X

ועדת הכספים דחתה את ההצבעה על הארכת מתווה הפיצוי לעסקים – הפרדה בין הקריות לחיפה

לאור הסכמה בין הקואליציה לאופוזיציה, הודיע יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני כי הוא דוחה את ההצבעה על התקנות לשם קבלת מענה הולם מצד האוצר: "אנחנו שומעים פה את זעקת העסקים, ראשי הערים והתושבים, אנחנו מבקשים שתבואו עם מענה מתאים ונצביע על כך". ועדת הכספים קראה למשרד אוצר להעמיד מענה נרחב יותר לעסקים הפגועים בצפון





ראש עיריית חיפה, יונה יהב, בוועדת הסכפים של הכנסת. צילום: דוברות העירייה

ועדת הכספים דנה אתמול (שלישי) בהצעת תקנות מס רכוש וקרן פיצויים (תשלום פיצויים) (נזק מלחמה ונזק עקיף) (חרבות ברזל)(הוראת שעה)(תיקון מס' 6), שעניינה הארכת ועדכון מתווה הפיצויים לישובים הנפגעים ממצב המלחמה לחודשים ספטמבר אוקטובר 2024.


באוצר הציגו כי מוצע במתווה הנוכחי לאור החרפת ההנחיות, ומדיניות מרחיבה, להכליל את כל האזורים בהם השתנו ההנחיות, וליצור מדרג ומסלולים רלוונטיים בהתאם לשינויים.



כך נוסף על יישובי קו העימות, גולן צפון, גולן דרום והגליל העליון שימשיכו לקבל מסלול מחזורים, יהיו זכאים לו גם יישובי הקריות. יתר האזורים יהיו זכאים למסלול הוצאות מזכות והם: גליל מרכז, גליל תחתון כולל טבריה, חלק מיישובי העמקים על פי הרשימה הנכללת בתקנות, ואזור המפרץ שכולל את חיפה, וכן קריית שמואל וקריית חיים.

במהלך הדיון תקפו חברי כנסת מהאופוזיציה והקואליציה את ההחלטה לא לכלול את קריית שמואל וקריית חיים במסלול מחזורים, בדומה ליתר הקריות, וכן הועלו שמות ישובים נוספים בניהם יוקנעם ושפרעם, שנטען כי מרקם החיים ופעילות העסקים בהם נפגעה קשות, גם אם הנחיות פיקוד העורף לגביהם היו פחות מחמירות. כן חזרו הטענות כי הנחיות פיקוד העורף אינן משקפות את המצב בשטח, שעה שגם לישובים סמוכים לישובים בהם ההנחיות מחמירות לא מגיעים תיירים, ותושביהם מעדיפים שלא לשלוח את ילדיהם למוסדות החינוך, וכך גם עסקים כמעט ואינם פועלים בימי הסלמה.

עוד דרשו חברי הוועדה להאריך את מתווה הפיצויים עד לסוף השנה, על מנת להעניק לעסקים וודאות כלכלית. עוד הוצג כי למרות דרישות חוזרות של חברי הוועדה לא ניתן מענה לגנים הפרטיים, שעה שהגנים הממוסדים יזכו לפיצוי, ובמקרה של הגנים הפרטיים לא מועמד מענה, למרות שהורים מבקשים החזרים על הימים בהם לא התקיימו לימודים

ח"כ אריאל קלנר: "קריית שמואל, חיים וכלל הקריות זה אותו אזור, אי אפשר להפריד בניהם. זה לא הגיוני, ראש העיר בא ואמר אני לוקח את האחריות, אני רוצה שבחיפה יחזרו החיים כמה שיותר מהר, ובקריות חששו יותר וזה בסדר, על זה אנשים צריכים להיענש? זה אותו מספר אזעקות, אי אפשר להתייחס רק להתרעות פיקוד העורף, זה זועק לשמיים".

ח"כ חמד עמאר: "מי שמחליט זה פיקוד העורף, לכן לא יכול להיות שאנחנו מקיימים דיון ופיקוד העורף לא מגיע. או שנחכה שפיקוד העורף יגיע או שאנחנו נחליט מי מקבל ומי לא. כל הצפון מותקף, 3 הרוגים בשפרעם, יותר מ-50 פצועים, איך היא לא במתווה של המחזורים? המתווה שלכם חסר".

ח"כ ולדימיר בליאק: "אני רואה פה את נציגי העסקים והנציגים מכל התחומים, הם פה כי הם נפגעו במלחמה, מישהו צריך להסביר לשר האוצר שבניגוד למה שאמר אתמול שמלחמה לא טובה לעסקים וכלכלה. לא ניתן לבסס את השיקולים על בסיס המלצות פיקוד העורף ופיקוד צפון בלבד, זה יכול להיות אחד השיקולים. אני לא חושב שאנחנו יכולים להפריד את חיפה מהקריות. בנוסף אין שום סיבה שלא נרחיב כבר היום את ההנחיות לנובמבר דצמבר, המלחמה לא מסתיימת".

ח"כ ינון אזולאי: "אני גם מצטרף לקריאה שהתקנות יהיו עד סוף השנה, זה לא אמור להיות ויכוח בכלל. דיברנו על קריית שמואל וקריית חיים, רק בשביל הנתונים, קריית מוצקין, אתה יודע כמה התרעות היו להן מתחילת ספטמבר? 43, לחיפה 41. לפי התרעות אוטומטית קריית חיים וקריית שמואל בפנים.

"לגבי הגנים הפרטיים – ההורים לא הולכים לעבודה ולא שולחים את הילדים, מעונות הסמל יקבלו פיצוי, פה הם לא מדברים איתם בכלל, לא יכול להיות שלא יהיה להם פתרון. נהריה – אתה מסתובב שם, עיר רפאים, מקבית החנויות סגורות, הפכתם אותם מסלול מחזורים במקום מסלול אדום, העסקים שם קורסים. הכנסתם את כל סובב כנרת פנימה, אבל שכחתם את כפר נחום".

ח"כ אורית פרקש הכהן: "אנחנו בדיון רביעי על הסוגיה הזו, לגבי חיפה ואזורים נוספים העלנו את זה כבר, גם לגבי התקופות העלנו אותן הערות. למה שלא תראו את אזור האש החדש, למה שלא תדברו לפי ענפים?".

ח"כ עאידה תומא סלימאן: "שפרעם לא נמצאת, מה צריך כדי להוכיח שהיא איבדה מהתושבים שלה? שכחתם שיש עיר בשם שפרעם. אי אפשר עם החלוקה הזו, אתם לא מכירים את השטח, אי אפשר להפריד בין הקריות לחיפה לבין עכו, זה אזור אחד".

יונה יהב בוועדת הכספים של הכנסת. צילום: דוברות העירייה

יונה יהב, ראש עיריית חיפה: "הייתי ראש העיר בלבנון השנייה, ופיקוד העורף לא היה בתמונה. זה הלך על בסיס פגיעה אזורית ולא שמעתי מעולם פיקוד העורף. האלוף אומר לי שהוא לא שחקן, יש פה משהו לא מגובש. חיפה משפיעה על כל הסביבה שלה, אי אפשר לנתק את זה, חשוב להכיר את הסביבה, הכל מקשה אחת, חייבים לשים אליה לב".

עמוס נצר, ראש מועצה אזורית זבולון: "ישוב אחד אצלנו כפר ביאליק חולק שלושה רחובות עם קריית ביאליק, מה שמגיע פה, מגיע גם כאן".

רועי כהן, ארגון לה"ב: "אתם ועדת הכספים של כל מדינת ישראל, למה אני צריך להסתכל לגברת מהסטודיו למחול בעיניים, שכל ההורים רוצים ממנה את הכסף בחזרה, ואתם אומרים לה תקבלי פיצוי רק על ההוצאות שלה, מה עם הפרנסה שלה? האוצר שוב חזר לפה בלי תשובות".

ח"כ גפני: "דיבר איתי גם ראש עיריית יוקנעם שמספר שהמצב שם קשה בלי מענה".

מנגד השיב סמנכ"ל משרד האוצר, יוראי מצלאוי כי לבקשת הוועדה הורחב המתווה ככל הניתן, וכי במקומות בהם ניתן היה לבסס מתן פיצוי נעשתה פרשנות מרחיבה בהוראת שר האוצר. הוא פירט כי הייתה בקשה  להתייחסות לחיפה וזו ניתנה יחד עם התייחסות לישובים נוספים, כשנמצא לכך קריטריון שוויוני שניתן להצדיק.

כך ציין מצלאוי כי לעניין הקריות בהנחיית פיקוד העורף, מוסדות החינוך והעסקים בקריות שנכללים במסלול מחזורים במתווה המוצע היו הנחיות מחמירות למשך 30 ימים בהנחיית פיקוד העורף, לעומת ימים בודדים בחיפה, קריית חיים וקריית שמואל, מה שאפשר לעסקים בישובים אלה לפעול במידה שרצו. לצד כך הדגיש כי ניתנו לאזור זה מסלול ההוצאות המזכות, שהינו משמעותי ונרחב, וכי הדבר מגבש מענה ומתווה נרחבים בעיקר עבור עסקים קטנים.

לעניין הטענות על ההסתמכות על הנחיות פיקוד העורף ציין מצלאוי כי ההנחיות נותנות אמות מידה, וכי משרד האוצר מבסס על סמך כך את מפת הפיצוי באופן מרחיב ככל הניתן, וכי תמיד יהיו ישובים סמוכים לאזורים שתחת הגבלות מחמירות וכי אין לדבר סוף.

חברי הכנסת השיבו לדברים כי זו אינה הפעם הראשונה שהאוצר מתבקש להעמיד מענה לאזורים שעסקיהם נפגעו באופן ברור במידה גדולה, ואינו מעמיד לכך מענה, וכי במצב בו נופל רסיס בקריית חיים וגורם לנזק רב בדומה לשבוע שעבר, אי אפשר לצפות מהעסקים, מהצרכנים וההורים לפעול כרגיל, והציגו כי מבחינת התרעות על ירי טילים המספרים בחיפה, קריית חיים וקריית שמואל, דומים מאוד למספרים ביתר הקריות בחודש ספטמבר, שעה שאזורים אלה צמודים ואף חולקים רחובות משותפים, וילדים מישוב אחד לומדים בישוב הסמוך ולהיפך.

לאור ההסכמה בין הקואליציה לאופוזיציה על דרישה למענה מתאים יותר מצד האוצר, הודיע יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני כי הוא דוחה את ההצבעה על התקנות לשם קבלת מענה הולם מצד האוצר: "אני מבקש שתגיעו עם מענה ונצביע, הרחבנו את הפיצויים לדרום בתחילת המלחמה באופן משמעותי ומאז התחושה שהדברים הפכו לשגרה, אנחנו שומעים פה את זעקת העסקים, ראשי הערים והתושבים, אנחנו מבקשים שתבואו עם מענה מתאים ונצביע על כך".




אנו פועלים רבות על מנת לכבד זכויות יוצרים - לפי ס׳ 27א לחוק זכויות יוצרים - אם זיהיתם יצירה שלכם מוזמנים ליצור קשר למתן קרדיט newshaifa.net1@gmail.com

עוד בלוקאל פוליטי