X

לא רק מלך סעודיה – הסיבוכים והמורכבות של טיפול בדלקת ריאות חמורה

סלמאן בן עבד אל-עזיז אאל סעוד מלך סעודיה השביעי אושפז בימים האחרונים במצב קשה בעקבות סיבוכי דלקת ריאות. ד״ר אייל פוקס, יועץ ריאות מומחה במאוחדת ממרפאת הגליל בחיפה ומנהל מחלקה פנימית במרכז רפואי צפון, מסביר מהם גורמי הסיכון להסתבכות דלקת ריאות ומתי חשוב לפנות להתייעצות רפואית




סלמאן בן עבד אל-עזיז אאל סעוד מלך סעודיה השביעי אושפז בימים האחרונים במצב קשה בעקבות סיבוכי דלקת ריאות. למלך סלמאן בן ה-88 מחלות רקע רבות: בשנת 2010 עבר סלמאן ניתוח בחוט השדרה ומאוחר יותר אף עבר שבץ מוחי, שגרם לו לחולשה בשתי ידיו וכתוצאה מכך סובל היום גם מירידה משמעותית בתפקודו הקוגניטיבי, וביולי 2020, עבר המלך סלמאן ניתוח מוצלח בכיס המרה. בעקבות המקרה, ד״ר אייל פוקס, יועץ ריאות מומחה במאוחדת ממרפאת הגליל בחיפה ומנהל מחלקה פנימית במרכז רפואי צפון, מסביר מהם גורמי הסיכון להסתבכות דלקת ריאות ומתי חשוב לפנות להתייעצות רפואית.

מהי דלקת ריאות קשה וכמה היא נפוצה?


"דלקת ריאות היא זיהום נפוץ, העובר דרך עיטוש, מגע ושיעול. ההערכה היא כי כ-450 מיליון איש בעולם מפתחים דלקת ריאות מדי שנה, מתוכם בין 20-10% יחוו סיבוכים של המחלה ויזדקקו לאשפוז.דלקת ריאות קשה היא כזו הגורמת למספר סיבוכים הכוללים ירידה ברמת החמצן בדם, התייבשות עד פגיעה כלייתית, תת לחץ דם ואי ספיקה נשימתית חדה", מסביר ד"ר פוקס, ומוסיף כי דלקת ריאות הינה מחלה שכיחה מאד בקרב פניות לרופא ראשוני ובקרב פניות למיון ושכיחותה עולה עם הגיל וגורמי הסיכון. מחלה זו  מהווה את גורם התמותה השמיני בעולם והגורם המשמעותי לתמותה מבין כלל המחלות הזיהומיות. ההיארעות השנתית הממוצעת היא כ 25 מקרים בשנה לכל 10000 מבוגרים.




ד״ר אייל פוקס. אלבום פרטי

מהם גורמי הסיכון לסיבוכים של דלקת ריאות?

"ישנם לא מעט גורמי סיכון שעלולים להביא לסיבוכי המחלה למשל, אנשים עם מחלות רקע כמו מחלות לב, ריאה, סוכרת, סרטן ודיכוי חיסוני. כמו גם, עישון יכול להוות כגורם סיכון", טוען ד"ר פוקס.

כיצד ניתן לזהות שאכן מדובר בדלקת ריאות ולא עוד שפעת עונתית או וירוס, ולפנות למומחה ריאות?

לדבריו של ד"ר פוקס "הופעת חום גבוה, שיעול, קוצר נשימה או מצבי בלבול חריפים במבוגרים, עלולים להביא לחשד כי אכן מדובר בדלקת ריאות. במקרים אלה, יש להגיע קודם כל לרופא משפחה ולהיבדק או במקרי קיצון יש לפנות באופן מידי למיון". עוד הוא מוסיף כי "לאחר מתן טיפול ראשוני, אם התסמינים אינם משתפרים עם התחלת הטיפול האנטיביוטי, או אם מדובר באירועים של דלקות ריאה חוזרות, מומלץ להיבדק על ידי מומחה ריאות".

האם יש דרכי מניעה לסיבוכים של דלקת ריאות?

לטענתו של ד"ר פוקס "ניתן להפחית סיכון לדלקת ריאות על ידי מגוון חיסונים הקיימים היום כגון חיסון לדלקת ריאות (קיימים היום שלושה סוגים, חיסון פנוימווקס, חיסון פרבנר 13 וחיסון פרבנר 20). כמו גם, חיסון לשפעת, במיוחד בקרב מבוגרים או בעלי מחלות רקע". הוא אף מדגיש כי איזון מחלות הרקע והימנעות מעישון מסייע גם בהידרדרות מחלות ריאות.

חשוב לזכור כי ניתן למנוע מהמחלה להידרדר, בין השאר, על ידי ייעוץ מוקדם עם רופא איזון מחלות רקע והימנעות מעישון.





אנו פועלים רבות על מנת לכבד זכויות יוצרים - לפי ס׳ 27א לחוק זכויות יוצרים - אם זיהיתם יצירה שלכם מוזמנים ליצור קשר למתן קרדיט newshaifa.net1@gmail.com

עוד בבריאות


<


<

















<
<





<