X

הו ברצלונה ברצלונה: "עיר חכמה"? לא בגני הילדים בטירת כרמל

ראש עיריית טירת כרמל, אריה טל, מתגאה בכך שמערכת החינוך נמצאת בראש סדר העדיפויות. הוא גם מקפיד לטוס לכנס "הערים החכמות" שנערך בברצלונה. אך דבר בסיסי כמו חיבור לרשת האינטרנט, לא קיים בגני הילדים בעיר ולכן הם אינם יכולים ליהנות מהתכנים החינוכיים כמו ברשויות הסמוכות. העירייה: "נושא האינטרנט אינו רלוונטי לנסיעתו השנה, מכיוון שהוא בשלבים מתקדמים עוד טרם נסיעתו". טירת כרמל 2022. ניוז חיפה קריות ימשיך לעקוב

 

העולם הדיגיטלי הוא חלק דומיננטי בחיינו, על כך אין ויכוח. המעבר מהמאה ה-20 למאה ה-21, סימן את סופו של העידן הישן, בו נפרדנו מאנציקלופדיות עבות כרך, לטובת מאגרי מידע אדירים ומזמינים, שנמצאים במרחק לחיצת כפתור.


ככל שחולף הזמן כך הופכת הטכנולוגיה לזמינה יותר והשימוש בה מתחיל כבר בגיל צעיר מאוד. העולם הדיגיטלי משמש כבר שנים גם מערכת החינוך והתלמידים בימינו מורגלים ויודעים כבר מהגיל הרך, כיצד למצוא במהירות מידע, להיעזר בכלים הדיגיטליים ולהשתמש בהם גם במהלך חייהם הבוגרים.




העולם הדיגיטלי נוכח היטב גם בבית הספר היסודיים, כשהתלמידים מגישים עבודות ומבחנים באמצעות האינטרנט.

 

ראש עיריית טירת כרמל, אריה טל, בכנס ערים חכמות בברצלונה. צילום פייסבוק לפי סעיף 27 א' לחוק זכויות יוצרים

 

מכיוון שהעולם הדיגיטלי מלווה אותנו מהיום הראשון לחיינו, גם גני הילדים מחוברים לרשת האינטרנט, באמצעות תוכנת "גוגלה" (googale), שמאושרת על ידי משרד החינוך עבור ילדי הגנים, ובאמצעותה ניתן להשתמש בתכנים של משרד החינוך, שמותאמים לילדי הגן.

"גוגלה" היא סביבת תוכן לגיל הרך, הכוללת כלים ממוחשבים לילדים: כלי חיפוש מידע, דואר אלקטרוני, כלי לאיסוף והצגת נתונים ומעבד תמלילים. הכלים מבוססים ייצוג סימבולי מלווה אודיו והמידע מוצג בסרטונים שמלווים בקריינות ובמילה כתובה.

אם כך, מדוע לא זוכים גם ילדי הגנים בעיר טירת כרמל ליהנות מכל העושר החינוכי הזה?

 

מדוע לא זוכים גם ילדי הגנים בעיר טירת כרמל ליהנות מכל העושר החינוכי הזה? בתמונה, גן ילדים, השבוע בטירת כרמל. צילום פרטי

 

התמונה החינוכית שמפרסם משרד החינוך אינה מחמיאה במיוחד לטירת כרמל בכל הנוגע להישגי תלמידיה בבחינות הבגרות ובהצטיינות, ולמרות שמדובר בתלמידי י"ב, הרי ידוע לכל, שהחינוך מתחיל כבר בגיל צעיר, כבר בגן הילדים.

במחקרים שנערכו מאז כניסת האינטרנט לגני הילדים במערכת החינוך, נמצא שלזמינותו של מחשב בגן הילדים, יש תפקיד מרכזי בפיתוח ארוך טווח של מיומנויות מחשב לילדים בגיל הרך, כמו סיוע להפחית את הפער הראשוני בין ילדים, פער הנובע ממצב סוציו־אקונומי שונה ומהיעדר נגישות למחשב בבתיהם.

עוד העלו מחקרים כי ילדים עם מוגבלויות, ילדים ביישנים וילדים שלא הצליחו להשיג את המיומנויות הנדרשות בתחומי השפה, המדע והחשבון, הצליחו יותר בסביבת הלימודים הממוחשבת, מאשר בסביבת הלימודים הרגילה.

מחקר נוסף (2014, Tsai, & Li, Hsin) עלה שלנגישות לסביבות הדיגיטליות, יש השפעה חיובית על תפקוד הילדים מבחינות התפתחותיות, חברתיות, קוגניטיביות, רגשיות, לשוניות ומרחביות.

מחקרי אורך אחרים הצביעו על קשר חיובי בין השימוש באינטרנט בגיל הרך, לפני הכניסה לבית הספר, ובין הישגים לימודים בבית הספר בכל התחומים, ובעיקר בתחומים הקשורים ליכולות שפה.

 

מחקרים מעלים כי ילדים עם מוגבלויות, ילדים ביישנים וילדים שלא הצליחו להשיג את המיומנויות הנדרשות בתחומי השפה, המדע והחשבון, הצליחו יותר בסביבת הלימודים הממוחשבת, מאשר בסביבת לימודים רגילה. צילום אילוסטרציה

 

ואולם, מתברר כי בטירת כרמל, עיר בה מכהן ראש עיר שנוהג לטוס לכנס "ערים חכמות" בברצלונה, אין דבר בסיסי כמו אינטרנט בגני ילדים.

בחודש נובמבר האחרון, חזר ראש העירייה מעוד כנס "ערים חכמות" בברצלונה ופירסם: "נחתתי הבוקר בישראל לאחר שהשתתפתי בימים האחרונים בכנס ערים חכמות בברצלונה שבספרד בנושא חדשנות עירונית. מטרת הכנס הייתה ליצור עתיד טוב יותר לערים ולאזרחיהן. שוחחתי עם ראשי ערים מרחבי העולם בנוגע לאתגרים הנוגעים לכולנו ומציאת פתרונות ייחודיים לאתגרים אלו. לקחתי חלק בהרצאות ביחד עם מנהיגי תאגידים, נציגי ציבור, יזמים, מומחים ואנשי אקדמיה מכל רחבי העולם ואת הרעיונות מברצלונה אני איישם בטירת כרמל. שבת שלום לכל תושבי עירי היקרים".

בחודש ינואר השנה, גם התפאר ראש העירייה בריאיון שנערך עמו באחד מכלי התקשורת המקומיים במערכת החינוך, ואמר: "התחום המוביל בעיר שלי הוא תחום החינוך, תחום שבו הפכנו להיות מודל ארצי. אצלנו תחום החינוך מתחיל מהגיל הרך עד החטיבות העליונות וממשיך בתמיכה בבוגרים שלנו לאחר שירות צבאי להמשך לימודים באקדמיה".

 

תיכון שיפמן טירת כרמל. צילום: דורון גולן

מחקרי אורך הצביעו על קשר חיובי בין השימוש באינטרנט בגיל הרך, לפני הכניסה לבית הספר, ובין הישגים לימודים בבית הספר בכל התחומים, ובעיקר בתחומים הקשורים ליכולות שפה. בתמונה, תיכון שיפמן טירת כרמל. צילום: דורון גולן

 

מבדיקה עם הרשויות הסמוכות לטירת כרמל – מועצה אזורית חוף כרמל, נשר וחיפה – מתברר כי כל גני הילדים ברשויות הללו מחוברים לרשת האינטרנט.

כיום חיבור לאינטרנט הוא דבר של מה בכך אפילו ביישובי הפריפריה המרוחקים ועל אחת כמה וכמה ביישובים עירוניים, שבהם גני הילדים נמצאים בתוך שכונות שכבר מרושתות בתשתיות תקשורת חדישות.

באתר עיריית טירת כרמל מפורסמות המילים האלו: "חזון מערכת החינוך. חריצות : עבודה קשה ומאמץ , התמדה ויזמות. חדשנות : סקרנות , יצירתיות , מדע ,טכנולוגיה ,אומנות וספורט. קהילה : שותפות ומעורבות ,התנדבות וערבות הדדית , עבודת צוות וגאוות יחידה. מטרת מערכת החינוך בטירת כרמל היא לאפשר לכל תלמיד ותלמידה להצמיח כנפיים ולעוף לפסגות החדשנות , תך כדי עבודה קשה , מאמץ ושיתוף פעולה בצוותים".

ונצטט עוד משפט מתוך אתר העירייה שאומר: "חידוש מוסדות החינוך הקיימים והתאמתם לעידן הטכנולוגי המתקדם תוך שימת דגש על דרכי הוראה ולמידה המותאמות למאה עשרים ואחת".

אולם את ההורים בטירת כרמל, המשפטים האלו אינם מרשימים. "הופתעתי כשהגננת אמרה לי שאין אינטרנט בגן", אומר הפעיל החברתי מאור עקראוי, שבתו לומדת בגן חובה בעיר: "באתי מנשר ושם כל הגנים מחוברים. זה לא הגיוני שבגני ילדים אין אינטרנט, זה הזוי. כשילד מגיע לכיתה א', חלק מהמיומנויות שלו זה שליטה במחשב. תוכנת גוגלה מאפשרת לילדים בגן לחקור, לעשות חיפוש, לחשוף אותו לעולם של טכנולוגיה".

"העירייה לא רוצה להתקדם למאה ה-21", אומר עקראוי, "העירייה לא יודעת לזהות את הצרכים של התושבים. אם לא נותנים כלים מגיל גן, איך מצפים לקצור הצלחות? דבר כל כך בסיסי שאין בגני ילדים. זה לא עובד ככה".

 

גן ילדים בטירת כרמל. צילום: דורון גולן

גן ילדים בטירת כרמל. צילום: דורון גולן

 

מרבית התלונות על אי חיבור גני ילדים לאינטרנט מגיע מתושבי השכונות החדשות, אותן שכונות שבהן מתפאר ראש העירייה על צמיחתה של העיר.

מרבית התושבים בשכונות האלה הגיעו מרשויות מקומיות כמו חיפה, נשר וחוף כרמל ועבורם זה דבר רגיל שגן הילדים מחובר לאינטרנט כחלק מתוכנית הלימודים בגני הילדים.

תושבת העיר, ששלושה מילדיה לומדים בגני ילדים והיא עצמה חברה בוועדי הורים בעיר, מספרת:

"דיברתי עם הגננת בגן חובה שאמרה שאין לה אינטרנט וגם בגן של ילד נוסף אין אינטרנט וזה מצער אותי. יש תוכניות המותאמות לגילאי גן וזו עוד מיומנות לעבוד באמצעותה עם הילדים. הרי אין בעיה בכך שהגננת תראה לילדים סרט חינוכי ותיצור אינטראקציה בין הילדים על בסיס התכנים. זה עצוב שבשנת 2022 לא נותנים את זה לילדים שלנו. הגננות מפחדות לדבר ואנחנו, ההורים, צריכים להיות הפה שלהן. הרשות המקומית היא זו שאמורה להציף מה שצריך".

מתברר כי ישנם גני ילדים אשר לא מחכים שהעירייה תחבר אותם לאינטרנט. ישנן גננות שמשתמשות בטלפון הנייד או בטאבלט שלהן כ"נקודה חמה" בכדי להראות לילדים את תכני משרד החינוך וליצור פעילויות בגן.

יש לציין כי על פי הנחיות משרד החינוך, חיבור האינטרנט של גני ילדים חייב להיות חיבור חוטי למחשב שמסופק על ידי משרד החינוך.

 

גן ילדים בטירת כרמל. צילום: דורון גולן

כיום חיבור לאינטרנט הוא דבר של מה בכך אפילו ביישובי הפריפריה המרוחקים ועל אחת כמה וכמה ביישובים עירוניים, שבהם גני הילדים נמצאים בתוך שכונות שכבר מרושתות בתשתיות תקשורת חדישות. גן ילדים בטירת כרמל. צילום: דורון גולן

 

משרד החינוך מפרסם באופן רשמי: "רשת האינטרנט בגן הילדים מאפשרת מגוון של פעילויות: חקר עולמות, תקשורת ושיתוף. התכנים המופצים ברשת האינטרנט מוצגים במדיות שונות – טקסט, תמונות, קולות, תנועה (סרטים ואנימציות),  המשמשים כגירוי והרחבה לתהליכי למידה בגן ומציעים מגוון של נקודות מבט. האינטרנט בגן הילדים מנגיש לגננת ולילדים מידע רב ומגוון בפעילויות מתוכננות ובפעילויות מזדמנות".

אחת האימהות מספרת: "זה אבסורד שאין דבר כל כך בסיסי בגן ילדים. הילדים היום כבר מסתובבים עם טלפונים ניידים ויש להם מחשבים בבית, אבל זה לא תחליף לכך שהצוות החינוכי יישב על הילדים ויקנה להם כלים טכנולוגיים, שיעזרו להם בבית הספר מתוך נקודת מבט חינוכית. הרי התכנים זמינים ומאושרים על ידי משרד החינוך.

לצערי, לא לכל ההורים יש זמן במהלך היום להקנות לילדים שלהם כלים טכנולוגיים ועבור הילדים, השעות שבהן הם שוהים בגן יכולים לספק ערך מוסף, חוויה ועניין, ולתרום להם והם כלים מועילים. אינטרנט לא בא על חשבון זמן משחקים בחצר, אלא כתוספת והוא יכול להיות יעיל מאוד, בעיקר בימים שבהם אי אפשר לצאת לחצר, כמו בימי גשם".

עוד נקודה שכדאי לעירייה לשים לב אליה, היא שהאכזבה של תושבים בעיר ממערכת החינוך כבר בשלב כל כך מוקדם, מובילה לעזיבה של העיר.

ערכנו השבוע שיחות עם תושבים בעיר, הורים שמתבוננים גם לעבר עתיד הילדים, שנמצאים כעת רק בגיל בגן, והם אומרים: "הילדים מתחילים את החינוך כבר בעמדת נחיתות וזה הולך ומחריף עם השנים וממשיך למה שאנחנו רואים שקורה בבתי הספר בעיר ולתוצאות בגרות. אין שום סיבה שהילדים שלנו יישארו פה ויתחנכו פה".

ל"ניוז חיפה קריות" גם נמסר על זוגות צעירים שהגיעו לעיר לפני כמה שנים וכעת הם נמצאים בהליכים אקטיביים לעזוב את טירת כרמל עקב אכזבתם ממערכת החינוך.

 

עיריית טירת כרמל. צילום: דורון גולן

עיריית טירת כרמל. צילום: דורון גולן

 

"ניוז חיפה קריות" פנה למחוז חיפה במשרד החינוך על מנת לקבל את התייחסות המשרד לשילוב העולם הדיגיטלי בגני ילדים. "משרד החינוך ממשיך בצעדים לחיזוק הגיל הרך ולצמצום הפערים הטכנולוגיים במערכת החינוך. לאור זאת, יוצאת שרת החינוך במהלך רחב ומקיף שבמסגרתו היא תקצה לכל גננת בחינוך הממלכתי מחשב נייד, המצויד במודם סלולרי לגלישה באינטרנט. זאת ועוד, היא תקצה לכל אחד מגני הילדים בעשרוני טיפוח 1-5 מחשב נייח ותשתית גלישה. מדובר ברכישה של כ- 25,000 מחשבים ניידים שיוקצו לטובת כ- 18,500 גננות ולכ- 6,500 גנים".

עוד נמסר ממשרד החינוך: "כאמור, המהלך מהווה חלק מהמדיניות שמובילה שרת החינוך לחיזוק הרצף החינוכי במערכת החינוך והצורך בהטמעה של אוריינות דיגיטלית  בקרב ילדי מערכת החינוך כבר בגיל הרך. הפעילות הדיגיטלית בגן תרחיב את הידע ותעמיק את ההבנה של הילדים סביב תופעות ואירועים מעולם הטבע ומתחומי האומנות והמדע. היא תעשה באמצעים ויזואליים וקוליים ותייצר בעבור הילדים חוויה לימודית מעשירה. כמו-כן, שילוב המחשבים הנייחים בעשירוני הטיפוח הנמוכים, יאפשרו לילדי הגנים הללו לחוות ולהתנסות באמצעים דיגיטליים לקראת כניסתם לבית הספר. הם ישביחו את איכות ההוראה, תוך התאמתה לצרכים וליכולות של הילדים. המשרד ילווה את הלימוד בגנים באמצעות הכשרות לגננות ולגננים והוא יעניק להם שירותי תחזוקה שוטפים".

מעיריית טירת כרמל נמסר: "אכן נושא החינוך בעיר נמצא בסדר העדיפויות של הרשות ושל ראש העיר אריה טל. לעצם העניין, בשנה האחרונה אגף החינוך עובד על תוכנית כללית אותה מוביל מנהל המחשוב ומנהל אגף החינוך להתקנת קווי אינטרנט לכלל גני הילדים בעיר, בנוסף רכשה עיריית טירת כרמל מחשבים שהותקנו בכל גני החובה בעיר, כך שבעצם אתם מתפרצים לדלת פתוחה. אגף החינוך עושה לילות כימים להביא את מיטב החדשנות הן פדגוגית והן פיזית על מנת להפוך את מערכת החינוך בעיר למובילה בכל התחומים. לגבי נסיעתו של ראש העיר אריה טל לכנס ערים חכמות בברצלונה, ראש העיר מביא איתו רעיונות רבים על מנת לשדרג את את כלל המחלקות והשירותים בעיר בכלל ואת מערכת החינוך בפרט ונושא האינטרנט אינו רלוונטי לנסיעתו השנה, מכיוון שהוא בשלבים מתקדמים עוד טרם נסיעתו".






אנו פועלים רבות על מנת לכבד זכויות יוצרים - לפי ס׳ 27א לחוק זכויות יוצרים - אם זיהיתם יצירה שלכם מוזמנים ליצור קשר למתן קרדיט newshaifa.net1@gmail.com

עוד בטירת כרמל










<