X

מבטים חטופים – השפעת אירועי ה-7 באוקטובר על ילדים

אירועי השבעה באוקטובר בכלל, ונושא החטופים בפרט, ממשיך להשפיע על כלל אוכלוסיית ישראל וכמובן שגם על ילדים ובני הנוער. כיצד ילדים, שאינם תושבי העוטף, מתמודדים? איך למרות הפחד שהמלחמה מייצרת הם מנסים לייצר תקווה? איך המלחמה נראית דרך העיניים שלהם?




סטודנטים מהמחלקה לתקשורת חזותית במרכז האקדמי ויצו חיפה במיזם לימודי חשוב, במסגרתו הם הנחו תלמידים מבית הספר הריאלי מטו"ס, שיצרו איורים לשירים המקושרים עם המלחמה ומאורעות השבעה באוקטובר והפיחו בהם רוח של תקווה ואופטימיות. אסופת השירים המאויירים הפכה לחוברת הנצחה המוקדשת לחנה פרי, תושבת קיבוץ נירים, שנחטפה מביתה והוחזקה 49 ימים בשבי. בנה הבכור נרצח ואחד נוסף עדיין חטוף.

תגובתה המרגשת של חנה פרי למחווה לא איחרה לבוא כשאמרה: "אני באמת כל כך מתרגשת, ואני חיה על הטוב סביבי כי ראיתי את הרוע. הלוואי שיחזרו החטופים – אז יהיה כאן ניצחון אמיתי בארץ וכל הפילוג יהיה דבר שקרה בעבר, לפני השישה באוקטובר, ועם האסון של השבעה באוקטובר העם גילה את עצמו ואת הכוח שלנו ביחד".


צילום: יח"צ




מאורעות השבעה באוקטובר מאז אותה שבת שחורה מטביעים את חותמם על עולמנו הפנימי במציאות שבה אנו חיים. הרצון העז להנצחת החטופים ולהעלאת המודעות לנושא זה בקרב תלמידי בית הספר הוביל לפיתוחו הפדגוגי של המיזם החינוכי "מבטים חטופים" על ידי ד"ר לירון שלומוביץ, מרצה בכירה ומדריכה פדגוגית במרכז האקדמי ויצו-חיפה.

ד"ר שלומוביץ רתמה סטודנטים שבהנחייתה מהמחלקה לתקשורת חזותית (שנה ב') להעברת סדרת שיעורים לתלמידי כיתות ז' בבית הספר הריאלי מטו"ס חיפה, תוך הקניית מיומנויות מעולם הגרפיקה (מצגות, פוטושופ, אילוסטרייטור, איור ועוד). המיזם החינוכי הינו חלק מהקורס "התנסות בהוראה", שבמהלכו הסטודנטים משמשים פרחי הוראה בחט"ב ריאלי מטו"ס ומתלווים למורה המכשירה, הילה קינן. במסגרת התנסותם בבית הספר הסטודנטים מעבירים שיעורים בנושא "החטופים" תוך שילוב הוראה רב-תחומית השוזרת שני עולמות תוכן -אמנות וגרפיקה- כחוט השני.

צילום: יח"צ

שם המיזם "מבטים חטופים" נבחר בקפידה, והכותרת טומנת בחובה קשת משמעויות: הביטוי "מבט חטוף" מאפשר הצצה חטופה לעולמם של החטופים ובד בבד מעלה על נס את נושא יחידות הלימוד אודות החטופים.

המיזם משלב סגנונות יצירה ייחודיים מעולם האמנות ומעולם העיצוב הגרפי בתוך סדרת השיעורים, שבמהלכם מפיקים התלמידים תוצרי למידה מגוונים. דוגמה בולטת לתוצר למידה אותנטי הוא שיעורה של הסטודנטית, אלמוג אספלר, אשר בחרה לעסוק בנושא הטעון והרגיש בעזרת יצירות שיריות ושירי מלחמה וזיכרון. התלמידים התבקשו במהלך השיעור לאייר את השירים ולהפיח בהם רוח אופטימית של תקווה.

צילום: יח"צ

אסופת השירים המאוירים ("יהיה טוב" – יסמין מועלם, "לחזור הביתה" – התקווה 6, "לצאת מדיכאון" – יגל אושרי, "אבלות"- לירון שלומוביץ, "שכול"- לירון שלומוביץ, "הוריקן"- לירון שלומוביץ) הפכה לחוברת הנצחה המוקדשת לחנה פרי, תושבת ותיקה של קיבוץ נירים, שבעת מתקפת הטרור של חמאס על קיבוצי העוטף בשבעה באוקטובר נחטפה מביתה והוחזקה 49 ימים בשבי. בנה הבכור נרצח ואחד נוסף עדיין חטוף.

צילום: יח"צ

הילה קינן היא חברתה הטובה של איילת סווטיצקי, בתה של חנה פרי, והיא זו שהגתה את הרעיון להגשת החוברת המאוירת כמחווה מרגשת העטופה בחיבוקים חמים ומחזקים. תגובתה המרגשת של חנה פרי למחווה לא איחרה לבוא כשאמרה: "אני באמת כל כך מתרגשת, ואני חיה על הטוב סביבי כי ראיתי את הרוע. והלוואי שיחזרו החטופים – אז יהיה ניצחון אמיתי בארץ וכל הפילוג יהיה דבר בעבר לפני השישה באוקטובר, ועם האסון של השבעה באוקטובר העם גילה את עצמו ואת הכוח שלנו ביחד".





אנו פועלים רבות על מנת לכבד זכויות יוצרים - לפי ס׳ 27א לחוק זכויות יוצרים - אם זיהיתם יצירה שלכם מוזמנים ליצור קשר למתן קרדיט newshaifa.net1@gmail.com

עוד בחינוך