X

סובלים מכאבים ולחצים כרוניים? כל הדרכים להתמודד איתם

דוד מקיאס, פיזיותרפיסט, מטפל קוגניטיבי התנהגותי ומדריך מיינדפולנס במכבי מסביר על סגולות הטיפולים היעילים ביותר לכאבים כרוניים. נטעלי בנדר, משתתפת הסדנה משתפת: "תומכת יותר בעצמי, כאבי הגב פחתו. אפילו נעלמו"




כואב, מציק, בלתי נסבל. ניסתם כבר תרופות, זריקות, ניתוחים, דיקור, עיסויים או טיפולים הומאופטיים, ולמרות זאת כל הטיפולים, מערביים או משלימים, לא עזרו. המעי עדיין רגיז, הגב או הצוואר עדיין כואבים, עדיין ישנה פיברומיאלגיה וכאבי הראש עדיין שם. שום דבר לא עוזר לכם להיפטר מהכאבים האלו ואתם מתחילים לחשוב שאף אחד לא יכול לעזור. שהם יהיו שם לנצח. יכול להיות שחלק מהמטפלים הציעו לכם לפנות לפסיכולוג או פסיכיאטר ואמרו שהכול בראש שלכם, אבל זה לא נכון, אתם יודעים שאתם לא מדמיינים את הכאבים שלהם.

החדשות הטובות הם שהכאבים שלכם אמיתיים, יש להם סיבה ואפשר לטפל בהם. אבל הדרך היחידה לעשות את זה היא להבין את המקור לכאבים ולקושי. במילים אחרות, להבין למה כואב לכם. זאת הסיבה שכל הטיפולים לא עזרו עד עכשיו.


להתמודד עם כאבים ולחצים. צילום המחשה: גטיאימאג'ס




עשרות ואולי מאות אלפי ישראלים מתמודדים מדי יום עם כאבים כרוניים במקומות שונים בגוף, ואין-ספור אנשים נוספים מתמודדים עם כאבים כרוניים ברחבי העולם. כאב גב כרוני, כאב צוואר כרוני, כאבי שרירים, כאב ראש, מיגרנות, כאבים במערכת העיכול, פיברומיאלגיה ותסמונות רבות אחרות. לגבי כל הכאבים האלו, עולם המדע והמחקרים העדכניים ביותר מראים שהם נגרמים בגלל רגישות יתר של מעגלים עצביים. במילים אחרות, הגוף באמת כואב אבל אנחנו מרגישים את הכאבים בגלל רגישות עצבית ברמת חוט השדרה ובעיקר ברמת המוח, ולא בגלל נזק גופני.

אלו חדשות מאוד טובות, מכיוון שאם נמצא דרך להשפיע לטובה על המעגלים העצביים האלו ברמת המוח ולשנות לטובה את הנפש או התודעה שלנו, אז הכאבים בהכרח יפחתו. במקרים מסוימים אפילו ייעלמו לגמרי. הטיפולים היעילים ביותר לכאבים כרוניים הם טיפול קוגניטיבי התנהגותי (סיביטי) וטיפולים שמבוססים על מדיטציית מיינדפולנס. בשנים האחרונות מחלקת הפיזיותרפיה של מכבי בגרנד קניון בחיפה מציעה סדנאות מותאמות להתמודדות וטיפול בכאבים ממושכים.

דוד מקיאס ונטעלי בנדר שהשתתפה בסדנת ניהול הכאבים האחרונה. צילום: עצמי

שיחה עם נטעלי בנדר שהשתתפה בסדנת ניהול הכאבים האחרונה.

מה עזר לך בסדנה, ואיך היא השפיעה על החיים שלך?

"הגעתי לסדנה עם רצון עז להכיר את עצמי טוב יותר. הייתי סקרנית מאוד ולא הכרתי את הנושאים האלו לפני כן. בעצם, מה שרציתי לעשות זה לעזור לעצמי ולמדתי טכניקות מעולות לעשות את זה. מודעות לנשימה, להיות ממוקדת יותר במהלך היום ולהיות בנוח יותר עם עצמי – פיזית וגם רגשית. מצאתי את עצמי מתייחסת יותר לנשימה שלי, במיוחד בערבים וזה עזר לי להירדם ולישון טוב יותר. היום התודעה שלי שקטה יותר ודברים פחות מפריעים לי. למדתי גם להתנהל טוב יותר עם אנשים שונים בחיים שלי והכוח של הקבוצה, שלמדתי ממנה המון, גם כן מאוד עזר לי".

היו תובנות שלמדת על עצמך והחיים שלך בעקבות הסדנה?

"כן, בעזרת הסדנה הבנתי שאני צריכה להתמודד עם טראומות מהעבר וברגע שהבנתי את זה והתמודדתי איתם, החיים שלי השתנו לטובה. התחלתי לאהוב את עצמי יותר וזה מאוד השפיע עליי לטובה. התחלתי גם להתבונן על המון דברים עם חמלה, קודם כל כלפי עצמי, אבל גם כלפי אנשים אחרים. אני מרגישה שאני פחות נלחמת בחיים עכשיו ומצאתי את עצמי פחות שופטת ומבקרת את עצמי. אני פשוט עולה על הגלים של החיים ורוכבת עליהם.

בזכות הסדנה התחלתי להרגיש מתי אני כועסת ומתי אני לא מאמינה בעצמי והיום אני מאמינה ותומכת בעצמי יותר. בעקבות זאת כאבי הגב שהיו לי פחתו, אפילו נעלמו. כבר לא כואב לי הגב. השתחררתי ממערכות יחסים שלא מתאימות לי ואני לא לוקחת את זה קשה. אנשים צריכים להבין שיש מחלות ממקור רגשי וכדי לרפא אותן הם צריכים לעבוד עם הנפש".

לצאת מזה. צילום המחשה: גטיאימאג'ס

היית ממליצה על הסדנה לאנשים אחרים?

"כן, הסדנה היא משהו חדש ואנשים מחפשים את זה, היא נותנת לנו מקום להכיל את עצמנו, ואז יכול להגיע שינוי חיובי. לדוגמה החיבור עם הנשימה, כשאנחנו עצבניים, כואבים, מתוסכלים או מיואשים, אנחנו מצמצמים ומכווצים את הנשימה. ככה אנחנו מייצרים לעצמנו יותר כאב, יותר מתחים, וכתוצאה מכך יכולים להופיע יותר כאבים ומחלות".

איך היית מייעצת לאנשים אחרים שמתחילים סדנה כזו?

"קודם כל תאמינו בעצמכם. תאמינו שאתם מסוגלים ותאמינו בתהליך. רק עצם העובדה שהגעתם לסדנה כזו, זה אומר שאתם מוכנים להתנסות ולצאת מאזור הנוחות וזה מאוד חשוב".

 

הכותב: דוד מקיאס, פיזיותרפיסט, מטפל קוגניטיבי התנהגותי ומדריך מיינדפולנס, מעביר סדנאות מיינדפולנס להתמודדות עם כאבים במכבי שירותי בריאות, מחוז צפון.





אנו פועלים רבות על מנת לכבד זכויות יוצרים - לפי ס׳ 27א לחוק זכויות יוצרים - אם זיהיתם יצירה שלכם מוזמנים ליצור קשר למתן קרדיט newshaifa.net1@gmail.com

עוד בבריאות