X

תביעת נזיקין תקדימית: רט"ג תובעת מאות אלפי שקלים מצייד על ציד לא חוקי של צבי

רשות הטבע והגנים הגישה באמצעות פרקליטות מחוז חיפה אזרחי והיחידה לאכיפה אזרחית בפרקליטות המדינה, תביעת נזיקין כנגד אדם אשר צד בניגוד לחוק נקבת צבי ישראלי, חיית בר מוגנת בסכנת הכחדה, בבית משפט השלום בחיפה. התביעה מוגשת לאחר הליכים פליליים נגדו במסגרתם הורשע והוטלו עליו בין היתר 8 חודשי מאסר. מדובר בתביעה ראשונה מסוגה




רשות הטבע והגנים הגישה אתמול (שלישי) תביעת נזיקין תקדימית לבית משפט השלום בחיפה, נגד צייד אשר הורשע בסוף שנת 2021 ברדיפה והרג של נקבת צבי ישראלי, חית בר המוגדרת כערך טבע מוגן בסכנת הכחדה, בניגוד לחוק.

בכתב התביעה דורשת הרשות שיפוי כספי על סך של כ- 600 אלף שקלים, הסכום המוערך לשיקום הנזק הנגרם מאובדן נקבת הצבי לעדר. מדובר בתביעה ראשונה מסוגה, כחלק ממדיניות אותה החלה להחיל רשות הטבע והגנים, לפיה יוגשו תביעות נזיקין בגין ציד והרג חיות בר מוגנות וערכי טבע מוגנים. הרשות מקווה שמדיניות זו תרתיע את הציידים מפני צייד לא חוקי הפוגע בחיות הבר המוגנות ובערכי הטבע המוגנים, ובכך תבהיר לכל שלא משתלם לפגוע בטבע.


תביעה תקדימית זו מהווה נדבך נוסף במדיניות אכיפה אזרחית סביבתית שגובשה בשנים האחרונות על ידי רשות הטבע והגנים ומדינת ישראל, ומקודמת בידי הפרקליטות האזרחית, בהגשת תביעות וייזום הליכים משפטיים שנועדו להבטיח ולקדם הגנה על אינטרסים ציבוריים, ובכללם שמירה על הסביבה, ועל ערכי טבע מוגנים, עבור כלל הציבור והדורות הבאים.




צבי ישראלי.צילום: אורי פרו, רשות הטבע והגנים

עו"ד שי פרץ, מנהל אגף התביעות ברשות הטבע והגנים: "מדובר בתביעה שהיא סנונית ראשונה, שכן הרשות תקדם מעתה תביעה כספית כנגד כל צייד שיורשע בציד צבאים לא חוקי במסגרת ההליך הפלילי. מעבר לענישה הפלילית, תתוסף מעתה אף סנקציה כלכלית, הפעם של כ-600 אלף שקלים, שיתבעו מהצייד במסגרת ההליכים האזרחיים, לטובת שיקום עדר הצבאים שנפגע, תכלית עליה אמונה הרשות מכוח החוק, ונחושה לממשו לטובת כלל אזרחי מדינת ישראל. אני מודה לפרקליטות האזרחית על שיתוף הפעולה ההדוק ושילוב הכוחות בשורה של הליכים משפטיים יזומים להגנה על הסביבה וערכי הטבע"

בשנת 2017, נתפס הצייד יחד עם שני נאשמים נוספים, לאחר שירה מרכבו בנקבת צבי ישראלי באזור רמת סירין והסתייע תכוף לכך בשותפיו לאיסוף גוויית הצביה. השלושה נתפסו לאחר מרדף קצר על ידי פקחי רשות הטבע והגנים, כאשר הגווייה ברכבם, כשהיא מסוות בתוך שקית ומתחת ערמות של עגבניות כשמטרתם הייתה להסתיר את דבר העבירה. בתום המשפט הפלילי, ולאחר שמיעת ראיות, ניתן פסק דין מרשיע כנגד הצייד, שהיה הדמות הדומיננטית, ונגזרו עליו, בין היתר, מאסר בפועל של 8 חודשים ותשלום קנס של 25 אלף שקלים.

פקח הרשות מוציא את הצבייה. צילום: ליעד לינג, רשות הטבע והגנים

לנוכח הנזק הרב שהסב הנתבע לסביבה ולמערכת האקולוגית, שעה שפגע בצביה באופן שפגע בעדר, מבקשת כעת הרשות מבית המשפט האזרחי להורות לנתבע לפצותה בעלות שיקום העדר.

הצבי הישראלי הוא אחד משלשת המינים היחידים השייכים למשפחת הפריים שנותרו בטבע בישראל. הצבי הוא חיית בר מוגנת וערך טבע מוגן עפ"י חוק, המהווה מרכיב חשוב בבית גידולו הן כאוכל עשב ומפיץ זרעים, והן כמזון לטורפים ולאוכלי פגרים. תפוצתו ההיסטורית של הצבי השתרעה מחצי האי ערב, צפונה לסוריה ומערבה לסיני, אך הפצת הנשק החם במזרח התיכון אחרי מלחמת העולם הראשונה גרמה לצמצום דרסטי במספר הצבאים ע"י צייד, עד כדי הכחדתו במרבית המרחב, למעט בישראל. המין הוערך בשנת 2015 כמין בסכנת הכחדה בדרגת ""Endangered על ידי ארגון שמירת הטבע העולמי (IUCN). בישראל הצבי מאוים כיום ממספר גורמים, אשר מבין העיקריים שבהם צייד לא חוקי, העלול לגרום לקריסת אוכלוסיות אזוריות ולהכחדתן. בשנת 2022 נאמדה אוכלוסיית הצבאים בישראל בכ-5,500 פרטים בלבד.

על מנת לאמוד את הנזק שנגרם, ואת פעולות השיקום הנדרשות, בחן המומחה – ד"ר נעם לידר, מנהל אגף האקולוגיה ברשות הטבע והגנים, את גודל ומצב אוכלוסיית העדר לאורך זמן, בעקבות אירוע הציד, ואת המשאבים הישירים והיעילים ביותר שיש להפעיל כדי לשקם את הפגיעה הדמוגרפית החזויה בעתיד, והשלכותיה האקולוגית בעקבות צייד של נקבת צבי ישראלי. זאת לאור החובה החוקית של רשות הטבע והגנים ובהתבסס על תפיסת השימור המדעית-מקצועית של חטיבת המדע ברשות.

צבי ארץ ישראלי. צילום: רועי גלעד, רשות הטבע והגנים

מן המחקר עלה כי ציד של נקבה בוגרת אחת בלבד משפיע בהאטה משמעותית של קצב גידול האוכלוסייה המקומית לכדי 60% מהפוטנציאל הקיים בהיעדר ציד. האטת קצב הגידול אף מגביר את ההסתברות של אוכלוסייה זו להיכחד. מההפרש החזוי בגודל האוכלוסייה ובשרידות בין שני המצבים שנבחנו במחקר, ניתן ללמוד שהתרומה הפוטנציאלית של כל נקבה מתרבה ליכולת גידול העדר היא משמעותית להגדלת הסתברות האוכלוסייה לגדול ולשרוד. המשמעות אם כך, שההשלכות של אירוע צייד בודד של נקבת צבי ישראלי אחת, היא פגיעה משמעותית באוכלוסייה המקומית כולה עד כדי סיכון להכחדתה, וזאת ע"י קטיעה של שושלת הצאצאים שנקבה זו אמורה לייצר בתקופת חייה ולמשך שלושה דורות, אבדן הנאמד בעשרות צבאים.

כדי לתקן את הנזק האקולוגי, נמצא כי דרך הפעולה המינימלית היעילה ביותר לשיקום הפגיעה ובניית כושר עמידות לאוכלוסיית הצבאים, תהיה באמצעות תוספת של 4-5 נקבות שמקורן בגרעין רבייה בשבייה, אשר מתוכן שתי נקבות לפחות תיקלטנה בהצלחה בעדר קיים. כלומר, השבה מוצלחת של נקבות לעדר תסייע לחיזוק משמעותי לאוכלוסייה מבחינה דמוגרפית (מספר הפרטים), באופן שיפצה על אבדן הרבייה הצפוי כתוצאה מהצייד ותוביל להשבת חוסנה של האוכלוסייה, ועמידותה מפני הכחדה. על פי הערכת המומחה, העלות הכספית של שחרור חמש נקבות משבייה לטבע ומעקב אחר שרידותן שטבע לאורך זמן בעזרת משדרים וספירות תעמוד על כ-600 אלף שקלים ומכאן נובעת תביעת הרשות לסכום זה.

ד"ר נעם לידר, מנהל אגף אקולוגיה ברשות הטבע והגנים: "הצבי הישראלי מהווה את אחד הסמלים המובהקים של הטבע בישראל והמאמצים הגדולים לשימורו. הצבי הוא כיום ייחודי בתפוצתו לישראל, לאחר שנכחד ממדינות שכנות, ועל-כן האחריות לשמירת המין מפני הכחדה עולמית מותנית אך ורק ביכולתה של מדינת ישראל לנקוט בפעולות הנדרשות לשמרו. כיום אנו מעריכים שקיימים בטבע בישראל כ- 5,500 פרטים בלבד.  כל אובדן של נקבת צבי ישראלי בגיל רבייה הוא אובדן עצום ומכה קשה לכל עדר מתרבה. אני מקווה שהציבור הישראלי כולו יבין בזכות תביעה זו את הנזק האמיתי שנגרם לטבע מפגיעה בערך טבע מוגן ובחיות בר מוגנות, וירתיע כל מי שחושב שפגיעה בחית בר בסיכון שווה לו. ההפך הוא הנכון, כל הפוגע בערך טבע מוגן עליו לשלם את כל היקף הפגיעה".

 





אנו פועלים רבות על מנת לכבד זכויות יוצרים - לפי ס׳ 27א לחוק זכויות יוצרים - אם זיהיתם יצירה שלכם מוזמנים ליצור קשר למתן קרדיט newshaifa.net1@gmail.com

עוד בחוק ומשפט





<




<