X

מאניה דיפרסיה או דיכאון מג'ורי: מה ההבדל וכיצד מזהים?

כיוון שלרוב מאניה דיפרסיה כוללת אפיזודה דיכאונית, פעמים רבות ישנו קושי אבחנתי – האם התקופה הדיכאונית מעידה על דיכאון? או שמא היא עתידה להוביל לאפיזודה מאנית ומדובר בהפרעה בי-פולרית?




  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4

קרדיט התמונה: freepik

ההבחנה בין מאניה דיפרסיה לבין דיכאון מג'ורי איננה רק עניין של מונחים והגדרות – היא משפיעה באופן ישיר על ההתמודדות של האדם ועל בחירת הטיפול המתאים ביותר עבורו. כך למשל, מתן תרופות נוגדות דיכאון לאדם עם מאניה דיפרסיה שאינו מאוזן תרופתית עלול לעורר אפיזודה מאנית ואף להחמיר את ההפרעה.


כיוון שהטיפול התרופתי, ההתמודדות הנפשית, התמיכה הסביבתית הנדרשת וההתייחסות לכל אחת מההפרעות הינה שונה, ישנה חשיבות לזיהוי נכון ומדויק. בכתבה זו, נתאר כל אחת מן האבחנות וננסה להסביר טוב יותר כיצד להבחין ביניהן.




מהי מאניה דיפרסיה?

מאניה דיפרסיה, הידועה גם בשם הפרעה דו-קוטבית או הפרעה בי-פולרית, היא מצב נפשי כרוני המאופיין בשינויים חדים במצב הרוח, ברמות האנרגיה ובהתנהגות. הסובלים מהפרעה זו חווים לסירוגין אפיזודות מאניות – תקופות של ימים או שבועות המאופיינות במצב רוח מרומם או עצבנות קיצונית, אשר מובילים לפגיעה משמעותית בתפקוד ולעיתים אף להתנהגויות מסוכנות; לצד אפיזודות דיכאוניות – תקופות של ירידה חדה במצב הרוח ובתחושת הערך העצמי.

האפיזודה הדיכאונית בהפרעה ביפולרית יכולה להזכיר מאוד את מה שמכונה "דיכאון מג'ורי", ובשני המקרים האדם עלול לתאר תסמינים כגון חוסר תקווה, אובדן עניין בפעילויות שגרתיות, קשיי שינה או שינה מופרזת, ירידה באנרגיה ואף מחשבות אובדניות.

יחד עם זאת, באפיזודה דיכאונית שהיא חלק מהפרעה בי-פולרית, יש סיכוי גבוה יותר לשינויים חדים ומהירים במצב הרוח, ולעיתים הדיכאון מלווה באי שקט גדול או דפוסים מעורבים – כלומר סימפטומים דיכאוניים לצד סימפטומים מאניים או היפו-מאניים (צורה מעט פחות חמורה של מאניה) באותה התקופה.

מכיוון שהפרעה דו-קוטבית היא כרונית, הטיפול בה דורש מעקב קבוע לצורך טיפול בסימפטומים ומניעת הישנות. אסטרטגיית הטיפול היעילה ביותר לרוב תשלב טיפול תרופתי לצד טיפול שיחתי (פסיכותרפיה), כמו גם מעורבות של גורמי תמיכה שיקומיים. דרך כך, רוב האנשים עם הפרעות דו קוטביות יכולים להשיג ייצוב משמעותי של מצבם.

מהו דיכאון מג'ורי?

אפיזודה דיכאונית שהיא חלק מדיכאון מג'ורי (Major Depressive Disorder) מתייחסת למצב נפשי בו האדם חווה אפיזודות ממושכות של דיכאון עמוק, הנמשך לפחות שבועיים, ומשפיע באופן ניכר על התפקוד היום-יומי. תסמיניו המרכזיים כוללים מצב רוח ירוד רוב שעות היום, אובדן עניין והנאה בפעילויות שבעבר הסבו שמחה, עייפות, הפרעות שינה או תיאבון, תחושת חוסר ערך, קושי בריכוז ואף מחשבות אובדניות.

כלומר, בניגוד למאניה דיפרסיה אשר כוללת מעבר בין שני קטבים הפוכים של מצב הרוח (מאניה ודיפרסיה), ניתן להתייחס לדיכאון מג'ורי כהפרעה חד-קוטבית, במהלכה האדם מצוי בעיקר בקוטב הדכאוני.

דיכאון מג'ורי יכול לחזור במספר אפיזודות לאורך החיים, בדומה למאניה דיפרסיה, אך גם יכול להופיע בפרק זמן אחד מבודד לאורך החיים. הטיפול בדיכאון מג'ורי כולל לרוב שילוב של פסיכותרפיה, תרופות נוגדות דיכאון, ולעיתים תמיכה פסיכו-חברתית.

מה ההבדל בין מאניה דיפרסיה לדיכאון מג'ורי?

האבחון של מאניה דיפרסיה או דיכאון מג'ורי מתבצע על ידי פסיכיאטר מוסמך בלבד, תוך הסתמכות על ראיון קליני, היסטוריה רפואית ופסיכיאטרית, ולעיתים גם שאלונים מובנים. הדבר דורש מומחיות וההמלצה החשובה ביותר במידה וישנה שאלה אבחנתית היא לפנות לאבחון וטיפול מותאם אצל איש מקצוע!

הבדלים מרכזיים:

  • קיומן של תקופות מאניות או היפו-מאניות – מתן אבחנה של מאניה דיפרסיה תלוי בכך שהתקיימו בנקודת זמן כל שהיא תקופות של מאניה או היפו מאניה. כיוון שהאדם לא תמיד מודע לכך שהיו לו אפיזודות מאניות, ראיון קליני מקיף, הכולל שאלות על דפוסי התנהגות בעבר והיסטוריה משפחתית, הוא קריטי ועוזר לפסיכיאטר המאבחו לזהות אותן.
  • תקופות אשר כוללות תסמינים מעורבים – על אף שאנחנו רגילים לחשוב על דיכאון ומאניה כמצבים הפוכים, פעמים רבות מצב של מאניה דיפרסיה לא מוגדר במעבר בין הקצוות בתקופות שונות, אלא בנוכחות של שני הקצוות בו זמנית. לדוגמא, תקופה הכוללת תסמינים דיכאוניים כמו חוסר אנרגיה, עצבות וחוסר תקווה, לצד תסמינים מאניים כמו חוסר שקט, דיבור מהיר, עצבנות מוגברת ועוד.
  • תכנית טיפולית שונה – דיכאון מג'ורי מטופל לרוב באמצעות שילוב של תרופות נוגדות דיכאון וטיפול פסיכולוגי. מאניה דיפרסיה כוללת גם היא טיפול פסיכולוגי, אך דורשת לרוב איזון תרופתי שכולל שימוש בליתיום, מייצבי מצב רוח ולעיתים גם תרופות אנטי-פסיכוטיות, בהתאם לשלב ומאפייני ההפרעה.

לסיום, חשוב לזכור כי עם שתי האבחנות ניתן לקיים אורח חיים מלא כאשר ישנו טיפול מתאים ומיטיב!

פורטל בטיפולנט מציע אינדקס פסיכולוגים, מרכז מידע, אירועים, ימי עיון, מאמרים מקצועיים ופורומים להתייעצות. מוביל בתחום הפסיכולוגיה בישראל

 






אנו פועלים רבות על מנת לכבד זכויות יוצרים - לפי ס׳ 27א לחוק זכויות יוצרים - אם זיהיתם יצירה שלכם מוזמנים ליצור קשר למתן קרדיט newshaifa.net1@gmail.com

עוד בבריאות
























<