X

המכון לחקר החברה הערבית במכללה האקדמית גליל מערבי: "פחות נרצחים ביישובים עם אחוז אקדמאים גבוה"

ממצאי המכון לחקר החברה הערבית במכללה האקדמית גליל מערבי שמתפרסמים הבוקר מעלים כי שיעור הנרצחים במגזר הערבי גבוה עשרות מונים ביחס למגזר היהודי. בין ממצאים הדו"ח: "קיימת קורלציה בין יישובים המאופיינים בשיעור גבוה של נוער נושר מהלימודים לשיעור נרצחים גבוה"




  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4

המכון לחקר החברה הערבית במכללה האקדמית גליל מערבי בחן את שיעור הנרצחים לנפש ביישובים הערביים ביחס לשיעור הנרצחים לנפש בסקטור הלא ערבי (יהודי ואחר). ממצאיו שמתפרסמים הבוקר מעידים כי שיעור הנרצחים ביחס לגודל האוכלוסייה במגזר הערבי גבוה עשרות מונים בהשוואה למגזר היהודי.

פרופ' נסים בן דוד, נשיא המכללה האקדמית גליל מערבי קרדיט צילום: המכללה האקדמית גליל מערבי


ממצאי המחקר מתמקדים ב- 84 יישובים ערביים בשנים 2018 – 2020, מתוכם בחלק מהיישובים שיעור הנרצחים עולה עשרות מונים על זה שבמגזר היהודי, ואף נמצא יישוב ערבי שבו שיעור הנרצחים הינו גבוה פי 50 מהנתון הממוצע בסקטור היהודי. מבדיקת התפלגות הנרצחים לפי יישוב, נמצא שיותר מ־54% מן הנרצחים בשנים 2020-2018 במגזר הערבי נרצחו בעשרה יישובים מתוך 84 יישובים ערביים ברחבי הארץ, שרובם ממוקמים במרכז הארץ. כמו כן, עולה מהדו"ח כי בכל שמונת היישובים הערביים במחוז מרכז ללא יוצא מן הכלל אירעו מקרי רצח, בשמונה מתוך תשעה יישובים ערביים במחוז חיפה נרשמו רציחות, כמחצית מ- 58 היישובים שבמחוז צפון סבלו ממקרי רצח ובמחוז דרום אירעו מקרי רצח בחמישה מתוך שבעת יישובי המחוז.




בנוסף לכך, שיעור הנרצחים הממוצע לנפש ביישובים הערביים הינו הגבוה ביותר במחוז מרכז, במחוז חיפה, בעיקר ביישובי ואדי ערה וביפו שבמחוז תל אביב; בניגוד לדעה הרווחת ממצאי הדו"ח מעידים כי שיעור הנרצחים לנפש במחוז הדרום אינו בין הגבוהים במגזר הערבי. עוד מעלים ממצאי הדו"ח כי במחוז הצפון שיעור הנרצחים לנפש הוא מהנמוכים במגזר הערבי. עם זאת, על אף הנתונים המעודדים , לכאורה, הרי שעדיין ממוצע הנרצחים במחוזות אלה במגזר הערבי גבוה משמעותית ביחס למגזר היהודי (פי 5.95 במחוז הצפון ופי 8.59 במחוז הדרום).

קרדיט צילום: ליאור אביטן

כדי לנסות לזהות את מאפייני הקשר שבין מדדים סוציואקונומיים ומקרי הרצח בכלל היישובים הערביים, מיינו חברי המכון את כלל היישובים הערביים על פי מספר הנרצחים שבהם, כשהממצאים מעידים על קורלציה בין מאפיינים סוציו-כלכליים ודמוגרפיים למספר הנרצחים. מנתוני הדו"ח עולה כי ישובים ערביים עם שיעור נרצחים גבוה מתאפיינים בשיעורי תעסוקה נמוכים ביחס לגודל אוכלוסיית הילדים והקשישים, בשיעור גירושים גבוה, באחוז עצמאים נמוך ובשיעור נפגעים גבוה מתאונות דרכים ל־1,000 תושבים.

כמו כן, ממצאי הדו"ח מעידים כי יישובים שמאופיינים בשיעורי נשירה גבוהים ממערכת החינוך, סובלים משיעור נרצחים גבוה (שיעור נשירה של 1.86% ביישובים מרובי נרצחים לעומת 1.196% ביישובים ערביים ללא נרצחים). בנוסף, יישובים הניחנים באחוז אקדמאים נמוך יותר, סובלים מריבוי רציחות לעומת יישובים המאופיינים בשיעור אקדמאים גבוה, וכן שיעור הסטודנטים בגילאי 20-25 ביישובים מרובי נרצחים עומד על 14% בלבד לעומת 16.7% סטודנטים ביישובים ערביים ללא נרצחים. עוד עולה מהמחקר כי ביישובים בהם מקרב בני 35-55 יש אחוז גבוה יותר של בעלי תואר אקדמי, מספר הנרצחים נמוך יותר – ממצא שמעיד כי עלייה בהשכלת ההורים מובילה להפחתת הפשיעה של הדור הצעיר. נמצא גם שככל שעולה מספר כלי הרכב והדירות לנפש, ישנה ירידה בשיעור נרצחים.

"כדי לבחון את הקשר שבין מאפייני היישובים לבין מספר הנרצחים בכלל היישובים הערביים, כולל יישובים שבהם לא היו נרצחים, אמדנו עבור 84 היישובים הערביים שבמחקר (שבהם מעל 2,000 תושבים) את הקשר שבין מספר הנרצחים בכל יישוב לבין מדדים חברתיים, כלכליים ודמוגרפיים של היישוב", מדגיש חבר המכון ונשיא המכללה  פרופ' נסים בן דוד. "מצאנו כי ביישובים שבהם שיעור גבוה של עצמאים המשתכרים שכר מינימום ומטה, ישנה עלייה ניכרת במספר הנרצחים וביישובים שבהם עולה שיעור המובטלים ביישוב ישנה ירידה במספר הנרצחים". לדברי פרופ' בן דוד, ממצאים אלה עשויים להצביע על כך שביישובים ערביים שבהם מתקשים למצוא עבודה כשכירים ומועסקים כעצמאים בתנאי שכר ירודים, שיעור הנרצחים גדל, עם זאת מדגיש פרופ' בן דוד שנדרשת בדיקה מעמיקה יותר של הנתונים כדי לחזק את ההשערה.

חברי המכון ממליצים לרכז את המאמץ של הטיפול בפשיעה בעשר הערים שבהן יש מספר מרובה של רציחות, ובסדר יורד במחוזות: מרכז, תל אביב – בעיר יפו, ובמחוז חיפה – בערי ואדי ערה. כמו כן, הם ממליצים לרכז את המאמץ ביישובים שזוהו ככאלה שבהם שיעור הנרצחים לנפש גבוה, כשבטווח הבינוני, והארוך הדו"ח ממליץ לפעול להגברת התעסוקה של שכירים בסקטור הערבי, ולפעול להגדלת ההשקעה בהשכלה אקדמית, כך שבטווח הבינוני והארוך יעלה שיעור בעלי התואר האקדמי בני 55-35 בסקטור הערבי, ולבסוף, לפעול לביסוסה של קבוצת אוכלוסייה דומיננטית וחזקה בסקטור הערבי, שתוכל להוביל ולהשפיע על יתר חלקי האוכלוסייה.

בפורום חברי המכון לחקר החברה הערבית במכללה האקדמית גליל מערבי מורכב מאנשי אקדמיה ואישי ציבור בכירים. בין חברי המכון ניתן למנות את הכלכלן ונשיא האקדמית גליל מערבי פרופ' נסים בן דוד, ראשת החוג לחינוך פרופ' ורד וקנין-נוסבאום, ד"ר נוהאד עלי, ד"ר ירדנה שאול, רו"ח מחמוד איוב, ראש עיריית מעלות תרשיחא וראש המרכז לשלטון מקומי לשעבר שלמה בוחבוט והכלכלן מר דוד דרורי, בראש המכון עומד פרופ' מוחמד סואעד.

למידע אודות המכון לחקר החברה הערבית במכללה האקדמית גליל מערביhttps://online.fliphtml5.com/jsbsl/ekyq/#p=1:






אנו פועלים רבות על מנת לכבד זכויות יוצרים - לפי ס׳ 27א לחוק זכויות יוצרים - אם זיהיתם יצירה שלכם מוזמנים ליצור קשר למתן קרדיט newshaifa.net1@gmail.com

עוד בחינוך










<
<



















<