X

עריכת צוואה : כל מה שצריך לדעת על צוואה

צוואה הינה מסמך משפטי בו מצווה אדם כיצד יתחלק רכושו לאחר הפטירה. כיצד עורכים צוואה בהתאם לחוק הירושה בישראל? מדוע כדאי לערוך צוואה ואל מה צריך לשים לב? כל המידע בכתבה שלפניכם

למה חשוב לערוך צוואה?

על פי חוק הירושה בישראל יורשיו של אדם הם ילדיו ובת זוגו, במידה ומי מהם אינם בין החיים במועד פטירתו של אדם או שאינו נשוי, ישנם יורשים אחרים אשר יזכו בירושה כגון: נכדים, הורים, אחים, הורי הורים ועוד. במידה ואדם לא הותיר אחריו בני משפחה כלשהם המדינה תירש את רכושו.

צוואה מאפשרת למוריש לשנות מכללי הירושה הקבועים בחוק, כך שניתן להוריש נכסים בצוואה גם למי שאינם קרובי משפחה. כמו כן באמצעות צוואה ניתן לשנות את חלוקת הרכוש למי שהמצווה מעוניין להעניק יותר או לנשל מי מיורשיו מלזכות ברכושו.


צוואה יכולה להבטיח כי מי שיזכה ברכוש הוא אך ורק מי שהמצווה יציין את שמו כזוכה על פי הצוואה, ובכך להבטיח את רצון המצווה לאחר פטירתו. כמו כן ניתן להתנות בצוואה תנאים לקבלת הרכוש ולהבטיח כי הזכייה ברכוש תמומש רק בהתקיימות התנאים שהכתיב המצווה.




מהם הדרכים לעריכת צוואה:

חוק הירושה בישראל מכיר בארבע צורות של צוואות תקפות. את הצוואה יכול לערוך המצווה לבד או באמצעות עורך דין צוואות העוסק בתחום הצוואות ודיני הירושה. בכתבה זו נתייחס לצורות הנפוצות ביותר לעריכת צוואה.

צוואה בכתב יד – צוואה בכתב יד הינה צוואה שניתן לערוך אותה לבד, בלי עדים וללא צורך בעורך דין. יחד עם זאת כדי שהצוואה תהיה בתוקף היא צריכה להתאים לתנאים הקבועים בחוק הירושה, על הצוואה כולה להיכתב בכתב ידו של המצווה, על הצוואה יש לציין את תאריך עריכתה, ולבסוף לחתום עליה. היתרון שבצוואה בכתב יד הינו שהיא לא עולה כסף ואין צורך בעורך דין, אך יחד עם זאת חשוב להקפיד על הכללים לעריכתה כדי שלאחר הפטירה היא תהיה בתוקף.

צוואה בעדים – צוואה בעדים הינה מסוג הצוואות הנפוצות. המדובר בצוואה שהמצווה הביא אותה בפני שני עדים והם נדרשים לאשר אותה בחתימתם. צוואה בעדים ניתן לערוך ללא עורך דין ובלבד שנערכה בהתאם להוראות חוק הירושה. על צוואה בעדים להיות בכתב, כתב יד או מודפס, לציין את תאריך עריכתה, להצהיר כי זו הצוואה ולחתום עליה. תפקיד העדים בצוואה הינו לאשר בחתימתם כי המצווה הצהיר בפניהם כי זו צוואתו, וכי הוא חתם עליה בנוכחותם.

צוואה בפני רשות / צוואה נוטריונית – צוואה אשר נערכת בפני נוטריון, צוואה זו אינה מצריכה עדים מלבד הנוטריון אשר יערוך אותה בהתאם לחוק. צוואה בפני נוטריון הינה צוואה בעלת משקל רב שכן מעמד הנוטריון בעריכת הצוואה הינו כשל שופט.

צוואה בעל פה – סוג נוסף של צוואה שאינה נפוצה, המדובר בצוואה שנאמרה על ידי מצווה שראה את עצמו בפני המוות בפני עדים ולא הספיק לערוך צוואה.

באילו נסיבות מומלץ לערוך צוואה:

ישנם מצבים בהם עריכת צוואה הינה הכרחית כדי למנוע סכסוכי ירושה או העברת רכוש ליורש שהמצווה אינו מעוניין לצוות לו מאומה. מצבים נוספים הינם כאשר אדם נישא בשנית והוא מבקש להבטיח את הרכוש לבת הזוג או לילדיו מנישואים קודמים. בהקשר של בת זוג ניתן לערוך צוואה הדדית אשר יכולה להבטיח כי הרכוש יעבור למי מבני הזוג שנותר בחיים, ולאחר פטירת שניהם ניתן באמצעות מנגנון של יורש אחר יורש, שהרכוש שנותר יועבר לילדיהם. בצוואה הדדית ניתן אף להגביל את בן הזוג שנותר בחיים לבל יעביר את הרכוש לאחר מלבד ילדיו.

הפקדת צוואה אצל רשם הירושה לאחר עריכתה:

לאחר עריכת הצוואה ניתן להפקיד אותה אצל רשם הירושה, אשר תישמר במשרדי הרשם עד לאחר פטירת המצווה. היתרון שבהפקדת צוואה מעבר לשמירתה ויידוע היורשים על הימצאותה לאחר פטירת המצווה, הינו חיזוק לאמיתות הצוואה ולרצון המצווה במידה ויוגשו התנגדויות לצוואה. שכן המצווה טרח להגיע למשרדי הרשם ולהפקיד אותה, פעולה זו מחזקת את האינדיקציה כי הצוואה משקפת את רצונו.

* אין באמור לעיל להוות תחליף ליעוץ משפטי

קרדיט ל cottonbro studio באתר PEXELS

 





אנו פועלים רבות על מנת לכבד זכויות יוצרים - לפי ס׳ 27א לחוק זכויות יוצרים - אם זיהיתם יצירה שלכם מוזמנים ליצור קשר למתן קרדיט newshaifa.net1@gmail.com

עוד בעסקים