X

ראיון מבין כותלי הכלא: אסירים ראיינו את מומחי רמב"ם (וידאו)

מומחי רמב"ם התראיינו לתוכנית בריאות ב"רדיו פוקוס", הרדיו המופעל על ידי אסירים למען אסירים בין כותלי הכלא, ומשודר 24 שעות, 7 ימים בשבוע לכל האסירים הפלילים בארץ. מדובר בערוץ שמע ייעודי במעגל סגור בכל הטלוויזיות שבתאי המאסר של שב"ס




  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4

השבוע  צויין "יום הרדיו הבינלאומי", וזו הזדמנות להכיר את יוזמת  "רדיו פוקוס" של שב"ס את העניין של אסירים בסוגיות רפואיות. האסירים המשתתפים בתוכנית עוברים הכשרה אקדמית לעבודה במקצועות הרדיו, שלאחריה הם בוחרים את נושאי התוכניות, מפיקים, מראיינים ועורכים אותן. התוכניות כולן מוקלטות מראש והן תחת הפיקוח של קצינת החינוך בשב"ס.

המרואיינים שהתנדבו ליוזמה מטעם רמב"ם  היו ד"ר אורן כספי, מנהל המרכז לאי-ספיקת לב מתקדמת במחלקה הקרדיולוגית וד"ר שחר שלי, ראש תחום עצב-שריר במחלקה הנוירולוגית. שני הרופאים  השיבו לשאלות בנושאי בריאות סביב רפואת הלב ונוירולוגיה, – שאלות שהגיעו מהאסירים ויצרו עניין רב.


פעילות הרדיו היא חלק מתוכנית שיקומית-חינוכית הפועלת בשירות בתי הסוהר החל משנת 2016, פרי פיתוחה של עמותת טופז, שירות בתי הסוהר והמוסד לביטוח לאומי, בה הקולות הנשמעים ברדיו הם קולם של האסירים המשדרים מכלא "איילון" שבמרכז הארץ. האסירים המשתתפים בתוכנית עוברים הכשרה אקדמית לעבודה במקצועות הרדיו, שלאחריה הם בוחרים את נושאי התוכניות, מפיקים, מראיינים ועורכים אותן. התוכניות כולן מוקלטות מראש והן תחת הפיקוח של קצינת החינוך בשב"ס.




תוכנית הטיפול והשיקום הייחודית הזו מעניקה לאסירים המתקבלים אליה, "ארגז כלים" המסייע להם בהמשך דרכם, עם המעבר לתוכניות שיקום נוספות וגם בשחרורם ממסגרת הכלא.

לדברי נמרוד הלברטל, איש הרדיו העובד בצמוד עם האסירים: "אני בא לעשות רדיו ותפקידי הוא להכשיר את האסירים המתקבלים לעשייה רדיופונית טובה ככל שניתן. יחד אנחנו מפיקים מגוון של תוכניות המשקפות את חיי האסירים בכלא, בין אם מדובר בתוכניות על חגים ומועדים, בריאות, משפחה ועוד. ההכשרה הזו חושפת את האסירים לדרישות המקצועיות המקובלות בתחום, מסייעת להם בשיפור אוריינות המחשב, שיפור השיח, השפה והיכולות הקוגניטיביות, מסייעת להם לשאול את השאלות שבמסגרת הקודמת ממנה הם הגיעו, הם לא היו שואלים. אנחנו נכנסים לשנה ה-8 של הפעילות שמוכיחה לנו שיש הרבה מאד כשרון בין העוסקים במלאכה, כאשר התכונה וההתרגשות החיובית סביב העשייה, מורגשת".

זֶמֶר זקס-תשובה, קצינת חינוך ומנהלת את פרויקט "רדיו פוקוס" מטעם שב"ס: "הרדיו זוכה להאזנה שנעה בין 60 ל-70 אחוזי האזנה, שמתרכזים בעיקר בשעות הבוקר. הרדיו הוא למעשה כלי אחד ומתוך מתוכניות השיקום שלנו לאסירים. מדובר בכלי מתקדם שמוכיח את עצמו, המחבר את העולם שבחוץ עם עולם התוכן של האסירים הפליליים.

ברדיו עובדים שלושה אזרחים, מנהל תחנה, עורך ומפיקה – המתפקדים כצוות המנהל של התחנה, בעוד שהאסירים אמונים על יצירת התוכן, דבר שמוליך אותם בדרך של רכישת מיומנויות רכות, המתרחשות תוך כדי עשייה, למשל תקשורת בין-אישית ומסוגלות תעסוקתית, כישלון בעבודה, עמידה בזמנים, שיתוף פעולה עם מישהו אחר, ציפייה, עשייה, התבטאות עצמית, התמודדות עם תסכול והתחשבות באחר. הישיבה מאחורי המיקרופון זה בעצם טיפול עצמי שהאסירים מעבירים בו את עצמם, כשהצוות המקצועי כמו עובדת סוציאלית, מלווה אותם בדרכם לשיקום. כל מרואיין פה הוא שגריר של העשייה השיקומית של אותם אסירים שבבוא היום חוזרים אל הקהילה".

רדיו "פוקוס" הקול של האסירים. צילום מסך

ד"ר אורן כספי משתף: "השאלות שיקפו את החששות הפרקטיות של האסירים, הקשורות למחלות לב כגון: כיצד ניתן למנוע מחלות לב? מה הסימפטומים שצריכים להדאיג במקרה של מחלת לב? כיצד להתנהל במקרה של התמוטטות לבבית? – הסברתי להם למשל על החשיבות למניעת עישון, דבר נפוץ שהם מרבים לעשות במסגרת בה הם נמצאים. להבנתי, חשוב שגם לאוכלוסייה זו יהיה מענה אובייקטיבי למצוקות הבריאותיות המשקפות את עולמם. חשוב שנבין כי שינוי אורח החיים שלהם לאורח חיים בריא מהווה חלק משמעותי מההליך השיקומי אותו הם עוברים במסגרת התוכנית".

ד"ר שחר שלי מציין: "היה ראיון מאד מעניין. ההתעניינות הייתה ממקום מאד פרקטי, שאלות ששיקפו התעניינות טהורה, בעיקר שאלות שנסובו סביב פעילות המוח ומחלות שיכולות לצוץ כמו כיצד ניתן לשמור על מוח צעיר? אולם היו גם שאלות מרתקות מעולמות רפואיים ופסיכולוגים מקבילים כמו מהי מחשבה? מהי נפש? מה קורה לאדם בפחד? מה עושה מתח למערכת החיסון שלנו? וכיצד מאמצים חשיבה חיובית. החלק המרתק היה לראות את ההתרגשות שלהם משיחה עם מומחים רפואיים, בגובה העיניים.

אני מרגיש שהצלחתי להכניס אור למקום שהיה חשוך הרבה זמן. אני מאמין שרוב האנשים מסוגלים לאיזה שהוא טוב והם רק צריכים את הגירוי הנכון. היות ואני מייצג גוף ציבורי בדמות רמב"ם, הפעילות הזו היא חלק מהחזרה והתרומה לקהילה. הידע במקרה הזה הוא אוניברסלי ושייך לכולם ולכן שיקוף של ידע שכזה בפני חלק שכזה בחברה הישראלית, מהווה את היכולת שלנו לעזור לעצמנו כחברה".






אנו פועלים רבות על מנת לכבד זכויות יוצרים - לפי ס׳ 27א לחוק זכויות יוצרים - אם זיהיתם יצירה שלכם מוזמנים ליצור קשר למתן קרדיט newshaifa.net1@gmail.com

עוד בבריאות



<







<












<