X

הליך חדלות פירעון – כל מה שצריך לדעת על ההליך

מה הקשר בין הליך חדלות פירעון להליך פשיטת רגל? למה רצוי לרכז את הטיפול המשפטי בתיק אחד ולא להמשיך ולפעול במסגרת תיקי ההוצאה לפועל הבודדים (הפרטניים) ? אילו הגבלות יש במסגרת ההליך? מה מותר ומה אסור לעשות בהליך?




מה הקשר בין הליך חדלות פירעון להליך פשיטת רגל? למה רצוי לרכז את הטיפול המשפטי בתיק אחד ולא להמשיך ולפעול במסגרת תיקי ההוצאה לפועל הבודדים (הפרטניים) ? אילו הגבלות יש במסגרת ההליך? מה מותר ומה אסור לעשות בהליך? במאמר הבא אענה על שאלות אלו ואחרות אותן אני שומע רבות מלקוחות וזאת במסגרת עבודה של מעל 20 שנה כעורך דין פשיטת רגל בחיפה ועורך דין הוצאה לפועל בחיפה (* הליך "פשיטת הרגל" נקרא כיום הליך "חדלות פירעון". במאמר זה אשתמש בעיקר בשם המוכר יותר לציבור הרחב – פשיטת רגל. אדם שפותח בהליך חדלות פירעון / פשיטת רגל נקרא "יחיד") :

האם יש סכום מינימלי להגשת בקשת פשיטת רגל / חדלות פירעון ?


חובות של 50,000 ₪ הם הרף התחתון בהליך פשיטת רגל. אם יש לכם חוב כולל שנמוך מ-50,000 ₪, נדרש לקבל אישור מראש ההוצל"פ לפתוח בהליך. אישור כזה יינתן מנימוקים מיוחדים בלבד (למשל: סכום החובות שנמוך רק במעט מ-50,000 ₪. קיימים מצבים אחרים המצדיקים חריגה מהכלל הזה). 




למה לנקוט בהליך חדלות פירעון ?

אם יש לכם חובות רבים ואין לכם שום דרך להתמודד איתם, עליכם לשקול את הליך חדלות הפירעון שיביא אתכם למצב בו החובות יימחקו ותשקמו את חייכם מבחינה כלכלית.

איפה מתקיים ההליך?

יש 2 מסלולים אפשריים והחלוקה מתבצעת לפי גובה החוב: כאשר סכום החובות הכולל של היחיד עולה על 150,000 ₪ – תוגש הבקשה לממונה על חדלות הפירעון במשרד המשפטים ומי שיידון בה יהיה שופט בית משפט השלום. לעומת זאת, כאשר סכום החובות הכולל של היחיד הוא בין 50,000 ש"ח ל-150,000 ₪, תוגש הבקשה ללשכת ההוצאה לפועל ומי שידון בה הוא רשם ההוצאה לפועל.

כמה זמן לוקח הליך פשיטת רגל / חדלות פירעון ?  

ברוב המקרים – אורך ההליך בין שנה אחת לארבע שנים. הליך יסתיים אחרי שנה בערך, רק אם הנתונים ההתחלתיים של היחיד הם מאוד קשים ומצדיקים "הפטר לאלתר" כלומר הפטר במעמד הדיון (הסבר יינתן בהמשך המאמר). אם הנתונים ההתחלתיים אינם מצדיקים מתן "הפטר לאלתר", אמור ההליך להימשך עוד 36 חודשים נוספים. יש לשים לב: אם היחיד צובר בהליך "מחדלים" (הפרה של הוראות, או פעולות שאינו מבצע), מוסמך השופט / רשם ההוצאה לפועל להאריך את התקופה ב-6 חודשים, שנה או יותר. עורך דין פשיטת רגל בחיפה אשר מתמחה בתחום, ידע לייעץ לכם מראש איך להמנע מצבירת מחדלים ומהארכת התקופה.

מהו "הפטר" ?

הפטר הוא בעצם מחיקה של חובות.ההפטר קורה כאשר בית המשפט מוחק סופית את החובות של היחיד, וזאת לאחר שווידא שמתקיימים התנאים למתן הפטר. לאחר מתן ההפטר, נסגרים  תיקי ההוצאה לפועל של היחיד וניתן לראות את החובות כמבוטלים. משלב ההפטר לא ניתן יהיה כמובן לנקוט נגד היחיד שום הליך לגביית החובות שנמחקו (זה נכון גם לגבי החובות של הנושים שפתחו בעבר תיקי ההוצאה לפועל נגד היחיד וגם לגבי אותם חובות של נושים שלא פתחו בעבר תיקי הוצאה לפועל).

מהו "הפטר לאלתר" ?

"הפטר לאלתר" משמעו: מחיקה מיידית, כלומר הפטר שניתן במהלך הדיון עצמו, או בסמוך לכך. המלצה על הפטר לאלתר תיננן כאשר אין באמת תועלת כלשהי בהמשך הליך חדלות הפירעון / פשיטת רגל, וזאת מאחר ומצבו של היחיד לא מאפשר לגבות ממנו תשלום משמעותי מדי חודש (צו תשלומים בהליך). במצב כזה ימליצו בעלי התפקיד (הנאמן, הממונה) על מתן הפטר לאלתר. דוגמא לסיטואציה שמצדיקה הפטר לאלתר : אדם שלוקה בנכות באחוז גבוה ומוכר ע"י המוסד לביטוח לאומי לאבדן כושר עבודה גבוה. דוגמא נוספת : אדם מבוגר מאוד שמתקיים מקצבת זיקנה של המוסד לביטוח לאומי בלבד. ברור שקיימות סיטואציות אפשריות נוספות.

האם ניתן להציע לנושים הסדר בפשיטת רגל ?

כן, אפשר להציע הסדר בכל שלב של ההליך. עם זאת, דרושה הסכמה של הנושים להסדר ולאחר מכן אישור של בית המשפט בנוגע ההסדר. כאשר ההליך מתקיים בהוצאה לפועל, מתקיימת ישיבה מיוחדת לשם קבלת הצעת הסדר של היחיד (ישיבה כזו לא מתקיימת כאשר ההליך מקוים אצל הממונה) ואם לא הושג בה הסדר מוסכם, יינתן בדרך כלל צו פתיחת הליכים.

האם ניתן לעקל את השכר של היחיד בהליך פשיטת רגל / חדלות פירעון ?

התשובה שלילית-לא ניתן לעקל את השכר כל עוד ההליך נמשך. עוד יש לציין כי עיקולים שכבר הוטלו בעבר על המשכורת של היחיד, יבוטלו ואי אפשר יהיה להטיל במקומם עיקולים חדשים. הביטול של העיקולים נכלל בצו פתיחת ההליכים (הצו הראשוני בהליך) ואין צורך להגיש בקשה מיוחדת בענין זה.

האם ניתן לעקל את חשבון הבנק של היחיד בהליך חדלות פירעון?

לא ניתן להטיל עיקול על חשבון הבנק של היחיד בהליך. בנוסף לכך, אם כבר הוטלו בעבר עיקולים על חשבון הבנק, הם צפויים להתבטל. ביטול העיקול על חשבון הבנק נכלל כבר בצו הראשוני בהליך (צו פתיחת הליכים) ואין צורך להגיש בקשה מיוחדת בענין זה. חשוב להדגיש: כל עוד ההליך מתקיים היחיד יוכל לנהל את חשבון הבנק, אבל זאת מבלי להכנס ליתרת חובה. כמוב שגם אסור יהיה לו לקחת אשראי או לקחת הלוואות.

האם קצבאות הביטוח הלאומי מוגנות בהליך חדלות פירעון ?

כן, הן מוגנות.יש להדגיש שקצבאות אלו מוגנות באופן רגיל כמעט מכל עיקול, וזאת גם ללא קשר להליך חדלות הפירעון, אלא בגלל חוק המוסד לביטוח לאומי. במקרה של הליך חדלות פירעון, נסופת "שכבת הגנה" נוספת לקיצבה: אם היחיד חייב כספים למוסד לביטוח לאומי – אפילו המוסד לביטוח לאומי בעצמו אינו רשאי לקזז סכומים מהגמלאות שהוא משלם כל חודש ליחיד – כלומר: הוא מחויב להעביר את מלוא הקיצבה ליחיד, וזאת כל עוד הליך פשיטת הרגל נמשך.

האם במסגרת ההליך מותר להשתמש בכרטיס אשראי (קרדיט) ?  בכרטיס דביט?

אסור להשתמש בכרטיס אשראי (קרדיט) במסגרת ההליך, וזאת כדי למנוע מצב שבו נצברים חובות חדשים בהליך. באשר לכרטיס דביט התשובה שונה : מאחר ומבוצע חיוב מיידי של החשבון (עד יתרה של אפס אך לא פחות מכך), אז אין סכנה של צבירת חובות חדשים בהליך. לכן, השימוש בכרטיס חיוב מיידי (דביט) מותר במסגרת ההליך.

האם הגבלת רישיון נהיגה תקפה בהליך פשיטת רגל ?

לעיתים מוטלת במסגרת ההוצאה לפועל הגבלה על שימוש או החזקה של רישיון הנהיגה. הגבלה זו מבוטלת מרגע שניתן הצו הראשוני בהליך ("צו פתיחת הליכים") וכל עוד ההליך נמשך- לא ניתן לחדש אותה.

האם מותר לנסוע לחו"ל במסגרת ההליך ?

אם רוצים/נדרשים לנסוע לחו"ל בהליך,יש להגיש בקשה מיוחדת עם אסמכתאות.בקשה כזו תיענה במקרים חריגים בלבד.לדוגמא: ניתוח דחוף מחוץ לישראל , מצב רפואי קשה של קרוב משפחה בחו"ל, אירוע משמעותי של קרוב משפחה של היחיד (קרוב מדרגה ראשונה), נסיעה במסגרת העבודה שתוכל להועיל לקופת ההליך. לאחר הגשת הבקשה מבקש בית המשפט את עמדתם של בעלי התפקיד (הנאמן + הממונה במשרד המשפטים) ואז מכריע בבקשה, בדרך כלל מבלי לקיים דיון בפניו.

האם מותר להשתמש בצ'קים במסגרת הליך פשיטת רגל / חדלות פירעון?

מותר להשתמש בשקים אבל רק במקרים חריגים. דוגמא למקרה חריג שבו ירשו להשתמש בצ'קים: אם היחיד יוכיח שאין לו שום אפשרות לשכור דירה מבלי לתת למשכיר צ'קים. יש לציין כי הכללים של הממונה במשרד המשפטים מקשים על היחיד לממש את האפשרות הזאת, מתוך מטרה לצמצם את השימוש בצ'קים בהליך.

האם מותר לקחת הלוואות / אשראי בהליך פשיטת רגל :

אסור לקחת הלוואות או אשראי במסגרת הליך פשיטת רגל/חדלות פירעון.

איך קובעים את גובה התשלום החודשי בהליך פשיטת רגל / חדלות פירעון ?

צו התשלומים החודשי נקבע בהתאם לפוטנציאל ההשתכרות של היחיד, כלומר לפי הסכום שאותו יחיד מסוגל להרוויח בשוק העבודה (בהתאם להכשרתו האקדמית, הכשרתו המקצועית, עבור התעסוקתי, כישוריו וכו'). אם הסכום שנקבע גבוה מדי, יכול עורך דין פשיטת רגל בחיפה אשר מיייצג את היחיד, להגיש בקשה להפחית את הסכום של צו התשלומים.

מהם בעצם היתרונות של הליך פשיטת רגל /חדלות פירעון :

יתרון משמעותי ראשון הוא ריכוז הטיפול בכל התיקים במסגרת תיק אחד : עורך דין פשיטת רגל בחיפה, הקריות ונשר מטפל באופן מאוחד בכל החובות ביחד (גם חובות של תיקי הוצאה לפועל וגם חובות שלא נפתח בגינם תיק הוצאה לפועל). בנוסף, ההליך מקנה ליחיד עיכוב הליכים גורף מפני כל פעולה שנועדה לגבות ממנו כספים: ממועד צו פתיחת ההליכים, ניתן עיכוב גורף של כל ההליכים וההגבלות כנגד היחיד, כולל הליכים שאי אפשר לעכב במסגרת תיקי ההוצאה לפועל (למשל: עיקול מנהלי של חשבון בנק שרשויות המס הטילו בעבר במסגרת הליך מנהלי, ושלא נדרש לפתוח תיק הוצאה לפועל כדי להטיל אותו). מעבר ליתרונות שצוינו, יש את השקט הנפשי שההליך מאפשר, הסרת החשש של עיקול המשכורת ועיקול חשבון הבנק. חסל סדר בריחה מנושים ומעיקולים וניתן עכשיו לעבוד במקום עבודה קבוע, כשהמשכורת וחשבון הבנק מוגנים מעיקול. במקום התחמקות מנושים-אפשר להתרכז בשיקום כלכלי. לצד כל אלו, נוצרת גם וודאות כלכלית גבוהה יותר: אפשר לנהל את חשבון הבנק באופן רגיל ונוצרת וודאות רבה יותר לגבי ההתנהלות הכלכלית הצפויה בשנים הקרובות. מעל כל אלו, היתרון המשמעותי ביותר בהליך פשיטת רגל / חדלות פירעון הוא זה : יחיד שיפנה לעורך דין פשיטת רגל בחיפה, נשר, טירת הכרמל והקריות, צפוי לקבל בסוף ההליך הפטר- כלומר מחיקת חלק ניכר מהחובות שצבר.

קרדיט ל עורך דין שי דנה

משרד עו"ד דין שי דנה מייצג מעל 20 שנה כעורך דין פשיטת רגל בחיפה, נשר והקריות, וכן כעורך דין הוצאה לפועל בחיפה, נשר והקריות ועורך דין חדלות פירעון בחיפה, נשר והקריות. המשרד מתמחה בפתרון כולל של בעיית חובות של היחיד, כולל הליכי פשיטת רגל, חדלות פירעון, הוצאה לפועל, הסדר חובות ומשא ומתן מול נושים. כמו כן משמש כעורך דין דיור ציבורי בחיפה, מייצג בכל הקשור לדיור ציבורי, "דייר ממשיך" בדירה ציבורית, תביעות פינוי מדירה ציבורית ועתירות מנהליות נגד משרדי ממשלה בקשר לענייני דיור ציבורי.





אנו פועלים רבות על מנת לכבד זכויות יוצרים - לפי ס׳ 27א לחוק זכויות יוצרים - אם זיהיתם יצירה שלכם מוזמנים ליצור קשר למתן קרדיט newshaifa.net1@gmail.com

עוד בחוק ומשפט





<


<














<
<