X

עוד חמש שנים תקום כאן עיר חדשה

ראש עיריית קריית ים דוד אבן צור מסכם תשע שנות עשייה כראש עירייה. את החסרונות הוא הפך ליתרונות שמושכים יזמים, כיצד להכין תושבים לפרויקטים של פינוי-בינוי, איך יוצרים תחרות בין קבלנים ומהו הקשר בין לימוד נגינה בכינור לבין חמש יחידות במתמטיקה. 'ניוז חיפה קריות' עורך בימים אלו סדרת ראיונות עם ראשי הרשויות שיתפרסמו בשבועות הקרובים

מאת: דורון גולן, אבי שמול

"כשנכנסתי לתפקידי כראש עיר, לפני תשע שנים, הגיע אלי עו"ד יעקב בורובסקי שייצג קבוצת יזמים שרצו לבנות מתחם בינוי", מספר ראש עיריית קריית ים, דוד אבן צור, "זה היה פרויקט פינוי-בינוי שבמסגרתו, תוכנן פינוי של כ-400 יחידות דיור לטובת הקמת מתחם פינוי-בינוי חדש במקומם. נפגשנו, שוחחנו ארוכות וסיכמנו את השלב הבא. הדיירים של המתחם גרו במבנים ישנים ומוזנחים. סוג של דיור ציבורי. חלפה שנה ונפגשנו כשאני מצפה כבר לראות את התכניות. דבר לא זז. דבר לא השתנה גם כעבור שנתיים. הבנתי שהיזם מנסה להרוויח זמן בתקווה שהדיירים יתייאשו ויבואו רוכשים שישלמו יותר. הוא למעשה החתים את הדיירים על הסכם שנתן לו ביטחון לעתיד. עם השנים הדיירים איבדו תקווה וכלום לא בער לו. כבר לא היה לדיירים אמון ביזם. כך הבנתי איך תוקעים פרויקט פינוי-בינוי".


ראש עיריית קריית ים, דוד אבן צור בלשכה הישנה. עוד מעט הבניין ייהרס ועליו תקום שכונה חדשה. צילום: דורון גולן




באופן כמעט סימבולי, אבן צור עדיין פועל מלשכתו הישנה שבבניין העירייה המתפורר. העירייה בנתה השנה לצרכיה מבנה מתקדם חדש ומעוצב לשירות האזרח וכל אגפי העירייה הועברו אליו. בבניין הישן נותרו עמדת השומר ולשכת ראש העירייה. המשרד של אבן צור ייארז בעוד כשבועיים ויעבור למבנה החדש. בעסקה עם פיקוד העורף, הבניין הישן יועמד לרשותם והכוחות יתאמנו עליו. בתום האימון, פיקוד העורף יהרוס את הבניין הישן שיגולח מהשטח ויהפוך למגרש שישמש חלק משכונת מגורים חדשה שתקום במקום. אבן צור מרוויח את ההוצאה הכספית הכרוכה בהריסה. הבניין הישן נראה רע. הברזל שבבסיסו כבר חשוף, מערכות התשתית ישנות, הטיח מתקלף והבניין המוזנח ממתין להריסה.

הבניין הישן של עיריית קריית ים. צילום: דורון גולן

"היה לי ברור שנושא ההתחדשות העירונית יהיה הנושא העיקרי שאני חייב לטפל בו" אומר אבן צור, "החלטתי להכין את הרקע לקראת חידוש העיר. בסיוע משרד השיכון, הכנתי תוכנית מתאר חדשה לעיר וגם תב"ע (תכנית בניין עיר) לכל הפרויקטים שניתן לבצע בהם פרויקט של פינוי-בינוי. ההכנה היתה על חשבון העירייה ומשרד השיכון. לתושבים נותרה ההחלטה במסגרתה יוכלו לבחור בעצמם את הקבלן המבצע, אבל בלי שיצטרכו לעסוק בהכנת התב"ע. משמעות העבודה של העירייה, היתה שצמצמתי בשנים את הליכי הבנייה בעיר. במצב החדש, כאשר יזמים מקבלים תוכניות מוכנות הם ישר עוברים לשלב של הוצאת ההיתרים".

בניין העירייה החדש של עיריית קריית ים. מודרני, חדיש ונגיש. צילום: דורון גולן

"לפני חמש שנים הקמתי מינהלת להתחדשות עירונית, בניהולו של דני פלג. היא נועדה לסייע לתושבים לקדם פרוייקטים של פינוי-בינוי והתחדשות עירונית. זו היתה המינהלת היחידה בקריות שמסייעת לתושבים לקדם את הפרויקטים השונים. היינו הפיילוט הראשון בארץ שבו הוקמה מינהלת בשותפות  עם משרד הבינוי והשיכון. התחלנו ממצב שבו ל-70 אחוז מהדירות לא היה מיגון אלמנטרי ברמה של מקלט. לא היו להם ממ"דים. עברנו על כל שכונות העיר והכנו תוכניות שהכשירו את כל מה שצריך לקראת הבינוי. העיר לא היתה ערוכה כלל. גילינו שבכל שכונת יוספטל, כל הבתים נבנו עם הגב לים. הבתים לא ראו כלל את הים. בתקופה בה הם נבנו, זו היתה סוג של הגנה עבור הדיירים למקרה של הפצצה מלבנון".

"עשינו חשיבה מחדש, עם אסטרטגיה מתאימה בת זמננו. הכנו תב"עות (תכניות בניין עיר) חדשות. הפקדנו את התכניות להתנגדויות למעשה קידמנו את התהליך. היה ברור לנו שעוד חמש שנים תקום כאן עיר חדשה. החסות דל העיר תשתנה. החזון היה של בניינים חדשים שיקומו בכל רחבי העיר. לקראת סוף הקדנציה הקרובה, התכניות החדשות ייבנו והבתים יהיו חלק מהנוף. מה שרציתי, יתגשם. ממצב בו היינו שם נרדף לעיר תקועה, בניה ישנה ותכניות בנייה שלא זזות, בענף הנדל"ן השמועה על התנאים החדשים בקריית ים, כבר עשתה את שלה. כולם כבר יודעים שיש כבר קבלנים שנבחרו לביצוע פרויקטים לבנייה. אנחנו מודל של הצלחה. חברת אאורה עובדת ובונה שני בניינים חדשים ברחוב יוספטל. במקביל אנחנו בונים את שכונת גלי ים החדשה, בזכות העברת מגרש הכדורגל הישן לרשות מקרקעי ישראל. חברת הכשרת הישוב תבנה בניינים חדשים ב'שיכון צבא קבע', חברות כמו שיכון ובינוי ואפריקה ישראל מתעניינות. עוד חודש-חודשיים הם יהרסו 250 יחידות דיור לטובת הקמה של 1400 דירות חדשות בבניינים גבוהים. התעקשנו על מגוון של חברות בנייה שונות. שאפנו ליצור מצב בו תהיה כמה שיותר תחרות בין הקבלנים".

התחדשות עירונית בקריית ים. "עוד חמש שנים תהיה פה עיר חדשה". צילום: דורון גולן

"הזהרתי את הציבור שבמידה ולא נכין את התכניות החדשות, בניינים פשוט יתחילו להתמוטט. הרבה בניינים התיישנו ולא היו בטוחים למגורים. חלק גדול מהדירות שנבנו בעיר, 2,330 דירות, היו דירות שנבנו על ידי חברת עמיגור, שחלקן נמכרו למי שגר בהן וחלקן פשוט היו מוזנחות. משרד השיכון קיבל את הגישה שלנו וסייע לנו בהכנת תוכניות ובקידומן. בחלק מהפרויקטים כיום, החברות הזכייניות נמצאות כבר בשלב של הנפקת היתרים. למשל, בשכונות כמו אג"ש שבה ביצעו פינוי של שני מתחמים. התכנית כוללת התחדשות עירונית עם הריסת 244 יחידות דיור קיימות והקמה של 1,538 יחידות דיור חדשות במקומן. או בשכונות כמו שפרינצק וצבא קבע, באחרות, התכניות כבר בהליכי אישור מתקדמים (יוספטל). בצה"ל הזכיין מכין תב"ע לקראת פינוי-בינוי וכך גם בשכונת שפירא".

שכונת יוספטל בקריית ים. בניינים מתפרקים ומסוכנים. צילום: דורון גולן

"את הבנייה בכל שכונות העיר פטרתי מתשלום של היטלי השבחה. אנו נקבל את הכספים שצורת היטל השבחה מהקבלנים שיהרסו את הבניינים הישנים ויבצעו את הקמת הבתים החדשים. מדובר לכאורה בסכום לא משמעותי – 25 אלף שקל עבור כל יחידה שתהרס. אבל ההיטלים האלה יצטברו לסכום כסף גדול. הכסף הזה ישמש הרבה פרוייקטים חדשים. הוא משמש אותנו לתרבות או לפרוייקטים כמו בניית קונסרבטוריון חדש, או בניין חדש עבור העירייה. הנענו את כלכלת העיר. ההיטלים שאנו מקבלים עבור הבנייה מצטברים לסכום כולל ובעל משמעות".

הדמיה שכונת יוספטל בקריית ים לאחר פינוי בינוי. הדמיה: עמוס ברנדייס, אדריכלות ותכנון עירוני ואזורי בע"מ

הדמיה שכונת יוספטל בקריית ים לאחר פינוי בינוי. הדמיה: עמוס ברנדייס, אדריכלות ותכנון עירוני ואזורי בע"מ

"הבנייה בשליש משטחה של העיר מוגבלת בגלל רפאל שתופסת שטח ששייך לנו, בהיקף של 6,500 דונם. היה לנו מאבק ממושך אתם ואין לנו אפשרות לעלות לגובה. בשטח הקרוב לאלמוגים יש לנו אישור לעלות לגובה של שלוש קומות ואילו בסביוני ים, אנחנו יכולים לעלות לגובה של 11 קומות. לפחות מבחינת ארנונה, אנחנו ועכו מקבלות חלק גדול מהסכום, יחסית לשאר הערים. רפאל  מגלגלים סכום שנתי של 9.2 מיליארד דולר ובוכים על כך שהם צריכים לשלם לנו ארנונה בסך של 50 מיליון שקל. סכום הארנונה שרפאל משלמת מחולק בין חמש הרשויות הגובלות במכון דוד: קריית ים, עכו, קריית מוצקין, קריית ביאליק והמועצה האזורית מטה אשר. מפעל רגיל משלם סכום של שבעה שקלים למ"ר בשעה שרפאל משלמת עשר אגורות למ"ר בלבד".

היתה ביקורת רבה בעיר על גביית יתר של הארנונה בשכונה החדשה, גלי ים.

אבן צור: "הסתבר לי שהמודד מטעם משרד הפנים יצר כפילויות בעת החישוב. הוא הכניס למשל את מדרגות החירום לתוך התחשיב של גודל הדירות. נאלצנו לעשות סדר מחדש. עברנו על כל החשבונות וכולם קיבלו זיכוי. תמיד יש בעיות כאשר יוצאת לדרך שכונה חדשה. למשל, כאשר שואלים תושבים מה הם מעדיפים – חניות או שבילי אופניים. אז יש העדפה כללית לחניות. לדיירים אין בעייה לוותר על שבילי אופניים".

"עוד חמש שנים תקום כאן עיר חדשה". ראש עיריית קריית ים, דוד אבן צור. צילום: דורון גולן

והתושבים מרוצים?

אבן צור: "בעלי הדירות עשו פה רווח עצום. חצי מהדירות נמכרו להם כדירות בקטגורייה של מחיר למשתכן. הרווח פה היה גדול מאוד. בשקלים מדובר בסדר גודל שבין 80 ל-600 אלף שקל ליחידה". אם לפני שלוש שנים יכולת לקנות דירת שלושה חדרים במיליון שקלים, היום המחיר הוא 1.4 מיליון – עלייה של כ-40 אחוז. פוטנציאל הרווח כאן הוא גדול מאוד. זה היתרון של העיר. חשוב לי שמשפחות מעוטות יכולת יוכלו להנות מהסיוע שהם מקבלים מהמדינה ומהעיר. אני עדיין זוכר כיצד הגעתי לקריית ים בגיל 10. הייתי אז בכיתה ה'. לקחו אותי ואת שאר הילדים ללמוד לשחות בקריית ביאליק. בחינם. להורים לא היה כסף לשלם. כך ראו באותם ימים את הסוציאליזם. שנה אחר כך הלכתי ללמוד בימין אורד".

הספרייה העירונית בקריית ים. על שמו של יצחק מאיר ז"ל, מנהל ימין אורד. צילום: דורון גולן

"לא במקרה החלטתי להנציח בשמה של ספריה כאן בקריית ים,  את שמו של מנהל הכפר בו גדלתי, יצחק מאיר ז"ל. הוא היה מודל עבורי. פעם בשבוע הוא היה מרכז אותנו סביב שולחנות ומשחק עם התלמידים שח-מט. היינו יושבים בזוגות, זה מול זה. הוא היה מבצע מהלך בשולחן ועובר לשולחן הבא. ואנחנו היינו חושבים על המהלך הבא, עד שהיה מגיע בפעם הבאה. כך למדנו. הוא היה עובר שולחן אחרי שולחן. שמעתי שהמנהל עבר לגור בישוב כוכב יאיר, זה היה אחרי שמילא סדרה של תפקידי מפתח בצבא. כל ראשי הצבא, בהם ראשי המוסד וגופי המודיעין, למדו אצלו. אשתו רבקה היתה מורה שלי לאנגלית. מייד לאחר בחירתי לראש עיר, חיפשתי היכן הוא גר והגעתי אליו הביתה. זה היה שנייה לפני שהקורונה השביתה את המדינה. אמרתי לו: 'אדוני המנהל, נבחרתי להיות ראש עיר ואני רוצה שאתה תעביר הרצאה אצלי למנהלות בתי ספר'. הוא השתכנע והגיע להרצאה של שעתיים. נתן למורות מטען בעל משמעות. זו היתה הרצאה מאלפת. הוא סיפר להם בין השאר, כמה הוא גאה בכך שזכרתי אותו. הוא אמר: 'אני עדיין מתרגש איך תלמיד שלי זוכר אותי אחרי כל כך הרבה שנים ומזמין אותי להרצאה. ככה אני רוצה שהתלמידים יזכרו אתכם'. הוא לקח אותי לראות מודל של עיר בשווייץ המבוססת על משחק השח-מט. ראיתי איך המקצוע הזה מקבל ביטוי בכל המערכת. זה פשוט פנטסטי. בזכותו הכנסתי את השח-מט לעיר. הכנסתי את המקצוע לכל בתי הספר. כיום זה מקצוע שלומדים התלמידים בכל כיתות א' וב'. יש שעה שבועית של למידת שח-מט בכל בתי הספר היסודיים. לא יאומן מה זה עשה לעיר. יש לנו ליגת על של לימודי שח-מט".

אתה ויצחק מאיר שיחקתם שח-מט?

אבן צור: כן.

מי ניצח?

אבן צור:  לא הצלחתי לנצח אותו. בקושי הגעתי לתיקו.

איך אתה מאמין שתוכל להשפיע על המיתוג של העיר?

אבן צור: אפשר לחלק את התפתחות העיר לשני שלבים: קליטת העולים עד לשנת 1990 ולאחריה. מהשנה הזו קלטנו הרבה עולים ממדינות ברית המועצות. הם מהווים כיום שליש מתושבי העיר ורובם קיבלו חינוך סובייטי. לצד הקליטה שלהם, החלה פריחה בהרבה מקצועות כמו התעמלות אמנותית, או חוגים שקשורים למקצועות שהתרבות הביאה משם".

מועדון השחמט, אחת מהגאוות הגדולות של דוד אבן צור. צילום עיריית קריית ים

"אני התעקשתי שבני אותה תפוצה יהיו בכיתות שונות וכך הם יפזרו מגוון של יכולות בכיתות שונות. היה לי ברור שאסור לרכז קבוצה אחת של ילדים מתפוצה מסויימת בכיתה אחת. הטעות הכי גדולה, זה למשל לעשות כיתה רק של תלמידים אתיופים. הלימוד במגוון של תרבויות יוצר המון כוח. במצב שבו יש כיתה של תרבות אחת, כאשר תלמיד לא מגיע, יש אחרים המושפעים ממנו לרעה. אצלנו למשל, כל ילדי כיתה ו' לומדים גלישה בחינם. הרמה היא גבוהה. ההשקעה היא עצומה. הכסף של מפעל הפיס משמש אותנו למטרה הזו. זו השקעה שחוזרת אלינו".

"כל כך מרגש אותי לראות את השילוב. למשל, ילד אתיופי וילדה רוסית לומדים יחדיו לנגן על כינור. הסוד הוא בחינוך הלא-פורמלי. זה החינוך שאינו ממסגר ילדים והוא מחבר אותם למקומות הנכונים. כך הצלחנו להתפתח במקצועות כמו שח-מט או ריקוד אמנותי. אנחנו מקום ראשון בארץ בהתעמלות אמנותית. נתתי לתלמידים הזוכים פרס מטעם העירייה. טיול חוויתי ללונה גל יחד עם ההורים".

עיר עם חוף ים. חוף זבולון קרית ים. צילום: דורון גולן

איך אתה חי עם העובדה שההכנסות מגיעות ממגורים בלבד? אין לך איזור תעשייה מפותח.

אבן צור: "אנחנו בונים למעשה עיר חדשה. במקום שההכנסות יגיעו אלינו ממפעלים שונים, אני מקבל אותם מרפאל. מצד אחד, 83 אחוז מההכנסה מגיעה מהארנונה עבור בתי מגורים. רק 17 אחוז מגיעים מתשלומים הניתנים בעבור המסחר. זה נראה יחס נמוך. אבל התשלום מרפאל מאזן. יש כאן מקור הכנסה גדול שיושב במקום אחד. אני לא צריך לפרנס מערך גבייה יקר ומורכב של פקידים". כמו הסיפור של מרכז ביג שנמצא עכשיו בבנייה. אנחנו מדברים על שטח בנוי של 40 דונם. קיבלנו אישור להקמת שטח של 7000 מ"א בגובה של שתי קומות. כל השוק עובר לשם. אתם צריכים לראות את התכניות. הביקור כאן יהיה חווייה. אנו נקים כאן חניון ענק ונשתול הרבה מאוד עצים. שני פאבים יפעלו בחזית. יהיה כיף".

המיקום המושלם למלון. מרכז הקליטה בקריית ים. צילום: דורון גולן

מה עם מלון? היה נדמה שאצלכם הוא יקום אלא שהפרויקט נעצר.

אבן צור: "בקריות יש 300 אלף תושבים ואין אפילו מלון אחד שבו אפשר לישון. אמנם וועדת התכנון פסלה את את הפרויקט משום שהיה במרחק 100 מטר מהחוף. אבל צריך להבין שהשטח המיועד למלון היה שייך לקרן היסוד. התורמים רוצים שהכסף יגיע למטרה המקורית שלשמה הוא נועד". מול בניין העירייה החדש, על קו החוף, ניצב מרכז הקליטה של הסוכנות היהודית. המיקום המושלם למלון. אולם מתברר כי אין שום אפשרות לפנות את תושביו למרכז קליטה חדש ולהפוך את המקום למלון. אבן צור מכיר היטב את הנושא ובפעם הראשונה בשיחה הוא מרים ידיים ואומר "אין שום דבר שאפשר לעשות".

יותר מהכל, גאה בהישגי החינוך הבלתי פורמלי. צילום: דורון גולן

יש משהו שאתה מצטער עליו?

אבן צור: "בגדול, אין אף החלטה עקרונית שבה בדיעבד הייתי מחליט אחרת. מהתגובות אני מקבל את הרושם שעבדתי נכון. יש לי 15 חברי מועצה ובמשך תשע שנים אין לי אף מתנגד. יכול להיות שבתחום יחסי האנוש, אולי נגרמו פגיעות. משהו קטן. בטוח היו טעויות, אבל לא משהו בחזון ובמימוש שלו".

על מה אתה גאה?

אבן צור: "יותר מהכל, אני גאה בהישגי החינוך הבלתי פורמלי. הגענו להישגים והעיר זוכה בפרסים רבים, במערכת החינוך. אני מאוד אוהב ללמד מתמטיקה. אני מלמד את תלמידי כיתה ד'. אוהב לראות איך הם מבינים". בשלב זה של השיחה, אבן צור נוטל מנדרינה מקערת הפירות שעל שולחנו. הוא לוקח סכין וחותך אותה לשניים. "אתה יכול להסביר לילד בקלות, מה זה חצי. תחבר שני חצאים ותקבל שלם. הם מבינים מייד. אפשר לראות כבר בגיל מאוד צעיר, לאן הם יתפתחו. למשל, מי שלומד לנגן בכינור, הוא בדיוק אותו הילד שאתה רואה אותו אחר כך כאשר הוא מגביר את לימודי המתמטיקה למסלול של חמש יחידות. הקשר בין הדברים הוא ישיר".

 

 

 

 

 

 





אנו פועלים רבות על מנת לכבד זכויות יוצרים - לפי ס׳ 27א לחוק זכויות יוצרים - אם זיהיתם יצירה שלכם מוזמנים ליצור קשר למתן קרדיט newshaifa.net1@gmail.com

עוד בקרית ים









<
<






<






<