X

אלי כהן ואפרת דוד ששון: המסע המשותף עבור הקהילה בטירת כרמל

שני האנשים, שנקודת שבר אחת בחייהם גרמה להם להפוך לשליחי ציבור ולצאת לדרך הפוליטית, החליטו לאחד כוחות יחד ועם הרבה ערכים משותפים לצאת לדרך חדשה ולרוץ ברשימה אחת לראשות העיר, שבראשה עומד אלי כהן

אפרת דוד ששון ואלי כהן לא הכירו עד לפני מספר חודשים, אבל מסלול החיים של שניהם כולל נקודת שבר גדולה, שהביאה אותם להבין שהם חייבים להיות בפוליטיקה המקומית, מתוך רצון לשרת את הציבור ולהשפיע על חיי הקהילה. כשהם מצוידים בעשרות שנות עשייה ציבורית וחזון משותף לעתיד – הם יוצאים למסע משותף בדרך לראשות העיר טירת כרמל.

כשאלי כהן, מבכירי הפוליטיקאים המקומיים בקריות, החליט לעבור לטירת כרמל בעקבות אהבה, הוא לא שיער שהמעבר יוליד אהבה נוספת – אהבה לטירת כרמל. החיבור שלו עם העיר ותושביה, והניסיון הרב שרכש במשך שני עשורים בעשייה ציבורית וחברתית, הפכו אותו לדמות פעילה בנוף המקומי מהיום הראשון שלו בעיר. כשפגש את חברת מועצת העיר אפרת דוד ששון, נוצר ביניהם חיבור מיוחד. אחרי כמה שיחות, הבינו שהם חולקים ערכים משותפים ובעיקר שליחות ציבורית ורצון לשינוי. בבחירות הקרובות יתמודדו השניים ברשימה אחת, כשכהן עומד בראשה, במטרה להפוך את טירת כרמל לעיר המובילה באזור.


שני האנשים, שנקודת שבר אחת בחייהם גרמה להם להפוך לשליחי ציבור ולצאת לדרך הפוליטית,צילומים ויקיפדיה, דורון גולן




אלי כהן (50) נולד בקרית ים וגדל בה, ועד לפני מספר חודשים היה חלק בלתי נפרד מהחיים הציבוריים שלה, תוך שהוא משפיע ומסייע לאלפי תושבי העיר במשך 20 שנות פעילות ציבורית.

נקודת השבר בחייו קרתה כשהיה בן 16, אז הוריו היו מעורבים בתאונת דרכים וביום אחד, חייו כפי שהכיר, נגמרו. התאונה הקטלנית גבתה את חיי אמו ואחיו הצעיר מושיקו נותר פגוע ראש עד עצם היום הזה.

הטרגדיה המשפחתית גרמה לו להנציח את צוואתה הלא כתובה של אמו – לתת מכל הלב ולהחזיר לקהילה. "אמא שלי הייתה מאוד חברותית, בעלת נתינה ענקית ולב זהב. היא הייתה מאוד דומיננטית בחיים שלי, הייתי בבת עיניה, ואת ערך הנתינה ירשתי ממנה".

ניסיון עשיר מהזירה המוניציפאלית. אלי כהן. צילום: ראובן קופיצ'ינסקי

כבר מגיל צעיר, תוך שהוא סוחב את אבדנה של אימו האהובה, פנה כהן לעשייה חברתית, שהייתה בעבורו לא רק צוואה, אלא בעיקר שליחות שמילאה את חייו. וכך, אחרי שנים של עשיה התנדבותית למען הקהילה, החליט כהן לקחת את פעילותו צעד אחד קדימה, ולפני 15 שנה הצטרף לחיים הפוליטיים והתמודד למועצת העיר בקריית ים. הוא השתלב בפוליטיקה המקומית כחבר מועצה ובקדנציה שלאחר מכן כבר הפך לסגן ראש עיר, תפקיד אותו אייש בשתי הקדנציות הבאות. במקביל, כיהן שנים רבות כחבר הוועדה המקומית לתכנון ובנייה ורכש ידע רב וניסיון בתחום, כשחלק מהתקופה כיהן כיו"ר הוועדה. בארבע השנים האחרונות מכהן כיו"ר איגוד ערים לביוב. לצד תפקידיו בזירה המוניציפלית, כיהן בשורת תפקידים בקק"ל, בהם חבר הנהלה, חבר ועדת הכספים, שותף מוביל בוועדת השקעות של קק"ל גליל ונגב ויו"ר הועדה למיזמים חברתיים. כל אלה הופכים אותו לפוליטיקאי ואיש ציבור מנוסה, שמכיר את המערכת המוניציפאלית לפרטים, תוך הכרות מעמיקה עם ערים רבות במרחב כולו, בהן גם טירת כרמל, עימה עבד בממשקים צמודים גם בתפקידיו הקודמים.

מי שמכיר את כהן, יודע שאי אפשר לנהל איתו שיחה רצופה, בלי שייקטע על ידי עשרות שיחות טלפון, לכולם הוא עונה באדיבות ומבטיח לסייע. הוא הפך לאוזן קשבת עבור כל תושב שזקוק לעזרה ועושה זאת מכל הלב, כשערך הנתינה עומד לנגד עיניו תמיד.

רבים הרימו גבה לנוכח התפטרותו מתפקידו כסגן ראש עיר ומועצת העיר לפני מספר חודשים, אז הכריז כהן כי הוא פורש מתפקידו ועובר לגור עם חברתו לחיים מזה 12 שנים, דקלה כהן, בטירת כרמל. בראיון שהעניק זמן קצר לאחר התפטרותו סיפר כהן על החיבור המיידי שלו עם טירת כרמל: "התאהבתי במקום, בתושבים שקיבלו אותי בחום המקומי הידוע ובנופים המקסימים. אני מאוד אוהב את העיר ומודה על שקיבלו אותי בזרועות פתוחות, כיף לראות ולחוות את ערכי העיר והתושבים ולהבין שבחרתי נכון".

בזמן שהוא עוד מתמקם בביתו החדש, החל כהן כבר לרקום את החזון שלו ולבנות את תוכנית העבודה לטירת כרמל. זה לא מפתיע כאשר מדובר באיש עשייה חדור מטרה, כמו אלי כהן, שיודע תמיד לזהות את הפוטנציאל הגלום בכל מקום ובעיקר להוציא אותו לפועל.

"יש לי תוכניות מפורטות ופתרונות לכל בעיה שהעלו התושבים" אומר כהן, "התוכנית היא תוצר של ניסיון עשיר שאני מביא איתי מהזירה המוניציפאלית בשילוב מפגש יומיומי עם התושבים, שהצמיח תוכניות שיהפכו את טירת כרמל לעיר המובילה באזור".

ואכן, מי שמעיין בתוכניתו של כהן, מגלה כי לא מדובר בכותרות וסיסמאות, אלא בתוכנית מקיפה שיורדת לפרטי פרטים, בכל תחום עירוני שנוגע לחיי התושבים, החל מצמצום מספר התלמידים בכיתות, חוג חינם ראשון לכל ילד והקמת חממות יזמות והייטק, דרך קידום תוכנית רובעים בעיר להגברת הסדר והניקיון ועד סלילת כבישים חדשים ופתרון למשבר הפקקים.

"טירת כרמל היא עיר מדהימה, עם קהילה נפלאה ויש לה את כל התנאים להצליח ולהיות עיר מובילה." מדגיש כהן, "בשביל זה צריך חזון, תוכניות וניסיון ביצועי".

הבנתי שאף אחד לא מדבר בשפה שלי. אפרת דוד ששון. צילום: נעה זני

 

אפרת דוד ששון נולדה בטירת כרמל למשפחה ששורשיה נטועים עמוק בתוך ההיסטוריה של העיר, אביה, שעלה מעיראק היה החשמלאי המיתולוגי של העיר, ואמה שנולדה בארץ להורים שעלו מרומניה. שניהם חיו וחוו את הילדות שלהם במעברה בטירת כרמל.

כמי שגדלה בטירת כרמל של שנות ה-80, היה לה ברור שבשביל להצליח בחיים צריך להצטיין בלימודים, אבל בשביל זה הייתה צריכה לצאת ללימודים מחוץ לעיר. היא התקבלה לבית הספר לאומנויות רעות וקצת לפני שהייתה אמורה לעלות לחטיבה העליונה, עיריית חיפה החליטה שהלימודים בבית הספר רעות יסתיימו בחטיבה.

"זו הייתה ההפגנה הראשונה שלי", היא מספרת, "אני זוכרת את הבית מלא שלטים ואותי מפגינה עם חבריי מול היכל העירייה. המאבק הראשון הציבורי שלי היה כנערה בכיתה ט' והוא לא הצליח, למרות שנתנו לנו את ההזדמנות להיבחן בויצו".

דוד ששון ניגשה להיבחן וקיבלה תשובה שלילית, אבל אמה, בהמון תושייה, הצליחה לראות את המבחן והבחינה שלא רק שבתה עברה את המבחן, אלא השיגה ציון גבוה. היא הוזמנה אל מנהלת בית הספר, שניסתה לשכנע אותה שזה לא בית הספר בשבילה. דוד ששון הקשיבה ולבסוף החליטה ללמוד ויצ"ו ולהצליח. "שם קרה לי משהו פנימי מאוד חזק, קיבלתי החלטה שאף אחד לא יגיד לי שאני פחות טובה כי אני מטירת כרמל, אלא שאוכיח לכולם שפה יש את הילדים הכי מוצלחים".

מתוך נקודת השבר ההיא, יחד עם הגאווה המקומית והצורך לשנות ולהשפיע הבינה דוד ששון שהיא חייבת לעורר שינוי בטירת כרמל ובסטיגמות שדבקו לה וכשהקימה משפחה בטירת כרמל גברה המוטיבציה לגרום לשינוי.

היא התחילה לעבוד במרכז צעירים וללמוד את המערכות בעיר, תוך שימת דגש על תחום החינוך והילדים. דוד ששון החלה להיפגש עם חברים ואנשים חדשים בעיר, ומתוקף תפקידה התחברה עם צעירים ומשפחות צעירות וביחד החלו לבדוק מה נדרש לשינוי, עד שהתגבשה קבוצה שהחלה לבדוק מה קורה בבתי הספר בטירת כרמל לעומת בתי ספר בערים השכנות. אחד מבתי הספר בטירת כרמל דשדש והרישום בו היה בעייתי והם החלו לעבוד מול מנהל מחלקת חינוך.

הכי חשובים הם התושבים. אלי כהן ואפרת דוד ששון. צילום: דורון גולן

הקבוצה החלה לעבוד עם אותו בית ספר, יצרה שותפות עם רשת מיתרים ויצרו  תוכנית לימודים נוספת, הכוללת מיומנויות למידה חדשניות וחוגי העשרה, מה שאיפשר לילדים לצמוח ולהתנסות בתחומי עניין חדשים. "טירת כרמל היא עיר מסורתית, יש בה דתיים, חרדים וחילוניים וראינו שזה מאוד מתאים לטירת כרמל, רק צריך לחבר בין הקבוצות. לקחתי על עצמי לשכנע את ההורים. עמדתי מול כל הורי בית הספר והצגתי חזון ופה כבר התחילו אמירות שאני צריכה לרוץ לפוליטיקה המקומית".

לאחר שהצליחה להחתים באותו הערב את כל ההורים, דוד ששון נבחרה לתפקיד יו"ר ועד ההורים ותחזקה קשר ישיר עם הנהלת העיר, מה שיצר מעורבות קהילתית מאוד גדולה. כיו"ר ועד ההורים, יחד עם חבריה, יצרה אירועים ופעילות משותפת, מה שהוביל את הרשות המקומית ליצור מהלך מיוחד לטובת בית הספר ולהפוך אותו לבי"ס ממלכתי משלב.

בהמשך דוד ששון וחבריה, הבינו שיש להם אפשרות להשפיע ונכנסו כנציגי ציבור לוועדות העירוניות. משהבינו שיש בעיה של ונדליזם בשכונות המוחלשות בעיר, התחילו לעבוד בשטח ויום אחד לקחו מקרן עם סרט של טום וג'רי ופופקורן והלכו לשכונות. הם אספו את הילדים והקרינו להם סרט ומה שהתחיל כפעילות נקודתית נמשך לפעילויות שונות במשך קיץ שלם, שבסופו, הביאו את ראש העיר לעמוד מול 400 הורים וילדים ולהבטיח להם שבשכונה יוקם מרכז קהילתי. הקבוצה של דוד ששון אף פעלה לגיוס כספים לטובת הפרויקט.

לקראת בחירות 2013 הבינה דוד ששון שהיא רוצה להשפיע מתוך הרשות המקומית, ביחד עם הקבוצה שלה בנו תוכנית עבודה מפורטת בכל תחומי החיים בעיר, ירדו לשכונות ופגשו מבוגרים, בני נוער מכל הקהילות. "עם המסמך הזה נפגשתי עם חברי מועצת העיר וראש העיר ושם התנפץ לי האידיאל, כי ראיתי בעצם איך הדברים עובדים. מיד כשהגעתי זיהו אותי ככוח וניסו להציע לי תפקידים. הבנתי שאף אחד לא מדבר בשפה שלי ולא מייצג את המשפחות הצעירות בעיר ושאין חזון".

הקבוצה רצה כרשימה עצמאית בבחירות למועצת העיר ובמינימום משאבים יצאו לדרך פוליטית, חמישה חודשים לפני הבחירות. במערכת הפוליטית הרימו גבה, אך דוד ששון השיגה מנדט אחד ונכנסה למועצת העיר, אישה אחת מול 13 גברים.

"שם התחיל מסע מאוד קשוח של חמש שנים באופוזיציה לוחמת, לבד", היא אומרת. בדרך הקשה תבעה את ראש העירייה בהיעדר ספר תקציב לפני הצבעה על התקציב, שקיפות ישיבות המועצה ועוד. בחמש השנים האלה ניהלה יחד עם התושבים, מאבק להקמת צהרונים שלא היו קיימים בעיר, מאבק להצבת רמזור בצומת הדרומית של העיר ומאבק נגד ההחלטה להקים כביש מהיר בנחל עובדיה.

בבחירות של 2018 החליטה להתמודד על ראשות העירייה. דוד ששון זכתה ב- 14 אחוזים לראשות העיר ושני מנדטים למועצה ולקראת הסיבוב השני חברה למועמד מש"ס וביחד הפסידו לאריה טל ב-500 קולות. אחרי שנה באופוזיציה הבינה שכדי לעשות שינוי של ממש, היא צריכה להיכנס לקואליציה ומונתה לממונה על החינוך בגיל הרך. שם זיהתה את הצרכים המגוונים של המשפחות החדשות שנכנסו עם התפתחות העיר ופעלה לקדם פתרונות ותוכניות מתאימות. בקדנציה האחרונה הובילה ברשות את כניסת החינוך המונטסורי לעיר, ארבעה גנים ובית ספר צומח, דווקא בשכונה הוותיקה של העיר, מתוך ראיית טובת כלל ילדי העיר. היא יזמה מהלך להכנסת הכשרה ולווי צוותים במעונות באמצעות מכרזים, אירועי חינוך והעשרה לילדים  והייתה שותפה יחד עם צוות הנהלת העיר להקמת יותר מ-12 גני ילדים חדשים, בתי ספר ופארקים ציבוריים.

בנוסף הובילה תוכניות למנהיגות סטודנטים, תוכנית סיוע בלימודים לילדים ונוער בסיכון, תוכנית האקטון לפיתוח יזמות נשית,  מהלך לקריאת שמות של רחובות חדשים על שם נשים מנהיגות ועוד.

איחוד כוחות למטרה משותפת. אלי כהן ואפרת דוד ששון. צילום: דורון גולן

 

אם נחזור לחודשים האחרונים, בזמן שכהן פרש מסגנות ראש העיר, דוד ששון דווקא החליטה להתמודד על ראשות העיר, אבל תוך כדי הבינה שצריך ליצור חיבורים משמעותיים כדי להחליף את השלטון.

"ואז פגשתי את אלי", היא אומרת. "בפעם הראשונה שנפגשנו הוא סיפר לי את הסיפור האישי שלו, שמאוד נגע בי, את התפיסה שלו לגבי איך עיר צריכה להתנהל ושבסוף מה שהכי חשוב הם התושבים. אלי הוא אדם של אנשים,  שרואה איתי עין בעין את השליחות הציבורית. חשוב לו לקדם את העיר, להביא מקצועיות וחדשנות ולתת שירותים מצוינים לתושבים וזו בדיוק התפיסה שלי. יש לנו ערכים משותפים, אנחנו משרתי ציבור, אין פה אדונים ונתינים, ולכן מאוד התחברנו פה".

לאט לאט נבנה הקשר בין השניים, נבנתה החברות והשותפות ומבחינת דוד ששון, העובדה שכהן מביא איתו גם ניסיון רב בתחום התכנון העירוני, עקב האכילס של העיר, השלים את הפאזל.

"את הערכים שלי מצאתי אצל אפרת", אומר כהן, "יש לי ניסיון פוליטי רב ואני יודע שפוליטיקאים רבים שוכחים את העובדה שיצאו לדרך הפוליטית מתוך מטרה לתרום ולשנות, אבל אצל אפרת, בדיוק כמו אצלי, המטרה הייתה ונותרה, לדאוג לתושבים ולשנות מתוך תפיסה של שליחות".

שני האנשים, שנקודת שבר אחת בחייהם גרמה להם להפוך לשליחי ציבור ולצאת לדרך הפוליטית, החליטו לאחד כוחות יחד ועם הרבה ערכים משותפים לצאת לדרך חדשה ולרוץ ברשימה אחת לראשות העיר, שאלי כהן עומד בראשה.

 





אנו פועלים רבות על מנת לכבד זכויות יוצרים - לפי ס׳ 27א לחוק זכויות יוצרים - אם זיהיתם יצירה שלכם מוזמנים ליצור קשר למתן קרדיט newshaifa.net1@gmail.com

עוד בטירת כרמל


<