X

מיכי אלפר: העירייה והתושבים הפכו לבני ערובה של המאבקים הפוליטיים

סגן ראש העיר מיכאל (מיכי) אלפר מסכם בראיון ל"ניוז חיפה והקריות" את הקדנציה, מספר כיצד המועצה התנגדה לביצוע פרויקטים דוגמת הקמת בתי ספר חדשים, כיצד ניהל את הועדה המקומית מזה שנתיים וחצי למרות שאינו מקבל משכורת וכיצד העיר תתפתח טוב יותר אם תוקם מועצה שמחפשת את טובת התושב





  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6

"בבחירות הקודמות קיבלנו שני מנדטים. אנחנו מקווים בבחירות הקרובות לגדול", אומר סגן ראש העיר מיכי (מיכאל) אלפר בראיון ל"ניוז חיפה והקריות" לסיכום הקדנציה, "אנחנו בוחנים כל מיני חיבורים", הוא מעיר ומסרב לגלות מי יהיו השותפים של הסיעה שלו "דגל לתושב" בבחירות הבאות. הדברים ממילא ייסגרו על ידי מועצת גדולי התורה.

"אני 15 שנה בתפקיד הציבורי. מספר הקולות שלנו הלך וגדל מקדנציה לקדנציה. הציבור מכיר ומוקיר את הפעילות שלנו. כשיש לך יכולת לתת מענה רחב, אז הציבור מקבל יותר מענה. פניות ציבור הן חלק מהעיסוק שלי לאו דווקא בענייני תכנון ובנייה, אלא בכל תחום אפשרי. גם אם אין לו קשר ישיר לתפקידי בעירייה. כל נושא שבו אפשר להרים טלפון לנציג ציבור ולקבל מענה. אנחנו רוצים להמשיך את העשייה הזאת וביתר שאת".


אתה מרוצה משיתוף הפעולה עם ראש העירייה?




"זאת היתה קדנציה מאוד מורכבת. היו פה ארבע ממשלות. שלוש שנות קורונה. השפיעה גם המציאות הפוליטית שעמה התמודדנו בתוך מועצת העיר. לאופוזיציה יש משקל כבד מאוד מבחינת הדברים שהיו צריכים לקרות ולא קרו, או קרו פחות. בשלב מסויים מישהו איבד את הצפון ובמקום לנהל מאבק פוליטי, הפכו את העירייה כולה ואת התושבים לבני ערובה של המאבקים הפוליטיים. העיר שילמה על זה מחיר. ללא ספק. העיר בסופו של דבר זה התושבים שלא קיבלו את רמת השירותים שהגיעו להם".

"האם הענשתי אוכלוסיות אחרות?" מיכי אלפר צילום: מטה דגל התורה

"אנחנו מסיימים קדנציה עם 267 מיליון שקל של תקציב פיתוח שלא היה ניתן לעשות בו שימוש. האופוזיציה חששה שאם הכסף הזה יגיע לתושבים, הם עלולים 'לטעות' בהחלטה שלהם לגבי ראש העיר – זה חמור מאוד".

"הכנסות מינהל ההנדסה בשנים אלו הגיעו לשיאים שלא היו מעולם. הודות לפעילות שלנו במינהל ההנדסה והודות להיקפי ההיתרים שניתנו, בהיקפים שלא היו. העיתונות לא נתנה לכך ביטוי. זה בתב"רים (תקציב בלתי רגיל) שפשוט יושב בספר התקציב ולא קיבל ביטוי בשטח".

"אלו הכנסות שלא הופנו לשום יעד. אפשר היה בכסף הזה לבצע ריבוד כבישים, או גינות ציבוריות, גינות נוי, או בניה של בתי ספר. אבל המערכת בחרה פעם אחר פעם או להוריד את הדברים מסדר היום, או להתנגד אליהם".

"אני סבור שבסופו של דבר תושבי חיפה צריכים להסתכל על המועצה ולבחון מי בא לשרת אותם, מי פעל מתוך מטרה לתת להם מענים ולסייע היכן שאפשר. אני סומך על תושבי העיר שהם יוכלו ללמוד מהפעולות, מי הם רוצים שימשיך לשרת אותם ומי לא".

אבל בשורה התחתונה, זו ראש העיר שלא סיפקה את הסחורה.

"קרבות האופוזיציה מי יותר חזק והאם יאושרו התקציבים לטובת העיר, גרמו לזה שהדברים לא אושרו".

זה המבחן של ראש העיר.

"יש דברים שהם בקונצנזוס. אני אקח את זה אליי. למשל, כשאני יושב במועצה ומביאים תמיכות לספורט. לעמותה כזו או אחרת. והאוכלוסייה שאני מייצג מקופחת באופן סיסטמטי. דווקאני. יש לי שתי אפשרויות. שאם המוסדות שלי לא יקבלו את התמיכות באותו האופן, אז אני יכול להחליט להעניש את אותם המוסדות, ואני אצביע נגד כל התמיכות. או שאני אגיד – אני לא מעניש את אלה בשביל אלה".

"תבחן את ההצבעות שלי באותה ישיבה. האם הענשתי אוכלוסיות אחרות כאשר לא תמכו בתקציבים המופנות לאוכלוסיות אותן אני מייצג?. לא, עשיתי את האבחנה. כי בסוף אני נציג ציבור ולא מייצג את המשבצת שלי. יום אחרי שאני נשלח בשם הציבור שבחר אותי, אני מייצג את כל חיפה. כאזרח. או כמי שנמצא במועצה. לא אעניש את אלה בשביל אלה".

"אני מצפה מנבחרי ציבור היושבים במועצה, להזיז את השיקול הפוליטי הצידה. שהשיקול הפוליטי יהיה התושבים ומה שהם זקוקים לו וצריכים לו".

הרגשת שיש חברי מועצה שנוהגים כמוך?

"תסתכל על ההצבעות ותראה מי נהג באחריות ומי עשה פוליטיקה בקטנה של הקטנה, למי היה אכפת מהעיר ומי שפך את התינוק עם המים".

מועצת עירייה חיפה. צילום: דורון גולן

לדעתך, משהו יכול להשתנות בקדנציה הבאה?

"אני מקווה מאוד שההון האנושי יהיה כזה שיאפשר למערכת לתפקד. בסוף יש כאן עיר שצריכה לייצר ביטחון אישי. חינוך איכותי ומבני ציבור. מענים לזוגות צעירים. כי אם לא יבואו לפה עוד 20 או 30 אלף משפחות צעירות, העיר תהיה בבעיה. קח את ספר הבוחרים ותראה שלא נשארו פה ילדים. אם לא נשארים פה ילדים, אז אין עתיד".

יש דרך להביא לפה תושבים?

"צריך לייצר יותר בטחון אישי. ולהפוך את העיר לנעימה יותר. להמשיך לאשר תכניות של התחדשות עירונית. אנחנו צריכים לייצר את הפלטפורמה שתאפשר ליזמים למכור הכי טוב דירות בעיר הזו. זה יקרה אם תהיה פה עיר נקייה, עם מבני ציבור איכותיים. וכשאתה מביא תקציבי פיתוח נכונים למועצה לאישור הקמת מבני ציבור ולא מאשרים אותם, אז זה סימן שיש כאלה שלא מעוניינים מספיק שיהיה פה טוב".

"במאמר מוסגר אציין, עשיתי קורס נהיגה מונעת בבית ספר עירוני א', בקריית אליעזר. זה לא מבנה שמתאים לבית ספר ב-2023. לא המסדרונות, לא הכיתות, לא המזגנים המרעישים ולא חדרי השירותים. זה לקח אותי לתאוריית החלונות השבורים של ג'וליאני. ילד שגדל כאן, אין לו על מה לשמור".

אבל במובן הזה העיר לא התחדשה בשום בית ספר.

"נכון. המערכת פה היתה משותקת".

"לך תראה את ועדת הכספים. אנחנו מביאים תקציבי פיתוח של בתי ספר. חברי הוועדה שואלים אותך 100 שאלות ומחזירים את הדיון אחורה. כי אם יהיה בית ספר חדש. אולי מישהו ייתן קרדיט למישהו. בדרך אתה נותן לילד שהוא לקוח הקצה, לשלם מחיר. ונותן לעיר לשלם מחיר".

"אני נכנס למשרד בבוקר, מסיים בארבע אחר הצהריים, או בשמונה בערב או בלילה. כמה שצריך. כבר שנתיים וחצי ללא שכר. חשבו שככה יפגעו בראש העיר. באתי לתפקיד מתוך תחושת שליחות. מתוך אחריות. מה שאני צריך לעשות, אני צריך לעשות הכי טוב. אני מנהל את הועדה המקומית במסירות ובאחריות".

"יש לנו הנחייה מגדולי ישראל. ראש הישיבה, הרב שטיינמן היה אומר לנו 'לא משנה מי שלח אותך, אתה עושה את התפקיד עד הסוף'. יש לי אחריות לתפקיד הזה ויש לי אחריות לעיר הזו. כך נהגתי כל השנים שהייתי במועצה".

מימין: סגן ראש העיר מיכי אלפר עם ראש העיר עינת קליש רותם וסגן ראש העיר נחשון צוק. צילום ארכיון: דוברות עיריית חיפה

אנשים כלל לא מודעים לזה.

"פחות עסקתי ביחסי ציבור. הוועדה המקומית מתכנסת מחר עם 77 נושאים על סדר היום. אתה עושה כל מאמץ כדי שהועדה המקומית תיתן עוד מענים וחבריה יקבלו עוד החלטות לטובת תושבים שמחכים להחלטות הועדה. בזה אני עסוק, פחות בפרסום".

גם לראש העירייה יש אחריות על מערכת היחסים עם העיתונות.

"כן, אבל הבחירות הן לא רק לראשות העיר".

יש לך מסקנה מהסתכלות אחורה?

"כן, יש דברים שהיו צריכים להיעשות אחרת".

למשל?

"הקואליציה היתה צריכה להיות אחרת. לאופוזיציה יש פה אשמה תורמת, והיא קריטית להבנה הזו".

ודברים שצריכים לשנות.

"הציבור יכול להתרשם. את הדברים צריך לייצר בהסכמות. כי ללא הסכמות אי אפשר לייצר את הטוב הזה".

מבחינתכם, יש איזה שינוי שצריך להתבצע בבחירות הבאות?

"אנחנו לא רואים בזה ארוע פוליטי גרידא. יש לנו אחריות כבדה מאוד מבחינת ראשות העיר. גם כי בשבילנו זה כמעט להיות או לחדול. בסופו של דבר הקדוש ברוך הוא מנהל את העולם. לנו יש את ההשתדלות. לנו זה יותר קשה מלכל אוכלוסייה אחרת. אם אני צריך לאשר סייעת רפואית לילד חרדי, כי הוא חרדי ויש כאן אתגר. ילד הוא ילד. הסייעת צריכה לעזור לו לשרוד את היום מתוך מוסד לימודי רגיל. אני היחיד שצריך להיאבק בשביל סייעת רפואית. בשבילי ראש העיר מאוד קריטי. אנהג בזה במשנה זהירות".

"אנחנו כוח פוליטי מאוד משמעותי בחיפה. להחלטות שלנו יש השפעות דרמטיות על מי יהיה כאן ראש עיר. אפשר להביא את העיר הזו תוך חמש שנים למקום אחר לחלוטין. צריכים שמי שייבחר כראש עיר, ירצה את זה. היו פה הרבה תחזיות שחורות כשנהיינו שותפים בהנהגת העיר, שמענו אותן בראשית הקדנציה. בסופו של דבר, נעשתה עבודה מקצועית ומקיפה בסדרי גודל שמעולם לא נעשתה. קידמנו נושאים שחשובים לעיר הזו. תרמנו תרומה משמעותית לקידומה של העיר חיפה בכל תחום גם ברמה הציבורית וגם ברמת הסיוע לפרט, לכל תושב בכל פניה, ובעזרת השם כך אמשיך לפעול".





אנו פועלים רבות על מנת לכבד זכויות יוצרים - לפי ס׳ 27א לחוק זכויות יוצרים - אם זיהיתם יצירה שלכם מוזמנים ליצור קשר למתן קרדיט newshaifa.net1@gmail.com

עוד בלוקאל פוליטי











<