X

הדפסים חדשים של האמן הרמן שטרוק בתערוכה חדשה בחיפה

מבחר הדפסים ושעתוקים שלהם מתוך האוסף המרתק של צבי נטע, הכוללים דוגמאות של ניירות, צבעים ותבניות הדפס שונות, שמעניקים ראייה חדשה ומסקרנת לאופן עבודת האמן

 

בשנת 2022 תרם מר צבי נטע , איש עסקים ומנכ"ל "מכשירי תנועה", למוזיאון שטרוק אוסף מרתק הכולל 212 הדפסים ורישומים של האמן הרמן שטרוק, מהם כחמישים הדפסים חדשים, שדוגמאות שלהם לא היו באוסף המוזיאון. ראשיתו של האוסף באביו של צבי נטע, מר יוסף (ג'ו) בוקסנבאום, מראשוני התעשיינים בארץ וציוני נלהב, שרכש אותו כשני עשורים לאחר מותו של שטרוק, ככל הנראה ישירות מאלמנת האמן. האוסף שרכש מר בוקסנבאום כולל הדפסים רבים שיש בהם וריאציות על אותו מוטיב. השוואה ביניהם מלמדת רבות על תהליכי העבודה המורכבים של שטרוק ועל המחשבה הרבה שהושקעה בהם.


יהודי מלומד, 1928, מתוך אוסף מוזיאון הרמן שטרוק, צילום: יבגני איידל




הרמן שטרוק (1944-1876) נחשב לאחד מאמני ההדפס החשובים בגרמניה ובארץ ישראל במחצית הראשונה של המאה העשרים. במשך למעלה מארבעים שנות פעילותו כאמן מצליח ומוערך, הוא יצר שפע של עבודות על נייר, בעיקר בשני סוגי נושאים – הדיוקן והנוף. בסדרת הדיוקנאות המפורסמים שלו הנציח שטרוק את גדולי הרוח והמדע של זמנו, חלקם מוצגים גם בתערוכה זו: חוזה המדינה – תיאודור הרצל, סבו של נשיא המדינה הנוכחי – הרב הראשי ד"ר יצחק אייזיק הלוי הרצוג, הפיזיקאי היהודי גרמני הידוע – אלברט איינשטיין וסופרים ומשוררים מכל העולם  – אוסקר ויילד, שלום אש, זלמן שניאור, ועוד.

דרך העבודות מהאוסף החדש ניתן ללמוד על תהליכי היצירה של שטרוק, על המגוון הרחב של האפשרויות שעמדו לרשותו בבחירת טכניקת ההדפס, סוג הנייר, הפורמט, הסגנון והצבע. כך למשל ניתן יהיה לראות עבודות תחריט, תצריב או הדפס אבן; רישום של קו דק וחד, כתם שחור כהה או קו רך דמוי פסטל; שימוש בנייר מרובע קטן, נייר מוארך גדול, או קלף חצי שקוף; צבעוניות של שחור-לבן או צבע, או הדפס       לחצו כאן

צבוע ביד – האפשרויות היו רבות ומגוונות. טכניקות ההדפס השונות מאפשרות שכפול של היצירה שוב ושוב, ובתערוכה אפשר לראות כיצד שטרוק המשיך לעבד את לוחות ההדפס, לחקור ולחפש אחר הדימוי שרצה ליצור.

סבל יהודי, 1916, מתוך אוסף מוזיאון הרמן שטרוק, צילום: יבגני איידל

התערוכה תכלול ארבעה חללים: חדר כניסה כללי, חדר דיוקנאות, חדר נופים וחדר השוואות. בחדר הדיוקנאות יוצגו עבודות בטכניקות הדפס שונות, בהן כלולות גם עבודות שהודפסו בשימוש משני של נייר, הלקוח מספר או ממחברת. ייתכן מאוד כי השגת נייר איכותי הייתה משימה לא פשוטה בתקופה שבה חי שטרוק בחיפה – מ־1924 ועד מותו ב־1944. חדר הנופים יתמקד באופנים בהם שטרוק הצליח להעביר באמצעות ההדפס אווירה של מקום, בין אם בארץ: חיפה, טבריה, ירושלים ועוד, ובין אם בחו"ל: ארה"ב, איטליה ומזרח אירופה. בחדר האחרון, חדר ההשוואות, יוכלו המבקרים להשוות בין צמדי הדפסים ולעמוד על ההבדלים ביניהם ודרך כך ללמוד על המחשבה הרבה ששטרוק השקיע בהדפסים ועל האופנים השונים שבהם בחר להביע את עצמו. לפעמים השוני בין שתי עבודות קטן וניכר בהוספת צבע או קו, ולפעמים השוני משמעותי מאוד.

סוניה, קובנה, 1916, מתוך אוסף מוזיאון הרמן שטרוק, צילום_ יבגני איידל

צבי נטע: "החלטתי לתרום אוסף הצייר הרמן שטרוק, שהיה אחד אומני ההדפס החשובים במאה ה-20, כדי שגם הציבור הרחב ייחשף ליצירות שלו".

רן הלל, מנהל האוספים של מוזיאוני חיפה ואוצר התערוכה: "קבלת אוסף חדש תמיד ממלאת אותי בחדווה ומעוררת בי רצון ללמוד אותו ולהבין אלו סודות אפשר לדלות ממנו. אני מקווה שהביקור בתערוכה יעורר בצופים ולו חלק מן השמחה שהייתה כרוכה בהכנתה ויאפשר להתוודע לעושר הרב המצוי בהדפסים אלו".

יותם יקיר, מנכ"ל מוזיאוני חיפה. צילום: יח"צ

יותם יקיר, מנכ"ל מוזיאוני חיפה, הודה בחום למר צבי נטע על התרומה הנדיבה: "הקשר ההולך ומעמיק עם צבי נטע הוא משמעותי מאוד וברכה למוזיאוני חיפה. בתודה גדולה אני מזמין את הציבור לבוא וליהנות מהתערוכה המרתקת במוזיאון הרמן-שטרוק".

צבי נטע מחזיק את הדיוקן של הרצל שצייר שטרוק בשנת .jpeg- 1907

פתיחת התערוכה: 31.08.23, 19:00, כניסה חופשית לאירוע הפתיחה.





אנו פועלים רבות על מנת לכבד זכויות יוצרים - לפי ס׳ 27א לחוק זכויות יוצרים - אם זיהיתם יצירה שלכם מוזמנים ליצור קשר למתן קרדיט newshaifa.net1@gmail.com

עוד בתרבות ופנאי


<







<