X

דוח מבקר עיריית חיפה לשנת 2023: ביקורת נוקבת על שורה ארוכה של נושאים בהם השמשת מקלטים ומניעת מעילות בעירייה

מבקר העירייה, עופר טל, פרסם היום (שלישי) את דוח מבקר העירייה שהוגש לאישורה של מועצת העיר. בדו"ח ביקורת נוקבת על תפקוד העירייה בתחומים מרכזיים, החל מהבטיחות בגני ילדים ועד להתנהלות הכספית בפרויקטים שונים





מבקר עיריית חיפה, עופר טל. צילום מסך

מבקר העירייה, עופר טל, פרסם היום (שלישי) את דוח מבקר העירייה לשנת 2023 שהוגש לאישורה של מועצת העיר. בדו"ח ביקורת נוקבת על תפקוד העירייה בתחומים מרכזיים, החל מהבטיחות בגני ילדים ועד להתנהלות הכספית בפרויקטים  שונים– לצד שורת המלצות לשיפור מערכתי. מבקר העירייה מצא גם ליקויים בניהול התקציב להשמשת מקלטים והיעדר תכנון בנוגע למניעת הונאות ומעילות בעירייה.


גן ילדים. צילום אילוסטרציה: PEXELS




גני הילדים: היעדר ביטחון ומבנים מוזנחים

ביקורת חריפה נמתחה על מצבם של גני הילדים בחיפה, במיוחד בכל הקשור לבטיחות. סיורים שערכה הוועדה גילו כי עשרות גנים פועלים ללא מרחבים מוגנים תקניים, ובחלק מהמקרים אין מקלט כלל. בגנים מסוימים שימשו מרחבים חלופיים בלתי הולמים, כגון חללים קטנים ומקלטים מוזנחים עם בעיות תאורה, רטיבות ודלתות חסרות.

גם במרחבים הפנימיים נמצאו ליקויים חמורים: סדקים בתקרה ובקירות, קירות רטובים ליד שקעי חשמל וכבלים חשופים. מערכות גילוי אש ועשן לא נבדקו בשנה האחרונה, וחלקן כלל לא פועלות. המבקר ציין ליקויים גם בגדרות ובשערי חירום, כאשר באחד המקרים, שער היציאה היה חסום על ידי חפצים.

המלצות הדוח: הוועדה דורשת מיפוי מלא של הליקויים בגנים עד סוף 2024, מינוי פרויקטור ייעודי שידאג לטיפול מיידי בממצאים, ויצירת תהליך סדור לניהול מערך הדיווחים על בטיחות בגני הילדים.

מדחן חנייה. צילום: דוברות עיריית חיפה

מדחני חנייה: פערים בתפקוד ובמעקב

הביקורת על ניהול מדחני החנייה חושפת ירידה חדה בהכנסות לצד ליקויים חמורים במעקב אחר גביית כספים. מקרים רבים של אי התאמות כספיות התגלו בין התקבולים הצפויים לבין הסכומים שהופקדו בפועל. בנוסף, המבקר ציין כי חלק מהמדחנים אינם בשימוש, אך העירייה ממשיכה לשלם עבורם.

המלצות הדוח: יש לחקור את מקור הפערים, לייעל את מערך הבקרה על התקבולים, ולוודא שהמדחנים שאינם בשימוש יבוטלו.

קריית הספורט והבילוי חיפה בע”מ: התנהלות לקויה בדירקטוריון

מבקר העירייה מותח ביקורת חריפה על חברת קריית הספורט והבילוי, המנהלת את מתחם אצטדיון סמי עופר. על פי הדוח, ארבעה חברי דירקטוריון סיימו את כהונתם בין השנים 2021–2023, אך לא מונו מחליפים, מה שהוביל לכך שמדצמבר 2023 הדירקטוריון אינו מתפקד כלל.

נוסף על כך, נרשמו פערים חשבונאיים בין הנהלת החשבונות של חברת האצטדיון לזו של העירייה. יתר על כן, כספים בסך 6.8 מיליון שקלים, שיועדו במקור לפיתוח האצטדיון, מוחזקים על ידי קרן חיפה, דבר שהוביל למחלוקת משפטית שבגינה הגישה העירייה תביעה בבית המשפט המחוזי.

המלצות הדוח:

  • להבטיח מינוי חברי דירקטוריון חדשים ולהחזיר את פעילות הדירקטוריון לשגרה.
  • לפתור את המחלוקת עם קרן חיפה, תוך דיווח שוטף למועצת העיר.

מניעת הונאות ומעילות בשלטון המקומי: פערים בתכנון ובביצוע

בדוח נחשפה תמונה מדאיגה של היעדר תכנון בנוגע למניעת הונאות ומעילות בעירייה. המבקר מציין כי טרם נערך סקר סיכונים כולל בנושא, ולא הוכנה מדיניות עירונית ברורה למניעה. בנוסף, לא מונה גורם אחראי לתחום זה, ולא הוגדרו נהלים לפיקוח ולבקרה.המלצות הדוח:

  • לערוך סקר סיכונים כולל בנושאים קריטיים כגון תשלומים לספקים, ניהול מצאי, וגביית ארנונה.
  • לנסח נוהל עירוני שיפרט את תהליכי המניעה והטיפול במקרים של חשד למעילה או הונאה.

הגנת סייבר. צילום אילוסטרציה: פיקסאביי

ניהול מערכות מידע ברשויות המקומיות: ליקויים טכנולוגיים

הביקורת חשפה בעיות משמעותיות בניהול מערכות המידע בעירייה. הדוח מציין כי לא קיימת תכנית להתאוששות מאסון, ומערכות מחשוב רבות פועלות עם מערכות הפעלה מיושנות כגון Windows 7. בנוסף, לא כל העובדים משתתפים בהדרכות טכנולוגיות, והנתונים אודות ההדרכות אינם מנוהלים כראוי.

המלצות הדוח:

  • להשלים עדכון מערכות המחשוב ולהחליף את המערכות המיושנות עד סוף 2024.
  • להכין תכנית להתאוששות מאסון בהתאם להנחיות מערך הסייבר הלאומי.

מקלטים פרטיים. צילום ארכיון: ראובן כהן, דוברות עיריית חיפה

השמשת מקלטים פרטיים: ליקויים בניהול התקציב

נוכח מצב החירום במדינה, הדוח מתמקד בצורך הקריטי להשמשת מקלטים פרטיים בחיפה. משרד השיכון הקצה תקציב של 8.5 מיליון שקלים  להשמשת מקלטים, אך המבקר מציין ליקויים חמורים בביצוע המיזם: חלק מהמקלטים לא עומדים בקריטריונים שנקבעו, אומדני העבודה הוכנו על ידי הקבלנים עצמם ללא פיקוח, ובמקרים מסוימים שולמו תשלומים על עבודות שלא בוצעו בפועל.

המלצות הדוח:

  • לחקור את ההתנהלות מול הקבלנים ולבדוק אפשרות לסיום ההתקשרויות החוזיות איתם.
  • לוודא שכל מקלט שעובר השמשה עומד בקריטריונים שנקבעו מראש.

עיריית חיפה. צילום: דורון גולן

פעילות ועדת מכרזים: היעדר פיקוח ותפקוד לקוי

מבקר העירייה מצא ליקויים חמורים בתפקוד ועדת המכרזים. מקרים חוזרים של חוסר בנוכחות חברי ועדה בישיבות הובילו לכך שהוועדה פעלה לעיתים ללא קוורום חוקי. בנוסף, הוועדה לא בחנה לעומק הצעות מחיר שהוגשו במסגרת מכרזים, מה שהוביל לפערים בתהליכי הבחירה.

המלצות הדוח:

  • להבטיח שהוועדה תפעל בהתאם לכללי המינהל התקין ולוודא נוכחות חברי ועדה כנדרש.
  • לשפר את תהליכי הבדיקה של ההצעות המוגשות למכרזים.

התכנית הלאומית לילדים ונוער בסיכון: ניצול תקציבי נמוך

מבקר העירייה מצביע על ליקויים משמעותיים בניהול התכנית הלאומית לילדים ונוער בסיכון. לפי הדוח, הוועדות הגילאיות שאמורות להוביל את התכנית אינן מתכנסות בתדירות הנדרשת, ורק 40% מהתקציב נוצלו בשנת 2023.

המלצות הדוח:

  • לבחון את התאמת התכנית לשכונות נוספות בעיר.
  • להגביר את הפיקוח על ניצול התקציב ולהפעיל תכניות נוספות בהתאם לצרכים.

ניהול תחום התיירות: חוסר תכנון ומחדלי תחזוקה

בתחום התיירות, המבקר מציין כי לעיריית חיפה אין גורם מקצועי שתפקידו לרכז את הנושא, לא קיימת תכנית אב לתיירות, ורמת התחזוקה והניקיון באזורים תיירותיים מרכזיים ירודה. סיורי הביקורת העלו ממצאים של פסולת, גרפיטי לא אמנותי, וכבלי תשתיות גלויים.

המלצות הדוח:

  • למנות גורם מקצועי לניהול תחום התיירות בעיר.
  • להכין תכנית אב לתיירות ולשפר את התחזוקה במוקדי תיירות.

הפעלת פודטראקים: ניהול לקוי ופיקוח חסר

מבקר העירייה מותח ביקורת על התנהלות העירייה בכל הנוגע להפעלת הפודטראקים בחיפה. על פי הדוח, העירייה הכינה את התשתיות הנדרשות, כמו חיבורי חשמל ושירותים משפטיים, אך נמצאו ליקויים חמורים בניהול ההפעלה.

כך למשל, בשנת 2023 היו בעיר 17 פודטראקים, אך דמי השימוש נגבו רק ממפעיל אחד. במחצית הראשונה של שנת 2023, מתוך 6 מפעילים שקיבלו היתר, לא נגבו דמי שימוש מאף אחד מהם בשל היעדר היתר בתוקף. בנוסף, על פי נהלי העירייה, יש לפנות את הפודטראקים לחניון ייעודי בתום כל יום עבודה, אך המבקר מציין כי אין פיקוח על ביצוע הפינוי בפועל.

המלצות הדוח:

  • להחמיר את הפיקוח על עמידה בתנאי ההפעלה, כולל גביית דמי שימוש מסודרת.
  • לוודא שכל מפעיל עומד בתנאים שנקבעו, ובמקרה של הפרות – לשלול את ההיתר.
  • להכין נוהל מסודר שיכלול מעקב קבוע אחר פינוי הפודטראקים בהתאם להוראות.

אגף פיקוח על הבנייה: ליקויים בניהול ובאכיפה

דוח המבקר מצביע על בעיות מהותיות בתפקוד אגף הפיקוח על הבנייה. האגף, שתפקידו לאכוף עבירות בנייה בתחומי השיפוט של העירייה, מתמודד עם פערים משמעותיים בתהליכי העבודה, כוח האדם, והניהול הפנימי.

המבקר ציין כי לא נערך סקר עבירות בנייה מאז שנת 2011, למרות שמדובר בדרישה חוקית לביצוע סקר כל חמש שנים. נוסף על כך, תכנית העבודה לשנים האחרונות מתמקדת באכיפה יזומה בלבד, ואין תכנון מערכתי המלווה בנהלים סדורים.

אחת הבעיות החמורות שצוינו בדוח היא ניגוד העניינים של מנהל המחלקה, אשר עוסק בעבודה נוספת בתחום ייעוץ משפטי ואדריכלות. בדוח מובאות דוגמאות למקרים שבהם עבודתו הנוספת גרמה לו להימצא במצב של ניגוד עניינים, כולל מקרים שבהם סגר תיקים של נכסים שבבעלותו.

המלצות הדוח:

  • לבצע סקר עבירות בנייה עד סוף שנת 2025 ולעדכן את מדיניות האכיפה בהתאם.
  • לאסור באופן חד-משמעי על מנהל המחלקה לעסוק בעבודות נוספות, בשל החשש לניגוד עניינים.
  • לשפר את תהליכי העבודה, כולל סנכרון מערכות המידע והגברת הפיקוח על פעילות האגף.
  • להכשיר את מנהל המחלקה ועובדיה לעמידה בדרישות החוק החדשות, במיוחד על רקע תיקון 116 לחוק התכנון והבנייה

סיכום:

הדוח משקף את האתגרים הרבים שמולם ניצבת העירייה, לצד שורת צעדים שנדרשים ליישום כדי לשפר את השירות לתושבים ולייעל את הניהול העירוני. מועצת העיר אישרה את דו"ח המבקר ברוב של 21 תומכים, חמישה נמנעים ומתנגד אחד.




אנו פועלים רבות על מנת לכבד זכויות יוצרים - לפי ס׳ 27א לחוק זכויות יוצרים - אם זיהיתם יצירה שלכם מוזמנים ליצור קשר למתן קרדיט newshaifa.net1@gmail.com

עוד בלוקאל פוליטי