X

לומדים בתנועה, מלמדים בהשראה

בעולם החינוך לגיל הרך גוברת ההבנה שללמידה חווייתית יש השפעה משמעותית על ילדים, אך יישומה במערכת החינוך עדיין חלקי. ד”ר עינת ינוביץ, ראש ההתמחות לגיל הרך, בתואר השני בחינוך של הקריה האקדמית אונו, מובילה מהלך שנועד לשנות זאת




  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4

ד”ר עינת ינוביץ. צילום באדיבות הקריה האקדמית אונו

התואר השני בחינוך לגיל הרך בקריה האקדמית אונו מציע גישה חדשנית המשלבת תנועה, למידה חווייתית והתנסות מעשית. הסטודנטים לומדים קורסים עדכניים כמו למידה מוטורית, חינוך מבוסס משחק, התפתחות הילד וחדשנות פדגוגית, לצד פרקטיקום מעשי בגני ילדים ובבתי ספר. השילוב בין תיאוריה לפרקטיקה מאפשר למי שעוסקים בחינוך לפתח מיומנויות ייחודיות ולשלב את עקרונות הלמידה הפעילה בשטח.


“תנועה היא הבסיס לכל למידה”: ד”ר עינת ינוביץ והמהפכה בחינוך לגיל הרך בקריה האקדמית אונו




בעולם החינוך לגיל הרך גוברת ההבנה שללמידה חווייתית יש השפעה משמעותית על ילדים, אך יישומה במערכת החינוך עדיין חלקי. ד”ר עינת ינוביץ, ראש ההתמחות לגיל הרך, בתואר השני בחינוך של הקריה האקדמית אונו, מובילה מהלך שנועד לשנות זאת. היא משלבת תנועה ומשחק בהכשרת מורים וגננות, מתוך תפיסה שהלמידה הפיזית והחווייתית היא המפתח להתפתחות תקינה ולשיפור הישגים אקדמיים.

“למרות שהמודעות לחשיבות התנועה עולה, עדיין אין יישום מסודר ושיטתי של הנושא במערכת החינוך”, אומרת ינוביץ. “אנחנו מביאים גישה שונה – למידה חווייתית באמצעות משחק ותנועה. תנועה היא הבסיס לכל למידה, ואם לא נשקיע בילדים כשהם קטנים, לא יהיה במי להשקיע כשיגדלו”.

הקשר של ד”ר ינוביץ לתנועה אינו מקרי והוא נבנה מתוך ניסיון אישי. “נולדתי לזוג הורים מדהימים בקריית מוצקין וגדלתי כמתעמלת התעמלות מכשירים במשך 12 שנים”, היא מספרת. “בגיל ארבע וחצי-חמש ההורים שלי ראו שאני נמצאת יותר על הידיים מאשר על הרגליים והלכו איתי לאגודת ההתעמלות של מכבי קריית מוצקין”.

תחילת דרכה בספורט לא הייתה פשוטה. “כשהגענו, לא היה מקום בקבוצות העממיות, והמאמנים המליצו לאמא שלי לרשום אותי לבלט. אחרי שיעור או שניים המורה אמרה לה שאני יותר מפריעה ושעדיף שאלך להתעמלות. חזרנו לחוג התעמלות, ואמא ביקשה שיכניסו אותי רק לאימון אחד. אחרי האימון הראשון העבירו אותי לנבחרת. משם הכל היה היסטוריה. התאמנתי כל יום כשלוש שעות והתחלתי להתחרות”.

החוויה הזו עיצבה את תפיסת עולמה. “כשהייתי בת חמש-שש ונסעתי למחנות אימונים, כבר ידעתי שארצה ללמוד ולהיות מורה לחינוך גופני. כתבתי את התמונה המנצחת שלי כבר בגיל צעיר”.

מהזירה התחרותית לאקדמיה

ד”ר ינוביץ המשיכה את דרכה המקצועית בעולם החינוך הגופני. “אני מרצה כבר 31 שנים למדידה והערכה, למידה מוטורית וסמינריונים. כיום אני ראש המגמה לגיל הרך”, היא אומרת. לפני כשנה הצטרפה לצוות ההוראה של הקריה האקדמית אונו, והיא עומדת בראש ההתמחות בגיל הרך, בתואר השני בחינוך .

“אני מאמינה שילדים לומדים הכי טוב דרך חוויה, תנועה ומשחק. מחקרים מראים שלמידה פעילה משפרת הישגים אקדמיים, מחזקת מיומנויות חברתיות ומסייעת להתפתחות הקוגניטיבית שלהם. לכן חשוב לי לתת למורים ולגננות את הכלים להכניס תנועה לשיעורים”.

“יחד נטפס גבוה”: המשחק שמשנה את מערכת החינוך

אחד הפרויקטים המרכזיים שד”ר ינוביץ מובילה הוא המשחק “יחד נטפס גבוה”, שנועד לעודד ילדים לפעילות גופנית בגני ילדים ובבתי ספר יסודיים. “בימינו ילדים מבלים זמן רב מול מסכים ואנחנו רואים ירידה חדה בפעילות הגופנית. זה מוביל להשמנת יתר, סכרת ובעיות מוטוריות. המחקרים מוכיחים שילדים צריכים לפחות 180 דקות של פעילות גופנית ביום, כולל לפחות 60 דקות בעצימות בינונית-גבוהה”, היא אומרת.

“פיתחתי את המשחק מתוך מטרה לתת מענה למצב הזה. המשחק מתאים לבנים ולבנות כאחד, וכיום הוא נמצא בלמעלה מ-65 מועצות ועיריות”.

“זה משחק שעוזר לילדים לפתח את היכולות הגופניות שלהם, להכין אותם לחיים בכלל ולכניסה לכיתה א’ בפרט. מחקרים מראים שילדים עם שיווי משקל טוב מצליחים יותר בקריאה וכתיבה בבית הספר. אז למה לא להפוך את הפעילות הגופנית לחלק בלתי נפרד מחוויית הלמידה?”.

ד”ר עינת ינוביץ. צילום באדיבות הקריה האקדמית אונו

פרויקט חדשני: למידה דרך תנועה בבתי הספר

בנוסף, ד”ר ינוביץ שותפה עם התמחות חינוך וספורט, של התואר השני בחינוך, לפרויקט רחב היקף של שילוב תנועה במערכת החינוך היסודית. “בימים אלה אנחנו מקדמים שיתוף פעולה עם עיריות במרכז הארץ, במסגרתו ילמדו בבתי הספר היסודיים דרך תנועה”, היא מספרת.

“אנחנו רוצים שהתלמידים לא ישבו כל היום בכיסא, אלא ישלבו תנועה בלמידה של חשבון, גיאומטריה, מדעים, עברית, אנגלית. למשל, אפשר ללמוד גיאומטריה דרך קפיצה על חבל, או לשלב משחקי מילים עם תנועות”.

“ההורים הם חלק מהתהליך”

ד”ר ינוביץ מדגישה שהשינוי אינו מתבצע רק בתוך מערכת החינוך, אלא גם בבית. “אני תמיד אומרת שההורים הם חלק בלתי נפרד מהתהליך. לא צריך להיות ספורטאי תחרותי, אבל כן צריך לשלב פעילות גופנית בבית. אפשר ללכת לבית הספר ברגל במקום ברכב, לשחק במשחקים שמפתחים שיווי משקל, או פשוט להפוך פעולות יומיומיות להזדמנות לזוז”.

“כשהייתי קטנה, אבא שלי היה מסיע אותי לכל אימון ומחכה לי שלוש שעות מחוץ לאולם, כי פחד לראות אותי נופלת. גדלתי בבית שהערכים בו היו נתינה, חריצות ועשייה. גם את הבנות שלי גידלתי כך – גל הייתה אלופת ישראל ברכיבה על סוסים, וגאיה הייתה אלופת ישראל בהתעמלות מכשירים”.

“המשחק שפיתחתי זיכה אותי בהכרה בינלאומית”

ההשפעה של העבודה שלה אינה נותרת רק בתחומי ישראל. “בזכות המשחק ‘יחד נטפס גבוה’ נבחרתי לרשימת 222 האנשים המשפיעים בעולם, ובחודש אפריל יצא ספר בינלאומי שבו ייכתב על ההשפעה שלי בתחום החינוך”.

“אני מאמינה שעם הכלים הנכונים, אפשר לשנות את פני החינוך בישראל. הילדים של היום הם המבוגרים של מחר, ואם ניתן להם את ההזדמנות ללמוד דרך חוויה ותנועה – נבנה כאן דור חזק יותר, בריא יותר וחכם יותר”.

בתואר השני בחינוך, בקריה האקדמית אונו, ניתן למצוא התמחויות נוספות: ספורט, חינוך מיוחד, טכנולוגיות למידה ו-AI וניהול וארגון מערכות חינוך.

לפרטים: לחצו על הקישור כאן






אנו פועלים רבות על מנת לכבד זכויות יוצרים - לפי ס׳ 27א לחוק זכויות יוצרים - אם זיהיתם יצירה שלכם מוזמנים ליצור קשר למתן קרדיט newshaifa.net1@gmail.com

עוד בחינוך


















<