X

קורבן נוסף: מוטי איילין ז"ל ממוצקין לא עמד בנסיון לצלוח את הליך הגירושין ושם קץ לחייו

מדי שנה מתאבדים מאות גברים גרושים, או כאלה שנמצאים בהליכי גירושין, אבל השיח הציבורי בסוגיה הנוקבת נשאר הרחק מן הציבור. מוטי איילין ז"ל מקריית מוצקין, ששם בשבוע שעבר קץ לחייו, הוא אחד הקורבנות, אבל הוא לא האחרון. "ניוז חיפה קריות" שמע ממשפחתו וממכריו, על צעיר בן 37 שהיה "מלח הארץ": "לא חשבנו שיש סיכוי שהוא יעשה לעצמו משהו"

 

ביום חמישי שעבר יצא מוטי איילין (37) מדיון בבית הדין הרבני בחיפה ומאז נעלמו עקבותיו. משלא הצליחו ליצור איתו קשר, החל מסע חיפושים נרחב אחריו, עד שלבסוף אותרה גופתו ביער יגור, לאחר ששם קץ לחייו.


לכאורה, עוד מקרה התאבדות. אולם מותו של איילין, תושב קריית מוצקין, חושף תופעה רחבה הרבה יותר, שאינה עולה על סדר היום הציבורי, של גברים גרושים או כאלה שנמצאים בהליכי גירושין, שעולמם חרב עליהם ושבחרו לשים קץ לחייהם.




 

מוטי איילין ז"ל. צילום באדיבות המשפחה

תופעה קשה וכואבת שלא עולה על סדר היום הציבורי. בתמונה, מוטי איילין ז"ל. צילום: באדיבות המשפחה

 

לתופעה הזו אין יחסי ציבור ואין מודעות ציבורית ופוליטיקאים בורחים ממנה כמו ממגפה. השיח הציבורי בישראל מתייחס כמעט בלעדית, לאלימות הנוראה נגד נשים ולמצוקה אליה הן נקלעות בגלל אלימות לסוגיה. גם הנתונים על מספרם של הגברים שנוטלים את חייהם, הם מעטים.

דוח של אגף המידע במשרד הבריאות, מראה כי בשנת 2017 נרשמו 305 מקרי התאבדויות של גברים ובשנת 2019 נרשמו 333 מקרי התאבדויות של גברים.

בממוצע השנים 2019-2015  שיעור המתאבדים בקרב גברים גרושים, בגיל 44-25 היה גבוה פי שמונה מהשיעור בקרב נשואים, ובגיל 64-45  גבוה פי ארבעה. עם זאת גורמים מקצועיים מציינים כי מדובר בהערכת חסר של כ-20 אחוזים. המידע מראה כי 80 אחוזים מבין הגברים שנטלו את חייהם, היו גרושים או בהליכי גירושין.

מחקר של האוניברסיטה העברית מצביע על ירידה של 24 אחוזים במקרי רצח של נשים ב-2021. בשנה זו נרצחו 16 נשים, לעומת 21 נשים בשנה שלפניה.  הסיבות לירידה: צמצום הגבלות הקורונה, פעילות של ארגוני נשים, סיקור תקשורתי נרחב וגזרי דין חמורים.

 

בית משפחת איילין. צילום: דורון גולן

מנחמים מגיעים לבית משפחת איילין בקריית מוצקין. צילום: דורון גולן

 

בבניין המגורים ברחוב קדיש לוז בקריית מוצקין, מקבלת משפחת איילין, שאיבדה את בנה מוטי ז"ל, את המנחמים הרבים שמגיעים.

ברחבת הדשא הוקם אוהל אבלים שבו נערכות התפילות והמשפחה שומרת על איפוק. משפחת איילין שלה שלושה בנים ושלוש בנות, עלתה לארץ מאתיופיה ב-1991. הם הועברו מאילת לבית אורן ושוכנו באתר הקרוואנים נווה כרמל בחיפה, עד שלבסוף מצאו את ביתם בקריית מוצקין.

מוטי איילין ז"ל הותיר אחריו שתי ילדות בנות ארבע ושנתיים, היה מה שנהוג לכנות "מלח הארץ". הוא התגייס לחטיבת הצנחנים והיה לוחם בפלחו"ד. גם שירות המילואים שלו היה קרבי והוא השתתף במלחמת לבנון השנייה. חבריו ליחידה היו בין המתנדבים שחיפשו אחריו והם גם הגיעו בהמוניהם לנחם את המשפחה.

בני המשפחה מספרים שהוא עבד בחברת קליל מערכות והיה האדם הנורמטיבי ביותר שניתן לדמיין. איש של משפחה ועבודה, שמעולם לא הסתבך עם החוק ולא נזקק לשירותי הרווחה. הוא בנה את עצמו בשתי ידיו ואיש לא ידע על המצוקה שאליה הוא נקלע בעקבות הגירושין.

 

הותיר אחריו בני משפחה וחברים המומים, ושתי בנות שהיו כל עולמו. מוטי איילון ז"ל. באדיבות המשפחה

 

בן דודו, גטהון פנטהון, שגם הוא שירת בצנחנים, סיפר:  "הייתה לו גאוות יחידה אין סופית, הוא היה מסתובב בגאווה עם הכומתה והנעליים של הצנחנים, הוא היה לוחם בכל רמ"ח איבריו. גם החברים שלו ליחידה וגם הצבא נהנו מהשירות שלו. הוא נתן את הנשמה שלו בשביל היחידה".

אברהם בירסאו, מתקשה לעכל שחברו הטוב נטל את חייו:  "מוטי היה אדם שעוזר לכל מי שפנה אליו, הוא פשוט לא ידע להגיד לא. כשהיה עם הבנות הוא היה מאושר והיה איתן באופן מוחלט. הוא היה בן אדם טוב לכולם. כשדיבר על הבנות העיניים שלו נצצו מאושר. זו באמת אבידה גדולה. כשחיפשנו אחריו אפילו לא חשבתי שיעשה דבר כזה, זה לא באופי שלו. האהבה שלו לבנות הייתה כל כך גדולה שלא חשבנו שיש סיכוי שהוא יעשה לעצמו משהו".

 

"כשדיבר על הבנות העיניים שלו נצצו מאושר. לא חשבנו שיש סיכוי שהוא יעשה לעצמו משהו". צילום אילוסטרציה

 

בני המשפחה מנסים עדיין לעכל את גודל האסון. בשלב הזה הם נמצאים באפילה ואינם יודעים מה התרחש במהלך הדיון בבית הדין הרבני בחיפה, שבו הוא ייצג את עצמו, ללא עורך דין, ואשר גרם לו לעשות מעשה כה קיצוני.

הם מספרים כי שתי הילדות היו כל עולמו וכי תמונתן מופיעה באופן קבוע על מסך הטלפון שלו. "מוטי היה אח אהוב, רגיש, עוזר בכל מה שאפשר, הייתה לו נשמה ענקית. כל דבר שצריך זה רק לפנות אליו והוא מושיט יד ועוזר, בלי תמורה ובלי לשאול".

משיחות עם חברים ובני משפחה עולה שאיליין ז"ל היה אבא שהם מגדירים "אבא טוטאלי". הוא עשה הכל עבור הילדות שלו, "הן היו החיים שלו".

כשניסו להתקשר אליו אחרי הדיון והוא לא ענה, הבינו מיד שמשהו לא בסדר, אך איש לא העלה על דעתו את הנורא מכל. שעות ספורות לאחר שניתק איתו הקשר, החלו החיפושים אחריו.

"חשבנו שאולי הא הלך להתבודד באיזה מקום ולא רוצה לדבר עם אף אחד, בגלל מה שהיה בבית דין, אבל אף אחד לא חשב שהוא יעשה משהו לעצמו. אף אחד לא יודע מה היה בבית הדין, אבל מה שידוע זה שהוא פחד שלא יתנו לו לראות את הילדות שלו".

"זה לא משנה כמה לאדם יש ניסיון בחיים ועם איזה קשיים ואתגרים הוא התמודד, הכניסה הראשונה לבית דין או לבית משפט מצריכה התמודדות נפשית שאף אחד לא מכיר" אומר עו"ד דורי שוורץ, שמכיר היטב את מערכת המשפט וחולק מניסיונו הרב:

"יש קומץ דיינים שפשוט מתנהגים בין דלתיים סגורות בחוסר רגישות משווע, כמעט בבוז, כלפי בעלי הדין וכלפי עורכי דין. הם צועקים, צורחים, אומרים דברים שיכולים לזעזע את כל עולמם של בעלי הדין".

עו"ד שוורץ: "כל שופט צריך לעבור הכשרה מיוחדת איך לפנות לבעלי הדין. יש קומץ דיינים ושופטים עם אפס ביחסי אנוש וכושר שיפוט לגבי המצב הרגשי של בעלי הדין. יכול להיות שנאמר לו משהו שהכניס אותו למצב של מצוקה. רובם המכריע של הדיינים והשופטים בחיפה עושים עבודת קודש, מקצועית ורגישה, יש קומץ דיינים ושופטים שצריך להעיף אותם מכס השיפוט".

 

עו"ד דורי שוורץ. צילום: דורון גולן

"יכול להיות שנאמר לו משהו שהכניס אותו למצב של מצוקה". בתמונה, עו"ד דורי שוורץ. צילום: דורון גולן

 

עו"ד הדס צור, מתמחה בדיני משפחה והיא אינה חוששת להביע את דעתה:

"גברים נוקטים באלימות פיזית, נשים נוקטות באלימות משפטית. הערכאות המשפטיות פתוחות בפני כולם גם אם זה תביעות סרק. המערכת כולה, מהמשטרה לבתי המשפט, פועלת מתוך נקודת הנחה שהגבר הוא בחזקת מסוכן, כדי לכסות את עצמם. הרבה גברים נכנסים ל"לופ" של חובות ולא רואים את הילדים".

"אף אחד לא מדבר על התופעה של גברים שמתאבדים והתקשורת לא מתייחסת לזה", אומרת עו"ד צור, שמכירה מניסיונה את הקשיים הרבים שעוברים על גברים.

"אני לא מצדיקה רצח של אף אדם, או אלימות פיזית. המערכת צריכה לדעת מתי עוצרים את האלימות המשפטית ומפסיקים להתעלל בבן אדם. השופטים והשוטרים הם חותמת גומי. קודם מרחיקים את האבא ואז עובר המון זמן עד שהוא רואה שוב את הילדים שלו. יכולים לעבור חודשים עד שעובדת סוציאלית מגישה תצהיר לבית משפט, אם מותר לאבא לראות את הילדים שלו".

 

עו"ד הדס צור. צילום עצמי

"המערכת צריכה לדעת מתי עוצרים את האלימות המשפטית ומפסיקים להתעלל בבן אדם". עו"ד הדס צור. צילום עצמי

 

לדבריה של עו"ד צור: "מרבית המאבקים הם סביב כסף. יש נשים שלא מוכנות להסדר משותף של ראיית ילדים והן מחבלות בזמני השהות של הילדים כדי לקבל מהאבא יותר כסף. מספיק שאישה מצייצת משהו קטן וכל המערכת באה לקראתה, אפילו אם היא משקרת. התאבדויות נובעות מהחלטות כלכליות, כמו דמי מזונות גבוהים שלא מאפשרים לגבר לחיות, או שמונעים ממנו לראות את הילדים. מתעלמים לחלוטין ממצוקת הגברים בהליכי גירושין, כאשר רובם הם גברים נורמטיביים שתרמו לחברה".

"ניוז חיפה קריות" פנה להנהלת בתי הדין הרבניים, על מנת לקבל התייחסות לטרגדיה של משפחת איילין ולברר מה קרה בדיון בשבוע שעבר, שלאחריו נעלמו עקבותיו של המנוח.  בתגובה נמסר כי "תיקי משפחה הינם חסויים על פי חוק כך שלא ניתן לפרט בעניין מחמת צנעת הפרט".





אנו פועלים רבות על מנת לכבד זכויות יוצרים - לפי ס׳ 27א לחוק זכויות יוצרים - אם זיהיתם יצירה שלכם מוזמנים ליצור קשר למתן קרדיט newshaifa.net1@gmail.com

עוד במגזין










<













<