X

נשיא המכללה האקדמית גליל מערבי, פרופ' נסים בן דוד: "העסקים הקטנים והבינוניים עומדים בצומת קריטי"

במכללה האקדמית גליל מערבי נערך כנס בין לאומי לדיון באתגרי העסקים הקטנים והבינוניים בזמן משבר בהשתתפות חוקרים, בכירים במשרד הכלכלה וברשויות המקומיות. "שיתוף הידע בין חוקרים לבין מקבלי ההחלטות הוא חיוני להתייעלות ולקידום העסקים"




המרכז לחדשנות ויזמות במכללה האקדמית גליל מערבי קיים הבוקר כנס בין-לאומי בסימן "עסקים קטנים ובינוניים בתקופת משבר". בכנס השתתפו חוקרים בכירים בינלאומיים שדנו ביחד עם ראשי הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים במשרד הכלכלה וברשויות המקומיות בשורה של אתגרים ותמורות עמם מתמודדים העסקים בזמני משבר. בין המשתתפים: מרקו ביאנקיני, כלכלן בכיר במרכז היזמות העולמי לעסקים קטנים ובינוניים ב-OECD, ראש תחום מחקר ומדיניות בלשכת התעסוקה ד"ר גל זוהר, נשיא המכללה האקדמית גליל מערבי הכלכלן פרופ' ניסים בן דוד, דיקן בית הספר לכלכלה במכללה למינהל הפרופ' אילן אלון, ד"ר ישראל רצ'בסקי, ראש המרכז לחדשנות ויזמות במכללה, ועוד.

נשיא המכללה האקדמית גליל מערבי, פרופסור ניסים בן דוד. צילום: דורון גולן


הכנס נערך בצל מלחמת 'חרבות ברזל' והמערכה המתמשכת מול חיזבאללה שהובילה לפגיעה אנושה באלפי עסקים קטנים בערי ויישובי מחוז הצפון והשפעותיה הקשות על המשק כולו. הכנס התמקד בדרכים שונות להתמודדות עם מציאות מורכבת בעת משבר המזמנת לבעלי העסקים אתגרים מורכבים דוגמת מחסור בעובדים, בעיות תזרים ואשראי, ירידה בביקוש, קשיים לוגיסטיים מול ספקים ומפיצים, התמודדות עם שינויים טכנולוגיים, ועוד.




ד"ר לביב שאמי. צילום: המכללה האקדמית גליל מערבי

לדברי המארגנים, ד"ר ישראל רצ'בסקי וד"ר לביב שאמי מהמרכז לחדשנות ויזמות במכללה, חשיבותו של כנס אקדמי מסוג זה והרלוונטיות שלו לעת הזו היא "בשיתוף הידע שנעשה בין חוקרים מובילים בתחום המגזר העסקי, מקבלי ההחלטות ברמה הלאומית וברמה המוניציפלית ו"אנשי השטח" המלווים ומייעצים לעסקים הקטנים. התובנות היישומיות שהוצגו יאפשרו לשפר את התנהלות העסקים הקטנים בעת חירום ומשבר ולתרום להתייעלות בעת שגרה", ציינו.

נשיא המכללה האקדמית גליל מערבי פרופ' נסים בן דוד ציין: "מול אי הוודאות העולמית ואתגרים חסרי תקדים העסקים הקטנים והבינוניים עומדים בצומת קריטי. היכולת שלהם להסתגל, לחדש ולהתמיד היא לא רק חיונית להישרדותם אלא גם חיונית לכלכלה ולקהילה הרחבה יותר. חוסנם של ארגונים אלה נבחן בדרכים שדורשות פתרונות יצירתיים, אסטרטגיות חזקות ונחישות בלתי מעורערת".

ד"ר ישראל רצ'בסקי. צילום: המכללה האקדמית גליל מערבי

משבר עבור עסק קטן ובינוני אינו חייב להיווצר רק כתוצאה מאירוע אסוני. חלק עיקרי מהכנס הוקדש גם לתמורות ושינויים גלובאליים בהיבטים טכנולוגים שמהווים משבר עבור בעלי עסקים ולא אחת מותירים אותם מאחור. מרקו ביאנקיני, כלכלן בכיר ב-OECD, הציג מחקר מקיף שערך הארגון ונפרש על פני מספר שנים אשר עסק בהתמודדות עסקים קטנים ובינוניים עם תהליכי דיגיטציה בארגון בקשת רחבה של מדינות. מהמחקר עולה כי לרשויות המקומיות והארציות יש תפקיד מרכזי בליווי, תמיכה והטמעה של כלים דיגיטליים שונים לבעלי העסקים במנעד תחומים שיכולים לסייע הן בקידום העסק והגברת התפוקות והן בסיוע להיחלץ ממשבר דוגמת מגפה או מצב מלחמה. ביאנקיני הדגיש כי לא די במתן סיוע כספי לרכישת תוכנות, אמצעים וקורסים דיגיטליים מצד הרשויות, אלא יש צורך בתהליך מנטורינג והדרכה צמודה ומתמשכת על מנת להטמיעם באופן מיטבי בעסק.

בתוך כך, ראש תחום מחקר ומדיניות בלשכת התעסוקה ד"ר גל זוהר נתן סקירה על עוצמת החשיפה של עסקים קטנים, בינוניים וגדולים למערכות לבינה מלאכותית אשר פרצה לחיינו בסערה בשנתיים האחרונות, ואת השפעותיה על תהליכי עבודה ועל כוח האדם. זוהר ציין כי לצד ההזדמנויות הרבות שהבינה המלאכותית מאפשרת לעסקים הגדולים, היא עלולה להוות איום עבור העסקים הקטנים והבינוניים שכן בתחומים רבים בעולמות התוכן והמדיה נדרשות התאמות מהירות ולמידה תוך כדי תנועה. לדבריו, גם תחום ה-AI מצריך מהמדינות לבנות ערוצי תמיכה וליווי להטמעת האפשרויות השונות.

המכללה האקדמית גליל מערבי. צילום: ליאור אביטן

בכנס הוצעו מספר פתרונות בתחום העסק בהיבטים התנהגותיים של התמודדות בעת חירום וכן שינויים אסטרטגיים להתמודדות עם משבר חיצוני. בשדה המוניציפאלי הוצעו מספר מהלכים שננקטו ברשויות מקומית נבחרות כדי לתמוך ולסייע לעסקים לצלוח את התקופה, וברמת המדינה הוצגו מספר כלים פיננסים במטרה לנהל בצורה מיטבית זעזועים כספיים. בנוסף, החוקרים דנו במספר תובנות והתאמות אסטרטגיות של עסקים קטנים ובינוניים שאומצו במהלך תקופת מגפת הקורונה דוגמת תהליכי דיגיטציה, מעבר למסחר מקוון, יצירת מנגנונים יעילים לשרשרת אספקה, ועוד.





אנו פועלים רבות על מנת לכבד זכויות יוצרים - לפי ס׳ 27א לחוק זכויות יוצרים - אם זיהיתם יצירה שלכם מוזמנים ליצור קשר למתן קרדיט newshaifa.net1@gmail.com

עוד בחינוך





<



<