X

מהחופש הגדול חזרה לשגרה: צרור עצות להקלה על המעבר לשגרת הלימודים

החופש הגדול הוא תקופה משמעותית שבה הילדים זוכים להתרעננות ולהתנתקות מהשגרה המחייבת של בית הספר. במהלך החופש, יש להם הזדמנות לנוח, ליהנות, ולהפיג את הלחצים שנצברו במהלך שנת הלימודים – לחצים שמקורם במטלות, במבחנים, הערכות רציפות, ולוחות זמנים מחייבים




בצד מילוי המצברים של הילדים בתקופת החופש, עבור הורים רבים, ניהול הבית בתקופה זו הוא מאתגר במיוחד. הרבה מהמסגרת שקיימת בשגרה משתנה, והשגרה היומית מתערערת – יש פחות קביעות בזמני השינה, הארוחות והפעילויות.

כשהחופש מסתיים, מגיע הזמן לחזור לשגרה, החשובה לשמירה על יציבות. חזרה זו היא אתגר לא קטן. ישנם כמה צעדים חשובים שיכולים להקל על תהליך ההסתגלות ולהפוך אותו לחיובי ומחזק עבור הילדים.


שעות השינה: החזרת שעות השינה לשגרה בהדרגה תסייע לסנכרן את השעון הביולוגי של הילדים. תכנון פעילות בוקר יכול לעזור למנוע חיכוכים ולבנות סדר יום קבוע, שמונע בלבול ומכין אותם לחזרה לבית הספר.




תזונה: חזרה לשגרה מחייבת גם התאמה של זמני הארוחות ותזונה מאוזנת. החופש לעיתים מוביל לשינויים בהרגלי האכילה, ולכן חזרה לשגרה מסודרת, הכוללת תכנון הכריכים לביתה ספר והארוחות לאחר הלימודים, חשוב להרגשה טובה ולשמירה על ריכוז.

היכרות עם בית הספר: עבור ילדים שעולים לכיתה א' או עוברים לבית ספר חדש, ביקור מוקדם בסביבת בית הספר חשוב להגדלת הביטחון. כדאי להכיר את מבנה בית הספר, החצר, הכיתות והשירותים. עבור ילדים גדולים יותר, חידוש הקשרים עם חברים מהכיתה יכול להקל על ההסתגלות, ואפילו יצירת קשר עם ילדים חדשים שצפויים ללמוד איתם.

ד"ר אסנת דור – ד"ר לחינוך, חברת סגל במכללה האקדמית עמק יזרעאל, חוקרת את תחום ההורות ומדריכת הורים. צילום באדיבות האקדמית עמק יזרעאל

שיחה על הצפוי: כדאי לשוחח עם הילדים על הצפוי להם בשנת הלימודים החדשה. ניתן לשתף בחוויות מהעבר ולעודד אותם לבטא את החששות שלהם. משחקי תפקידים יכולים לעזור להם לתרגל מצבים מעוררי חשש ולפתח ביטחון בהתמודדות.

תכנון משותף של השגרה היומית: בשיתוף הילדים, כדאי לדון בנושאים כמו חוגים, תזונה, שינה וסדר יום. כך הילדים יקבלו תחושת שליטה ואחריות על השגרה שלהם, ויתחברו לתהליך בצורה חיובית.

הבנה ואמפתיה: תחילת השנה יכולה ללוות בהתרגשות אך גם בקשיים. חשוב להיות אמפתיים לקשיים שהילדים עשויים לחוות, כמו חששות ממורה חדשה או חברת ילדים לא מוכרת. שיחה פתוחה על החוויות והצפוי תסייע להפחית חרדות ולהגביר ביטחון.

הגדרת מטרות לשנה: הגדרת מטרות ריאליות וברורות לשנת הלימודים, בעזרת ההורים, תעזור לילדים להתחבר לתהליך הלמידה ולהרגיש שהם שולטים בו. מטרות מדידות וישימות מאפשרות להם להתקדם באופן הדרגתי ולהשיג הצלחות קטנות שמחזקות את הביטחון העצמי שלהם.

תלמידים בכיתה. צילום באדיבות המכללה האקדמית עמק יזרעאל

בהתייחס למשפחות מפונים: רבים כל כך קיימים בינינו שחזרתם לשגרה מתבצעת בתחושת חוסר וודאות לגבי העתיד, ארעיות, מה שמקשה להתחיל התחלה חדשה. במקרה כזה חשוב במיוחד שההורים יצרו שגרה זמנית אך מסודרת ככל האפשר, המספקת תחושת ביטחון יחסית.  זה כולל הקפדה על זמני שינה וארוחות, הצבת גבולות ברורים, ושיחות פתוחות על המצב הנוכחי. ההורים עומדים בפני משימה קשה של הצורך  לשדר מסר של יציבות בתוך מצב כללי של חוסר יציבות. כדאי לזכור שגם אם המצב זמני, חשוב לעזור לילדים למצוא יעדים קטנים ומדידים שיחזקו את תחושת ההצלחה וההתקדמות שלהם.

וטיפ נוסף – רצוי לקנות לילדים שעון מעורר, או לחנוך באופן חגיגי את השימוש של השעון המעורר מהנייד. במידה והרגלתם בשנים קודמות שאתם מעירים את הילדים בבוקר, ולפעמים נאלצתם לשוב ולהעיר אותם כמה פעמים, כדאי לנצל את ההזדמנות של תחילת שנה ולהתחיל משהו חדש, בהעברת האחריות אליהם להתעוררות בשעה הנדרשת והתארגנות עצמית. זו גם הזדמנות לחזק את הביטחון העצמי של  הילדים, באמצעות דברי שבח ומילים טובות על הבגרות והאחריות שהם מגלים בהתארגנות העצמית.

לסיכום, תהליך החזרה לשגרה עשוי להיות מאתגר עבור הילדים וההורים כאחד, אך עם תכנון נכון, אמפתיה והכנה מסודרת, ניתן להפוך אותו לתהליך חיובי שמחזק את תחושת הביטחון וההצלחה.

ד"ר אסנת דור היא ד"ר לחינוך, חברת סגל באקדמית עמק יזרעאל, חוקרת את תחום ההורות ומדריכת הורים.





אנו פועלים רבות על מנת לכבד זכויות יוצרים - לפי ס׳ 27א לחוק זכויות יוצרים - אם זיהיתם יצירה שלכם מוזמנים ליצור קשר למתן קרדיט newshaifa.net1@gmail.com

עוד בבריאות









<












<