X

חדשנות בחינוך ולמידה לשימור החוסן הלאומי

האקתון אלברט איינשטיין, נולד במטרה לפתור את האתגרים הקיימים כיום בתחום החינוך והלמידה, כדי למצוא פתרונות פורצי דרך לחיזוק מרכיב החוסן הלאומי של ישראל, ולשמר את המרכיב האיכותי של ישראל כמעצמתStartUp Nation.




  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4

ישראלי נולד למנף משברים, להזדמנויות ומהם ליתרון תחרותי

האקתון אלברט איינשטיין, נולד במטרה לפתור את האתגרים הקיימים כיום בתחום החינוך והלמידה, כדי למצוא פתרונות פורצי דרך לחיזוק מרכיב החוסן הלאומי של ישראל, ולשמר את המרכיב האיכותי של ישראל כמעצמתStartUp Nation. בין האתגרים השונים עימם התמודד ההאקתון:


טכנולוגיה ופדגוגיה – חינוך מוכוון ילידים דיגיטאליים




שפת האם של הדורות שבאו בעקבות דור ה Y היא שפת העולם הדיגיטלי: חיבורים קהילתיים וירטואליים, בו-זמניות, מיידיות, וגישה אמצעית ובלתי מוגבלת למידע. עולם החינוך והלמידה שעוצב על ידי המהגרים הדיגיטאליים (כל אלו שנאלצו להתמודד ולשרוד לאחר הטרנספורמציה של עולמות המחשוב והרשת) אינו מותאם עוד שיטתית (פדגוגית) לתבניות החשיבה והפעולה החדשות, שסיגלו לעצמם אותם ילידים דיגיטאליים. הטכנולוגיה שהפכה להיות כלי תומך אורח חיים דיגיטאלי, אינה יכולה עוד להיות חלק נפרד מהפדגוגיה.

תצלום מחמ"ל ההאקתון שנפתח בתיכון הרב תחומי 'הולץ חיל האוויר צילום שרית מלמד

לומדים כיצד ללמוד לאורך כל החיים

מבלי ששמנו לב 'הגבינה החלה לזוז' ותפקידם של התלמיד, ההורה, המחנך והמפקד החל להשתנות. ההיצע של תהליך השינון השמרני הוסט ביקוש במימדים חדשניים של אוטודידקטיות, למידה מתוך השראה ופאשן, ולמידה מותאמת (פרסונליזציה). על קיומו של השינוי למדנו מתוך חיכוכים והתנגדויות שהחלו לצוץ במרחבים בהם התלמיד לומד ומתחנך. תהליך הלימוד והלמידה כבר אינו נתפס כפרק זמני בחיינו; ההבנה כי הלמידה אינה מסתיימת לעולם מזמינה דיון ושיח פדגוגי מעמיק אודות אפקטיביות תהליכי הלמידה וההערכה, והשינויים הנדרשים בהטמעה (בשיטות, גישות, תבניות, מודלים ועוד.. ). כדי שלא להישאר מאחור, כדי לחדש ולהעז צריכות מערכות ומסגרות החינוך השונות במדינה לפעול בכדי למשוך את 'הטובים לחינוך'.

משמרים את מעמדה של ישראל כ StartUp Nation

בפחות מ 70 שנה התמירה מדינת ישראל את בסיס התנופה המסחרית והתעשייתית שלה, מכלכלת 'תפוזים' (חקלאות) לכלכלת 'סיליקון' (הייטק). הסוד אינו טמון במערכת החינוך לבדה, אלא במארג המאמצים וההשקעות היזמיות שהחלו להירקם בו זמנית במערכות החינוך הממלכתיות והפרטיות, במוסדות האקדמאיים, בצבא, בתעשיות הביטחוניות ובתעשיות הטכנולוגיות. הפיכתה של ישראל לסטארט-אפ ניישן אינו מבוסס רק על שינוי תרבותי אלא גם על יתרון תחרותי בר קיימא. שימור היתרון היזמי והטכנולוגי בתוך זירה בינלאומית תחרותית ומאתגרת, אינו משימה פשוטה ונדרשת לכך הערכות אסטרטגית רב מימדית.

חיים בהסתגלות מתמדת

הקורונה טרפה את קלפי הקונספציה האנושית, במגוון רחב של תחומים (ביניהם תחומי החינוך והלמידה), ואילצה לחשב מסלול מחדש, בין מסלול 'המוכר' למסלול 'המותר' דרך עיבוד מחדש של מרחב 'האפשר'. שינוי מסלול זה יצר מציאות אלטרנטיבית שחייבה לחזק את תהליכי הלמידה, ההוראה וההערכה מרחוק. אלו שהתנגדו לשינוי נותרו מאחור והותירו אדמה חרוכה בכל רחבי המערכות החינוכיות של מדינת ישראל; אלו שבחרו להתמודד, הנהיגו תרבות של הסתגלות.

חדשנות בחינוך ולמידה לשימור החוסן הלאומי – גרפיקה האקתון  

משפיעים על החינוך מהבית – מרתון פיצוחים באווירה חדשנית

האקתון הוא אירוע תחרותי שמטרתו לייצר פתרונות חדשניים לבעיה נתונה תחת לחץ זמן. בהאקתון מתחרות קבוצות, במשך זמן קצוב (הפעם בחרנו ללכת על 36 שעות), על מנת להשפיע, לתרום, לייצר שינוי וכמובן, גם לזכות בפרס!

טרם עידן הקורונה אירועי האקתון, שהינם חדשניים ויזמיים לכל הדעות, התקיימו רק בחברותא פיזית. החיבור התודעתי והמאולץ בין חלון זמנים קצוב לבין קרבה פיזית ומגע אנושי רק הגבילו את הפורמט. את זה אנחנו מבינים רק היום. מאז מגבלות הקורונה, עבר פורמט ההאקתון רבולוציה מקוונת (מעבר לOnline) שהתמירה את מגבלת המקום הפיזי (ובהלימה את גודל המח-כוורת האנושי) לפוטנציאל החיבורים האינסופי שטמון במרחב הדיגיטאלי.

ב 10/2/2021 נפגשו המתמודדים כל אחד בביתו, למרתון פיצוחים באווירה חדשנית ומקוונת, במטרה לגבש פתרונות חכמים ויצירתיים לאתגרי החינוך בעולם המשתנה."יזמים ומנטורים יקרים – ובכם תלמידים ותלמידות, הורים, מורים, מנהלי בתי ספר, סטודנטים, חוקרים, מנהלים באקדמיה ובתעשייה ומפקדים בצה״ל – כולכם התנדבתם לאירוע מכונן – להוכיח, שאפשר להצליח להתמודד גם עם אתגרים מערכתיים במערכת החינוך ובתחום הלמידה, כשפועלים ביחד!" כך פתחה יזמת האירוע ד"ר עדנה פשר את האירוע המחונן.

להפקת ההאקתון נרתמה יחידה 108 – רשת הביטחון של חיל האוויר ובשיתוף פעולה יוצא דופן פתחה חמ"ל מיוחד במכללה הטכנולוגית הרב תחומי עמל 'הולץ חיל האוויר', במסגרתו התכנסו שוחרים ומדריכים מהחייל לנהל את האירוע המקוון!

"השתתפו באירוע כל מי שתשוקתו לתרום ולהוביל שינויים בתודעת החינוך והלמידה בישראל! אלו הוכיחו שרקע טכנולוגי והנדסי, אינם בהכרח יתרון."מספרים עופרי ירושלמי ורס"ן ד"ר דוד אלקחר שניצחו על צוות הפקה מפואר שכלל גם את אור מנור, אלמוג וינר, לי שריר, אתי זלצמן ונורית קנטרוביץ'.לצפייה בכל המיזמים.

מעל 250 משתתפים, 100 מנטורים מתחום החינוך והחדשנות, מעל 50 קבוצות, וצוות שותפים נרחב שכלל את תילתן המכללה לעיצוב ולתקשורת חזותית, האקדמית גליל מערבי, אפקה המכללה האקדמית להנדסה בתל אביב, האוניברסיטה הפתוחה, מעבדת החדשנות באוניברסיטת חיפה, מנהל תקשוב טכנולוגיה ומערכות מידע במשרד החינוך, המכון הישראלי לערים חכמות, קהילת עושים חי"ל, מועצת התלמידים והנוער הארצית, התאחדות הסטודנטים הארצית, הנהגת ההורים הארצית, ארגון מנהלי בתי הספר, איגוד מנהלי אגפי החינוך ברשויות המקומיות, חיל החינוך והנוער, חיל האוויר ובית הספר הולץ מקבוצת הרב תחומי עמל.

 צוות ועדת השיפוט ברגעי ההכרעה צילום שרית מלמד

כיבדו את המשתתפים בנוכחותם ד"ר יוסי ורדי מחלוצי ההייטק והחדשנות במדינת ישראל, וצוות שיפוט מכובד שכלל את: תא"ל אופיר לויוס קצין החינוך והנוער הראשי, פרופ' ארנה ברי לשעבר המדענית הראשית של מדינת ישראל, מוהנא פארס סמנ"כל תקשו"ב משרד החינוך הנכנס, פרופ' עמי מויאל נשיא אפקה המכללה האקדמית להנדסה בתל אביב, תא"ל במיל' פרופ' קובי בורטמן, ארז ישכרוב מייסד ומנכ"ל תילתן המכללה לעיצוב ולתקשורת חזותית, יהודה זיסאפל נשיא חברת רד בינת, אבי קמינסקי יו"ר איגוד מנהלי אגפי חינוך ברשויות המקומיות, אל"מ במיל' רות שהם מנכ"לית האוניברסיטה הפתוחה הנכנסת, פרופ' מימי איזנשטדט נשיאת האוניברסיטה הפתוחה, שרית מלמד מנהלת תיכון ומכללה טכנולוגית הרב תחומי עמל 'הולץ חיל האוויר', אורי פרי מנהל בית הספר תבנית החינוך המוזהב, ד"ר מושיק לביא, סמנכ"ל חדשנות ויזמות באוניברסיטה הפתוחה, פרופ' ארי נוימן, ראש התכנית לתואר שני בניהול מערכות חינוך, האקדמית גליל מערבי, פרופק ורד וקנין נוסבאום, ראש החוג לחינוך, האקדמית גליל מערבי, ורונית נחמיה, המפקחת על מגמת מידע ונתונים משרד החינוך.

הזוכים במסלול הפיצוחי: מקום ראשון: קבוצת שחור 1 – מנהיגים את מהפכת הידע- מט"צ מדריך טכנולוגי צעיר, תלמידים מלמדים טכנולוגיה תלמידים אחרים.מקום שני: קבוצת כתום 16 פורצים את גדרות בית הספר – למידה חוץ בית ספרית, למידה חוויתית המשלבת מס' תחומי דעת.מקום שלישי: קבוצת סגול 8 זועקת את זעקת המורים החדשים. מציעה פתרון בדמות קבוצות תמיכה של מורים חדשים מאותו תחום שהופכים לקהילה ומחזקים זה את זה.

הזוכים במסלול הפיתוחי: מקום ראשון קבוצת כתום 12 – TOBI אפליקציה המרכזת את כל מה שתלמיד צריך לדעת במקום אחד כולל מערכת להקראה אוטומטית של שמות. את הרעיון לאפליקציה פיתחו אב ובנו תלמיד חטיבת ביניים.מקום שני לקבוצת כחול 5 "מי ?! ME " גילוי דרכי לימוד מתאימות לפי יכולות לימוד. מקום שלישי לקבוצת אדום 2, אנשי הייטק שפיתחו אפליקציה בשם "גורו", שבה מרוכזים כל חומרי הלימוד של התלמידים.

בשל מגוון הרעיונות היצירתיים, החליט צוות השופטים להעניק פרס נוסף בקטגוריית היצירתיות לקבוצת כתום 18 עבור פלטפורמה משחקית מקסימה בשםStedfun , שבה לומדים התלמידים דרך משחקים בכל שכבות הגיל.את הפרסים לזוכים העניקו האוניברסיטה הפתוחה ותילתן, המכללה לעיצוב ולתקשורת חזותית.

"התפעלתי מאוד מהיכולת תוך זמן קצר יחסית לייצר את התנאים והאווירה שתרמו לגיבוש רעיונות חדשניים, להציג אותם בצורה מספיק טובה, וגם להדגימם באופן מעשי. הרעיונות הם פורצי דרך, וכולי תקווה שחלק גדול מהרעיונות האלו, גם כאלו שלא דורגו במקומות הראשונים בכל אחד מהמסלולים, ימצאו את הדרך לקבל את הדחיפה והתמיכה, בין השאר מחבר השופטים, ותימצא הדרך למנף אותם ולהביא אותם ליישום מוצלח." כך סיכם את האירוע תא"ל במיל' עיבל גלעדי יו"ר הוועד המנהל של המכללה האקדמית גליל מערבי, שניצח על חבר השופטים.






אנו פועלים רבות על מנת לכבד זכויות יוצרים - לפי ס׳ 27א לחוק זכויות יוצרים - אם זיהיתם יצירה שלכם מוזמנים ליצור קשר למתן קרדיט newshaifa.net1@gmail.com

עוד בחינוך









<





















<