X

קריית ים בעיניים שלנו: עיר שעמדה מלכת – שכונות "סלאמס" מוזנחות ופוטנציאל מבוזבז

מדור שבועי טרי ובועט של אתר "ניוז חיפה קריות", יביא לכם מדי שבוע את הניוז בעיניים שלנו: השבוע יצאנו לבקר בקריית ים, שוחחנו עם התושבים ושמענו מה מפריע להם. תמונת מצב של עיר שלכודה בין הים לבין קריות שכנות ומתנהלת תחת שרביטו של חשב מלווה מטעם משרד הפנים. ניוז בעיניים שלנו

 


 




 

 

מדור שבועי חדש ובועט של אתר "ניוז חיפה קריות", יסקור ויבחן מידי שבוע ערים באזור, מוסדות, אנשים או אתרים, וישפוך אור על כל אותם מקומות ואנשים שלא תמיד נחשפים אליהם בחיי היום יום. ניוז בעיניים שלנו. והשבוע, יצאנו לבקר בקריית ים. 

כשמטיילים לאורך רצועת החוף של קריית ים, אפשר בקלות להתלהב מהיופי שנגלה מול העיניים. במיוחד כעת, כשהחגים הסתיימו וניתן למצוא המון מקומות פנויים כדי לצפות בגלים. מבט ימינה יגלה לכם את עכו ומבט שמאלה מגלה את חיפה ואת הר הכרמל.

אך בואו לא נטעה, שכן ממש מעבר לכביש שעובר לאורך החוף, מרחק יריקה, נמצאת עיר שרבים מבנייניה ישנים ומוזנחים והעזובה בולטת.

השכונה הראשונה והקרובה ביותר לים, היא שכונת יוספטל. אז קפצנו לבקר, לבחון, ולשמוע את כל מה שיושב לכם, התושבים, בבטן.

,

שכונת יוספטל בקריית ים. צילום: דורון גולן

בניינים ישנים וסדוקים, מלאים בקורוזיה. שכונת יוספטל בקריית ים. צילום: דורון גולן שכונת יוספטל בקריית ים. צילום: דורון גולן

 

שכונת יוספטל בעיר היא אחת הוותיקות בעיר והדיירים בה נחשבים לבעלי מעמד סוציואקונומי נמוך. רבים מהם מתגוררים בדירות של חברות שיכון.

שיכוני רכבת בני ארבע קומות ניצבים בשכונה המוזנחת, בה מתגוררות מאות משפחות. הבניינים נראים רע מאוד והם סדוקים באופן בולט במקומות רבים. כמעט בכל בניין ניתן לראות כי היסודות עליו הוא עומד חשופים לטבע ולקורוזיה.

 

 

שכונת יוספטל בקריית ים. צילום: דורון גולן

שיכונים מהמאה כקודמת והזנחה רבת שנים. צילום: דורון גולן

 

במאה הקודמת, אז נבנתה השכונה. לא התייחסו כנראה לעובדה שהיא שוכנת במרחק של עשרות מטרים בודדים מן הים, ועם השנים המליחות הרבה והלחות מן הים, נתנו בה את אותותיהם בצורה בולטת ועשו שמות בבניינים. נראה בבירור כי במבנים נעשה טלאי על טלאי, זאת על מנת לנסות ולמנוע מהסדקים להתרחב ולגרום לאסון המוני.

 

שכונת יוספטל בקריית ים. צילום: דורון גולן

שכונה מוזנחת עם פוטנציאל, מטרים בודדים מחוף ים. צילום: דורון גולן

 

לא הרחק משכונת יוספטל, הולך ונבנה בניין העירייה החדש, שעלותו בנייתו נאמדת בכ-40 מיליון שקלים.

הבניין החדש ייבנה במסגרת עיסקה עם רשות מקרקעי ישראל, שתממן את מרבית עלות בנייתו. העירייה תפנה את הבניין הקיים, במרכז העיר, ובמקומו ייבנו שני מגדלים בני 25 קומות עם שבע קומות למסחר.

חלק מהמקומות יוקצו לעיריית קריית ים, שתקבל עבורן דמי שכירות וגם ארנונה, בכדי להגדיל את הכנסות העירייה.

 

עבודות בניית בניין העירייה החדש של קריית ים. צילום: דורון גולן

עלות בניין העירייה החדש נאמדת בכ-40 מיליון שקלים. בתמונה, העבודות להקמת הבניין החדש. צילום: דורון גולן

 

לקריית ים אין אזור תעשייה ובניין העירייה הנוכחי, שנחנך ב-1968, שוכן בסמוך למרכז המסחרי המיתולוגי של העיר, מרכז ניצן.

במרכז המסחרי יש עשרות חנויות קטנות בהן נמצא למצוא כל דבר, החל מדברי מאכל, דרך לבוש, תכשיטים אופניים ובתי קפה קטנים בהם יושבים עולים חדשים, לצד וותיקי העיר. כ-90 אחוזים מהכנסות העירייה מגיעות מתשלומי הארנונה בעבור דיור ומסחר.

בשלב זה כדאי להכיר מעט מן ההיסטוריה של העיר.

קריית ים נוסדה ב- 1941 והוכרזה כעיר ב- 1976. העיר מוקפת מכל עבריה בשכונות צמודות: קריית חיים, קריית מוצקין ושטחי חברת רפא"ל,  כך שאין לה לאן לגדול ולהתרחב וכמות הקרקעות שעוד נותרו לה לבנייה מצומצמת למדי.

 

עיריית קריית ים. צילום: דורון גולן

בניין עיריית קריית ים כיום. צילום: דורון גולן

 

בשנת 1939 חברת הבנייה "גב ים" החלה בבניית השכונה הראשונה ועשר המשפחות הראשונות הגיעו בשנת 1941. הבריטים ראו במקום נקודה אסטרטגית חשובה להגנה על נמל חיפה ובתי הזיקוק בשנות מלחמת העולם השנייה ועל החוף מגדלי תצפית ושני תותחים ואף הקימו בו בית ספר לתותחנים של הצבא הבריטי.

לאורך של שנותיה הייתה קריית ים עיר קולטת עלייה וגלים של עולים חדשים ממדינות כמו מרוקו, תימן, מזרח מאירופה לשעבר וברית המועצות ממלאים עד היום העיר.

באחד מבתי הקפה הקטנים במרכז ניצן ישב מאיר (השמות המלאים של המרואיינים נמצאים במערכת – ד"ג) שגר כל חייו בעיר.

"יש אפליה בעירייה", הוא אומר: "נותנים למי שלא צריך ולא עוזרים למי שצריך לעזור. העבריינים לוקחים מה שהם רוצים. אני רוצה שיעזרו לאנשים שזקוקים לעזרה".

 

מרכז ניצן בקריית ים. צילום: דורון גולן

בני נוער מתלוננים שאין היכן לבלות בעיר. בתמונה, מרכז ניצן בקריית ים. צילום: דורון גולן

 

בשולחן סמוך יושבים שלושה תלמידי כיתות י"א-י"ב בתיכון רבין, שאמורים להיות דור העתיד של העיר.

"מה שלא טוב פה זה שאין מגרשים ציבוריים שאפשר לשחק כדורגל או כדורסל ואין שום מקומות בילוי לבני נוער", הם אומרים, "בשביל כל דבר אנחנו צריכים לצאת מהעיר וכל בילוי מצריך הוצאות מיותרות. אנחנו רוצים שיהיו פה מקומות בילוי בשביל בני נוער כמו למשל מרכז של משחקי וידאו, אנחנו רוצים שיהיה פה משהו שיעניין אותנו. אף פעם לא שאלו אותנו, בני הנוער, מה אנחנו רוצים".

רחל הגיעה לקריית ים לפני 26 שנים, הישר מחבר המדינות לשעבר.

"מהיום הראשון שעליתי לארץ אני פה", היא צוחקת: "חסר פה ניקיון, יש פה הזנחה, יש חוסר מודעות לשמור על העיר ואת הלכלוך לא מנקים מספיק. חסרים ספסלים עם צל שאנשים יוכלו לשבת ברחוב. גם כל השכונות ליד הים זה מפחיד שהבניינים יתמוטטו. צריך לפתח את החוף ים כי זה יביא תיירות לעיר".

 

שכונת יוספטל בקריית ים. צילום: דורון גולן

התושבים חולמים על פארקים. בתמונה, ההזנחה בשכונת יוספטל בקריית ים. צילום: דורון גולן

 

טלי (26) ילידת העיר מספרת: "כשאני הולכת עם הילדה שלי לפארק היחיד שיש פה, פארק טראמפ, מגיעים בני נוער בקבוצות ומתחילים לקלל ולצעוק ואין פיקוח ואף אחד לא עושה עם זה כלום.

בפיקוח אומרים שאין מה לעשות ושצריך לפנות למשטרה. חסרים פה מקומות שבני נוער יוכלו לצאת אליהם, לבלות. יש פה הזנחה מטורפת ונראה שהכל נשאר אותו הדבר ממתי שנולדתי, כבר 26 שנים".

מתחת לפני השטח מדברים תושבים רבים על אחת העבירות הכי פחות מדווחות למשטרה- סחיטת דמי חסות.

על פי גורמים שמכירים היטב את ההתנהלות בעיר, עבריינים מקומיים חברו לעבריינים מהמגזר הערבי על מנת להטיל אימה ולסחוט בעלי עסקים באיזור.

אחד המקומות המפורסמים שנסחט הוא בית הספר לכדורגל בו שותף שחקן העבר, רן בן שמעון. לאחרונה הציתו עבריינים את אחד המבנים של המקום, כחלק מהניסיון לסחוט דמי חסות.

מי שטעם מאיומי העולם העברייני הוא גם ראש העירייה הנוכחי, דוד אבן צור. לפני שש שנים הונח מטען חבלה תחת מכוניתו של ראש העיר ולמרבה המזל, כשהתפוצץ המטען בשעת לילה מאוחרת, לא נפגע איש. רכבו של אבן צור נשרף ונהרס כליל.

 

לפני מספר שנים הונח מטען חבלה גם מתחת למכוניתו של ראש העיר, דוד אבן צור (בתמונה). צילום מתוך פייסבוק

 

את העיר קריית ים חוצה כביש שדרות ירושלים ומעבר לו נמצאות השכונות החדשות והמטופחות יותר של קריית ים שבהן אלפי משפחות. לעומת קריית ים המקורית, השכונות החדשות נהנות מפארקים ציבוריים, טיפוח וניקיון.

עו"ד אלון סיסו, אחד האנשים המוכרים ביותר בקריית ים, מכהן כחבר מועצת עיר ומשנה לראש העירייה, אומר שישנם שלושה דברים מרכזיים שצריך לעשות בכדי לנתב את העיר לכיוון הרצוי.

"צריך להוביל את מערכת החינוך שתהיה מודל לחיקוי לכל הערים השכנות", אומר עו"ד סיסו: "צריך לפתח את כל רצועת החוף ולנצל את הפוטנציאל הכי גדול של העיר, שאין לאף עיר אחרת פה.

אפשר למשל לבנות פה מעגן, מרינה, שבעלי יאכטות יבואו לכאן לא רק מישראל אלא גם מהעולם, להיות עיר תיירותית. צריך גם למתג מחדש את העיר, להוציא אותה מהתפיסה של הרבה אנשים של עיר אפורה ולמתג אותה כעיר חזקה. בשביל כל הדברים האלה צריך שיהיה כסף וצריך לדעת להביא תקציבים ממשרדי הממשלה".

 

חוף זבולון קריית ים. צילום: דורון גולן

פוטניצאל יש. חוף זבולון קריית ים. צילום: דורון גולן

 

היסטוריה נוספת שלא מוסיפה כבוד לעיר, היא נושא החשב המלווה את העיר, עוד משנת 2019. בפעם הראשונה בתולדותיה מינה משרד הפנים חשב מלווה לעירייה וקבע תוכנית הבראה, במסגרתה פוטרו גם עשרות עובדי עירייה.

החשב המלווה חותם על כל התחייבות כספית, לרבות אישור תנאי העסקה, אישור הנחות ממיסי הרשות וכד'. בפועל, ראש העירייה וגזבר העירייה, אינם יכולים לאשר כל הוצאה כספית – ללא אישור החשב המלווה.

 

בת ים של קריית ים. צילום: דורון גולן

חוף ים עם פוטנציאל לצד עזובה והזנחה. בתמונה, בת הים של קריית ים. צילום: דורון גולן 

 

עם זאת, יש דבר אחד שכולם מסכימים עליו, וזהו יופיו של הים, שמושך אליו לא רק את תושבי העיר אלא גם מבלים רבים מהקריות השכנות.

מעיריית קריית ים נמסר בנוגע לשכונת יוספטל:

"כמו שכונות רבות בעיר, שכונת יוספטל היא שכונה ותיקה אשר נבנתה לקלוט עלייה מאסיבית באופן מהיר. בדצמבר 2019 עיריית קריית ים רשמה הישג אשר יוביל למהפך בשכונה, הכרזת מתחם יוספטל להתחדשות עירונית, בהובלת עיריית קריית ים ורשות מקרקעי ישראל.

במסגרת התכנית יוקמו כ-1700 יח"ד דיור חדשות, בתכנון אשר משלב שטחי מסחר, שטחי ציבור וכמובן הדגשת הנגישות הגבוהה של השכונה לחוף הים. בסמוך ליוספטל נבנה הקונסרבטוריון העירוני החדש אשר נמצא בתהליכי בנייה מתקדמים, וכן נמצאים מתחמי צה"ל ואג"ש הסמוכים אשר גם הם כלולים בתכניות התחדשות עירונית בשיתוף הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית. ניתן לראות כי כל אזור יוספטל יהפוך לפנינת העיר קריית ים, עם מגורים חדשים, שטחי ציבור ושירותי פנאי, תרבות וקהילה.

תושבים רבים במתחם כבר לוקחים חלק בקידום התכנית, משתתפים בפגישות וחברים בנציגויות בעלי הדירות של המתחמים השונים. אנו מזמינים את תושבי יוספטל במספרים 1-22 ליצור קשר בהקדם עם המינהלת להתחדשות עירונית ולהצטרף לתהליך.

בהתייחסות לשטחים הציבוריים נמסר מהעירייה: "במסגרת עבודות הפיתוח עוברים שטחים רבים בקריית ים שינוי מהותי. לדוגמה, שכונה ד' אשר סבלה ממחסור בשטחי ציבור התחדשה לאחרונה בפארק תבור, בתכנון חדשני ויפייפה. הפארק כולל מדשאות, מקומות ישיבה, מתקני חצר לילדים וכן גינת כלבים חדשה.

 

מגרש ספורט ברחוב תבור. צילום: אורית אבירן

מגרש ספורט ברחוב תבור. צילום: אורית אבירן

 

בנוסף לפארק תבור, כל שדרת גן סולד מרחוב סולד ועד יוספטל יעבור בשנים 2021-2022 שיפוץ נרחב, אשר יהפוך אותו לשטח ציבורי איכותי להנאת התושבים. גם בפארק סולד עתידה להיות מוקמת גינת כלבים, וזאת בנוסף לשטח ירוק, חניות נוספות ועוד, בתיאום עם התושבים. גם אזור בן – צבי יעבור שיפוץ בחודשים הקרובים, ויתווספו לרחוב מתקני ספורט חדשים לבקשת התושבים.

בחוף הים הוקם השנה מגרש כדורגל שחבק נוסף, המתווסף למגרשים הקיימים. במסגרת התכנית האסטרטגית לחוף הים, טיילת קריית ים עוברת מהפך מן המסד עד הטפחות, כאשר אחד ההישגים הבולטים יהיה חנוכת טיילת צפון: חיבור מפנחס לבון לחוף אלמוגים, עם שבילי אופניים, מגרשי ספורט ופנאי, וגם חניון רכב כבד שיסייע לבעלי המשאיות בעיר.

 

טיילת דרום החדשה בקריית ים. חיבור רציף לקריית חיים. צילום: אורית אבירן

טיילת דרום החדשה בקריית ים. צילום: אורית אבירן

 

בנושאי ניקיון ותחזוקת העיר השוטפת נמסר מהעירייה:

"אנו עושים את מירב המאמצים לתת את השירות הטוב ביותר, כאשר לבעיות נקודתיות או נושאים אשר לתחושת התושבים אינם מטופלים כראוי ניתן ורצוי לפנות ולדווח למוקד העירוני" .

 





אנו פועלים רבות על מנת לכבד זכויות יוצרים - לפי ס׳ 27א לחוק זכויות יוצרים - אם זיהיתם יצירה שלכם מוזמנים ליצור קשר למתן קרדיט newshaifa.net1@gmail.com

עוד בקרית ים


<


<











<




<