X

המכללה האקדמית גליל מערבי ציינה 80 שנה לוועידת ואנזה בכנס בינלאומי 

לכבוד היום הבינלאומי לזכר השואה קיימה התוכנית ללימודי השואה במכללה כנס בזום תחת הכותרת "בין מלחמה לרצח המוני"




  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4

הכנס אירח שורה של חוקרים בכירים ועסק במנהיגותו של היטלר, מקומו בהיסטוריה כמצביא ותפקידו המרכזי במיזם שהוביל לשואה ואשר קיבל בוועידה את שם הקוד "הפתרון הסופי"

אירועי יום השנה הבינלאומי לזכר השואה צוינו השנה בסימן 80 שנה לוועידת ואנזה שהתקיימה ב-20 בינואר 1942. לציון התאריך קיימה התוכנית ללימודי השואה במכללה האקדמית גליל מערבי כנס בינלאומי שלישי בחצי השנה האחרונה תחת הכותרת "בין מלחמה לרצח המוני" שנושא הליבה שלו הוא: היטלר – בבחינה מחודשת. הכנס אירח שורה של חוקרים בכירים ועסק במנהיגותו של היטלר, מקומו בהיסטוריה כמצביא ותפקידו המרכזי במיזם שהוביל לשואה ואשר קיבל בוועידה ואנזה את שם הקוד "הפתרון הסופי".


ירון פשר בזום קרדיט: אקדמית גליל מערבי




את האירוע פתח הגנרל וויליאם א. כהן (William A. Cohen) בדברי ברכה המלווים בתובנות חשובות מעולם הניהול. גנרל כהן, או ד"ר ביל כהן בכובעו האקדמי, הוא מייג’ור גנרל בדימוס בחיל האויר האמריקאי, ומומחה בתורת המנהיגות. ד"ר כהן טען שכשלונו המנהיגותי של היטלר הוא שהוביל את גרמניה בסופו של דבר להפסיד במלחמה.

Gen. Dr. William A. Cohen קרדיט: אקדמית גלגל מערבי

ההיסטוריון הבכיר פרופ' ווינפריד היינמן Winfried Heinemann)) מאוניברסיטת ברנדנבורג בגרמניה, הצביע על כך שבדיוק כפי שיריבויות פוליטיות בצמרת הרייך ערערו על יכולת ההנהגה של היטלר, כך גם היריבויות בקרב זרועות הביטחון והצבא של גרמניה – חיל האוויר והצי מול זרועות היבשה והוורמאכט מול הוואפן ס"ס – היו עקב אכילס של הרייך השלישי.

בעז כהן קרדיט: אקדמית גליל-מערבי

ד"ר ירון פשר, ראש צוות מחקר שואה ומלחמה במכללה האקדמית גליל מערבי, דיבר על הגנרלים הגרמנים שלאחר המלחמה עשו כל שביכולתם על מנת לצאת נקיים מהאשמות בפשעי מלחמה ופשעים נגד האנושות, כשהם מטילים את עיקר האשמה גם בכל הנוגע לשואה וגם באשר להפסדים במערכות עצמן על היטלר.

דניאלה אוסצקי שטרן קרדיט: אקדמית גליל מערבי

פשר הראה בהרצאתו שמי שעשה רבות לקבע את הקו הזה בשיח ההיסטוריוגפי כפי שבא לידי ביטוי בספרי הזכרונות הראשונים שפרסמו גנרלים גרמנים לאחר המלחמה היה ההיסטוריון באסיל לידל הארט, קצין שריון בריטי והוגה צבאי שרצונו היה להטביע חותם באמצעות הגנרלים הגרמנים ולקבע בשיח את העובדה שלכאורה כל תורת הבליצקריג היתה מבוססת על הגותו הצבאית בלוחמת שריון.

הדובר המרכזי היה פרופ' אמריטוס כריסטופר בראונינג (Browning) מאוניברסיטת צפון קרוליינה, שנתן סקירה בכל הנוגע להחלטות בדרך ל"פתרון הסופי" שהסיטה את מרכז הכובד מהיטלר אל מוסדות הרייך והאירועים שהתרחשו בשטח. בראונינג טוען שהפתרון הסופי היה הקצנה הדרגתית שקיבלה משנה תוקף בסוף 1941 במהלך מבצע ברברוסה כאשר נוצרה רדיקליזציה מצטברת של אירועים שהובילו לרציחות המוניות על אדמת בריה"מ. פרופ' סוזאן בראון פלמינג ממוזיאון השואה האמריקאי בוושינגטון שהנחתה את המושב של בראונינג נתנה אף היא לאירוע משב בינלאומי משמעותי.

את כנס החוקרים סגר כתמיד ד"ר בעז כהן ראש התוכנית ללימודי השואה במכללה האקדמית גליל מערבי כשהוא מציג את הקונספציה של היסטוריה השוואית שבה עוסקת קבוצת המחקר שואה ומלחמה הרואה בשני האירועים האלה נרטיב אחד שלא ניתן להפריד אותו באופן מלאכותי כפי שנעשה עד כה בשיח ההיסטוריוגרפי.

את הערב כולו הנחתה ד"ר דניאלה אוסצקי שטרן מומחית להתנגדות יהודית בשואה ולוחמה פרטיזנית שגם יזמה את האירוע.






אנו פועלים רבות על מנת לכבד זכויות יוצרים - לפי ס׳ 27א לחוק זכויות יוצרים - אם זיהיתם יצירה שלכם מוזמנים ליצור קשר למתן קרדיט newshaifa.net1@gmail.com

עוד בחינוך