X

הצמחים הנסתרים שמקיפים אותנו ומשפיעים על בריאותנו

האביב הגיע והטבע מתעורר לחיים בפריחה מרהיבה. מסתבר שאותם צמחים תמימים למראה, שאנו חולפים על פניהם מדי יום, הם בדיוק אלה שגורמים לסבל לרבים מאיתנו לסבול מתופעה המוכרת כ'קדחת השחת' או Hay Fever




  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4

ד"ר יוסף פנסוף. צילום: כללית

בעוד רבים מאיתנו מתענגים על היופי והצבעוניות של העונה, לא מעטים סובלים בשקט מתופעה המוכרת כ'קדחת השחת' או (Hay Fever),  מה שרבים אינם מודעים לו הוא שהאלרגנים הללו נמצאים ממש לידינו – בשדרות, במדרכות, בגינות הציבוריות, ואפילו בקירות הבתים.


האויבים הנסתרים שבחוץ




מסתבר שאותם צמחים תמימים למראה, שאנו חולפים על פניהם מדי יום, הם בדיוק אלה שגורמים לסבל לרבים מאיתנו. כ-40% מצמחי הבר בארץ שייכים למשפחת הדגניים, המוכרים לנו כ'דשא' ואלה נמצאים בכל פינה – בגינות, בפארקים, ובשטחים הפתוחים.

"הבעיה העיקרית היא שאנחנו לא מזהים את האויב" מסביר ד"ר יוסף פנסוף מומחה באלרגולוגיה ואימונולוגיה במרכז לרפואה יועצת לין של כללית מחוז חיפה וגליל מערבי, "אנשים סובלים מנזלת, התעטשויות, גרד בעיניים ובגרון, ולא מקשרים זאת לצמחייה שנמצאת בסביבתם הקרובה".

אחד המפתיעים ביותר היא כתלית יהודה, צמח שגדל בשפע במדרכות ובקירות ברחבי הארץ, במיוחד בצפון הארץ וירושלים. צמח זה, שרבים כלל אינם שמים לב אליו, גורם לתופעות אלרגיות קשות כמעט לאורך כל השנה, בדגש במיוחד באביב.

גורם לתופעות אלרגיות קשות, צמח הכתלית. צילום באדיבות כללית

התסמינים שמשבשים את החיים

הסובלים מאלרגיות עונתיות מדווחים על מגוון תסמינים שמשפיעים באופן משמעותי על איכות חייהם: קשיי נשימה, חוסר ריכוז, ובעיות שינה. בחלק מהמקרים, האלרגיה אף מתפתחת לאסטמה עונתית, המתבטאת בקוצר נשימה וצפצופים.

"רבים מהסובלים אינם מודעים לכך שהצמחים שצומחים בכל מקום סביבם הם הגורמים לתסמינים הללו", מוסיף ד"ר פנסוף. "חשוב לזהות את הצמחים הספציפיים שמעוררים את התגובה האלרגית אצל כל אדם".

מיפוי האלרגנים בסביבתנו

לא כל הצמחים גורמים לאלרגיה. רק אלה המסוגלים לשחרר אבקנים ברוח מהווים איום אלרגני. ביניהם ניתן למצוא:

  1. משפחת הדגניים – צמחי המדשאות ודגני הבר השונים שמהווים חלק ניכר מהצמחייה המקומית.
  2. עצים מסוימים- במיוחד זית, ברוש, אלון ופקאן.
  3. צמחי בר נפוצים – כמו ירבוז, כף אווז, לחך והכתלית יהודה המוזכרת לעיל.

מפתיע לגלות שעצים כמו אורן ואקליפטוס, שלעתים נתפסים כמעוררי אלרגיה, למעשה מהווים גורמים נדירים יחסית.

לא חייבים לסבול. צמח הכתלית. צילום באדיבות כללית

איך מתמודדים?

הצעד הראשון בהתמודדות עם אלרגיה לצמחים הוא זיהוי הגורם הספציפי. זאת ניתן לעשות באמצעות טסטים עוריים פשוטים במרפאות אלרגיה.

לאחר זיהוי הגורם, ניתן לקבל טיפול תרופתי מתאים לתקופת הפריחה הרלוונטית:

– כדורים אנטיהיסטמיניים מודרניים שאינם גורמים לנמנום

– תרסיסים לאף מסוג סטרואידים במינון נמוך

– טיפות עיניים לשימוש מקומי

– משאפים במקרה של תסמינים נשימתיים

"חשוב להתחיל את הטיפול כעשרה ימים לפני תחילת עונת הפריחה ולהמשיכו עד סיומה" מדגיש ד"ר פנסוף. "במקרים קשים במיוחד, כאשר הטיפול התרופתי אינו מספק, ניתן לשקול טיפול חיסוני שמציג אחוזי הצלחה גבוהים".

לסיכום, העובדה שהצמחים האלרגניים נמצאים בכל מקום סביבנו אינה אומרת שאנחנו חייבים לסבול. מודעות לסביבה, זיהוי מוקדם של הגורמים והתחלת טיפול בזמן יכולים לשפר משמעותית את איכות החיים בעונת האביב.

אין סיבה שדווקא בעונה היפה ביותר בשנה, נסבול מתסמינים שפוגעים ביכולתנו ליהנות מהטבע. רופאים מומחים לאלרגיה יכולים לספק את הכלים הדרושים כדי להתמודד עם האלרגנים הנסתרים שמקיפים אותנו.






אנו פועלים רבות על מנת לכבד זכויות יוצרים - לפי ס׳ 27א לחוק זכויות יוצרים - אם זיהיתם יצירה שלכם מוזמנים ליצור קשר למתן קרדיט newshaifa.net1@gmail.com

עוד בבריאות











<



















<