X

האקדמית כנרת: פגישה חצי פגישה, פסיפס של אחרים

ספרן החדש של פרופ' סיביל היילברון – דיקנית בית הספר למדעי החברה והרוח במכללה האקדמית, מריה גרצקי – דוקטורנטית במחלקה לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה באוני' בן גוריון וזהר צור – תלמידת מחקר ללימודי הגירה ושילוב חברתי במרכז האקדמי רופין, שופך אור על מציאות החיים המורכבת של סטודנטים מהפריפריה הישראלית, אשר לומדים במכללה האקדמית כנרת, על ידי מתן קול לסיפוריהם האישיים




בשבוע האחרון הושק במכללה האקדמית כנרת ספרן החדש של פרופ' סיביל היילברון – דיקנית בית הספר למדעי החברה והרוח במכללה האקדמית, מריה גרצקי – דוקטורנטית במחלקה לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה באוני' בן גוריון וזהר צור – תלמידת מחקר ללימודי הגירה ושילוב חברתי במרכז האקדמי רופין, בשם "פגישה, חצי פגישה – פסיפס של אחרים" בהוצאת המכללה האקדמית כנרת ובמסגרת תוכנית "תקווה ישראלית באקדמיה" שהגה בזמנו נשיא המדינה לשעבר, ראובן ריבלין.

הספר מביא בפני קוראיו את סיפוריהם האישיים, של 30 סטודנטים שלמדו או לומדים במכללה האקדמית כנרת, רובם דור ראשון להשכלה, המגיעים מרקעים וסיפורי חיים שונים, אשר נכתבו על ידם, ומספרים את סיפורי של הפריפריה הישראלית באופן הכי אותנטי, חד ובועט. על ההתמודדות של סטודנטים רבים עם פערים חברתיים ולימודיים, על דעות קדומות, על העצמה, פמיניזם ועל המוכנות לפרוץ את הגבולות הקיימים ולשבור את תקרות הזכוכית וכן, לפעמים גם להיכשל בדרך, לקום ולאסוף את השברים ולהמשיך הלאה. דרך הכתיבה האישית, סטודנטים מעידים כי הצליחו להביא את עצמם לידי ביטוי ולהעז להגיד דברים שעד כה עברו בראשם וכעת מועלים על הכתב.




אחת הסטודנטיות שמספרת את סיפורה בספר כותבת: "כשהייתי קטנה חשבתי שכל בני האדם דומים. לא חשבתי שיש הבדל ביני לבין האחר, לא היו לי דעות קדומות על מישהו שצבע עורו או תרבותו אחרים משלי. לא ידעתי מה ההבדל בין להיות ערבי ובין להיות יהודי, ובעיקר לא ידעתי באיזה מציאות קשה אנו פועלים. מה שאני כן זוכרת מתקופת הילדות שלי, כמי שגדלה בעיר מעורבת, זה הקושי שהיה לי כשניסיתי לדבר בעברית. אני זוכרת איך למדתי את השפה בהדרגה ואיך בעזרת העברית הצלחתי לרכוש חברים יהודים בשכונה המעורבת שגרתי בה."

עטיפת הספר, פגישה חצי פגישה קרדיט: האקדמית כנרת

סטודנטית אחרת, חברת קיבוץ בעבר ובהווה מספרת: "אני מודעת לרגשות שלי סביב הנושא (הפרטת הקיבוץ), ומן הסתם לאמוציונליות ביחס לחוויות ילדות ונערות ובחירותי בחיים. למדתי עם הזמן שזהו העבר שלי ושלמרות שחלקים בו לא תמיד היו נעימים, הם גם לא תמיד היו בשליטתי, ומכאן שניתן להפיק מהם את המיטב. את הזכות לכתוב ולהעלות התבוננות זו על חיי לא יצא לי לעשות עד כה. זו מטלה מעולה בעיניי."

פרופ' סיביל היילברון, דיקנית בית הספר למדעי החברה והרוח במכללה האקדמית: "הספר שהוצאתי עם שותפיי, זוהר ומוקי צור מקיבוץ עין גב ומריה גרצקי, בת ביתנו ודוקטורנטית באוניברסיטת בן גוריון, מסמן עבורי את הדרך לעתיד האקדמיה בפריפריה, למתן אמיתי של הזדמנויות שוות לקבוצות השונות בפסיפס של החברה הישראלית, תוך שוויון, הערכה הדדית וסולידריות. לדעתי חשוב שמקבלי ההחלטות ברמה האזורית והלאומית ישמעו את הקולות של הסטודנטים והסטודנטיות ויבינו את המציאויות המורכבות. הספר מייצג את האג'נדה שלי ושל המכללה שהיא ביתי השני ביחס לעולם האקדמי, וחובק את הרעיון לכינוס אנשים מרקעים שונים, דתות, שפות ותרבויות שונות, במקום אחד, תוך הסרת הפחדים והמתחים. לגרום להם לקבל את האחר, אבל בצורה כנה ואמיתית. המכללה היא מקום למפגש אמיתי ומאפשרת להם לפעול יחד מתוך מטרה משותפת, אבל צריך לעבוד על זה. אם לא נהיה אסרטיביים ופרואקטיביים בקידום השיח האמיתי, לצד ההערכה הדדית מחד ודיון על קונפליקטים מאידך, אז אין ל'יחד' הזה משמעות".

קרדיט: האקדמית כנרת

הסיפורים המובאים בספר שהם כולם עדות ממקור ראשון וכאמור של הדור הראשון לאקדמיה ביישובי הפריפריה המבודדים בצפונה של מדינת ישראל, הם הם ההוכחה לחשיבות העצומה בפתיחת ההזדמנויות להכשרה אקדמית ומקצועית לבני אותה אוכלוסייה ולמרות הקשיים, המכשולים והאתגר הגדול בתהליך המורכב שניצב בפתחו של המרכז האקדמי כנרת, יש להמשיך, להתמיד וגם לפתח את המהלך המורכב הזה עליו שוקדת המכללה האקדמית כנרת.





אנו פועלים רבות על מנת לכבד זכויות יוצרים - לפי ס׳ 27א לחוק זכויות יוצרים - אם זיהיתם יצירה שלכם מוזמנים ליצור קשר למתן קרדיט newshaifa.net1@gmail.com

עוד בחינוך





<



<
<





<