X

"אנחנו חיים בפחד, כי הבניין שלנו פשוט לא יעמוד בפגיעת טיל"

בשכונת שער העלייה בחיפה, התושבים חיים בפחד מתמיד מהתקפות רקטות ומפגעי הטבע במיוחד לאחר פגיעת הרקטה של חיזבאללה השבוע. למרות הבטחות הפינוי-בינוי, הבירוקרטיה ממשיכה לעכב את המהלך ומשאירה את הדיירים דואגים. "עד שלא נמות ועד שלא ניקבר תחת ההריסות מפגז או מרעידת אדמה, אף אחד לא יעשה כלום" אומרת תושבת השכונה. "אנחנו פועלים לפתור את החסמים", אומרת סגנית ראש העיר ויו"ר הוועדה לתכנון ובנייה, שרית גולן שטיינברג

  1. 1

בשכונת שער העלייה בחיפה, הפחד מתמיד. התושבים שם חיים תחת איום כפול: הרקטות מהצפון והמבנים הרעועים שבהם הם גרים. המבנים, שנבנו בשנות ה-60 וה-70, אינם עומדים בסטנדרטים המודרניים למיגון ולמרות הבטחות רבות לאורך השנים לפרויקט התחדשות עירונית, דבר לא מתקדם.

"אנחנו מופקרים", אומרת אילנה אריאלי, תושבת ותיקה של השכונה. היא גרה ברחוב האצ"ל, אחד המתחמים המיועדים לפינוי-בינוי. "עד שלא נמות ועד שלא ניקבר תחת ההריסות מפגז או מרעידת אדמה, אף אחד לא יעשה כלום. יעשו לנו טקס יפה וזהו".


ביתה של אילנה אריאלי שנפגע מפגיעת הרקטה. צילום: עצמי




אילנה אריאלי מדברת מתוך טראומה שנגרמה בעקבות נפילות של שני טילים בשכונה בשבוע שעבר. "יש פה ילדים קטנים ואנשים בני שמונים ומעלה שצריכים לרוץ למקלטים. אנחנו חיים בפחד, כי הבניין שלנו פשוט לא יעמוד בפגיעת טיל". היא מתארת את המצב כאבסורדי, כאשר דיירי השכונה, רבים מהם אנשים מבוגרים ומעוטי יכולת, נאלצים לממן תיקונים חוזרים ונשנים למבנים המתפוררים, בלי לראות את סיום הפרויקט באופק. "הייתה לנו פגישה לפני שלושה חודשים", מוסיפה אילנה, "באו מהעירייה לסמי עופר, דיברו הרבה אבל לא יצא מזה כלום. אנחנו לא יודעים איפה התהליך עומד, ואין שום אור בקצה המנהרה. הבירוקרטיה בעירייה פשוט הורסת את התהליך".

בניין מגורים בסעדיה פז. צילום: פרטי

המבנים בשכונה ישנים מאוד ומסוכנים. סכנה נוספת היא רעידות אדמה. התושבים חיים בפחד שאירוע כמו רעידת אדמה אפילו קלה או התקפת רקטה יגרמו לקריסת המבנים. "תזוזה הכי קטנה, והבניין יכול לקרוס" היא אומרת. "עד שלא יקרה אסון, כנראה שלא יזיזו דבר". דימה פרייברג, תושב נוסף בשכונה, מתגורר בבניין רכבת ברחוב סעדיה פז. הוא מתאר מציאות דומה, שבה התושבים חיים בפחד קבוע. "יש לנו מקלטים בקומה הראשונה, אבל המבוגרים לא מספיקים להגיע אליהם בזמן. בטיל האחרון אם הטיל היה נופל בזווית שונה, זה היה נגמר באסון".

כשלים מבניים. צילום: פרטי

הוא מדבר על השנים הארוכות שבהן הם מחכים לפינוי-בינוי, כאשר כל הזמן מבטיחים להם "עוד מעט". לדבריו, "אנחנו כבר לא מאמינים שזה יקרה. אנשים קטני אמונה ומעדיפים למכור את הדירות שלהם, כי לא בטוחים שזה יקרה אי פעם". "חלק כבר מתו במהלך השנים". המציאות הקשה של השכונה נראית גם במקרה של ניסים בן אריה, שמתגורר ברחוב הרותם. הוא מתאר איך בנפילת הרקטה האחרונה הם הגיעו למקלט ברגע האחרון, "ראיתי את כדור האש". "הכל רעוע, העמודים חלודים, ואנחנו מופקרים לגורלנו". הוא מספר על התסכול והלחץ המתמידים, כאשר כל יום מחכים שהרקטה הבאה לא תפיל את הבניין. "הבניין שלנו לא יעמוד בזה", הוא אומר בכאב, "אנחנו מתחננים שיעשו כאן התחדשות עירונית".

בניין מגורים שנפגע מהנפילה בחיפה. צילום: איחוד הצלה

תושבת נוספת, טניה סכנובסקי, פונה בקריאה נואשת לכל מי שאחראי לעיכוב התהליך: "אם הרקטה הבאה תיפול עלינו, אתם תצטרכו לקחת את האחריות על זה". לדבריה, הבירוקרטיה שעוצרת את הפרויקט כבר עברה כל גבול". הרקטה האחרונה כמעט פגעה בבניינים. אם זה היה קורה, כולנו היינו מוצאים את עצמנו תחת ההריסות". שכונת שער העלייה נבנתה בסוף שנות ה-40 והתפתחה בעיקר בשנות ה-60 וה-70, נמצאת בתהליך התחדשות עירונית כבר שנים רבות, אך בלי תוצאה. המצב רק מחריף, והתושבים חיים בפחד מתמיד מפני הבאות.

פועלים לתפור את החסמים. שרית גולן שטיינברג. צילום: ראובן כהן

"אנחנו פועלים לפתור את החסמים", אומרת סגנית ראש העיר ויו"ר הוועדה לתכנון ובנייה, שרית גולן שטיינברג ומסבירה כי המצב נובע מעיכובים חיצוניים, בין היתר עקב תכנון רכבת קלה שעוברת במתחם, וחוסר בשטחים ציבוריים בתוכנית. "החלק של התושבים במקומו וליבי איתם. מאז כניסתי לתפקיד אנו פועלים כדי לקדם מתחמים רבים של התחדשות עירונית ובכלל זה בשער העלייה. באופן ספציפי למתחם זה, העיכוב נובע במשרד התחבורה שמקדם תוכנית לרכבת קלה האמורה לעבור במגרש זה מה שמשפיע על התכנון. בנוסף, קיים מחסור בתוכנית בשטחים ציבוריים. ביחד עם הועדה המחוזית אנחנו פועלים לפתור החסמים".






אנו פועלים רבות על מנת לכבד זכויות יוצרים - לפי ס׳ 27א לחוק זכויות יוצרים - אם זיהיתם יצירה שלכם מוזמנים ליצור קשר למתן קרדיט newshaifa.net1@gmail.com

עוד בחדשות
























<