X

תושבים בטירת כרמל: "אין תרבות ופנאי. האטרקציה הכי גדולה בעיר זאת הגלידריה"

סקר של מכון מדגם מצביע שמרבית תושבי העיר טירת כרמל, אינם שבעי רצון מפעילויות התרבות והפנאי בעירם. תושבים בעיר טוענים שתחום התרבות והפנאי מוזנח קשות וחלקם אף התייאשו והחלו יוזמים בעצמם פעילויות: "כשאני חוזר מהעבודה ורוצה לצאת לאיזה מקום, אין לאן לצאת, אז יוצאים לעשות קניות. העיר נחרבת". תמונת מצב 2022

 

צמד המילים תרבות ופנאי, הוא הרבה יותר מאשר אנשים שיושבים בבתי קפה, או מגיעים למופעים. תחום תרבות ופנאי מגלם גם את החוסן החברתי והכלכלי של היישוב, חיבור בין אנשים וגם כסף שנשאר בתוך היישוב, בעסקים המקומיים.


תמונת המצב בטירת כרמל, מעלה כי נושא התרבות והפנאי הוא נושא כאוב מאוד בעבור התושבים.




 

תוצאות סקר תרבות ונאי בטירת כרמל

59% לא שבעי רצון מחיי התרבות והפנאי בטירת כרמל. תוצאות סקר מכון מדגם בראשות מנו גבע  

 

סקר של מכון מדגם בראשות מנו גבע שבוצע החודש  בקרב 401 מתושבי טירת כרמל, מעלה נתונים חד-משמעיים.

רוב מכריע, של 59 אחוזים, השיבו כי הם אינם שבעי רצון מפעילויות התרבות והפנאי בעיר. רק 26 אחוזים אמרו כי הם שבעי רצון ועוד 15 אחוזים השיבו כי אין להם דעה בנושא.

סקר מדגם נערך במהלך החודש האחרון וטעות הדגימה המרבית היא 4.4 אחוז. אי שביעות הרצון בתחום התרבות והפנאי בטירת כרמל, בולטת במיוחד בשכבות הגיל  17-54.

בהמשך הכתבה תיחשפו לכל מה שחושבים התושבים הוותיקים והחדשים בעיר, תושבים איכותיים, שאכפת להם מאוד מהעיר בה הם מגדלים את ילדיהם, והם שוטחים ומספרים מה הם מציעים ולמה הם מצפים.

 

אריה טל, ראש עיריית טירת כרמל

מכהן כ- 30 שנה כראש עיריית טירת כרמל. אריה טל

 

בכדי לתרגם את המספרים למילים, מספיק לדבר עם תושבים בעיר ולהבין עד כמה מהווה תחום התרבות והפנאי עניין מרכזי בחייהם. בין הדוגמאות שעליהן מספרים התושבים, ניתן למנות גם את חסרונו של אולם תרבות מרכזי בעיר, שכן אולם הפיס הקיים בטירת כרמל, כבר מיושן והוא אינו עומד בסטנדרטים המצופים מאולם אירועים מודרני, זאת עוד מעבר לעובדה שמדובר באולם רב תכליתי, שמתקיימות בו פעילויות נוספות.

גם הבריכה העירונית, שמהווה מקום מפגש חברתי, סגורה ומסוגרת וההתאחדות לכדורגל אפילו הודיעה על פסילתו של מגרש הכדורגל העירוני בטירת הכרמל, לאחר שלא עבר שזרוע – פעולת זריעת דשא בעונות החורף – כנדרש.

 

הבריכה העירונית של טירת כרמל. צילום: פרטי

הבריכה העירונית של טירת כרמל סגורה כבר שנים. צילום: ניוז חיפה קריות

 

בטירת כרמל יש אמנם עסקים רבים הכוללים מאכלי רחוב, כמו פלאפל, שווארמה וכדומה והאוכל אכן טעים ומשביע, אך חיי תרבות ופנאי אינם סובבים רק סביב אוכל רחוב והתושבים משוועים לאירועים, למופעים של אומנים, לבתי קפה, למסעדות ולפינות מותאמות למפגשים חברתיים.

א', בן 50, אב לשני ילדים בוגרים, מתגורר בעיר כל חייו. "אין לנו כלום, סגרו אפילו את בריכת השחייה שפעלה בקיץ. כשגדלתי בשנות ה-80 וה-90 היינו הולכים לחוגי כדורגל, כדורסל, היו תנועות נוער של הצופים והנוער העובד והלומד והיום אין כלום ואף אחד לא מחזיר את זה. הנוער מסתובב ברחובות כי אין לו מה לעשות ואף אחד לא עושה פעילות לנוער, כמו למשל להסביר להם על דבר בסיסי כמו הסכנות של עישון. אין מה לעשות  בעיר הזאת. כשאני חוזר מהעבודה ורוצה לצאת לאיזה מקום, אין לאן לצאת, אז יוצאים לעשות קניות. העיר נחרבת".

ס', בן 39, (כל השמות שמורים במערכת-ד"ג) יליד טירת כרמל, מתגורר באחת השכונות החדשות בעיר: "דברים מתחילים לזוז בתחום התרבות והפנאי, אבל לא ביוזמת העירייה. זה חבר'ה שלקחו את העניינים לידיים כדי להזיז דברים. עד שעשו את זה ,לא היו פה הרבה תרבות ופנאי בעיר".

הוא מוסיף ומספר כי "בטירת כרמל אין מקום לשתות קפה, היה מקום אחד והוא נסגר". כשהוא ואשתו רוצים לצאת להתאוורר בערב, הוא אומר, "אנחנו יוצאים לחיפה, כי אין פה מה לעשות. האטרקציה הכי גדולה שיש פה זה הגלידריה. מעבר לזה אין פה משהו".

"חד משמעית, אין תרבות", אומר מפיק האירועים, שלומי סמוכה (31) ומסביר: "אין מקום בילוי בטירת כרמל, אין שום מקום שאפשר לבלות בו מלבד מרכז קניות ישן, או קצביה, או אוכל רחוב. אין בעיר מקום בילוי או מקום לעשות בו אתנחתא. אף אחד לא לוקח את המושכות ומוציא את העיר, מפתח אותה ונותן מקום לנוער ולבוגרים ולמשפחות. אין דבר כזה בילוי, אין דבר כזה פנאי".

 

שלומי סמוכה. צילום: יוסי פנסו

"אין שום מקום שאפשר לבלות בו מלבד מרכז קניות ישן, או קצביה, או אוכל רחוב, אין בעיר מקום בילוי או מקום לעשות בו אתנחתא". שלומי סמוכה. צילום: יוסי פנסו

 

סמוכה: "יש אנשים טובים ומוכשרים בעיר הזו, מובילי דעה, זמרים, מפיקים, יוצרים, אם היו נותנים להם לעשות ולא מחפשים כל הזמן להביא מבחוץ, אז הייתה פה תרבות. זה מתחיל ונגמר למעלה, במי שמושך את החוטים וזה משהו שצריך להשתנות".

כמי שנמצא בתחום ההפקות כבר שנים רבות, הוא שוטח את תחושותיו הקשות: "אין תרבות ואין פנאי, כי בוחרים שלא תהיה תרבות ולא יהיה פנאי ומי שמושך בחוטים דואג שלא יהיו פה תרבות ופנאי. העיר הזו יכולה להיות עיר מובילה בתחום הזה, אם היו נותנים מקום ובמה לכל האנשים המוכשרים שיש בעיר.

אנחנו אומנים שרוצים לעשות טוב לאנשים. אני מתעסק באומנות ואנחנו באים להוציא אנשים מהצרות שלהם לשעה-שעתיים, לעשות להם עיסוי לנשמה, לתת להם אהבה, זו אומנות".

 

בית הפיס. אולם כדורסל וחוגים, שאינו מתאים למופעי תרבות והצגות. צילום: ניוז חיפה קריות

 

חלק מהתושבים החליטו שהם לא רוצים לחכות עד שהעירייה תיזום אירועי תרבות ופנאי והם אלו שיוזמים ודוחפים בתחום.

אחת מהם היא אמי אפומדו, בת 30, נשואה ואם לילד, שלפני כשנה וחצי עברה לטירת כרמל בעקבות נישואיה לבן העיר.

"המזל של העיר הזאת, שיש פה קהילה מדהימה של אנשים אכפתיים שעושים הכל בהתנדבות מלאה, ולמעשה הם אלו שדואגים להביא את התרבות לעיר, אם בהצגות ילדים, או הפקת אירועים עירוניים שונים", היא אומרת: "בשנה וחצי האחרונות עסקנו בלהביא אירועי תרבות לכל הגילאים, להכניס חוגים, ולהביא יזמים של רשתות בתי קפה מוכרות לעיר, שכידוע מאוד חסרות כאן. בין היתר, הפקנו אירוע עירוני מאוד מוצלח: שוק הלילה התאילנדי".

 

מתנ"ס טירת כרמל. מתקן ישן משנות ה-70 שאינו מותאם להופעות וכיוצ"ב. צילום: ניוז חיפה קריות

 

לדברי אפומדו: "כבר תקופה אני מרגישה שהעירייה תקועה, ובלי אותם תושבים שדוחפים לעשייה, פשוט כלום לא קורה. אני לא חושבת שזה הוגן והגיוני לצפות מתושבים שבסך הכל רוצים לצרוך תרבות ליד הבית, לעבוד בזה כל הזמן.

איפה בעלי התפקידים שצריכים לעשות את זה? ולמה הם לא דואגים להופעות והצגות שיתאימו לכל הגילאים ולכל המגזרים? אין אפילו מקום לתלמידים שמסיימים תיכון לעשות מסיבת סיום והם נוסעים למרכז מיר"ב שבחוף הכרמל.

אין בעיר אולם ראוי לתרבות ואומנות, שנים של הזנחה, ורק תוכנית מגירה בת 30 שנה להקמת היכל תרבות שמעלה אבק. בינתיים, נאלצים לאלתר, או לצרוך תרבות, אומנויות ופנאי מחוץ לעיר".

 

האצטדיון העירוני של טירת כרמל נסגר בהוראת ההתאחדות לכדורגל. צילום: פייסבוק

 

גם מאור עקראוי, 38, תושב העיר ופעיל חברתי, שיוזם בין היתר גם אירועי תרבות בעיר, מצטרף לטענות על המחסור בתרבות ופנאי.

"אין פה מתקנים ראויים כדי לעשות אירועי תרבות. יש פה רק את האולם של מפעל הפיס וכשמישהו מחפש תרבות, אז הוא גם רוצה אולם ראוי. אני לא משלם ארנונה לחיפה או לחוף כרמל, אלא לטירת כרמל ואין סיבה שהעירייה לא תספק אירועי תרבות לתושבים שלה. שום דבר לא יזום על ידי העירייה, אלא על ידי התושבים".

עקראוי מספר: "אני מודאג שאין לי מה לעשות אחר הצהריים עם שתי הילדות שלי, אני צריך "לשבור" את הראש כדי למצוא מה לעשות. פה צריך קודם כל היכל תרבות נורמאלי והעירייה יודעת מה התושבים רוצים, כמו הצגה למבוגרים, מופעי סטנד-אפ ואירועים לילדים".

 

"הבמה המרכזית של העיר". כאן מופיעים האומנים בערב יום העצמאות. צילום: ניוז חיפה קריות

 

משיחות עם תושבי העיר עולה תמונת מצב של ייאוש והרמת ידיים מפעילות העירייה בנושא תרבות ופנאי. רבים מהם פשוט יוצאים ליישובים הסמוכים כדי למצוא בהם את הפעילויות שאין להם בעיר.

במצב הזה המפסידה הגדולה היא טירת כרמל, שכן כספי התושבים שנכנסים לקופות ביישובים אחרים, הם שטרות הכסף שעשויים היו להגיע לקופות העסקים המקומיים בעיר וכך יכלו כולם להרוויח.

תגובת עיריית טירת כרמל: "נושא המחסור באירועים וחוסר שביעות רצון התושבים מהנתון הנ"ל ידוע לנו ובימים אלו היכל תרבות מהיפים בארץ נמצא בשלבי תכנון ראשונים על מנת שנוכל להעניק לתושבי העיר חיי תרבות ופנאי. עיריית טירת כרמל בשנתיים האחרונות הביאה לעיר מופעים רבים במסגרת מגבלות הקורונה (רמי קליינשטיין, רותם כהן, קובי מיימון ,שלומי קוריאט ועוד..) אירועים שנערכו באולמות קטנים שהתאימו להגבלות התו הסגול. 

בריכת השחייה העירונית אכן סגורה זו העונה השלישית, לפני כשלוש שנים הבריכה הייתה עדיין בבעלות הזכיין הקודם שהחליט לא לפתוח את עונת הרחצה ולרשות לא היתה שום יכולת לעשות משהו בנדון מלבד לקחת אותה חזרה בעונה שאחרי. לפני כשנתיים עברה הבריכה שיפוץ ראשוני על מנת להוציאה למכרז, אך האיסור על פתיחת בריכות בגל הראשון של הקורונה עצר את האפשרות להמשיך בהליך המכרז  ולכן לא נפתחה. במהלך החודשים האחרונים נבדקו מספר אופציות עם מפעילים המומחים בתחום הבריכות, ניסיונות הובילו למסקנה כי יש להוציא את למפעיל פרטי, העירייה נערכת להוצאת מכרז במהלך חודש פברואר. 

נושא סגירת אצטדיון הכדורגל נמצא בטיפול בימים אלו, השנה האיצטדיון לא עבר שזרוע חורף בעקבות איסור של הרב הראשי (שנת שמיטה) , עיריית טירת כרמל מטפלת בנושא בכדי להחזיר את האיצטדיון לפעילות כבר בימים הקרובים. הטענה לכאורה שעיריית טירת כרמל אינה יוזמת בכדי לשפר את איכות הפנאי בעיר, אינה נכונה בלשון המעטה, העיר מתפתחת ומשלשת את עצמה ונושאי התרבות הפנאי והספורט נמצאים בשלבי פיתוח ותכנון מתקדמים".

אנו מזמינים אותכם להמשיך ולשלוח למייל האדום שלנו מפגעים ,עוולות ונזקים שגרמו לכם ואנו נהיה לכם לאוזן קשבת ולקול קורא

 

 





אנו פועלים רבות על מנת לכבד זכויות יוצרים - לפי ס׳ 27א לחוק זכויות יוצרים - אם זיהיתם יצירה שלכם מוזמנים ליצור קשר למתן קרדיט newshaifa.net1@gmail.com

עוד בטירת כרמל