המירוץ אחר פצצת אטום
הפילוסוף המרקסיסטי ממוצא יהודי ג’ורג’ לוקאץ’ לא אהב את הציוויליזציה המערבית. הוא נהג לשאול “מי יציל אותנו מהציוויליזציה המערבית?”
אולם הציוויליזציה המערבית דאגה להצלתה על ידי ייצור פצצת האטום האמריקנית.
האנטישמיות האירופאית, ובמיוחד ההונגרית, תרמה ל”מבצע החילוץ” הזה. ב-1919 התרחשה בהונגריה מהפכה קומוניסטית שבראשה עמד היהודי בלה קון. המשטר הקומוניסטי ברפובליקה ההונגרית הסובייטית, שבו לוקאץ’ היה שר תרבות, ביצע “טרור אדום” על פי המודל של רוסיה הסובייטית. מכיוון שמנהיגים רבים של הונגריה המהפכנית היו יהודים (30 מתוך 48 הקומיסרים, חברי הממשלה, ו-161 מתוך 202 הפקידים), האוכלוסייה הנוצרית תפסה את השלטון הסובייטי במדינה כשלטון יהודי.
המרד נגד הקומוניסטים היה אלים, עקוב מדם, ואנטישמי. המשטר הסובייטי נפל ארבעה חודשים לאחר כינונו. אף שגם יהודים היו קורבנות לדיכוי המהפכני, אלפים רבים של חפים מפשע סבלו מ”הטרור הלבן”, המנוגד ל”טרור האדום”, ומהפוגרומים. הפוגרומים היהודיים בהונגריה, שהחלו לאחר תבוסת המהפכה, נמשכו עד 1921: ההונגרים נקמו ביהודים שלא היה להם שום קשר לשלטון הקומוניסטי. האנטישמיות בהונגריה גרמה לבריחה מהמדינה של הפיזיקאים הבולטים מהמשפחות העשירות ההונגריות ממוצא יהודי ̶ יוג’ין וויגנר, ג’ון פון נוימן, ליאו סילארד, ואדוארד טלר – ואלו תרמו רבות להצלחתו של פרויקט לוס אלמוס לייצור פצצת האטום האמריקנית. וויגנר ופון נוימן למדו באותו בית ספר עם לוקאץ’.
שנים רבות לאחר מכן, חתן פרס נובל לפיזיקה יוג’ין וויגנר, אמר לי, לפיזיקאי הצעיר שפגש אותו במדי צה”ל עם תת מקלע בזמן החופשה בטכניון בחיפה, כי ארצות הברית חייבת לבלה קון את הצלחתה בייצור הנשק הגרעיני… ללא פעילותו המהפכנית של בלה קון, והפוגרומים שהתרחשו כתוצאה ממנה, יהודי הונגריה לא היו מגיעים לארצות הברית, ולא היו משכנעים את אלברט איינשטיין לחתום על המכתב לנשיא ארה”ב רוזוולט ב-2 באוגוסט 1939. מכתב שהוביל להקמתו של הפרויקט הגרעיני האמריקני בלוס אלמוס.
הנאצים ניצלו, בין היתר, את הבדיה על הסכנה מצד היהודים שתוארה ב”פרוטוקולים של זקני ציון”, הטוענים לאיום השליטה היהודית על העולם, וגבו את חייהם של מיליוני יהודים במלחמת העולם השנייה. אירועי המלחמה המחישו לקבוצה הקטנה של הפיזיקאים היהודים שכוחם של הנאצים עלול לגדול באופן דרמטי אם יצליחו לנצל את התגלית המדעית הגדולה של ביקוע הגרעין. היהודים שעבדו על הפרויקט המתואר ניסו למנוע את המשך השואה. “הפרוטוקולים” של “זקני” האטום הללו לא נרשמו. התשובה לנאצים לא נכתבה על נייר, אלא ניתנה במעשים.
במהלך מלחמת העולם השנייה הטילה ארצות הברית שתי פצצות אטום על יפן. הפצצות היו אמורות להיות מושלכות על גרמניה, אך המלחמה עם זו הסתיימה מוקדם יותר מייצור הפצצות. סיומה של מלחמת העולם השנייה סומן לא רק על ידי ייצור הפצצות הגרעיניות האמריקניות, אלא גם על ידי מניעת הייצור של הפצצה הגרעינית הנאצית. אילו הגרמנים היו מצליחים בפרויקט הגרעין הצבאי שלהם, היטלר היה ממשיך לשלוט בגרמניה ובאירופה. אולם גרמניה, בה היו פיזיקאים גרעיניים מצטיינים בהובלה של ורנר הייזנברג, לא הצליחה להגיע לייצור הפצצה הגרעינית.
בשנת 1927 הפך הייזנברג בן העשרים ושש לפרופסור באוניברסיטת לייפציג, ולפרופסור הצעיר ביותר בהיסטוריה של גרמניה. בשנת 1933, בגיל שלושים ושתיים, הוא נהיה חתן פרס נובל הצעיר ביותר בעולם על ניסוחו של עקרון אי הוודאות, ותרומתו הגדולה למכניקת הקוונטים (הוא זכה בפרס נובל לשנת 1932). אחת ההשערות על סיבת כישלונם של הגרמנים בפרויקט האטומי היא שהייזנברג הגדול עשה טעות גדולה בחישוב המסה הקריטית של הדלק הגרעיני. הוא מצא שהיא שווה לכחמישה-עשר טון, בעוד שהיא קטנה פי אלף: פצצת הירושימה שקלה חמישים ושישה קילוגרמים. הייזנברג עצמו, בניגוד למבקריו ומאשימיו הרבים בשיתוף הפעולה עם הנאצים, הכחיש כי חישב את המסה הקריטית.
הוא הודה בטעותו בחישוב זה באוגוסט 1945, לאחר הפצצת הירושימה, בשיחה עם חבר לגילוי ביקוע הגרעין, חתן פרס נובל (1944) הכימאי הגרמני אוטו האן, שהוקלטה במהלך האזנת הסתר בידי המודיעין הבריטי במקום שהותם של מדעני הגרעין הגרמניים העצורים בפארמה הול באנגליה.
ב-8 במאי 1924 תמכו שני חתני פרס נובל גרמניים לפיזיקה, פיליפ לנארד (1905) ויוהן שטארק (1919), ברעיונות המפלגה הנאצית בעיתון “גרמניה הגדולה”. לנארד ושטארק היו חברים בקבוצת שלושים הפיזיקאים שהעלו את המושג “פיזיקה גרמנית”. הם דחו את הפיזיקה הקוונטית החדשה ואת תורת היחסות כתאוריות דוגמטיות, שאינן קשורות למציאות. הם טענו כי הגישה הנכונה להסבר התופעות הפיזיקליות צריכה להתבסס על הפיזיקה הקלאסית, אשר כביכול מדוכאת על ידי תורת היחסות “השקרית” והמכניקה הקוונטית “המזויפת” שהמציאו היהודים. לנארד ושטארק האמינו כי התיאור ההולם את המציאות ניתן על ידי ניתוח הניסוי במונחים הוויזואליים והאינטואיטיביים של הפיזיקה הקלאסית, אשר עורערו על ידי “הפיזיקה היהודית” המופשטת. הם ושותפיהם חשבו כי ההבנה “הקלאסית הנכונה” של הפיזיקה ניתנה רק לארים. הקבוצה של לנארד ושטארק כינתה את עצמה “חוקרים לאומיים”. הם קראו למכניקת הקוונטים ולתורת היחסות “הבלוף היהודי העולמי”. לדעתם בפיזיקה התארגנה “קנוניה יהודית” נגד האמת.
גירסת רוברט יונק
כריכת ״שבעתיים כאור החמה״ של רוברט יונק
העיתונאי האוסטרי ממוצא יהודי רוברט יונק כתב על היסטוריית הייצור של הפצצה הגרעינית האמריקנית בספרו Brighter Than a Thousand Suns (1958) (הספר יצא בתרגום עברי בשם “שבעתיים כאור החמה ̶ תולדות חוקרי האטום”, 1960):
“אנשי המדע ברפובליקת ווימאר לא נהגו בכובד ראש מרובה בטיוליהם של כמה מלומדים אל האזורים העכורים של הדמגוגיה הגזענית. לפי שעה קבעו בעיקר ההישגים את ערכו של אדם. משנעשו חסידי ‘הפיזיקה הגרמנית’ תעמלנים, ולא הוסיפו לעורר שימת לב בעבודתם המדעית, התייחסו הכל בביטול ל’צעקנותם הנואלת’. הפיזיקאים היהודים החכמים לא שמו לב לצרחות הלאומניות. הם היו רציונליסטים. הם האמינו כי האבסורד אינו יכול לנצח, אבל הוא ניצח: הנאצים, הלא רציונליים, עלו לשלטון וניצחו את התבונה. ב-17 באפריל 1933, חתן פרס נובל לפיזיקה ממוצא יהודי (1925), ג’יימס פרנק, שנאלץ להתפטר בגין מוצאו, העיר ‘אנו, הגרמנים ממוצא יהודי, נחשבים כיום כזרים ואויבים בארצנו.'”
אמנציפצית היהודים ברפובליקת ויימאר לא הייתה מלאה – ‘הגרמנים ממוצא יהודי’ הוכרזו זרים. לפני התפטרותו עבד פרנק בתור ראש המכון לפיזיקה ניסיונית באוניברסיטת גטינגן. לאחר גירוש המדענים היהודים מהאוניברסיטה קרתה אפיזודה בהשתתפות המתמטיקאי המהולל פרופסור דוד הילברט, עליה מספר רוברט יונק בספרו:
“הנותרים בגטינגן, וביניהם כמה מלומדים דגולים, לא הצליחו בימי הרייך השלישי להמשיך את קו ההישגים הגדול משנות העשרים. יתר על כולם הרגיש בכך המתמטיקאי הילברט, שכבר בא בימים. כשנה לאחר ‘הטיהור’ בגטינגן, ישב הילברט באחת המסיבות הרשמיות במקום הכבוד ליד שר ההשכלה החדש רוסט. רוסט לא נזהר בלשונו ושאל את הישיש ‘כלום אמת הדבר, אדוני הפרופסור, כי למכון שלך נגרם נזק רב על ידי יציאתם של היהודים?’ הילברט, עז לשון, וגלוי פנים כדרכו, השיב ‘נזק רב? לא נגרם לו כל נזק, אדוני השר, הוא פשוט אינו קיים עוד!'”
ביולי 1937 פרסם יוהנס שטארק בעיתון הרשמי של האס אס מאמר שכותרתו “יהודים לבנים בפיזיקה”. הוא חילק פיזיקה לתיאורטית היהודית השגויה, ולניסיונית הארית הנכונה. התיאורטיקן הגרמני הייזנברג היה אחד ממושאי הביקורת העיקריים. שטארק האשים אותו בכך שלא הצטרף למפלגה הנאצית, סירב לחתום על מניפסט המדענים התומכים בהיטלר, שיזם שטארק, וקידם את תורת היחסות של איינשטיין. שטארק כתב “בשנת 1933 קיבל הייזנברג, יחד עם תלמידיו של איינשטיין, שרודינגר ודיראק, את פרס נובל. החלטה זו התקבלה על ידי ועדת נובל בהשפעה יהודית ובהפגנתיות – היא עשתה דווקא לגרמניה הנאצית. הייזנברג שייך לשליחי היהדות בחיי הרוח הגרמנית. אנשים אלה חייבים להיעלם בדיוק כמו היהודים עצמם.” הייזנברג היה מוטרד מאוד מהמאמר, ובניסיון להצטדק, כתב מכתב לרייכספיהרר האס אס הימלר. הוא הוזמן לחקירה בסניף הגסטאפו בברלין. החקירה נמשכה כמעט שנה. כל האישומים בוטלו. עד מהרה קיבל הייזנברג מינויים יוקרתיים: הוא עמד בראש המכון לפיזיקה של חברת הקיסר וילהלם, והיה לפרופסור באוניברסיטת ברלין. הוא היה חופשי לנסוע ברחבי אירופה הכבושה. בקיץ 1939 הוא הורשה לבקר בארצות הברית. הוא עמד בראש פרויקט הגרעין הגרמני. הכל הצביע על כך שהייזנברג נהנה מאמון יוצא דופן של ההנהגה הנאצית.
בשנת 1941 נחתו דיוויזיות היטלר בצפון אפריקה, כבשו את יוגוסלביה ויוון, ובספטמבר 1941 תקפו בהצלחה את מוסקבה. רבים ברייך השלישי האמינו כי הניצחון קרוב. בשלב זה, נסע הייזנברג כנציג גרמניה הארית לקופנהגן הכבושה, ונפגש עם מורו, ועמיתו הראשי בפיתוח מכניקת הקוונטים, נילס בוהר, שאמו יהודייה.
לאחר מלחמת העולם השנייה הפיזיקה קיבלה מעמד של “מדע-על”. ייצור הפצצה הגרעינית העניק לפיזיקאים סטטוס מיוחד הניתן לאנשים שיודעים להרוג ביעילות. היכולת להשמיד מתקבלת בכבוד על ידי אלה שאותם לימדו “לא תרצח!”. אבל בשנת 1941 פיזיקה עדיין הייתה אחד מתחומי הידע שמרתק רק מספר קטן של מדענים אקסצנטריים, תימהוניים, המעוניינים לפתור בעיות יפות, מקוריות, ומעניינות. כבר התחזקה המודעות שלרשות הפיזיקאים יש כוח הרס עצום הנמצא בגרעיני האטומים, אולם בשנת 1941 הפיזיקאים עוד לא ידעו בוודאות האם ניתן לייצר את הפצצה הגרעינית.
נוצר אתגר טכנולוגי מורכב של השימוש הקטלני באנרגיה הגרעינית. בשנת 1941 לחידה זו התווספה חידה חדשה: מדוע הגיע הייזנברג לקופנהגן הכבושה? הוא הבין כי פגישתו שלו, של הנציג הרשמי של הכובשים, עם נציג האומה הכבושה, לא תשמח את מורו נילס בוהר. מה הייתה מטרת משימתו? מה קרה בפגישה בין בוהר להייזנברג? דבר אחד היה ברור – לאחר פגישה זו לא נותר דבר מהידידות בין בוהר להייזנברג.
רוברט יונק פותח את תיאור הפגישה בוהר-הייזנברג כך: “בעת ההיא הוזמן הייזנברג להרצות בקופנהגן הכבושה. מובן מאליו כי בהזדמנות זו ביקש לפגוש את רבו וידידו נילס בוהר. על אף הסכנה הנשקפת לו בתור יהודי למחצה נשאר בוהר בעיר הבירה של דנמרק, שכן ידע כי אין מגן מלבדו לעובדים ה’בלתי אריים’ במכון שלו”.
בשנת 1958, בעוד בוהר בין החיים (הוא נפטר בשנת 1962), הציג רוברט יונק בספרו את חוקרי הגרעין הגרמניים כמתנגדים לבניית הפצצה ברייך השלישי: “הוא (הייזנברג, א. ג.) ואנשי המדע המקורבים לו ביקשו להשתלט על התפתחות מחקר האטום בגרמניה על ידי הנהלת מכון קייזר וילהלם, שכן חששו שמא יגשו פיזיקאים אחרים, נטולי אחריות מוסרית, לבניין פצצת אטום בשביל היטלר….. נהפוך הוא, פיזיקאים אלה הסיחו בהצלחה את דעתם של מוסדות השלטון מן הנשק הבלתי-אנושי כל כך”.
יונק מציג את עמדתו כביכול האנטי-נאצית של הייזנברג ועמיתיו הגרמניים לפי סיפורו של ראש הפרויקט הגרעיני הגרמני, ומוסר את גרסתו של הייזנברג על שיתוף הפעולה המדומה שלו עם ממשלת הרייך השלישי: “רק המעמיד פני משתף פעולה עשוי לגלות התנגדות ממשית”. יונק מסתמך רק על העדויות של הייזנברג, שאמנם לא הועמד לדין בגין שיתוף הפעולה עם הנאצים, אך הרגיש את גינוי הפיזיקאים.
יונק מציג את גרסתו של הייזנברג אודות פגישתו עם בוהר באופן הבא: “למרבה הצער התנהלה השיחה החשובה בין הייזנברג לבוהר במזל רע מראשיתה. לבוהר נודע כי בקבלת פנים שנערכה זה מקרוב לכבוד הייזנברג, הגן הלה על כיבוש פולין בידי הגרמנים. ואכן נהג הייזנברג להסוות את עצמו ולהשמיע בפומבי דברים אחרים משהשמיע בין ידידים, ובעיקר נהג כך בחוץ לארץ. אך רודף האמת הקנאי נילס בוהר סירב להכיר במשחק דו-פרצופי זה, שהוא פרי הכפייה הטוטליטרית. משבא הייזנברג לבקרו קיבל בוהר את פני תלמידו האהוב לשעבר מתוך הסתייגות קיצונית ואפילו מתוך צינה.” מאחר שהייזנברג היה מודע שהנמקתו במונחים של “מזל רע” אינה מבהירה דיה את הסיבה לכישלון הפגישה עם בוהר, הוא צייד את יונק בטיעונים יותר מתוחכמים: “תחילה ביקש הייזנברג להסביר לו את תנאי הכפייה בהם נתונים הפיזיקאים הגרמנים, ולאט לאט פתח בדיבור זהיר על פצצת האטום. אלא שלמרבה הצער לא אמר בפה מלא כי הוא וקבוצתו יעשו כמיטב יכולתם למניעת בניינו של נשק זה, ואם יאות גם הצד השני לנהוג כך. בזהירות יתירה היו השניים מגששים לבחון איש את רעהו ומחמיצים את העיקר. על שאלת הייזנברג אם הוא מאמין באפשרות בניינה של פצצה כזאת השיב בוהר בביטחון ‘לא!’, שכן לא שמע מאפריל 1940 דבר וחצי דבר על התקדמות מחקר האטום באנגליה ובארצות הברית, מאחר שהישגיו נשמרו בסוד. עתה טרח הייזנברג לשכנעו ברוב דברים כי לפי מיטב ידיעתו ייתכן לייצר נשק מעין זה, ואפילו בעתיד הקרוב, אם יוקדש לכך מרץ רב”. בוהר קרא את ספרו של יונק אבל שתק.
גירסת המחזה “קופנהגן”
בשנת 1998 הוצג בלונדון המחזה “קופנהגן” מאת המחזאי האנגלי מייקל פראיין. המחבר מתאר את המפגש בין בוהר להייזנברג בשנת 1941. בשנת 2000 קיבל פראיין פרס יוקרתי עבור המחזה שלו כיצירת התיאטרון הטובה ביותר בשפה האנגלית.
כרזה למחזה “קופנהאגן” על הפגישה בין שני מדעני האטום האוייבים פון הייזנברג ונילס בוהר
ההד למחזה היה אדיר. נכתבו פרשנויות רבות על מהלך הפגישה והשפעתה על פיתוח פרויקט הגרעין הגרמני.
בהצגה שוב הוצגה גרסתו של הייזנברג על תוכן הפגישה בקופנהגן – הכחשת העובדה שהוא חישב את המסה הקריטית, והצעת הסכם בינלאומי בין הפיסיקאים של שני הצדדים הנלחמים נגד ייצור הנשק הגרעיני.
פראיין מתבסס על הקטע מהספר מאת יונק. לדבריו של יונק, באותה פגישה הציע הייזנברג לבוהר תכנית סודית, שהדני לא תמך בה. מהות התוכנית: הסכם בין הפיזיקאים של הצדדים הלוחמים – בעלות הברית האנטי-גרמניות וגרמניה – למניעת ייצור הפצצה הגרעינית ממדינותיהם. פראיין לא מתעקש על גרסה זו, בטקסט המחזה ישנה גם פרשנות אחרת, אך הייתה אי וודאות בתיאור הפגישה.
הצלחת ההצגה הייתה כה גדולה שילדי בוהר החליטו בתגובה לפרסם את טיוטות מכתביו של אביהם, שלא נשלחו להייזנברג בשנת 1958. המכתבים נמצאו בעותק של ספר מאת יונק, שקרא בוהר. הארכיונים של בוהר היו אמורים להתפרסם בשנת 2012, חמישים שנה לאחר מותו של המדען. המחזה של פראיין האיץ את פרסום הארכיונים בעשר שנים.
האמת ההיסטורית
רבעים שנה לאחר מותו של בוהר ועשרים ושש שנה לאחר מותו של הייזנברג (הוא נפטר בשנת 1976), נשפך אור על תוכן השיחה המסתורית בין שני העמיתים, החברים, והאויבים:
“הייזנברג היקר! קראתי את הספר מאת רוברט יונק, ‘שבעתיים כאור החמה’…. ואני חושב שעלי לספר לך, עד כמה אני מופתע מכך שזיכרונך בוגד בך…. אני באופן אישי זוכר כל מילה מהשיחות שלנו, שהתקיימו על רקע העצב העמוק והמתח הרב שהרגשנו כולנו כאן בדנמרק. רושם מיוחד עשתה עלי ועל מרגרט (אשתו של בוהר, א.ג.), כמו גם על כולם במכון, איתם אתה ווייצזקר (הפיזיקאי הגרמני הנודע שהגיע עם הייזנברג לקופנהגן, א.ג.) דיברתם, האמונה המוחלטת כי גרמניה תנצח, ועל כן מטופש מצידנו לקוות לתוצאה אחרת של המלחמה ולנהוג איפוק בכל הנוגע להצעות גרמניה לשיתוף הפעולה. אני גם זוכר במפורש את שיחתנו במשרדי במכון, במהלכה דיברת במונחים מעורפלים, אבל כך שהדרך שלך לא נתנה לי שום סיבה לפקפק: בהנהגתך נעשה בגרמניה הכל כדי לייצר את פצצת האטום…. הקשבתי לך בשקט, כי דובר בבעיה חשובה לכל האנושות, שלמרות ידידותנו, היינו נציגים של שני הצדדים העומדים משני צדי המתרס בקרב המכריע והקטלני … “.
בשנת 1961, בהיותו במוסקבה, סיפר בוהר לפיזיקאי הרוסי ממוצא יהודי ארקדי מגדל: “הבנתי אותו בצורה מושלמת. הוא הציע לי לשתף פעולה עם הנאצים”.
לאחר המלחמה לא הצליח הייזנברג להסביר בעקביות את הגעתו לקופנהגן. הסבריו נשמעו סותרים ומעורפלים. עם זאת, ניתן להניח כי המדען היה מודאג מאוד. ביולי 1941 פרסם עיתון בשטוקהולם ידיעה על הניסוי האמריקני לייצור הפצצה הגרעינית. בעיתון נכתב “על פי הדיווחים מלונדון, נערכים ניסויים בארצות הברית לייצור פצצה חדשה. חומר הנפץ של הפצצה הינו אורניום. בעזרת האנרגיה הכלולה ביסוד כימי זה, אפשר לבצע פיצוץ בחוזק חסר תקדים. הפצצה במשקל חמישה קילוגרם תעשה מכתש בעומק קילומטר אחד ורדיוס של ארבעים קילומטרים. כל המבנים במרחק של מאה חמישים קילומטרים ייהרסו”.
הייזנברג היה מוטרד מאוד מהידיעה הזאת ושאף לגלות את האמת בעזרתו של בוהר. אולי הוא החליט לברר אם בוהר נמצא בקשר עם עמיתיו הבריטיים והאמריקנים כדי לייצר את הפצצה. יתכן שהוא רצה להבין אם בוהר מצא דרך לייצור הפצצה הגרעינית שהייזנברג לא ידע עליה. הוא רצה לערב את בוהר בפרויקט הגרעיני הגרמני.
לאחר המלחמה נולדה אגדה שלפיה הייזנברג נסע לבוהר לקבלת ייעוץ בשאלה האם השתתפותם של הפיזיקאים בייצור הנשק הקטלני מותרת. לדברי המדען הגרמני, בוהר אמר לו כי השימוש באנרגיה הגרעינית למטרות צבאיות הוא בלתי נמנע ומוצדק. במהלך השנים שינה הייזנברג את גרסתו, והפך אותה לניסיון לקיים התארגנות בינלאומית של הפיזיקאים נגד ייצור הנשק הגרעיני של שני הצדדים היריבים. הוא הפיץ את האגדה על התנגדותם של הפיזיקאים הגרמניים להיטלר, אותה סיפר ליונק: “עמדו להיערך בשנת 1941 ‘גישושי שלום’ בלתי ידועים כמעט, שתפקידם למנוע את ייצור הנשק השפל על ידי הסכם שתיקה בין חוקרי האטום של שני הצדדים הלוחמים”. אולם לאחר פרסום הספר “שבעתיים כאור החמה” שינה יונק את דעתו וכינה את הגרסה על התנגדותם הפסיבית של הפיזיקאים הגרמניים לנאצים “מיתוס”.
הביוגרף האמריקני של הייזנברג דייוויד קאסידי כותב “השקפותיו של הייזנברג בתקופה זו לא היו שונות מאלה של הגרמנים הלא יהודים הפטריוטים האחרים באקדמיה, ובתחומי התרבות והאמנות. קבוצות חברתיות אלה תמכו במדיניות גרמניה למען האומה הגרמנית. כשצבא גרמניה צעד כמנצח ברחבי אירופה בשנים הראשונות של המלחמה, חוגים אלה בירכו על הדיווחים על הניצחונות בחזיתות”.
יתכן שהייזנברג האמין שאם המלחמה תתארך ניתן יהיה לנצח בה רק באמצעות פצצה גרעינית, וזו הייתה הסיבה לביקורו בקופנהגן. פרשנות זו הועלתה על ידי בנו של בוהר, חתן פרס נובל לפיזיקה (1975) אוגה בוהר: “בשיחה הפרטית עם אבי העלה הייזנברג את שאלת השימוש הצבאי באנרגיה האטומית. אבי היה מאופק מאוד והביע את ספקנותו לנוכח הקשיים הטכניים העצומים שיש להתמודד איתם. אולם נוצר לו הרושם כי הייזנברג מאמין כי הנשק החדש יכול וצריך להכריע את תוצאת המלחמה, אם היא תתארך”.
אחד ממקורביו של בוהר, סטפן רוזנטל, פיזיקאי יהודי פולני, לימים מדען גרעין דני ומומחה למכניקת הקוונטים, שעבד במכון בוהר במהלך ביקורו של הייזנברג, נזכר “אני זוכר רק כי בוהר היה נרגש מאוד אחרי השיחה, וכי הוא ציטט את דברי הייזנברג כך: ‘עליכם להבין, שאם אני לוקח חלק בפרויקט, זה משום שאני משוכנע שביצועו מציאותי'”. אשתו של הייזנברג אליזבת כתבה בזיכרונותיה כי בעלה התייסר כל הזמן מהמחשבה שבעלות הברית, עם משאביהם הרבים, יוכלו לייצר את הפצצה ולהשתמש בה נגד גרמניה.
ספר על תוכנית האטום הנאצית Hitler’s secret atomic bomb
בשנת 1943 עבר מכון הפצצה הגרעינית הגרמני מברלין, ונעלם מעיני המודיעין האמריקני והבריטי. איש לא ידע מה הייזנברג ועמיתיו עושים בתחום זה והיכן הם נמצאים. רק במאי 1944 נודע למודיעין האמריקני כי מעבדת הייזנברג החדשה ממוקמת בסמוך לעיר הכינגן, בעיירה הייגרלוך בדרום גרמניה, וכי הוקצו כספים לפרויקט האורניום הגרמני להקמת ציקלוטרון גדול. ממצא זה גורם לי לחשוב על הסיבה הנוספת לפגישה ההיא של הייזנברג ובוהר.
בשנת 1941 היו באירופה רק שני ציקלוטרונים. מכשיר זה מאפשר הפרדת איזוטופים והפקת אורניום 235 הדרוש לפצצה. ציקלוטרון אחד היה בפריז אצל פרדריק ג’וליו-קירי, חתן פרס נובל לפיזיקה (1935), המתנגד לנשק גרעיני, והציקלוטרון השני היה במכון בוהר בקופנהגן. לגרמנים לא היה ציקלוטרון. הם נזקקו לא רק לציקלוטרון, אלא גם לשמירת סודיות מוחלטת סביב עבודות האורניום. הייזנברג לא סמך על שיתוף הפעולה בפריז הכבושה ולא על שמירת הסודיות בה. חברו הקרוב נילס בוהר עבד בקופנהגן. הייזנברג קיווה לשכנעו להצטרף לפרויקט הגרמני ולהשתמש בציקלוטרון הדני.
הייזנברג טעה לא רק בחישוב המסה הקריטית, אלא גם בהבנתו את בוהר, ואת עמדתו האנטי-נאצית הבלתי מתפשרת. זלזולו של הייזנברג ביחסו הביקורתי של בוהר כלפי הנאציזם הביא למשבר ביחסים בין שני החברים והעמיתים הוותיקים, ולהרס של אחד משיתופי הפעולה הפוריים ביותר בתולדות הפיזיקה. זו גם הייתה פגישה קריטית עבור פרויקט הגרעין הנאצי. הייזנברג איבד קולגה שיכול היה לשנות את מהלך מחקרו, ואולי את מהלך המלחמה. לאחר הכישלון בפגישה עם בוהר, דרש הייזנברג מימון משר החימוש א. שפאייר לצורך בניית ציקלוטרון (שפאייר כתב על כך בזיכרונותיו), ובשנת 1944 התברר, שהוא קיבל את הכסף הזה.
הייזנברג טעה בהערכת ההיתכנות של ייצור מהיר של פצצה גרעינית. גרמניה לא השקיעה את הכספים הדרושים לפיתוח הפרויקט הגרעיני. היטלר הוקסם מהייצור ומהשימוש ברקטות ה- V-1 וה- V-2 הגרמניות החדשות, שאותן הנאצים ירו לעבר לונדון. הנזק שנגרם לבירה הבריטית על ידי הטילים הגרמניים היה נמוך לאין ערוך מההפצצה הבריטית על ערי גרמניה. היטלר ויועציו, שבשורותיהם כמובן לא יכלו להיות יהודים, לא הבינו את המשמעות הגדולה של הנשק הגרעיני לתוצאת המלחמה. הפיהרר עשה טעות שאולי שוות ערך בחשיבותה לזו שעשה נפוליאון במהלך מלחמתו עם אנגליה. אז הגיע לקיסר צרפת ממציא אמריקני צעיר והציע לו לבנות צי קיטור שאיתו יכול נפוליאון לנחות באנגליה, למרות מזג האוויר הלא יציב. אוניות ללא מפרשים? זה נראה לא מציאותי בעיני הקיסר, והוא גירש את ממציא צי הקיטור, רוברט פולטון. אנגליה ניצלה. ההיסטוריה של המאה ה-19 הייתה יכולה להתפתח אחרת, אלמלא קוצר הראייה של נפוליאון. סיפור הפרק ההיסטורי הזה שכנע את נשיא ארה”ב רוזוולט להתחיל בפרויקט הגרעיני.
מייקל פראיין ציין פרדוקס מוסרי: בוהר האנטי-נאצי השתתף בהמשך בפרויקט הגרעין במנהטן, שהביא למותם של 120 אלף איש בהירושימה ובנגסאקי, ואילו הפטריוט הגרמני הייזנברג, שעבד רשמית עבור מכונת המלחמה הנאצית, לא עשה דבר שיוביל למוות אפילו של אדם אחד. שתי התזות של פראיין שגויות. הייזנברג ניסה לבנות את הפצצה, אבל נכשל. נוסף על כך, פראיין מצא סימטריה במקום שהיא לא יכלה להיות. שיתוף הפעולה עם היטלר היה מעשה בלתי מוסרי שאין דומה לו.
ב-14 בדצמבר 1946 כתב אלברט איינשטיין לעמיתו הגרמני ארנולד זומרפלד “אחרי שהגרמנים רצחו את אחיי היהודים באירופה, לא יהיה לי שום קשר איתם.” העבודה על פרויקט הגרעין האמריקני הייתה אמצעי להילחם בנאציזם. אחד ממייסדי מכניקת הקוונטים, חתן פרס נובל לפיזיקה (1954) מקס בורן, יהודי גרמני, כתב “הפיזיקאים הגולים ידעו שלא תהיה שום ישועה, אם הגרמנים יהיו הראשונים לייצר את פצצת הגרעין. אפילו איינשטיין, שהיה כל ימיו פציפיסט, חלק את הפחד הזה, ונתן לעצמו להשתכנע מכמה פיזיקאים צעירים הונגריים שביקשו להזהיר את הנשיא רוזוולט.”
לאחר המלחמה, חוקרים רבים בכנסים בינלאומיים נמנעו מלדבר עם הייזנברג. בוהר לא הסכים לשתף פעולה עם תלמידו, עמיתו, וחברו האהוב, מכיוון שראה בו ובעצמו נציגים של שני הצדדים המנוגדים, שנלחמו על החיים והמוות בקרב בעד או נגד הנאציזם. רוח השנאה והבוז כלפי הגרמנים, לא רק הנאצים, מורגשת במכתבו של איינשטיין לאוטו האן ב-28 בינואר 1949: “פשע הגרמנים הוא הפשע הנורא ביותר שנעשה אי פעם בתולדות העמים שנקראו תרבותיים. התנהגותם של האינטלקטואלים הגרמנים – אם רואים בהם קבוצה – לא הייתה טובה יותר מהתנהגותו של האספסוף.”
הייזנברג היה מודאג מהעובדה שהאמריקנים, שהיו בפיגור אחר הפיזיקאים הגרמנים, בכל זאת יצליחו ראשונים לייצר את הפצצה הגרעינית. הוא לא חשב על תפקיד היהודים בהצלחת הפרויקט הטרגית מבחינתו. הוא לא הבין שהמדענים היהודים – המושפלים, משוללי הבית והעבודה, הנרדפים והמגורשים על ידי בני ארצו מאירופה הכבושה, האנשים שאיבדו את משפחותיהם במחנות המוות הנאציים – יהפכו לאלמנט תוסס, לאנזים, לכוח המניע מאחורי פרויקט הגרעין האמריקני. הייזנברג, שטעה בחישוב המסה הקריטית של אורניום, לא העריך נכונה את חשיבות המסה הקריטית של הפיזיקאים היהודים, שברחו מרדיפות הנאצים לארצות הברית, ועבדו נגד מדינתו בגלל משפחותיהם שהושמדו, הקריירה ההרוסה, ורמיסת כבודם האנושי והמקצועי, שנגרמו הודות לדוקטרינה הקניבלית של מעסיקיו. הייזנברג זלזל בכוחה של “הפיזיקה היהודית”, שאותה גינו עמיתיו ובני ארצו הארים, חתני פרס נובל פיליפ לנארד ויוהנס שטארק. הפיזיקאים היהודים האירופאיים המפורסמים ליאו סילארד, אלברט איינשטיין, יוג’ין וויגנר, אדוורד טלר, ג’יימס פרנק, סמואל אברהם גאודסמיט, ג’ון פון נוימן, רודולף פאיירלס, אוטו פריש, ויקטור וייסקופף, דייוויד בוהם, פליקס בלוך, ו”היהודים למחצה” נילס בוהר והאנס בתה, יחד עם היהודים האמריקנים המפורסמים שהשתתפו בפרויקט, רוברט אופנהיימר וחתן פרס נובל ריצ’ארד פיינמן, תרמו תרומה עצומה להצלחת הפרויקט. ביניהם היו שבעה חתני פרס נובל. הפיזיקאים האריים הגרמניים היו משוכנעים שהם עדיפים בהרבה על האמריקנים בפיתוח פרויקט הנשק הגרעיני. הם זלזלו ב”סכנה היהודית”.
לאורה, אשתו היהודייה של אחד היועצים המדעיים העיקריים של פרויקט הגרעין האמריקני, אנריקו פרמי, חתן פרס נובל לפיזיקה (1938), בספרה “האטומים במשפחה” (1954), ציינה כי המהגרים היהודים מאירופה, ולא ילידי ארצות הברית, יזמו את הפרויקט: “זו הסיבה שהאזהרה הראשונה לנשיא רוזוולט הגיעה מאנשים כמו איינשטיין, סילארד, וויגנר, וטלר, והפיזיקאים שנולדו וגדלו באמריקה, המשיכו לשבת ב’מגדל השן’ שלהם. זרים אלה ידעו היטב מהי המדינה המיליטנטית וגם מהי משמעות הטוטליטריות, בעוד שהאמריקנים חיו רק על-פי רעיונות הדמוקרטיה והיוזמה החופשית.” רוברט יונק גם כותב על הדאגה היהודית הזאת בספרו: “החרדה שהם היו אחוזים בה, הייתה תולדת החשש שהיטלר יהיה הראשון לפתח את הנשק הנורא. הפחד שלהם מובן למדי כשנזכרים איזה סוג של בריונות ורדיפות הם נאלצו לחוות בעקבות התקפות הסטודנטים הנאציים ב-1932 וב-1933. הם מעולם לא הצליחו להתאושש מההלם שקיבלו מהתפרצות הקנאות, ההלם שנועד לעשות היסטוריה.”
ליאו סילארד היה הראשון שפעל. מכתבו, עליו חתם איינשטיין, היה חוליה חשובה במאמצים לשכנע את נשיא ארה”ב להקים את פרויקט הגרעין. סילארד היה הראשון שכתב מכתב נגד השימוש בנשק הגרעיני בשנת 1945. מהמכתב הראשון של סילארד החלה ההתקוממות של “תתי-האדם”, הפיסיקאים היהודים, נגד “אנשי-העל” הנאצים. “הנחותים” שאינם ארים, עמדו נגד הגרמנים “הטהורים”. שנאתם הזואולוגית, החייתית, ליהודים חזרה לנאצים כמו בומרנג. בלוס אלמוס התקיים הקרב העולמי של הפיסיקאים היהודים נגד הנאציזם. הפציפיסטים ויתרו על הפציפיזם, והבינו שבשטן נלחמים בכלי הנשק השטני. בגרעין המשימה האטומית, שבמובן מסוים הייתה יכולה להתברר כמזימה בממדים עולמיים, הייתה התמודדות על חיי האנושות. על כפות המאזניים של ההיסטוריה עמד חשש לקיומם של מיליוני אנשים, ובין השאר, על הפרק הייתה ההכרעה בשאלה היהודית: האם שואת יהודי אירופה תימשך והאם היא תתפשט ליהודי היבשות האחרות.
בעבודה על פרויקט מנהטן ניתן לזהות את הקנוניה היהודית האמיתית היחידה בהיסטוריה, “המזימה” של היהודים נגד הנאצים, שהפכו את ילידי ארצם ממוצא יהודי לזרים באירופה, ובכלל על פני כדור הארץ. זו הייתה המזימה היהודית שלא נצפתה על ידי “הפרוטוקולים של זקני ציון”.
עוד בחינוך
-
לומדים בתנועה, מלמדים בהשראה
בעולם החינוך לגיל הרך גוברת ההבנה שללמידה חווייתית יש השפעה משמעותית על ילדים, אך יישומה במערכת החינוך עדיין חלקי. ד”ר עינת ינוביץ, ראש ההתמחות לגיל הרך, בתואר השני בחינוך של הקריה האקדמית אונו, מובילה מהלך שנועד לשנות זאת -
מוזיקה ותקווה לשחרורו של החטוף אלון אהל
אוניברסיטת חיפה קיימה אירוע הזדהות למען שחרורו של החטוף אלון אהל שנחטף על ידי חמאס ממסיבת הנובה. במהלך הטקס ביצע ההרכב המוזיקלי של האוניברסיטה יצירות מוזיקליות האהובות במיוחד על אלון, שהקדיש את חייו למוזיקה ולנגינה -
לקראת הקמת בי"ס לרפואה: שיתוף פעולה בין האקדמית צפת ואוניברסיטת חיפה
הביקור כלל סיור מקיף שהתמקד בהיבטים מרכזיים, ובהם היכרות עם מודל ההדרכה הייחודי של המכון, סקירת הציוד הרפואי המתקדם והכרת מבנה המכון והמרחבים השונים. מטרת הביקור התמקדה בלמידה מעמיקה של תהליכי הקמה והפעלה של מרכז סימולציה רפואית, לקראת הקמת מרכז דומה באוניברסיטת חיפה -
מחנך כיתה או מורה מקצועי – מה עדיף ולמי זה מתאים?
בכתבה הבאה ננסה לפרט את ההבדלים בין שני המסלולים, כדי לעזור לכם להבין מה עשוי להתאים לכם יותר. -
מתכוננים לרגע האמת - הצלת חיים תחת אש
מכון 'הלמסלי', מרכז סימולציות החירום המתקדם באקדמית צפת, אירח את לוחמי פלס"ר צנחנים ליום תרגול מיוחד, במהלכו התנסו הלוחמים בסימולציות חירום רפואיות מתקדמות בתנאי שטח מדמי קרב -
לפתוח עתיד מקצועי חכם: כך תעשו סדר בכסף ובקריירה
אם אתם מחפשים מקצוע עם ביקוש קבוע, גמישות תעסוקתית ואפשרויות קידום, או שאתם פשוט רוצים לדעת איך לנהל טוב יותר את הכסף שלכם ושל אחרים – ההכשרות הפיננסיות יושבות בדיוק על הצורך הזה -
האקדמית צפת מרחיבה את פעילותה האקדמית הבינלאומית
האקדמית צפת אירחה את פרופ' נלי בלודה מהאוניברסיטה החופשית בקישינב, מולדובה כחלק מהרחבת הפעילות האקדמית ברמה הבינלאומית. פרופ' יחזקאל טלר, נשיא האקדמית צפת: "אנו רואים חשיבות עליונה בחשיפת הסטודנטים שלנו לידע, תרבויות וגישות מחקריות מגוונות" -
נשיא אוניברסיטת חיפה: אי-ציות לבית המשפט יביא לסכנה קיומית למדינה
נשיא אוניברסיטת חיפה חתם על מכתב לחברי הסגל ולפיו אי-ציות לפסיקות בית המשפט היא אנרכיה שתוביל להרס המארז החברתי ולסכנה קיומית של מדינת ישראל. "הנהלת אוניברסיטת חיפה רואה באי-ציות לבית המשפט קו אדום שאין לעבור עליו" -
יוזמה חדשה לחיזוק הקשר בין האקדמיה לדור הצעיר
אוניברסיטת חיפה השיקה יוזמה חדשה לחיזוק הקשר עם תלמידי בתי הספר התיכוניים בעיר, במטרה לקרב אותם לעולם האקדמי ולעודד חשיבה מעמיקה. המפגש הראשון התקיים בבית הספר עירוני א' בחיפה, בהשתתפות נשיא האוניברסיטה, פרופ' גור אלרואי -
לא רק פוליטיקה: למה מדעי המדינה הם הרבה יותר ממה שחשבתם?
לא מעט אנשים מסתקרנים מלימודי מדעי המדינה, אך לא תמיד ברור להם מה בדיוק כולל התחום. האם מדובר רק בניתוח מערכות שלטון ומדיניות ציבורית, או שיש כאן משהו רחב ומשמעותי יותר? -
בשורות טובות לסטודנטים במכללה האקדמית כנרת - נפתח בית המדע החדש
המבנה החדשני משמש את הסטודנטים והוא כולל מעבדות מחקר והוראה בתחום ההנדסה, מהמובילות טכנולוגית בארץ הכוללות אבזור חדשני המותאם לצרכי מחקר באקדמיה וכן לשוק התעסוקה העכשווי -
כבוד אקדמי: ביה"ס לארכיאולוגיה של אוניברסיטת חיפה דורג במקום הראשון בישראל בדירוג הבינלאומי היוקרתי QS
בית הספר לארכיאולוגיה וציוויליזציות ימיות של אוניברסיטת חיפה דורג במקום הראשון בישראל בתחום הארכיאולוגיה לפי QS World University Rankings 2025 היוקרתי ובדירוג העולמי דורג בקבוצת 101-150 -
שיטות הוראה מתקדמות ומרחבים טכנולוגיים ייחודיים - לחנך את דור העתיד
האקדמית גורדון שמובילה את תחום החדשנות בחינוך בישראל, מזמינה לשבוע פתוח. המכללה מכשירה סגלי חינוך ברוח המאה ה-21 במגוון רחב של תחומים ובהם חינוך מיוחד, גיל רך, חינוך חברתי קהילתי, אנגלית, מורשת ישראל, מתמטיקה, לשון עברית, ספרות, מקרא, מדעים, חינוך יסודי ותקשורת -
רה״מ לשעבר נפתלי בנט: "ביד אחת הממשלה שולחת חיילים להילחם לקרב וביד השנייה היא מקדמת תקציב שמעודד השתמטות"
את הדברים אמר נפתלי בנט בכנס תכנית מרום באוניברסיטת חיפה. בנט נפגש עם סטודנטים חרדים משתתפי התוכנית ודיבר על חשיבות גיוס האוכלוסייה החרדית לצה"ל. "אני קורא לכל חברי הכנסת לא להרים יד בעד תקציב מעודד השתמטות" אמר בנט -
נשיא האקדמית צפת, פרופ' יחזקאל טלר: "חיילים משוחררים מביאים עימם ניסיון חיים עשיר, בגרות ומוטיבציה"
האקדמית צפת אירחה כנס מקצועי לרכזי חיילים משוחררים ומילואים במטרה להרחיב את היכרותם לאפשרויות הלימוד במוסד כצעד משמעותי להשתלבות אקדמית בסיום השירות הצבאי. כנס זה היווה פלטפורמה משמעותית להיכרות עם האקדמית צפת שממשיך ופועל למען הנגשת ההשכלה הגבוהה לכלל האוכלוסייה -
מסיפורים אישיים לטכנולוגיה מצילת חיים בהאקתון השנתי השישי באקדמית צפת
האקדמית צפת חגגה הצלחה מרשימה עם קיום ההאקתון השנתי השישי במסגרת הסדנא ליזמות וחדשנות בחוג למערכות מידע. האירוע התמקד בפיתוח פתרונות חדשניים בתחום הבריאות הדיגיטלית והציג רמה מקצועית גבוהה במיוחד -
הריון מתקדם בכרישה ממין סנפיתרן התגלה לראשונה בישראל באמצעות אולטרה סאונד
במסגרת המחקר, שמתנהל בארץ מאז 2016, החוקרים של אוניברסיטת חיפה ביצעו את הבדיקה בכרישות ממין עפרורי, אך מעולם לא בסנפירתניות. הכרישה הראשונה שנבדקה נמצאה בהריון מתקדם. זמן קצר לפני כן החוקרים טיפלו בכרישה ממין עפרורי שנפצעה מציוד דיג – והתברר שגם היא בהיריון -
להתחיל במכללה ולסיים עם תואר אוניברסיטאי (וידאו)
נשיא האקדמית תל חי, פרופ' אליעזר שלו, הודיע על התקדמות בהפיכת המכללה לאוניברסיטת קרית שמונה והגליל. פרופ' שלו מסר כי סטודנטים שמתחילים כעת את לימודיהם, יסיימו עם תואר אוניברסיטאי. הממשלה הקצתה לתל-חי עשרות מיליוני שקלים שרובם יוקצו למלגות לסטודנטים -
לא שותקות יותר - קולן של נשים ישראליות ביום האישה 2025
במיזם ייחודי של מכללת אורנים, מאות עותקים של יצירות המבטאות ומציגות את קולן של נשים יוצרות נשלחו לכל ארגוני הנשים בארץ ולמאות משפיעות ומקבלות החלטות בארץ ובכללן פוליטיקאיות, קובעות מדיניות, נשות אקדמיה ועוד, זאת לכבוד יום האישה הבינלאומי שיחול ב-8 במרץ -
לוחמי שב"ס חרמון הגיעו לאקדמית צפת
האקדמית צפת אירחה את סגל כלא חרמון במסגרת סיכום שנת העבודה של היחידה. במהלך הביקור נחשפו אנשי הסגל למגוון תוכניות הלימוד והאפשרויות האקדמיות שמציע המוסד, במטרה לקדם שיתופי פעולה עתידיים -
אתגרי הצמיחה לאחר המלחמה - התמודדות עם מצבי חירום ואי-ודאות
מעל ל-200 מנהלי משאבי אנוש ואנשי מקצוע השתתפו בכנס השנתי של פורום הצפון במכללה האקדמית גליל מערבי, שהתמקד במתן כלים להתמודדות עם אתגרי שוק העבודה המשתנה ברקע המלחמה והטלטלות שחווה האזור -
"כואב לי הלב לעבור ליד תחנות אוטובוס מבוטלת ולראות בן אדם מבוגר יושב ומחכה"
זהר הרפז-הולצר, בוגרת קורס תחבורה ציבורית בבית הספר ללימודי המשך של הטכניון עוזרת לא רק להבין את השיקולים העומדים מאחורי תכנון קווי האוטובוס אלא גם פותחת צוהר לתחום לימודים מרתק שאולי לא ידעתם שקיים -
להגשים את החלום האקדמי בכל גיל
המסע להשכלה גבוהה אינו מוגבל בגיל, והאקדמית צפת מוכיחה זאת באמצעות תכנית המכינה המצליחה שלה למבוגרים מעל גיל 30. המכינה, המותאמת במיוחד לאנשים עובדים, מציעה סביבת לימודים תומכת ומבינה -
אקדמיה ותרבות – חודשה המסורת המרגשת של 'שירת הבקשות' הצפתית
אירוע תרבותי מרגש לציון 40 שנה לחידוש מסורת 'שירת הבקשות' בעיר צפת, התקיים בין כתלי האקדמית צפת ומשך אליו קהל רב שבא ליהנות מפיוטים ושירה צפתית מסורתית -
הוראה, מחקר ותעסוקה בעידן הבינה המלאכותית
הסגל האקדמי והנהלת האקדמית צפת, בהובלת נשיא המכללה פרופ' יחזקאל טלר, נפגש לכנס שנתי אשר נועד להעמיק למידה ולפתח חשיבה חדשנית לקראת אתגרי העתיד. בין השאר עסק הכנס בניתוח עתיד שוק התעסוקה והשפעתו על האקדמיה, אתיקה במחקר ושילוב עקרונות אתיים בעידן הבינה המלאכותית -
"להעמיק במחקר ובהבנה של ההיסטוריה והמציאות המורכבת שלנו" – סטודנטים צעירים זכו במלגה של 'קרן הארלי'
מלגות למצוינות בלימודי ארץ ישראל במכללה האקדמית כנרת. שמונה מלגות בסך 4700 שקלים כל אחת (1000 פאונד) חולקו לסטודנטים צעירים מתחת לגיל 30 שהחלו השנה את לימודיהם במחלקה. מטרת המלגה היא לקדם מצוינות אקדמית -
נשיא אוניברסיטת חיפה, פרופ׳ גור אלרואי: ״משרד הביטחון מפקיר את הצפון"
אוניברסיטת חיפה הודיעה כי היא מתנגדת לתנאי המכרז שעוסק ברכש תכניות אקדמיות עבור המכללות הצבאיות ותנאי הסף החדשים המופיעים בו, 30 ק"מ מגלילות, מדירים את אוניברסיטת חיפה מהשתתפות בחלקו המרכזי של המכרז -
מחקר פורץ דרך באקדמית צפת חושף את המחיר הנפשי של המלחמה: כשליש מאזרחי ישראל סובלים מתסמיני PTSD
מחקר חדשני שנערך במכללה האקדמית צפת על ידי ד"ר אפרת קנולר ופרופ' אורן קפלן מאשש את ממצאי דו"ח מבקר המדינה בנוגע לשיעורי הפוסט-טראומה בחברה הישראלית, ומספק תובנות מעמיקות על הקשר בין טראומה לעמדות פוליטיות -
להבין את ההיסטוריה בהקשר העכשווי – הנגשת הידע האקדמי לקהילה
קורס "חשיפה לאקדמיה" במכללה האקדמית צפת חוגג 15 שנות פעילות וחוזר בסדרה בת חמש הרצאות וסיורים עם מיטב המרצים והחוקרים. המודל הייחודי של התכנית משלב הרצאה אקדמית של כשעה וחצי באודיטוריום החדש של המכללה, ולאחריה סיור בשטח הקשור לנושא ההרצאה -
שילוב של אקדמיה וקהילה: חוויה צפתית מזווית ייחודית
סטודנטים מקהילת 'גרעין אופקים למחר' באקדמית צפת השתתפו בסיור תוכן וטעמים מיוחד, המשקף את החיבור העמוק בין המוסד האקדמי לבין העיר צפת. הסיור שילב בין היסטוריה, מסורת וקולינריה מקומית. המכללה האקדמית צפת מעודדת את הסטודנטים להיות חלק אינטגרלי מהמרקם החברתי והתרבותי של העיר צפת -
הילד שהתחבא במרתף מאימת הנאצים הפך להיות נשיא באקדמיה הישראלית
פרופ' יחזקאל טלר, נשיא המכללה האקדמית צפת, עבר כילד שנים קשות שבהן נאלץ להתחבא במקומות שונים ולשמור בסוד על זהותו היהודית עד שהגיע לארץ. בריאיון מיוחד ל'ניוז חיפה קריות' הוא מספר כיצד שרד את השואה, איך הגיע לפסגת האקדמיה מילד שאינו יודע קרוא וכתוב והמפגש המטלטל עם נכדו של מפקד מחנה ההשמדה אושוויץ. "אני חושב שמה שהכי חשוב זה לראות את הטוב בכל סיטואציה" -
כבוד - האמן הבינלאומי פרופ' בלו סימיון פיינרו מאוניברסיטת חיפה, זכה בפרס ישראל
פרופ' בלו סימיון פיינרו, אמן רב-תחומי ומרצה בחוג לארכיטקטורה בבית הספר לעיצוב באוניברסיטת חיפה, זכה בפרס ישראל בתחום העיצוב והאמנות הבינתחומית לשנת תשפ"ה. הפרס מוענק לאישים שתרומתם לתחום עיסוקם ולחברה הישראלית היא יוצאת דופן -
צומת משמעותי בקריירה – הסטודנטים למשפטים באקדמית צפת פוגשים את נציגי מערכת המשפט
יריד התמחויות מוצלח התקיים בבית הספר למשפטים באקדמית צפת, במסגרתו הציגו בכירי מערכת המשפט במחוז הצפון את מגוון אפשרויות ההתמחות העומדות בפני הסטודנטים. האירוע, משקף את מעמדו המוביל של בית הספר בהכשרת משפטנים ומשפטניות בצפון הארץ -
כבוד אקדמי – שני חוקרים מהטכניון זכו במענקים בסך 150 אלף יורו
מענקי "הוכחת היתכנות" של הנציבות האירופית למחקר לפרופ' ליאור גפשטיין ולפרופ' יואב שכנר מהטכניון. המענקים יסייעו לחוקרים לפתח וליישם טכנולוגיות חדשות למניעת הפרעות בקצב הלב ולמיפוי אטמוספרי דינמי ומדויק -
צעד ייחודי – יום פתוח וירטואלי באוניברסיטת חיפה (וידאו)
אוניברסיטת חיפה מתכוננת ליום הפתוח שיתקיים ב-17/18 בפברואר ומזינה את הסטודנטים למצוא את מסלול הלימודים המותאם להם עם מגון רחב של תוכניות לימוד לתואר ראשון, שני ושלישי -
להכניס את השטח לתוך האקדמיה (וידאו)
בריאיון אולפן מיוחד מספרים נשיא המכללה האקדמית רמת גן ומנכ"ל המכללה על המעבר שעושה העולם האקדמי מלימודים תיאורטיים ללימודים משולבים עם התחום המעשי, התוכניות לעתיד וכיצד דואגים לסטודנטים. נשיא המכללה, פרופ' מוחמד ותד: "השטח הופך להיות חלק מהתואר האקדמי של הסטודנט". מנכ"ל המכללה, אבינעם לזרוב: "אנחנו רוצים שהמכללה תהיה הבחירה הטבעית והראשונה של כל סטודנט" -
מחפשים עבודה? יריד תעסוקה בהשתתפות החברות המובילות במשק יתקיים בטכניון
היריד מתקיים פעמיים בשנה ומזמן לסטודנטים ולבוגרי הטכניון אפשרות להכיר לעומק את החברות המשתתפות בו, להיפגש עם נציגיהן, להגיש קורות חיים ולהתראיין למשרות רלוונטיות. את היריד מארגנת היחידה להכוון קריירה בלשכת דיקן הסטודנטים -
מי יכין את השיעורי בית? שנת הבינה המלאכותית במערכת החינוך
משרד החינוך מכריז על שנת 2025 כשנת הבינה המלאכותית. במשרד מעוניינים לחולל שינוי בהוראה, בלמידה ובניהול החינוכי, ולהעניק לכל תלמיד ומורה הבנה בסיסית של כלי AI ולשלבם בתהליכי למידה, הוראה והערכה, תוך הכנת התלמידים לעולם העבודה המשתנה -
דור הולך ודור בא - 20 חברי וחברות סגל חדשים הצטרפו לטכניון
רוב חברי הסגל החדשים נולדו בישראל, ורבים מהם הם בוגרי הטכניון. אחרים באו מארה"ב, רוסיה, איטליה ויוון. החוקרים והחוקרות החדשים עוסקים במגוון רחב של תחומים -
למרות הקושי - הישג משמעותי בבחינות ללשכת עורכי הדין לסטודנטים של אוניברסיטת חיפה
32.42% בלבד מהנבחנים שניגשו למבחן ההסמכה במועד דצמבר עברו את הבחינה, ואחוז המעבר בקרב הנבחנים לראשונה עמד על 49%. הבחינות הפעם היו קשות במיוחד ולאור התלונות צפויה לשכת עורכי הדין לקדם הקלות למתמחים -
למען הקהילה: סגל אוניברסיטת חיפה התנדב לשיקום היישוב יערה
כ-60 אנשי סגל אקדמי ומנהלי מאוניברסיטת חיפה התנדבו בסיוע שיקום היישוב יערה שבגליל העליון. היוזמה נועדה לסייע לתושבי היישוב לחזור לבתיהם לאחר למעלה משנה מאז שפונו בעקבות המצב הביטחוני -
לראשונה מאז תחילת המלחמה: אור גדול באקדמית צפת
המכללה האקדמית צפת ציינה את חג החנוכה בשורת אירועים מרגשים. לראשונה מאז תחילת המלחמה, התאפשר קיום אירועים בקמפוס במתכונת מלאה, עם חזרת הסטודנטים ללמידה פרונטאלית -
בין עצי האורן - מנציחים את זכרו של אבי החינוך לטבע בישראל
כמו שביקש בצוואתו, בין עצי האורן בגן הבוטני שבמכללה האקדמית לחינוך "אורנים", נחנכה אנדרטה לזכרו של יהושע מרגולין, אבי החינוך לטבע בישראל, חלוץ ופורץ דרך בהוראת המדעים והסביבה בארץ ישראל ובהכשרת נשות ואנשי חינוך -
נס חנוכה ארכיאולוגי ודרישת שלום מרגשת מהחשמונאים
תגלית מפתיעה בבקעת הירדן בחג החנוכה 2024: מטמון נדיר הכולל 160מטבעות של המלך אלכסנדר ינאי ובשמו העברי יהונתן, התגלה בחג החנוכה -
"אני צופה בדאגה רבה ביוזמות ובמהלכים הרי-אסון המעמידים בסכנה ממשית את עצמאותם ואי תלותם של עוגנים דמוקרטיים חיוניים". מתריעה נשיאת בימ"ש עליון לשעבר, אסתר חיות
את הדברים אמרה אסתר חיות במהלך טקס קבלת תואר ד"ר לפילוסופיה לשם כבוד באוניברסיטת חיפה. נשיא האוניברסיטה, פרופ' גור אלרואי, אמר בטקס: "מערכת המשפט נתונה תחת מתקפה שלא הכרנו מאז הקמת מדינת ישראל" -
גיבורי העל האמיתיים הגיעו לטכניון
פאנל ייחודי בנושא "גיבורי על" התקיים בטכניון בהנחיית השחקן, הקומיקאי, התסריטאי והבמאי גורי אלפי. הפאנל עסק בסיפוריהם של הגיבורים והגיבורות של הטכניון – סטודנטים, סטודנטיות וחברי סגל שהפגינו מאז אירועי 7 באוקטובר גבורה צבאית ואזרחית תוך שילוב מאתגר בין אקדמיה, מילואים ומשפחה -
כבוד: שני חוקרים מובילים מאוניברסיטת חיפה זכו בפרס גורני היוקרתי למשפט ציבורי
הפרס הוענק בכנס השנתי של העמותה למשפט ציבורי בישראל, לפרופ' אורן גזל סגן נשיא ודיקן למחקר באוניברסיטת חיפה וד"ר יהלי שרשבסקי מהפקולטה למשטים באוניברסיטת חיפה. הפרס מוענק מדי שנה על ידי העמותה למשפט ציבורי בישראל, במטרה לעודד מצוינות מחקרית ולהכיר בתרומתם של חוקרים ומשפטנים למערכת המשפט בישראל -
הישג אדיר: מענק של 8 מיליון יורו לפרופ' חואסם חאיק מהטכניון
הפרויקט הזוכה מתמקד בשיפור האבחון המוקדם והניטור של סכיזופרניה, מחלה כרונית שמשפיעה על כ-1% מאוכלוסיית העולם (כ-80 מיליון בני אדם). המחלה, שנחשבת לאחת מ-15 הסיבות המובילות לנכות בעולם, גורמת לקיצור תוחלת החיים ב-15-10 שנים בממוצע -
פריצת דרך עולמית בהתפתחות החברה האנושית
תגלית נדירה בחקר האדם הפרהיסטורי: העדות הראשונה בלבנט ומהראשונות בעולם לפולחן ציבורי במערות ולהתפתחותם של טקסים דתיים. החוקרים: המתחם הפולחני במערת מנות מסמל את המעבר מפולחן אקראי לראשיתו של פולחן ציבורי ממוסד אצל קבוצות פרהיסטוריות של ציידים ולקטים -
תרומה ייחודית: חוות מחקר חדשנית לחקלאות מחדשת תוקם באוניברסיטת חיפה
החווה תהווה מרכז למחקרים מתקדמים בהובלת המכון לחקר האבולוציה של האוניברסיטה ותתמקד בפיתוח שיטות חקלאיות המשלבות קיימות סביבתית, השבחת זנים חדשניים והתמודדות עם אתגרי משבר האקלים -
אוניברסיטת חיפה תעניק תואר ד"ר לפילוסופיה לשם כבוד לנשיאת בית המשפט העליון (בדימוס) השופטת אסתר חיות
אוניברסיטת חיפה תעניק תואר ד"ר לפילוסופיה לשם כבוד לנשיאת בית המשפט העליון (בדימוס) השופטת אסתר חיות בהוקרה על מנהיגותה, על מורשתה העשירה, על החותם אשר הותירה במערכת המשפט הישראלית ועל היותה מהמשפטניות הבולטות והמשפיעות ביותר בישראל. "נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, אסתר חיות היא דמות מופת בנוף המשפט הישראלי. למעמד הרם של נשיאת בית המשפט […] -
הטכניון יעניק את פרס הארווי היוקרתי לשלושה חוקרים פורצי דרך בתחום הסרטן
פרופ' פיטר ג'ונס, פרופ' סטיבן ביילין ופרופ' אנדרו פיינברג יקבלו את פרס הארווי בתחום המדע והטכנולוגיה על תרומתם לאבחון מחלות ולפיתוח טיפולים המבוססים על הבנת המנגנונים האפיגנטיים. הפרסים יוענקו לזוכים באירוע חגיגי שייערך בסימן 100 שנה לפתיחת שערי הטכניון -
נשיא הטכניון מזהיר: "פגיעה באקדמיה הישראלית היא פגיעה ישירה בביטחון המדינה ובעתידה"
פרופ' אורי סיון נשיא הטכניון, בפנייה לשר החינוך יואב קיש וליו"ר ועדת החינוך ח"כ יוסף טייב בנושא תיקון לחוק זכויות הסטודנט ולחוק המל"ג לקראת הדיון מחר בוועדת החינוך של הכנסת. "פוליטיקאים ובעלי עניין עוסקים בהשחרת המוסדות האקדמיים וצביעתם כקיני טרור, עלילת דם שקרית ומכוערת המקודמת באמצעות הצעות חקיקה השאובות ממשטרים אפלים" -
פריצת דרך אישית ותעסוקתית (וידאו)
היחידה ללימודי חוץ באוניברסיטת חיפה שהוקמה במטרה לתת מענה לדרישות הסטודנטים לקורסים ייחודיים, מציעה מגוון רחב של לימודים בתחומים שונים בעלי ערך מעשי -
הטכניון בהצדעה לנפגעי המלחמה בגוף ובנפש ב"לילה סגול"
לכבוד יום הזכויות הבין-לאומי לאנשים עם מוגבלויות המתקיים היום: הטכניון האיר את בניין הפקולטה לרפואה ע"ש רפפורט ואת בניין מעונות "ברושים" במחווה לנפגעי המלחמה. דיקנית הסטודנטים בטכניון, פרופ' אילת פישמן: "נעשה ככל יכולתנו כדי להחזיר אתכם למעגל הלימודים והעבודה. זוהי חובתנו הלאומית" -
בפעם השנייה ברציפות – אוניברסיטת חיפה זוכה במענק רשות החדשנות
הזכייה תאפשר לאוניברסיטה להפעיל תכנית חדשנית להכשרת חיילים משוחררים להיות חלק מהמהפכה הימית. התוכנית המתקדמת תכלול שילוב של לימודים עיוניים והתנסות מעשית בפיתוח מיזמים ירוקים וחדשניים -
לאור הפסקת האש בצפון - באקדמית צפת חוזרים ללימודים בקמפוס
לאחר שהסטודנטים של האקדמית צפת פתחו את שנת הלימודים תשפ"ה בלמידה מרחוק בשל המלחמה, מודיעה הנהלת המכללה: "בשעה טובה, מיום ראשון (8.12) חוזרים לשגרת לימודים מלאה בקמפוס בצפת". נשיא המכללה, פרופ' יחזקאל טלר: "איננו שוכחים את הסטודנטים שעדיין במילואים ואת אלו המפונים הרחק מבתיהם" -
כוחם של הריק והחלל - הטכניון פותח שנה נוספת בסדרה הרב-תחומית "מוסיקה, מדע והשראה"
הטכניון פותח שנה נוספת בסדרה הרב-תחומית "מוסיקה, מדע והשראה" שאותה ייסדה הפסנתרנית ד"ר אורית וולף, האחראית גם לניהולה האומנותי. מדובר במפגשים ללא עלות שנועדו להעשיר את הממשק בין מדע ואומנות והם פתוחים גם לקהל הרחב -
'לילה סגול' – האקדמית גורדון משיקה את היחידה לאקדמיה מונגשת
האקדמית גורדון מציינת את יום המודעות לזכויות אנשים עם מוגבלות באור סגול ובהקמת יחידת הנגשה. בנין האקדמית גורדון יואר בכל ערב, לאורך כל השבוע הקרוב (מצדו של רחוב טשרניחובסקי), באור סגול, כחלק ממיזם "לילה סגול" ולרגל היום הבין-לאומי לזכויות אנשים עם מוגבלות אשר יצויין ב- 3.12.24. -
מאוסטרליה עד ארצות הברית - הטכניון אירח כנס בין-לאומי מקוון בנושא מנהיגות בתקופות משבר
הכנס התקיים במסגרת שותפות של תוכנית ה-MBA ע"ש דודסון בטכניון ב- GNAM – רשת בינלאומית של בתי ספר למינהל עסקים, שהוקמה על ידי בית-הספר לניהול של אוניברסיטת ייל ומפגישה סטודנטים מתוכנית ה-MBA בפקולטה למדעי הנתונים וההחלטות בטכניון עם עמיתיהם באוניברסיטאות מובילות בעולם -
חוקרי אוניברסיטת חיפה והמכון הגיאולוגי גילו: "ממצא קריטי לניהול הסיכון הסיסמי באזורנו"
ממצאי החוקרים העלו כי בניגוד להנחה המקובלת במדע עד היום, העתק ים המלח וההעתק המזרח אנטולי בטורקיה לא מחוברים טקטונית, ולכן רעידות האדמה החזקות שהיו בטורקיה בשנת 2023 לא הורגשו בישראל. "הייחוד של אזור זה יכול לעזור לרשויות להבין את התנהלות הסיכון הסיסמי בצורה טובה יותר" -
ערבות הדדית תחת אש – עשרות תלמידות תיכון לומדות בכיתות הממוגנות באקדמית צפת
כחלק מפתרונות המיגון העירוניים לתלמידי צפת מגיעים עשרות תלמידות תיכון מהמגזר החרדי ללמוד מדי יום בכיתות הממוגנות של האקדמית צפת. מנכ"ל האקדמית צפת, יהודה עוז: "הערבות ההדדית בגליל היא ערך משמעותי" -
כבוד אקדמי בינלאומי - אוניברסיטת חיפה בצמרת הדירוג העולמי במדד שנחאי 2024
האוניברסיטה ממוקמת בין 50 המוסדות המובילים בעולם בלימודי מדיניות ציבורית – מקום 41 בעולם וראשון בישראל, ובלימודי תקשורת – מקום 28 ושני בישראל. לימודי משפטים, מדעי המדינה וסוציולוגיה דורגו בין 150 המובילים בעולם -
המקום שמגשר בין התעשייה הישראלית לעתיד (וידאו)
המכון הישראלי לטכנולוגיות ייצור חומרים מורכב מחוקרים ומהנדסים מנוסים המתמחים בתחומים רחבים הקשורים לטכנולוגיות החומרים ובמעבדות המשוכללות שנמצאות הרחק מעין הציבור מפתחים את החומרים מהם ייבנה העתיד -
מדד שנחאי קובע: הטכניון בין מאה המוסדות האקדמיים המובילים בעולם בכימיה, הנדסת אווירונאוטיקה וחלל, הנדסת חשמל ואלקטרוניקה, הנדסת משאבי מים ומתמטיקה
בזירת האקדמיה הישראלית הטכניון מדורג במקום הראשון בשמונה תחומי מחקר. "הטכניון מתמודד בזירה העולמית עם אוניברסיטאות ותיקות, גדולות ועשירות הרבה יותר" אומר נשיא הטכניון פרופ' אורי סיון "ההכרה הבין-לאומית במצוינותו של הטכניון מספקת לנו רוח גבית להמשך החתירה להגשמת יעדינו המדעיים, הטכנולוגיים, החינוכיים והלאומיים" -
על אף הלחימה בצפון: כ-3,000 סטודנטים פתחו את שנת הלימודים באקדמית צפת
על אף המצב הביטחוני, עלייה משמעותית נרשמה במספר הסטודנטים, בדגש מיוחד על מקצועות הבריאות. נשיא המכללה, פרופ' יחזקאל טלר: "אנו גאים להיות חלק מהמאמץ הלאומי להכשרת אנשי מקצוע בתחומי הבריאות ורואים בגידול המשמעותי במספר הנרשמים ובהתפתחות התוכניות החברתיות עדות לחוסן של הצעירים בישראל ולאמון שהם נותנים בנו" -
מייצרים את העולם החדש, היום (וידאו)
בריאיון מיוחד עם פרופ' נעם אדיר, המשנה לנשיא למחקר ומנכ"ל מוסד הטכניון למחקר ופיתוח, ל'ניוז חיפה קריות' הוא מסביר כיצד המכון הישראלי לטכנולוגיות ייצור חומרים, מייצר היום את החומרים מהם ייבנה העתיד של כולנו ואפילו שיטות הבנייה יפנו את הדרך להדפסה תלת מימדית מורכבת -
הישגים מרשימים לנבחרת המשפטים של האקדמית צפת
הנבחרת הצפתית השתתפה בתחרות הישראלית השנתית במשפט הומניטארי ואחת מחברות הנבחרת סיימה במקום השני המכובד -
נשיא הטכניון מזהיר מהחרם האקדמי על ישראל: "השלכות חמורות על שיתופי פעולה מדעיים וטכנולוגיים"
את הדברים אמר נשיא הטכניון, פרופ' אורי סיון, לנציגי ועדת החינוך של הכנסת שביקרו בטכניון. חברי הכנסת נפגשו עם הנהלת הטכניון ועם סטודנטים ולמדו מהם על פתיחת שנת הלימודים בצל איומי המלחמה ועל הסיוע לאלפי הסטודנטים והסטודנטיות המשרתים במילואים -
הישג מרשים לאוניברסיטת חיפה: מקום שני עם 87 אחוזי הצלחה בבחינות ההסמכה לראיית חשבון בין האוניברסיטאות
בתוצאות בחינות ההסמכה לחשבונאות פיננסית מתקדמת, שנערכו באביב 2024 הגיעה האוניברסיטה למקום השני מבין כל מוסדות ההשכלה הגבוהה בישראל שניגשו לבחינות. לבחינה ניגשו בסך הכל 1132 סטודנטים כאשר 87% מהסטודנטים מאוניברסיטת חיפה שניגשו לבחינה עברו אותה בהצלחה -
ראשי אוניברסיטת חיפה לאקדמיה ההולנדית: גנו לאלתר את האירועים האנטישמיים באמסטרדם
נשיא אוניברסיטת חיפה, פרופ' גור אלרואי ורקטורית האוניברסיטה, פרופ' מונא מארון, פנו בדחיפות לאקדמיה המלכותית ההולנדית ולראשי האוניברסיטאות בהולנד. "שוב יהודים מותקפים ומוכים על אדמת אירופה. לעולם לא עוד אינה רק סיסמא!" -
למען דור העתיד של תעשיית ההייטק - מבואה ע"ש עוזיה גליל ז"ל, מאבות ההייטק הישראלי, מייסד אלביט מערכות, נחנכה בטכניון
המבואה בפקולטה להנדסת חשמל ומחשבים ע"ש ויטרבי, שגליל היה בוגר שלה, תשמש בהכשרת דור העתיד של תעשיית ההייטק הישראלית. התצוגה במבואה ממחישה את החיבור בין מורשתו של עוזיה לתוצרי חברת אלביט אשר מהווים את חוד החנית של ההגנה בישראל -
דוהרים להצלחה – תרתי משמע
סטודנטים מהיחידה ללימודי חוץ באקדמית צפת סיימו בהצלחה קורס מדריכי רכיבה. הם נבחנו במבחן המעשי המסכם והציגו את יכולותיהם המקצועיות ברכיבה על סוסים -
בצל המלחמה - כ-18 אלף סטודנטים ייפתחו את שנת הלימודים באוניברסיטת חיפה
אוניברסיטת חיפה פותחת את השנה האקדמית תשפ"ה ב 10.11.24 תוך תמיכה מלאה בסטודנטים ובסטודנטיות המשרתים במילואים והם יזכו בשנת הלימודים הקרובה למעטפת רגשית ולמגוון הטבות אקדמיות -
בשנת המלחמה - בי"ס ללימודי המשך בטכניון מקדיש את ליבת העשייה לחיילי צה"ל
בצל המלחמה, בי"ס ללימודי המשך של הטכניון ממקד את העשייה שלו בעשרות קורסים שהמשק נדרש אליהם תוך מתן דגש על חיילי צה"ל. מנכ"ל בית הספר ללימודי המשך בטכניון, עודד רביב: "הלומדים מקבלים את ארגזי הכלים היישומיים הטוב ביותר" (וידאו)