X

תערוכה ראשונה מסוגה נפתחת במוזיאון חיפה לאמנות

שולחן עבודה: תערוכה פיזית על עידן דיגיטלי


תערוכה חדשה במוזיאון חיפה לאמנות: 33 אמנים ומעצבים מציגים
כ-70 יצירות, המביאות לידי ביטוי את הדרכים שבהם העולם הדיגיטלי מקבל ממשות בעולם הפיזי

ב-3 באפריל 2025 תיפתח במוזיאון חיפה לאמנות התערוכה הקבוצתית החדשה שולחן עבודה: תערוכה פיזית על עידן דיגיטלי. בתערוכה שאצר יובל סער, ראשונה מסוגה בארץ, מציגים 33 יוצרות ויוצרים, המגיעים מתחומי האמנות הפלסטית, הצילום, העיצוב, האופנה, האנימציה, האיור והאדריכלות. רובם יצרו עבודות חדשות עבור התערוכה, שמביאות לידי ביטוי את הדרכים שבהן אופני מחשבה, רעיונות, מושגים וכלים מהעולם הדיגיטלי מקבלים ממשות בעולם הפיזי ומַבנים את היצירה החומרית.


טדי כהן, וולפייפרס, 2020-24, צילום באדיבות האמן




רוב האמנים והמעצבים המשתתפים בתערוכה הם בני 30 פלוס וגדלו אל תוך העידן הדיגיטלי. עבורם שולחן עבודה הוא לא שולחן פיזי, אלא desktop, מושג שקיבל ביטוי וירטואלי לראשונה לפני כ־50 שנה כשהפך לכינוי הרווח לסביבת העבודה הדיגיטלית. עבודותיהם חוקרות מה קורה כשהאסתטיקה של העולם הדיגיטלי נתקלת במגבלות פיזיות, בבני אדם, בחומר ובחוסר שליטה, ומהי המשמעות של הפיכת הטכנולוגיה לחלק בלתי נפרד מגופנו וממי שאנחנו.

How To Enjoy Nature (go outside), פריים מתוך וידאו, צילום: נטע מוזס

לדברי יובל סער, אוצר התערוכה: ״כשאנחנו אומרים ׳אין לי סוללה׳, ׳אין לי קליטה׳ או ׳אני על שקט׳,  זה לא באמת אנחנו, אלא הטלפון שאין לו קליטה או שהוא במצב שקט. היעלמות הגבולות בין העולם הפיזי למרחב הדיגיטלי, וההיטמעות של הטכנולוגיה בנו ובחיי היום יום שלנו, מעסיקות יוצרות ויוצרים במנעד רחב של טכניקות, מדיומים ואופני ביטוי. זה לא מבט חיצוני על העולם הדיגיטלי אלא מבט שיוצא מתוכו, ומשקף רגע מעניין במיוחד, שבו בשעה שנשמעים איומים על השתלטות הבינה המלאכותית על עולמות שלמים של עשייה ויצירה, דווקא המגע האנושי והחיבור שלו לטכנולוגיה, הוא שיוצר רגעים פואטיים ומעוררי השראה״.

Maslavi_2025_final37

בין הפרויקטים הבולטים שיוצגו בתערוכה:

"תודה שבאתם, תישארו לנצח" – מיצב בטכניקה מעורבת שיצר רועי כהן במיוחד עבור התערוכה. התפיסה הרווחת לגבי העולם הדיגיטלי נוטה לקשר אותו למושגים וירטואליים, אולם במציאות, מאחורי כל ענן עומדות חווֹת שרתים שתופסות שטח פיזי נרחב, המאכלס אובייקטים פיזיים, ואלה יוצרים רעש ופולטים חום, המצריך קירור מסיבי. כהן בנה את "חוות השרתים" של המוזיאון בחלל נפרד, עם אלמנטים פיזיים, כמו רוח, קול וקור, שעומדים במרכז החוויה שהוא יצר. עשרות מאווררים יפעלו באופן שהצופה לא יוכל לצפות, יחוללו צליל ורוח בחלל, שנראה מעבר להשגתו ולשליטתו של המבקר.

איזבלה וולובניק, חנה׳לה בשמלת השבת, 2021, צילום באדיבות האמנית וגלריה רוזנפלד

המיצב של רועי כהן הוא העבודה הראשונה ב"פרויקט רות ואנדרו סוזמן" במוזיאון חיפה לאמנות, פרויקט שנועד לעודד יצירה מקורית של אמנים ישראלים. רות סוזמן, יוזמת הפרויקט: "ביקרתי במוזיאון חיפה לאמנות והתרגשתי מהמחויבות הכנה להזמין ולהציג יצירות חדשות של אמנים ישראלים, שממקמת את המוזיאון בלב היצירתיות הישראלית. בעלי אנדרו ואני מאמינים בחובה לתמוך באמנים בדרכם היצירתית, ושמחים לחנוך פרויקט משותף עם המוזיאון, שעיקרו מתן חסות שנתית לפרויקט גדול-ממדים של אמניות ואמנים ישראלים. מוזיאון חיפה לאמנות שעובר שינוי משמעותי, הוא בעינינו המקום המושלם לפרויקט המקדם מהותית את הקריירה של אמנים ישראלים מובילים"

יואש פלדש ועדי פלד פליישר, AI Relationships, 2023, צילום באדיבות האמנים

AI Relationships"" – בפרויקט זה ביקשו היוצרים, יואש פלדש ועדי מנקו פליישר, מהבינה המלאכותית, להמציא מילים לרגשות החדשים שנוצרים בעקבות האינטראקציה בין בני אדם לבינה המלאכותית: מהחיבה שמתעוררת כלפי טעויות של הבינה המלאכותית, ועד לרגש האשמה התוקף אותנו כשהקשר שלנו עם הבינה מאפיל על יחסינו עם בני זוג אנושיים. את הרגשות האלה הם מסבירים לקהל באמצעות סרטוני וידאו שנעשו אף הם באמצעות בינה מלאכותית. הם שופכים אור על תופעה חדשה: עולם רגשי אנושי חדש שנוצר מהמפגש עם מכונה תבונית.

אריק לרנר, גאולה, 2025, באדיבות האמן

"משאבי אנוש" – "משאבי אנוש" – שחר קמיניץ כתב בשנת 2023 את הספר "משאבי אנוש", שבמרכזו יזם הייטק שמקים סטארט־אפ שמטרתו לפענח את נפש האדם בכלי בינה מלאכותית באמצעות מיטב הספרות העולמית. הספר מחולק לשמונה פרקים, במרכז כל פרק דמות אחת. שמונה מאיירים ומאיירות, המעורים בעולמות ההיי־טק והטכנולוגיה, נענו להזמנת המוזיאון ליצור עבודות חדשות בהשראת הספר, הדמות וניסיונם האישי, באופן שמאתגר את הפורמט האיורי – בדו־ממד ובתלת־ממד.

עדן פוקסיניאנו, מתוך פרויקט ״משאבי אנוש״

חן וינר, מתוך פרויקט ״משאבי אנוש״ , 2025, צילום באדיבות האמנית

"ארעיות" – עמית ברמן יצר סדרת ציורי שמן על בד, המתארים את הגבולות שבין הפיזי והדיגיטלי בתוך הבית והמרחב האינטימי, כשהוא יושב בסלון הבית, הטלפון הנייד בידו; עומד עירום מול המראה, בוחן את גופו ומצלם סלפי; או מתבונן באגרטל עם פרחים על מסך האייפד.

"Typing…" – עדן זורניצר, בוגר.ת הרשת המקצועית של מרכז אדמונד דה רוטשילד, יצר.ה עבור התערוכה סדרת תצלומי דיוקן אינטימיים המציגה אינדיווידואלים קווירים בעת שימוש בטלפונים ניידים ומדגיש.ה את האופן שבו טכנולוגיה משפיעה על יצירת מרחבים וירטואליים חוצי גבולות.

עדן זורניצר, typing…, 2022, צילום_ באדיבות האמנית

לדברי ד"ר קובי בן-מאיר, האוצר הראשי של מוזיאון חיפה לאמנות: "מוזיאון חיפה לאמנות ממשיך לדבוק במחויבות עמוקה לתמיכה ביוצרות ויוצרים מקומיים, ולתערוכה זו הזמנו עשרות פרויקטים חדשים המוצגים לראשונה. דווקא בתקופה מורכבת זאת, גם מבחינה תקציבית, אנחנו עושים מאמץ מיוחד כדי להמשיך ולאפשר לאמנים ליצור, ולהיות פלטפורמה שאינה רק מסכמת את מה שנעשה עד כה, אלא גם מאפשרת תצוגה של יצירות חדשות. אנו מודים מקרב לב לשותפינו לדרך, שאיפשרו ליצירות הללו לבוא לעולם: למרכז אדמונד דה רוטשילד, שתמך בשבעה מבוגריו המצוינים, ולרות ואנדרו סוזמן (ניו-יורק) שבחסותם הנדיבה התאפשרה העבודה המורכבת של רועי כהן".

ירדן חנוכה, ארנב לבן, 2024, קרדיט צילום_Haydonperrior

מרכז אדמונד דה רוטשילד, מייסודה של קרן אדמונד דה רוטשילד, פועל לקידום יוצרים ויוצרות מרגע סיום לימודיהם האקדמיים בתחומי האמנות והעיצוב בארץ. פעילות המרכז מתמקדת בהענקת כלים, פיתוח כישורים מקצועיים ליוצרים והיוצרות, השתתפות בתערוכות, שיתופי פעולה וליווי אישי. בתערוכה מוצגות עבודותיהם של חברי וחברות רשת מרכז אדמונד דה רוטשילד, בוגרי התכנית לפיתוח מקצועי של המרכז.

התערוכה התאפשרה גם הודות לתרומתן של קרן שוסטרמן ישראל ושל קבוצת טמבור

אריאל הכהן, POSTING (סטונהג׳ ביום גשום), 2020, צילום_ באדיבות האמן

שמות האמנים המשתתפים בתערוכה: אור דרורי, אור יוגב, איזבלה וולובניק, אילנית שמיע, אלי בבג'נוב, אניל רינת, אסף אלקלעי, אריאל הכהן, אריק לרנר, בן ריבק, דאנה טנהאוזר, חן וינר, טדי כהן, טל מסלבי, יואב פיש, יואש פלדש, יונתן פופר, ים (ימבו) בן אדיבה, ירדן חנוכה, מארק יאשאייב, נועה סגל, נטע גטה, נטע מוזס, סופי אבו שקרה, סיימון ברזין, עדי מנקו פליישר, עדן זורניצר, עדן פוקסיניאנו, עמית ברמן, ענבל גרי, רועי כהן, תם קריב, תמר דגני.

בן ריבק, נחמה קצרת מועד, 2025, צילום_ באדיבות האמן

תאריך נעילת התערוכה: 3.1.26

ימי ושעות פתיחה (בחגים ייתכנו שינויים):

ימים א', ג', ד', שבת – 10:00-16:00

יום שני – סגור

יום חמישי – 10:00-18:00

יום שישי – 10:00-14:00

לפרטים נוספים ותיאום ביקורים בתערוכה וראיונות:

קרן אבני, דוברת מוזיאוני חיפה, נייד: 050-9956888

HMA opening 3.4.25






אנו פועלים רבות על מנת לכבד זכויות יוצרים - לפי ס׳ 27א לחוק זכויות יוצרים - אם זיהיתם יצירה שלכם מוזמנים ליצור קשר למתן קרדיט newshaifa.net1@gmail.com

עוד בתרבות ופנאי