X

תופעה מדאיגה: פגיעה אנושה במיזמי התחדשות עירונית

יזמים שמנסים להוציא לפועל מיזמים של פינוי בינוי נתקלים בחברות שמנסות להפעיל לחצים על היזמים ומונעות את התפתחות המיזמים


יזמים שמתמחים בקידום פרוייקטים של פינוי בינוי, נתקלים בתופעה שמאיימת לעכב ואף להביא לביטולם של מיזמי פינוי בינוי. מדובר בחברות הפועלות בפרויקטים קיימים ומחתימות חלק מהדיירים על חוזים הכוללים במקרים רבים הבטחות שווא ובכך מונעים מהיזם שביצע הליך סדור עם בעלי הדירות הקיימים וכבר החתים חלק ניכר מהם על הסכמי פינוי בינוי, להגיע לרוב הדרוש על מנת להוציא לפועל את המיזם.

נכון להיום, יזם אשר מעוניין לבצע מיזם של תוכנית פינוי בינוי נדרש להחתים  67 אחוזים מהדיירים במתחם על הסכם פינוי בינוי. מדובר בתהליך ארוך עם כללים מובנים הקבועים בחוק. יזם שפועל כדין מסייע לבעלי הדירות לכנס נציגות מטעמם, מנהל מו"מ על הסכם הפינוי והבינוי עם חברי הנציגות ועורך דין מטעם הדיירים, עורך כנס מקדים  לכלל בעלי הדירות, מציג לבעלי הדירות מראש את עיקרי ההסכם, ומחלק לבעלי הדירות תקצירים של ההסכם. יזם שפועל כראוי דואג לכך שעורך דין מטעם בעלי הדירות יחתים אותם על הסכמי פינוי בינוי רק לאחר השלמת ההליכים המקדמיים המפורטים לעיל ולאחר שעורך הדין מטעמם מוודא שבעלי הדירות מבינים היטב את הסכם הפינוי והבינוי עליו הם חותמים.


מתברר כי בעקבות הפריחה במיזמי פינוי בינוי, הבינו חברות מסוימות שיש פה פוטנציאל להפעיל לחצים על היזמים באמצעות החתמת בעלי דירות תמימים על הסכמי פינוי בינוי או על התחייבות בשלב הקריטי שבו "היזם האמיתי" התקדם מאוד בקידום הפרוייקט. אותן חברות מגיעות לבעלי הדירות התמימים ומשכנעות אותם לחתום על הסכמים שבהם הן מבטיחות בדרך כלל שבעלי דירות יקבלו תמורה גדולה יותר מאשר התמורה שהוצעה להם על ידי היזם האמיתי. ברגע שחלק מהדיירים מתפתים לחתום על הסכם שכזה הם מונעים מהיזם האמיתי להגיע ל-67 אחוז הסכמה של הדיירים, למעשה באותו רגע המיזם נעצר לתקופה בלתי מוגבלת.




 

פינוי בינוי/ אילוסטרציה pexels

 

על פי המידע שהגיע ל"ניוז חיפה קריות" עולה כי לעיתים מגיעות אותן חברות קטנות ליזם המקורי ודורשות ממנו תשלום שמגיע גם למאות אלפי שקלים, עבור ההסכמים שנחתמו עם הדיירים ועל מנת למנוע ממנו כל ניסיון להוציא את המיזם לפועל, הן אף רושמות הערת אזהרה בטאבו של הדיירים שאיתם נחתמו הסכמים.

במידה והיזם אינו מוכן לדרישות ומעדיף להתמודד מולן בבית המשפט, מדובר בהליך אשר עלול להימשך שנים ארוכות ולהפוך את המיזם לבלתי משתלם ולפיכך להביא לביטולו.

עו"ד ניר יוסף. צילום: יח"צ

 

עו"ד ניר יוסף, ממשרד עורכי דין "פרימס, שילה, גבעון, מאיר", שמתמחה בנדל"ן ובהתחדשות עירונית, אומר כי מצבים כאלה גורמים לכך שמיזמי פינוי בינוי לא יוצאים לפועל והמפסידים העיקריים הם הדיירים באותו מתחם. "יש הבדל בין תחרות שהיא לגיטימית לבין המצב שבו היזם הראשון ביצע את כל ההליכים הקבועים על פי הדין החתים כמות משמעותית של הסכמי פינוי בינוי במתחם ואז נכנסות חברות אחרות ומחתימות חלק מבעלי הדירות על הסכמי פינוי בינוי למרות שברור להן שלאור היקף החתימות הקיים הן לא תוכלנה להגיע לרוב הנדרש לשם הוצאתו לפועל של הפרוייקט".

 

"אסור להתפתות לחברות שלא עשו את ההליך הסדור מול הדיירים" מזהיר עו"ד יוסף "ההשפעה היא שהמיזם הזה לא יצא לפועל. ברגע שהחברות הללו מחתימות חלק מבעלי הדירות על הסכמי פינוי בינוי ומונעות מהיזם הראשון שהחל בהחתמת הסכמי פינוי בינוי להגיע לרוב המיוחס, המיזם תקוע. הליך של התחדשות עירונית הוא הליך מורכב ואם נוסיף להליך זה גם מאבק משפטי, המיזם ייכשל".

"כדי להימנע מהמצב הזה יש להקים נציגות מסודרת של דיירי המתחם שדואגת ושומרת על האינטרסים של בעלי הדירות" מסביר עו"ד יוסף "על הדיירים לבחור בחברות עם יכולת להוביל פרוייקטים של פינוי ובינוי וכן לבחור באופן עצמאי עורכי דין שייצגו אותם". כשחברה מסויימת מגיעה ומנסה להיכנס למיזם כשישנה כבר חברה אחרת שפועלת במיזם, אושרה על ידי נציגות הדיירים והחתימה חלק גדול מבעלי הדירות על הסכמי פינוי בינוי, צריך להבין שאין לה שום אפשרות לקדם את הפרוייקט וכל פעולה שתבוצע על ידה רק תעכב את הוצאתו לפועל של הפרוייקט ובמקרים מסויימים תגרום לסיכולו".






אנו פועלים רבות על מנת לכבד זכויות יוצרים - לפי ס׳ 27א לחוק זכויות יוצרים - אם זיהיתם יצירה שלכם מוזמנים ליצור קשר למתן קרדיט newshaifa.net1@gmail.com

עוד בנדל"ן



<



























<