל המספרים מתואמים עם ראשות הטבע והגנים, כל הפעילות שאנחנו עושים היא על פי היתר שניתן לראשות הטבע והגנים. עד היום דיללנו 420 חזירים".

עם זאת, לוריא מודה כי לא ברור כמה חזירים עוד יש בעיר: "כמה עוד אני לא יודע להגיד, אני לא יודע אם יש מישהו שיודע להגיד. אף אחד לא יודע להגיד מה אוכלוסיית חזירי הבר ברחבי העיר. יש חזירים שנולדו בעיר, חיים בתוך העיר, והם לא יודעים משהו אחר. הם חזירים סוררים וצריך לדלל אותם.

אני רוצה להגיד הרבה ״תודה״ במרכאות לכל התומכים שהם פועלים לטובת החזירים, שהם גרמו את הנזק הכי גדול. לא היינו מגיעים לרמות כאלה של המתה אם היו עושים את הפעילות הזאת בחמש שנים האחרונות, אבל מאחר וזה לא נעשה, אז זה מה שצריך לעשות עכשיו. אגב, זו לא החלטה של העירייה, אלא יש נימוקים מדעיים, כולל המדען הראשי של רשות הטבע והגנים מר שקדי, שאמר שמדובר בזן החיפאי שהוא זן מתפרץ, וכנגד זן מתפרץ צריך לפעול על ידי המתה".

"כנגד זן מתפרץ צריך לפעול על ידי המתה". חזירים בשכונת כרמליה בחיפה. צילום: פרטי

לוריא ממשיך להסביר את החשיבות של הפעילות ואומר: "אני לא מתעסק במכבסת מילים, אנחנו אומרים, אנחנו ממיתים את אותם חזירים סוררים, ויש הגדרה מאוד ברורה של רשות הטבע והגנים, מה זה חזיר סורר, זה חזיר שאיבד את הפחד מבני אדם, ויש כל מיני גורמים שמנסים להציג תמונה אחרת, מה זה חזיר סורר, ומתחילים להגיד הגדרות אחרות, אנחנו פועלים על פי הגדרות של הרשות ואנחנו נמשיך בפעילות הזאת כל אימת שצריך".

בנוגע לחזירים פצועים שנותרים בשטח, לוריא מתאר את הקושי: "זה לא עושה טוב לפעילות, זה לא נראה טוב בעין, וגם לי לא נראה טוב. אבל מי שגורם לזה, זו אותה קבוצה שהיא מתנהלת כמו כת, שמפריעה לנו בביצוע העבודה, וגורמת לנו לזה שהפינוי יתארך ופינוי הפגרים יתארך. הפינוי של הפגרים, כשאנחנו עובדים בצורה נכונה, הוא בין שתיים לחמש דקות מגיע לרכב הפינוי, לפנות את הפגר, לשטוף את המקום ולהשאיר אותו נקי. אבל כשאותם אנשים מגיעים, מפריעים לנו בביצוע העבודה, הדבר הזה נמשך גם שעה ושעה וחצי. הם חוסמים לנו את הכבישים, הם חוסמים את המעבר של הרכבים, הם מונעים מפינוי של הפגרים, וכל הדבר הזה מתארך, יכול להגיע לשעה וחצי, לשעתיים. המקרים האלה, אני יכול לציין, הם בודדים, ואנחנו מתמודדים איתם. היום כל אחד חמוש עם טלפון ומצלמה, אז כל מה שאנחנו עושים, במידה שיש אנשים בסביבה ורואים את זה, זה מצולם, מתועד, אין מה לעשות, זאת המציאות היום. אנחנו צריכים לפעול במציאות מאוד מורכבת. מצד אחד, הטלפונים והצילומים, מצד שני, המעקבים שמבצעים אחרי הפעילות שלנו, עם פעילות הצייד או פעילות לפינוי הפגרים, או אפילו כנגד גורמים אחרים, בשביל למנוע מאיתנו לבצע את מה שאנחנו צריכים לבצע על פי חוק ואנחנו מתמודדים. לא פשוט, אבל מתמודדים. אנחנו לא רק שיורים, אלא גם מוודאים שהוא מת. אבל, לא יודע, זה בעל חיים, שגם אחרי חמש דקות שנראה שהוא מת, נקבע שהוא מת, פתאום הוא נעמד על רגליים. קורה, מה לעשות? אבל זה בטל בשישים, אל מול הכמויות. קרה לנו אולי שניים, שלושה, ארבעה מקרים שהדבר הזה קרה, אבל כשאת מדברת על סך של 420 חזירים שהומתו, זה באמת בטל בשישים. גם אם יש חזיר שהרגנו אותו, קם על הרגליים ורץ, אחר כך אנחנו עושים בדיקה וגם למחרת בבוקר, באותו מקום, לוודא שהחזיר לא נמצא, או הפגר לא נמצא, וזהו".

"אנחנו נמשיך לדלל חזירים". דוד לוריא. צילום: ראובן כהן, דוברות העירייה

לוריא גם מתמודד עם הודעות מאיימות והודעות נאצה שנשלחות אליו לטלפון. אך יחד עם זאת מצהיר לוריא: "הודעות נאצה ואיומים לא ימנעו את המשך העבודה שלנו. אנחנו נמשיך לדלל חזירים, הכמות יורדת, כמו שאמרתי, כמות הההמתה יורדת מחודש לחודש. אם ביוני המתנו 104 חזירים, אני מעריך שביולי אנחנו נמית מספר שהוא נמוך מזה, וככל שנמשיך, המספרים האלה יירדו. מה שאנחנו עושים זה לגרום לזה שלא יהיה קונפליקט בין האדם ובין החזירים. זה מה שאנחנו מנסים לעשות, ואנחנו מקבלים הרבה מאוד פניות מהתושבים שבאים ומודים לנו על הפעילות הזו שאנחנו עושים ואנחנו רואים הרבה פחות פכים הפוכים. אני מעריך שזה איזשהו מדד שמצביע על זה שהפעילות הזאת אפקטיבית.

על אף הביקורת וההתנגדות הקולנית של אוהבי החזירים, לוריא מבטיח להמשיך במאבק גם לנוכח האיומים והקשיים: "ההתנגדות לא תעצור אותנו. אנחנו כאן כדי לדאוג לסדר ולבריאות הציבור. נמשיך לפעול על פי ההנחיות המדעיות ועל פי ההגדרות של רשות הטבע והגנים, כל עוד יש צורך בכך. אנחנו לא מתכוונים להפסיק עד שהעיר תהיה בטוחה ונקייה".

"משאירים אותם בטבע", קמפיין עיריית חיפה ורט"ג

המאמצים לכלול את הציבור ולערב אותו במאבק הם חלק מרכזי מהאסטרטגיה של עיריית חיפה. הפעולות כוללות קמפיין הסברה רחב היקף שמדגיש את החשיבות של מניעת גישה למזון על ידי החזירים, כמו כן גם תוכניות חינוכיות בבתי הספר המיועדות להעלות את המודעות בקרב ילדים ובני נוער. "ההסברה היא קריטית", אומר לוריא, "היא מסייעת לנו להביא לשינוי תפיסתי בקרב הציבור ולהבנה שהחזירים צריכים לחזור לטבע".

בינתיים, העבודה בשטח נמשכת. לוריא וצוותו ממשיכים לבדוק את הגדרות ברחבי העיר, לתקן גדרות פגועות ולהציב חדשות במקומות אסטרטגיים. כמו כן, בעירייה דואגים לפינוי של פסולת בצורה מסודרת ובזמנים המיועדים כדי למנוע מגורמים בלתי רצויים, כמו חזירים, להתקרב לאזורים מאוכלסים.

לוריא מסכם את משימתו עד כה כמשימה מורכבת אך הכרחית לשיפור איכות החיים של תושבי חיפה. "אנו פועלים למען התושבים ולמען העיר", הוא אומר, "ומקווים שבסופו של דבר נוכל להחזיר את הסדר והבטיחות לחיפה".






אנו פועלים רבות על מנת לכבד זכויות יוצרים - לפי ס׳ 27א לחוק זכויות יוצרים - אם זיהיתם יצירה שלכם מוזמנים ליצור קשר למתן קרדיט newshaifa.net1@gmail.com

עוד בחדשות