X

    מדיניות תחבורתית ירוקה- גם בישראל?  

 במדינות רבות בעולם החלו להיערך לקראת העתיד וזה אומר לבנות וליישם תוכניות השומרות על הסביבה ועל איכות האוויר, תוך כדי מעשים בשטח. כבר עכשיו  ישנה חקיקה וגם התקדמות בנושא, אך מה קורה בישראל? האם כאן אנו ערוכים להיות ירוקים יותר?

במדינות רבות בעולם החלו להיערך לקראת העתיד וזה אומר לבנות וליישם תוכניות השומרות על הסביבה ועל איכות האוויר, תוך כדי מעשים בשטח. כבר עכשיו  ישנה חקיקה וגם התקדמות בנושא, אך מה קורה בישראל? האם כאן אנו ערוכים להיות ירוקים יותר?

קרדיט: UNSPLASH


בשנים האחרונות חלו שינויים לא מעטים בכל מה שנוגע למדיניות סביבתית השומרת על הקרקע, האוויר והמים במדינות רבות בעולם. מדובר על שינוי שחלחל אחרי הרבה שנים של זיהום מכל הכיוונים, הרבה ממנו מהתחבורה שאחראית על פליטה מזהמת חמורה.




ממשלות וגופים גדולים הגיעו למסקנה שאי אפשר להמשיך לזהם באותו אופן כמו שהיה ולראייה שינויי אקלים קיצוניים המתרחשים בכל העולם וגורמים לנזקים כבדים מאוד לחיי אדם ולרכוש. הרצון הוא לפעול להפסקת הזיהום או יותר נכון, להפחתה שלו בשנים הקרובות עד למינימום שצריך. כל השאיפות הללו נכנסו לתוכניות עבודה וחקיקה מסודרת במקומות שונים בעולם.

בסין עבר לפני כמה שנים חוק למניעת זיהום אוויר ומתייחס לראשונה לפליטה המזהמת. בין שאר הדברים, יש התייחסות לתחבורה, לעידוד השימוש בתחבורה ציבורית וגם לשימוש ברכב לא מזהם. ישנן ערים בסין שבהן התחבורה הציבורית עברה להיות חשמלית וכשמדובר בעיר שחיים בה מיליוני אנשים, כמות האוטובוסים בה היא עצומה וכך גם הפחתת הפליטה המזהמת אשר ירדה משמעותית באותו מקום.

בארצות הברית, עבר לאחרונה חוק אקלים שפונה לטווח ארוך במטרה להפחית את הפליטה המזהמת בתחומים שונים, ביניהם גם בתחבורה. אחד הדברים העיקריים הוא הפחתת מיסים על רכבים חשמליים על מנת לעודד את הקנייה והשימוש בהם, אחד מהם הוא BYD אטו 3 . עוד לפני שהחוק עבר, כבר נרשמה בארצות הברית עליה של אחוזים ניכרים במכירות של רכבים חשמליים ונראה שיש התעוררות בשוק האמריקאי אחרי עשור של מכירות מתונות בתחום החשמלי.

אירופה היא כנראה המובילה בתחום החשמלי, עם רגולציה מחמירה של האיחוד האירופי שקבע יעדים ותקנים לפליטה מזהמת בכל מה שקשור לתחבורה. בנוסף, ניתנו תמריצי קניה לרכבים חשמליים, מצד אחד והגבלות על רכבים מזהמים, מצד שני. התוצאות לא איחרו לבוא. יש לא מעט מדינות באירופה שאחוזי המכירות של רכבים חשמליים בהן הוא גבוה ושובר שיאים עולמיים. נורווגיה היא שיאנית המכירות ולמעשה רוב הרכבים החדשים שנמכרו בה בשנה החולפת היו חשמליים. זה אומר שמדיניות נכונה יכולה לשנות את פני התחבורה, גם בטווח זמן קצר יחסית.

ומה קורה בישראל? גם בישראל יש חוק אקלים שעבר לאחרונה, חוק שמתווה יעדים ומסגרת להתמודדות עם משבר האקלים. אולם, לא מדובר בחוק עם יעדים שתואמים את המציאות. נדמה שהטיפול בזיהום מתון מדי ונעשה אחרי פשרות, בעיקר בשל פוליטיקה וסחבת. לישראל אין זמן לחכות שנים קדימה ולפעול בהדרגה. ישראל מתחממת מהר ביחס למדינות אחרות ולכן צריך פעולה אקטיבית יותר עם תקנות ספציפיות שנוגעות להפחתת הפליטה המזהמת, בעיקר בתחום התחבורה.

המדיניות צריכה להיות עידוד של קניית רכב חשמלי על ידי הפחתת המיסים והכנת תשתיות טעינה רחבות ככל הניתן כדי לתת לצרכנים פרישה נוחה לטעינה בכל מקום אפשרי. בינתיים, התכנון בישראל הוא להעלות את מס הקניה על רכב חשמלי החל מהשנה הבאה בגלל מדיניות מס של המדינה.

לשמחתנו, הקהל הישראלי לא מחכה לחקיקה ורגולציות ירוקות לעוד כמה שנים אלא מצביע ברגליים כבר עכשיו. הכוונה היא שכמות הרכבים החשמליים בארץ עלתה מאוד ורק במחצית הראשונה של שנת 2022 נמכרו קרוב לעשרת אלפים רכבים כאלה. מדובר במספרים שלא הי כאן מעולם וזהו נתון מעודד שמראה שהקהל בארץ רוצה שינוי אולי יותר ממקבלי ההחלטות וקובעי המדיניות.

יתכן שהמדיניות הירוקה לא תבוא מלמעלה אלא דווקא מהשטח. כבר עכשיו אנחנו רואים בכבישים רכבי טסלה רבים ודגמים חשמליים אחרים של יצרניות רכב שונות כמו ג'ילי גיאומטרי C. זה אומר שהתחבורה החשמלית מצליחה כאן ויוצרת שינוי אמיתי לקראת עתיד תחבורתי נקי לכולנו, נקווה שכמה שיותר מהר.





אנו פועלים רבות על מנת לכבד זכויות יוצרים - לפי ס׳ 27א לחוק זכויות יוצרים - אם זיהיתם יצירה שלכם מוזמנים ליצור קשר למתן קרדיט newshaifa.net1@gmail.com

עוד בעסקים





<



<
<






<




<

<