X

לידיעת המתרחצים: כך תשמרו על עצמכם בים

הקיץ הישראלי והחופש הגדול כבר כאן ונראה כי חופי ישראל מלאים. לצד הבילוי הכיפי יש מספר סכנות בחוף הים שעלולות להפוך את הבילוי המהנה לסיוט של ממש. ד"ר מוחמד קבהא, מנהל רפואי במלר"ד מאוחדת בחדרה, מסביר ממה כדאי להישמר ואיך לנהוג במקרה של פציעה




לשחות עם המדוזות

כל חובבי הים מכירים את התופעה בה מדי שנה מגיעים נחילים רבים של מדוזות לחופי ישראל. המדוזות הנפוצות בישראל הן מסוג "חוטית נודדת" ואף שתאיהן אינם קטלניים על פי רוב כמו מינים אחרים, הרעלן שהן מפרישות נחשב לצורב וכואב מאוד.


במידה ונעקצתם ממדוזה יש לשטוף את האזור הנפגע במים. בניגוד להשערה הרווחת מומלץ לשטוף את האזור הנעקץ במי ים ולא במי ברז, שעלולים להפעיל את תאי הצריבה. במקביל ובעדינות, הסירו כל שארית של מדוזה עם חפץ קהה כמו כרטיס פלסטיק. בעת הטיפול מומלץ להימנע ממגע של המטפל במדוזה שעדיין עשויה להפריש את הרעלן הצורב גם אם היא מתה. בהמשך הניחו חומץ או משחת הידרוקורטיזון להרגעת הכאב והגירוי. אם הכאב ממשיך או מתפתח פריחה חמורה, פנו לטיפול רפואי דחוף כמו מלר"ד (מוקד לרפואה דחופה).




ד"ר מוחמד קבהא, מנהל רפואי במלר"ד מאוחדת בחדרה. צילום: אלבום פרטי

כוויות חול ואספלט

החול והאספלט בחוף הים עשויים להתחמם עד כדי כך שגורמים לכוויות בעור, במיוחד בכפות הרגליים. רק בשבוע שעבר נמדדו 50 מעלות צלזיוס בחוץ, כאשר טמפרטורת החול יכולה להגיע ל-65 מעלות צלזיוס. האספלט יכול להגיע לטמפרטורות של עד 82 מעלות צלזיוס  ושיש יכול להגיע ל-70 מעלות צלזיוס. טמפרטורות אלו יכולות לגרום לכוויות חמורות במגע קצר מאוד.

בטיפול בכוויות יש דבר ראשון לקרר את האזור על ידי שטיפה עם מים קרירים (לא קרים מדי) למשך מספר דקות. מומלץ למרוח אלוורה על האזור לצורך הרגעת הכוויה והפחתת הכאב. חשוב לשמור על האזור נקי ויבש ללא שום חשיפה נוספת לשמש.

יש מספר פרמטרים לפניה למלר"ד כמו דרגת החומרה כאשר מדובר בכוויה מדרגה שנייה או שלישית. בנוסף, כאשר שטח הפגיעה רחב או המיקום רגיש – כוויות על הפנים, הידיים, הרגליים, המפשעה, הישבן, או אזורים רגישים אחרים – רצוי להגיע להתייעצות במלר"ד. סימנים נוספים המהווים דגל אדום ויש לגשת לטיפול רפואי במידה ומופיעים הם אדמומיות מתפשטת סביב אזור הכוויה, הפרשות מוגלתיות וריח לא נעים מהפצע וכאב בלתי ניתן לשליטה גם אחרי לקיחת משככי כאבים. סימנים המעידים כי יש לפנות באופן דחוף למלר"ד הם  סימני הלם כמו עור קר ולח, דופק מהיר, נשימה מהירה, בלבול או חום גבוה המלווה את הכוויה.

מכת שמש – הסכנה השקטה

מכת שמש נגרמת כתוצאה מחשיפה ממושכת לשמש ויכולה לגרום להתייבשות, חום גוף גבוה, סחרחורת ואפילו אובדן הכרה. אחת הבעיות הנפוצות היא חוסר תשומת לב לכך שמתפתחת מכת שמש קשה עד שהמצב מדרדר.

כשמתעורר החשד למכת שמש יש להעביר את הנפגע למקום מוצל ומאוורר. מומלץ להניח מגבות לחות וקרות על הגוף כדי להוריד את חום הגוף. אם הנפגע בהכרה יש להשקותו עם מים קרים. במקרים חמורים של אובדן הכרה או חום גוף גבוה במיוחד, יש לפנות מיידית למלר"ד.

מלר"ד מאוחדת בחדרה מציע שירותי רפואה דחופה בשעות הערב בהן המרפאות סגורות, בימי שישי וערבי חג, בשבתות וחגים. במלר"ד ניתן מענה למגוון טיפולים רפואיים דחופים: פגיעות טראומה, שברים, כוויות וחתכים, מחלות שהוחמרו וכאבים חריגים. בכך הוא מספק תחליף לפנייה למיון ומסייע בהפחתת העומסים הכבדים על חדרי המיון, לצד קבלת מענה רפואי מקצועי ומהיר על ידי מיטב הרופאים המומחים.

גם כאשר אנחנו מבלים ונהנים מהחופש עלינו להיות מודעים לסכנות ולשמור על עירנות. שמרו על עצמכם ועל יקיריכם ותיהנו מחוף הים בצורה בטוחה ובריאה.

הכותב: ד"ר מוחמד קבהא, מנהל רפואי במלר"ד מאוחדת בחדרה





אנו פועלים רבות על מנת לכבד זכויות יוצרים - לפי ס׳ 27א לחוק זכויות יוצרים - אם זיהיתם יצירה שלכם מוזמנים ליצור קשר למתן קרדיט newshaifa.net1@gmail.com

עוד בבריאות








<
<