X

הקץ לכאילו

העלבון הכי משמעותי בתקופתנו במערב הוא לקרוא למישהו "מזויף". אנחנו חייבים להעמיד פנים שאנחנו  אמיתיים, אפילו כשאנחנו עושים הצגה או משחקים תפקיד. אחרת – מי ייקח אותנו ברצינות?




  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4

ד"ר סרגיי טלנקר

בטקס האוסקר החגיגי השנה, שחקן הוליוודי ידוע שיחק בהצגה של חייו: הוא העמיד פנים שהוא אינו שחקן הוליוודי המשתתף בטקס האוסקר בצורה מאוד משכנעת. ויל סמית' עשה עצמו נעלב על בדיחה של הקומיקאי כריס רוק על חשבון אשתו של סמית, השחקנית ג‘דה פינקט-סמית'. זו דרך אחת להסתכל על האירוע. בהיבט האנושי, ויל סמית עשה את מה שמצופה מכל גבר בשר ודם כשמעליבים את אשתו בפומבי. בתקופה הנוכחית הפרשנות השנייה פחות הגיונית. "גבריות" מזמן הפסיקה להיות עובדה ביולוגית והפכה להיות תפקיד שמשחקים אותו בפרהסיה. אם גבר (מבחינה ביולוגית) ירצה להשתתף בתחרות שחיה לנשים, מי אנחנו שנגיד לא "לא"?


דר סרגיי טלנקר קרדיט לתמונה : האקדמית גליל מערבי




כשאנחנו לא מקבלים את הפרט כפי שהפרט רוצה שנקבל אותו אנחנו מעליבים אותו כי בכך אנו דוחים את האמת שלו. במציאות מדומה, הטאבו המשמעותי ביותר הוא לא על המילה "אמת" אלא על המילה "כאילו". "כל אחד והאמת שלו" – זהו משפט נורמטיבי ואנחנו שומעים אותו כל הזמן. "אישה כאילו זכתה בתחרות שחיה לנשים" – זהו אינו משפט נורמטיבי, ועל גבול "פשע שנאה".

העלבון הכי משמעותי בתקופתנו במערב הוא לקרוא למישהו "מזויף". אנחנו חייבים להעמיד פנים שאנחנו  אמיתיים, אפילו כשאנחנו עושים הצגה או משחקים תפקיד. אחרת – מי ייקח אותנו ברצינות? אבל איך ניתן לקחת ברצינות מישהו שמתנהג כאילו הוא נסיך של דנמרק או רוח הרפאים של אבא שלו? התשובה: רק כשאנחנו מבחינים בין "אמת" ל- כאילו". האדם הוא אמיתי במידה שבה הוא מכיר עד כמה שהוא מזויף. מי שאוסר עלינו להודות בזה שאנחנו מזויפים גם אוסר עלינו להיות אמיתיים.

הכותב משחק בתפקיד מרצה לפילוסופיה של חינוך במכללה האקדמית גליל מערבי






אנו פועלים רבות על מנת לכבד זכויות יוצרים - לפי ס׳ 27א לחוק זכויות יוצרים - אם זיהיתם יצירה שלכם מוזמנים ליצור קשר למתן קרדיט newshaifa.net1@gmail.com

עוד בחינוך











<