X

בגיל 54: ליבו הענק של יו"ר עמותת "הלב של בר" נדם לנצח

בני שרביט ז"ל, בכיר בשוק ההון הישראלי ומי ששימש כיו"ר (בהתנדבות) של עמותת "הלב של בר", שבזכותה נחקק חוק המחייב הצבת מכשירי החייאה במקומות ציבוריים, הלך לעולמו מדום לב. הוא מותיר אחריו צוואה בלתי כתובה, שהייתה צו ליבו עוד במהלך חייו. הצוואה הזו מוטלת על כולנו כחברה. יהי זכרו ברוך לעד

יו"ר עמותת "הלב של בר", בני שרביט ז"ל, מי שייסד בהתנדבות ביחד עם לימור הירשברנד את עמותת "הלב של בר", שביוזמתה נחקק חוק המחייב הצבת מכשיר החייאה במקומות ציבוריים, הלך בחג הסוכות לעולמו במפתיע, מדום לב.

שרביט ז"ל (54) התמוטט במהלך מסיבת ריקודים במרכז, כשעה לאחר שסיים להדריך במקום שיעור לריקוד בצ'אטה. כל מי שהכיר את שרביט ז"ל, שהיה איש אשכולות ואישיות מקסימה ורבגונית, נחשף גם לאהבתו ארוכת השנים לעולם הריקוד, שבערה בדמו. במהלך השנה וחצי האחרונות, בנוסף לעיסוקיו, שרביט ז"ל גם הדריך והופיע עם בת זוגו לריקודים בפסטיבלים בארץ ובחו"ל, והשניים גרפו תשואות רבות.


בחודש שעבר, ביום הטראגי שבו התמוטט במפתיע, ניסו הנוכחים במסיבת הריקודים להחיות אותו באמצעות מכשיר הדפיברילטור במקום, ולאחר מכן הוא הועבר לבית החולים איכילוב, שם, למרבה הצער, נקבע מותו.




 

יו"ר עמותת הלב של בר, בני שרביט ז"ל. יוני 2022. צילום: קרן לב

 

בלכתו הותיר אחריו שרביט ז"ל בני משפחה כואבים, הורים, אחות, אח ואחיינים, חברים רבים, אינספור לבבות שבורים שמתקשים להתנחם –  אבל גם מורשת חשובה מאוד לכולנו, מורשת מפוארת ומרגשת של הצלת חיי אדם, מלאכת קודש שנעשתה על ידו בהתנדבות, לילות כימים במהלך העשור האחרון של חייו.

עמותת הַלֵּב שֶׁל בַּר פועלת מאז 2013 כדי לגרום לכך שבכל מקום ציבורי בארץ יהיה מכשיר החייאה (דֶּפִיבְּרִילָטוֹר) למקרים של דום לב, כך יכול כל אדם במדינת ישראל, גם מי שאין לו כל הכשרה רפואית, להציל חיים במרחב הציבורי. מדובר במכשיר אוטומטי קטן ופשוט, שמספק הנחיות קצרות וברורות ובאמצעות שוק חשמלי ללב, מסדיר במהירות את הפעילות שהשתבשה ומשיב את הלב למצבו תקין.

 

מרץ 2014. שרביט ז"ל עם מנכ"לית העמותה, לימור הירשברנד, בתמונת נצחון בכנסת – אישור התקנות לחוק מכשירי החייאה במדינת ישראל. צילום: עמותת הלב של בר

 

העמותה נלחמה בכנסת ובזכות פעילותה אושרו התקנות לחוק מכשירי החייאה במדינת ישראל.

כיום, בזכות עמותת הלב של בר, יש שני חוקים שעוסקים במכשירי החייאה. "חוק הצבת מכשירי החייאה במקומות ציבוריים, תשס"ח-2008" – אשר עוסק בכך שבכל מקום ציבורי בארץ (קניון, איצטדיון, תחנת רכבת וכו') חייב להיות מכשיר החייאה, וחוק נוסף המחייב כל בית ספר גדול בארץ להחזיק בשטחו מכשיר החייאה. עד היום ניצלו חייהם של מאות אנשים בזכות פעילותה של העמותה.

 

מרץ 2018. נחקק החוק המחייב הצבת מכשירי החייאה גם בבתי הספר. מימין, שרביט ז"ל, ח"כ יעקב מרגי שנרתם להעלות את הצעת החוק ולקדם אותה בכנסת, והירשברנד. צילום: עמותת הלב של בר

 

כל מי שהכיר את שרביט ז"ל, ידע שהיה אישיות מיוחדת בכל הרבדים של חייו והודה שמדובר בקונצנזוס, אדם נדיר שכולו לב, ושהיה אהוב מאוד על כולם.

לצד היותו איש עסקים מבריק, בעל שני תארים (בכלכלה ובמנהל עסקים מאוניברסיטת בר אילן, ובהצטיינות) היה שרביט גם יועץ עסקי ומרצה מבוקש בתחום הבורסה ושוק ההון. קודם לכן, במהלך הקריירה הענפה שלו, שימש בין היתר גם כמנהל מחלקת המחקר ומחלקת השווקים הבינ"ל בגאון בית השקעות,‏ וכסמנכ"ל השקעות במנורה מבטחים.

אבל למרות עיסוקיו הרבים ולמרות מגבלות הזמן, הוא לעולם לא שכח את החינוך שקיבל בבית, של התנדבות ועזרה לזולת, והכל בנתינת אין קץ.

 

2014. שרביט ז"ל בכנסת ישראל. צילום: עמותת הלב של בר

 

עבור מנכ"לית הלב של בר, לימור הירשברנד, מותו של שרביט ז"ל הוא אבידה גדולה. הירשברנד איבדה בשנת 2009 את בתה, בר ז"ל, בת ה-15, אשר על שמה נקראת העמותה, לאחר שהתמוטטה בבית הספר בעקבות דום לב. כל זה התרחש במהלך ריקודים עם הכיתה, בחזרות שנערכו לקראת מסיבת פורים.

בבית הספר בו למדה בר ז"ל, כמו ביתר בתי הספר במדינת ישראל באותה עת, לא היה מכשיר החייאה, האמבולנס איחר להגיע ובר ז"ל נפטרה מול בני כיתתה ההמומים.

 

בר הירשברנד ז"ל, שלזכרה הוקמה העמותה. צילום מהאלבום המשפחתי

 

הרעיון להקמת העמותה נולד לאחר שלימור הירשברנד, פגשה את בני שרביט ז"ל והשניים גילו כי תאריך פטירתה של בתה, בר ז"ל, הוא ה-4 למרץ, שהוא גם תאריך יום הולדתו של שרביט ז"ל.

שרביט ז"ל שכולו היה אהבה ונתינה לזולת, לא הצליח להישאר אדיש והחליט עוד באותו היום להקים בהתנדבות ביחד עם אמה את העמותה להנצחת זכרה של בר, שמטרתה תהיה לדאוג ולגרום לכך שבכל מקום ציבורי בארץ, יהיה מכשיר החייאה (דֶּפִיבְּרִילָטוֹר) למקרים של דום לב. וכך יצאה העמותה לדרכה.

 

שרביט ז"ל בכנסת, ביום בו הועבר החוק שמחייב הצבת מכשירי החייאה גם בבתי הספר. צילום: עמותת הלב של בר

 

לאחרונה יצא לאור הספר "222 סיפורי השראה" שעוסק בסיפורים מעוררי השראה של אנשים ישראלים ובו פורסם גם סיפורה של עמותת הלב של בר, שם מספר שרביט ז"ל כיצד הפגישה עם הירשברנד ביום הולדתו, שינתה את חייו:

"באותו יום הולדת, נברתי בפרוטוקולים מהכנסת בנוגע לחוק מכשירי ההחייאה. במשך שנים, החוק נקבר בבירוקרטיה. אף משרד ממשלתי לא רצה לטפל בו. ובכל שנה אלפי אנשים המשיכו למות מדום לב. החינוך שקיבלתי מהוריי היקרים דחף אותי לתקן את העוול".

עוד סיפר: "בכל שנה בישראל מתים אלפי אנשים מדום לב. כשאדם לוקה בדום לב, ארבע הדקות הראשונות הן קריטיות להצלתו אבל בד"כ האמבולנס לא מספיק להגיע בזמן. לכן חשוב שעוברי האורח ישתמשו במכשיר החייאה (דפיברילטור). המסקנה ברורה: חייבים מכשירי החייאה בכל מקום ציבורי. יצאנו למסע חיים משותף – שכולו בהתנדבות – למען הצלת חיים ולזכרה של בר".

 

פגישה עם אחד ממומחי הקרדיולוגיה המובילים בארץ. מימין: לימור הירשברנד, מנכ"לית (בהתנדבות) עמותת הלב של בר, פרופ' סמי ויסקין, מנהל היחידה לאשפוז קרדיולוגי בבי"ח איכילוב, בני שרביט ז"ל, יו"ר (בהתנדבות) עמותת הלב של בר. צילום: עמותת הלב של בר

 

שרביט ז"ל ולימור הירשברנד מקדמים את חוק הדפיברילטורים בישראל. בתמונה, עם שרת הבריאות דאז, יעל גרמן וד"ר בעז לב, משנה למנכ"ל משרד הבריאות. צילום: עמותת הלב של בר

 

שרביט ז"ל, שנושא החשיבות להעלאת המודעות להצלת חיי אדם זרם בעורקיו, נהג בימי הולדתו לבקש מחבריו בפייסבוק שלא יברכו אותו, אלא רק יעצרו לשתי דקות כדי לקרוא את הפוסט (אנו מביאים כאן את דבריו, בסוף הכתבה). 

ביום הולדתו האחרון כתב: "התאריך 4/3 אומר שיש לי יומולדת. אבל זה גם התאריך שבו בר נפטרה. אאוץ'. הזדעזעתם?! הסתקרנתם?! אוקיי, אז במקום לכתוב פה איזו ברכת יומולדת – קחו 2 דקות וקיראו את כל הפוסט, כי כך תלמדו להציל חיים".

את הפוסט הוא בחר לסיים במילים: "עשינו בינינו חלוקת תפקידים: לימור ואני נמשיך להילחם ולדאוג שבכל מקום יהיה מכשיר החייאה. אנחנו עושים את זה מכל הלב ובהתנדבות ולזכרה של בר. זה התפקיד שלנו. אתם – תזכרו להשתמש במכשיר ההחייאה במידת הצורך. זה התפקיד שלכם. וביחד נציל חיים!

בר – את בטח מסתכלת עלינו שם מלמעלה ומבינה שהמוות שלך לא היה לשווא, כי כל מה שלימור ואני עושים זה לזכרך, ובזכותך ניצלו המון חיים".

 

שרביט ז"ל והירשברנד באחד הראיונות לתקשורת. צילום: ת'כלס חברתי, הרדיו החברתי הראשון

 

השבוע אמרה הירשברנד ל"ניוז חיפה קריות": "אם היו שואלים את בני ז"ל, מה היתה הצוואה שהיית רוצה להשאיר אחריך, אז זה בדיוק זה. העלאת המודעות להצלת חיי אדם ופיקוח על החוק".

לדבריה של הירשברנד, גם היום, במקומות רבים בישראל, החוק כלל לא נאכף:

"למרות שעברו התקנות לאחר שנים של מאבקים מצידנו, עדיין אין אכיפה של החוק, למשל, אם נכנסת לגור בבניין חדש, אז יש טופס 4 שמאשר את כל מה שצריך. כאן כל עסק יכול להיות פתוח ולמרות שכתוב שצריך שיהיה מכשיר החייאה – עדיין אין.

לצערנו יש גם עדיין עסקים שמשאירים את הדפיברילטור נעול בארון ובדרך הזו הוא אינו יכול להציל חיים. חבל מאוד, כי גם כשכבר יש – אז אין – והסיכוי להצלת חיים נלקח. ההבדל בין בית העלמין לבין אשפוז של כמה ימים בבית החולים, הוא בדיוק המכשיר הזה".

שרביט ז"ל לפני מספר שנים בראיון רדיו. צילום: עמותת הלב של בר

 

בהספד קורע לב של הירשברנד, אחרי שקיבלה את הבשורה המרה על מותו של שרביט ז"ל, היא כתבה: "בחוש הצדק החזק שלך ייסדת איתי את העמותה וביחד נלחמנו במוסדות שנים. הצלחנו לקדם את חוק מכשירי ההחייאה, לא הרפינו ועברנו דרך קשה. היית יו"ר העמותה והכל בנתינה אין סופית. אתה השארת חותם!

הכל עשית בהתנדבות מלאה. דיברנו על ערכים, וסיפרת על הוריך ועל החינוך שקיבלת, היית מלא נתינה ועשית גם מתן בסתר, טוב לב, צנוע ועניו, סקרן, נחוש למטרות ועם יכולת מופלאה ללמוד עוד ועוד. זה כל כך לא הגיוני שדווקא לך זה קרה.

כתבת לי בראש השנה ובשיחות האחרונות שלנו עודדת אותי במחלתי והיה הומור שחור סביב דום לב. וסיכמנו שמי שיישאר ישמור על ההישגים… אבל לגורל יש סדר אחר וקשה להבנה".

 

מנכ"לית הלב של בר, לימור הירשברנד. צילום עצמי

 

"עשית את מה שאהבת בשעותיך האחרונות ורקדת את החיים", כותבת הירשברנד לשרביט ז"ל, "בדיוק כפי שבר נפטרה בריקוד, עת מתה בביה"ס. אולי שם למעלה תיפגשו.

רציתי לסיים במשהו שקראתי, מפי פלביה ווידן:

'יש אנשים שנכנסים אל חיינו ועוזבים במהירות.

יש אנשים שגורמים לנשמה שלנו לרקוד.

הם מעוררים אותנו להבנה חדשה, בלחישה של חוכמה.

יש אנשים שעושים את השמיים דבר יותר יפה להסתכל עליו.

הם נשארים בחיינו לכמה זמן

משאירים טביעות אצבעות על הלבבות שלנו,

ואנחנו אף פעם לא נהיה אותו דבר'.

נוח בשלום ושלווה".

יוני 2022. שרביט ז"ל בהופעה עם בת זוגו לריקודים, מורן אללי. צילום: קרן לב

 

מה לעשות אם אדם מתמוטט לידך? (חלק מתוך פוסט יום ההולדת של בני שרביט ז"ל) 

– כשאדם לוקה בדום לב, הוא בדרך כלל יתמוטט מיידית על הרצפה.
– כמובן שהדבר הראשון שצריך לעשות הוא להתקשר למד"א ולהזמין אמבולנס.
– 4 הדקות הראשונות הן קריטיות, כדי לתת לו שוק חשמלי ללב ולהציל את חייו.
– לאמבולנס לוקח בממוצע 8 דקות להגיע, כך שברור שאי אפשר לסמוך רק על האמבולנס.
– המוקדנית של מד"א תנחה אתכם בטלפון לבדוק אם יש מכשיר החייאה בסביבה (למשל אם אתם בתוך קניון) או שתגיד לכם במפורש איפה יש בסביבה מכשיר החייאה.
– שילחו מישהו שנמצא לידכם שיביא את המכשיר.
– מכשיר ההחייאה הוא אוטומטי, ונותן הוראות בקול (בעברית) ומסביר בדיוק מה לעשות ומתאים לשימוש על ידי אנשים שאין להם שום הכשרה רפואית.
– המוקדנית של מד"א גם תיתן לכם הוראות איך להשתמש במכשיר.
– באופן כללי: מחברים 2 מדבקות לחזה של האדם, המכשיר בודק את מצבו של האדם, ואם מדובר בדום לב שמצריך מתן שוק חשמלי – המכשיר יאמר לכם לא לגעת באדם ויתן לו שוק חשמלי.
– זהו. תקראו את ההסבר הזה שוב ותזכרו אותו. אולי תזכו להציל חיים.

– בזכות הפעילות שלנו ניצלו אומנם כבר מאות אנשים, אבל עדיין מתים בארץ בכל שנה אלפי אנשים מדום לב.

– לא את כולם אפשר להציל, אבל את חלק מאלפי האנשים האלו שמתים בכל שנה מדום לב אפשר להציל בעזרת מכשיר החייאה.

יהי זכרו ברוך לעד. 





אנו פועלים רבות על מנת לכבד זכויות יוצרים - לפי ס׳ 27א לחוק זכויות יוצרים - אם זיהיתם יצירה שלכם מוזמנים ליצור קשר למתן קרדיט newshaifa.net1@gmail.com

עוד במגזין























<
<