X

מפקד משטרת זבולון: "מעניין אותי כל מה שקורה בגזרה שלי"

השמיכה הקצרה של כוח האדם ועומס האירועים בגזרה, לא הפריעו לתחנת זבולון לקטוף את המקום הראשון מבין כל תחנות המשטרה בארץ. עם זאת, מספר מפקד התחנה, נצ"מ ניר יונה כהן, כי המשטרה זקוקה לכוח אדם נוסף: "גזרת התחנה כוללת 10 רשויות, את כל אזורי הבילוי של הקריות, בתי הימורים ובתי בושת. המון אנשים מגיעים בסופי שבוע לגזרת התחנה וזה מייצר המון אלימות". ראיון בלעדי ל"ניוז חיפה קריות"


 

במשרדו הצנוע בתחנת משטרת זבולון שבקריית חיים, יושב נצ"מ ניר יונה כהן (45) ומרשה לעצמו להגניב חיוך קטן, כשהוא מתבקש להתייחס לפרס בו זכתה תחנת זבולון.


תחנת זבולון נבחרה במקום הראשון מבין כל תחנות המשטרה בארץ, על פעילותה בשנה שעברה בתחום הגברת המודעות המבצעית והמשפטית, צמצום זמן התגובה של הניידות שיצאו בשנה שעברה למעלה מ-110 אלף אירועים, אבטחה, רישוי עסקים ועוד.




בנימוקי הפרס צויין כי מפקדי ושוטרי התחנה, פעלו במהלך השנה למתן שירות מיטבי בתחומים רבים, בהם גם לחימה בפשיעה, עבירות אמל"ח (אמצעי לחימה לא חוקיים) והתמודדות עם בתי בושת ובתי הימורים.

 

מקום ראשון בין כל התחנות בארץ. בתמונה, מפקד משטרת זבולון, נצ"מ ניר יונה כהן. צילום: דורון גולן

 

נצ"מ יונה החל את דרכו בשירות סדיר במשמר הגבול. לאחר כ- 20 שנות שירות הוא פשט את מדי מג"ב ועבר ללבוש את מדי המשטרה הכחולה.

תחנת משטרת זבולון היא התחנה הגדולה ביותר בארץ. היא חולשת על 10 רשויות מקומיות, אזורי בילוי וקניות, אזורי חומרים מסוכנים ומאות אלפי אזרחים, שמצפים ממנה לתת מענה לכל אירוע ואירוע, פלילי או לאומני.

"בשיטת העבודה שאנחנו עובדים בה יש את השאיפה למצוינות, אבל כשאתה עובד אתה לא מכווין לקבלת תעודה או הוקרה", אומר נצ"מ יונה, "אנחנו באמת עושים את הדברים מהלב והנשמה. ככה אני מאמין שצריך לעשות. הדרך לעשות את זה עוברת דרך שגרה חזקה, הקפדה על נהלים, ניתוח נכון של הנתונים וקבלת החלטות, ואני שמח שבסוף התחנה הצליחה וגם קיבלנו את התואר הזה".

 

חולשת על 10 רשויות מקומיות, אזורי בילוי וקניות, אזורי חומרים מסוכנים ומאות אלפי אזרחים. תחנת משטרת זבולון. צילום: דורון גולן

 

בתחנת זבולון משרתים כיום כ- 300 שוטרים, שאמורים לתת מענה לכל הגזרה והאירועים. שמיכה קצרה אותה יש למשוך בעדינות מצד אחד לשני.

אחד הדברים שהוא מרוצה מהם אך נעלמים מעין הציבור, הוא קיצור זמן התגובה של הניידות בעקבות קריאות של אזרחים. "הצלחנו לצמצמם את אחוז איחורי הניידות לכמעט 8-9 אחוזים. עשינו את זה הודות לשיתוף פעולה של כלל משרדי התחנה. מבחינתי", אומר נצ"מ יונה, "כשאזרח מתקשר 100 הוא צריך אותי ואני שמח שאני מגיע אליו הרבה יותר מהר, מאשר הייתי מגיע אליו קודם".

נושא שממנו נצ"מ יונה לא מרוצה, הוא נושא תאונות הדרכים: "לצערי לא הצלחנו לעמוד ביעד ולהוריד את כמות תאונות הדרכים", הוא אומר, "רוב התאונות נגרמות בגלל הגורם האנושי, אבל באמונה שלי כמפקד, תמיד יש לי את האמונה שיש לי יכולת להשפיע. אם אהיה במקומות הנכונים, בצמתים הנכונים, בשעות הנכונות, נכווין נכון את השוטרים, נוכל להשפיע, לאכוף יותר, לבלוט יותר. לאכוף יותר טוב תופעות קשות כמו נהיגה בשכרות ועבירות של תמרור אדום".

 

"כשאזרח מתקשר 100 הוא צריך אותי ואני שמח שאני מגיע אליו הרבה יותר מהר". נצ"מ ניר יונה כהן. צילום: דורון גולן

 

גם השנה הנוכחית לא תביא איתה הקלה בעבודת המשטרה ונצ"מ יונה אומר בראיון בלעדי ל"ניוז חיפה קריות": "לתחנה יש המון אתגרים השנה והמרכזיים שבהם הם תופעות הפשיעה שמאפיינות את גזרת התחנה, כמו אלימות ועבירות רכוש. גזרת התחנה כוללת 10 רשויות, כל אזורי הבילוי של הקריות, בתי הימורים ובתי בושת, המון אנשים שמגיעים בסופי שבוע לגזרת התחנה וזה מייצר ההמון אלימות ואני שם את האצבע על הנושא הזה.

בנוגע לעבירות רכוש, אני חושב שביתו של אדם הוא מבצרו וכל עסק שנפרץ, כל דירה, כל רכב, מבחינתי זה משהו שהייתי מאוד רוצה למנוע ואם זה כבר קרה אז לשים את היד על העבריין שביצע את העבירה".

תקופת הקורונה הביאה איתה פריחה חסרת תקדים בכל הנוגע לבתי בושת ומועדוני הימורים והמשטרה מצאה את עצמה מקצה כוחות רבים לצורך טיפול בתופעה.

"התופעה הזו קיימת שנים", אומר נצ"מ יונה: "בגלל המיקום של האזור, בין עכו לחיפה, ונגישות לכל הצפון, זה כר פורה לעסקים מפוקפקים. בסופו של דבר התופעה קיימת. ניתחנו את הבעיות ורתמנו גורמי מקצוע, כדי שהמקומות האלה יפסיקו לעבוד. אנחנו עובדים באיסוף מודיעיני, לחימה בכלים הקיימים, חלוקת דוחות לכל מי שנכנס למקום כזה וגם שמים ניידת מול הדלת, לצורך איסוף ראיות נגד כל עסק כזה. לשמחתי יש לנו הצלחות בתחומים כמו תפיסת רכוש, חילוט כסף ורכבים, אז הרבה בעלי מקומות כאלו עזבו את האזור למקומות אחרים, אבל אנחנו נגיע אליהם גם לשם".

 

"תופעה שקיימת שנים בגלל המיקום של האזור, בין עכו לחיפה ונגישות לכל הצפון". בתמונה, בית בושת שנחשף לפני מספר חודשים במפרץ חיפה. צילום: דוברות המשטרה

 

אחת העבירות שכמעט ואינן מדווחות אך מוכרת היטב בקרב בעלי העסקים בקריות ובאיזור, היא עבירת הפרוטקשן – גביית דמי חסות. בנושא זה אומר נצ"מ יונה, כי עזרת הציבור היא מכרעת.

"כדי להצליח למגר את התופעה אנחנו חייבים שיתוף פעולה ואמון מצד האזרחים. אדם שמישהו סוחט אותו שיבוא וידווח וישתף פעולה עם המשטרה ויעזור לנו לאסוף ראיות מכריעות נגד אותו עבריין, אני מבטיח שאותו עבריין ייכנס לכלא לתקופות ממושכות ויעזוב את אותו אזרח.

הבעיה מתחילה בזה שאותם אזרחים פוחדים, לא כל כך רוצים לשתף פעולה ולמעשה בוחרים בדרך הקלה והלא נכונה ולמשטרה קשה מאוד. אנחנו גם מכוונים מודיעין ומנסים למצוא עבריינים שסוחטים אזרחים. אני מגיע לאזרחים שנסחטים וכל אזרח שאנחנו יודעים שסוחטים אותו אנחנו קוראים לו לתחנה, מסבירים לו מה אנחנו יודעים ומנסים לטעת בו אמון. מי שהולך איתנו מגיע להצלחות בסוף הדרך. אלו שלא הולכים איתנו, לצערי ימשיכו לשלם וגם התופעה תימשך".

 

נצ"מ יונה על תופעת הפרוטקשן: "אזרחים פוחדים, לא כל כך רוצים לשתף פעולה ובוחרים בדרך הקלה והלא נכונה". צילום: דורון גולן

 

תופעת הפשיעה הקשה שעוסקת בעבירות סמים קשים, אמל"ח, חיסולי חשבונות וכדומה, טרם נעלמה מגזרת התחנה ונצ"מ יונה אומר: "אנחנו מאוד מאוד מודאגים ודואגים, שהתופעה הזו של מטענים ופיצוצים לא תחזור. אנחנו כתחנה אוספים מודיעין על אותם גורמים עבריינים, מגיעים איתם למצבים של חיכוך, איסוף ידע, נכנסים אליהם לחיפושים, מעצרים והרחקות.

אנחנו עושים כל צעד שאנחנו יכולים לעשות כתחנה כדי לפגוע באותם עבריינים, כמו אכיפה כלכלית. חילטנו יותר משני מיליון שקלים בשנה האחרונה וחילטנו מכוניות יוקרה. אני מאמין שאין לזה פתרון קסם ולכן זו מלחמה מתמשכת, בכל הכלים שעומדים לרשותנו".

מכיוון שכל עבריין בוגר החל את דרכו בגיל צעיר, גם נושא עבריינות הנוער, הוא חלק מהעבודה היום-יומית של תחנת משטרת זבולון.

"בראייה שלי, נוער זה שליחות, זה דור העתיד", אומר נצ"מ יונה, "אני קודם כל רוצה למנוע מהנערים להגיע לעולם הפשע ואנחנו מגיעים לעשרות אלפי נערים בשנה, שאנחנו מדברים איתם על ההשלכות של המעשים הפליליים, על הטרדות מיניות ועל אלימות ברשת ומנסים למנוע מהם להיכנס למעגל הפשע.

אנחנו מנסים לחשוף עבריינות נוער כדי למגר אותה ורק בסוף מגיע שלב האכיפה. אם אותו נער בסופו של דבר שודד או דוקר, עם אלה צריך ללכת עד הסוף, כמו כל עבריין, אפילו שהוא נער".

 

נצ"מ יונה: "אנחנו מנסים לחשוף עבריינות נוער כדי למגר אותה ורק בסוף מגיע שלב האכיפה". בתמונה, קטין בדיון הארכת מעצר. צילום: אילוסטרציה

 

כשהוא נשאל על אירוע שהשאיר עליו את חותמו, מספר נצ"מ יונה על אירוע אסון הכרמל. "הייתי מפקד יחידת אלון של מג"ב וקיבלתי משימה לאבטח את הציר מכלא דמון למטה כדי להוריד אסירים. הכוח שלי כמעט ונקלע לעיקול של האוטובוס של שב"ס, עצרנו 250 מטר לפני. לא היה לי שום מושג מה עומד מולי, לא ראיתי את הציר.

ירדתי מהרכב עם החבר'ה. יצרתי קשר עם מפקד המרחב שלי ואמרתי לו שאני לא יכול לבצע את המשימה, כי אני לא רואה את הציר. ואז ראינו את הרכבים שחילצו את הגופה של אהובה תומר ז"ל, שאותה הכרתי אישית מתחנת חיפה. לראות אותה באותם רגעים, זה היה לי קשה מאוד באופן אישי, מלבד העובדה שגם אנחנו היינו באותו זמן בסכנת חיים ורק אחרי זה הבנו את הגודל הסכנה".

 

על אסון הכרמל: "לראות את אהובה תומר ז"ל באותם רגעים, זה היה לי קשה מאוד באופן אישי". נצ"מ ניר יונה כהן. צילום: דורון גולן

 

תפקיד של מפקד תחנה אינו נמשך לנצח וכשנצ"מ יונה נשאל על הצעד הבא, אחרי שנתיים כמפקד תחנת זבולון, הוא משחרר אנחה ואומר:

"ברמה האישית אני אוהב את התפקיד שלי ולא מסוגל לחשוב על זה שאצטרך לעזוב את התפקיד. אני חושב שתפקיד מת"ח זה אחד התפקידים הכי מאתגרים ומספקים במשטרת ישראל. בתור מת"ח יש לך השפעה מכרעת על הגזרה ובראייה שלי אני רואה שאני אחראי על כל דבר ומעניין אותי כל מה שקורה בגזרה שלי. כשאני אומר אני, זה אומר כלל משרדי התחנה. להגיע לכל עבריין ולתת מענה לכל אזרח. אני רוצה לתת מענה הכי טוב לאזרח הנורמטיבי ולהילחם הכי חזק שאני יכול בעבריינים".

משטרת ישראל משמשת כשק חבטות שנוח לחבוט בו, כי האזרחים תמיד מחפשים מה לא טוב בארגון הזה. נצ"מ יונה אומר שהוא מבין מאיפה זה מגיע, אך קשה לו לקבל את זה.  "אין משטרה אחרת במדינת ישראל, יש לנו משטרה מצויינת עם שוטרים שלפעמים מקריבים את חייהם למען אזרחים. אני מגנה את התופעה שחובטים במשטרה. כמפקד אני לא אוהב את זה. זה לא ראוי שככה יתייחסו למשטרה ואני מבין גם מאיפה זה בא", הוא אומר: "רוצים שנגיע יותר מהר, שנטפל יותר טוב בתיקים, שניתן מענה מהיר יותר, שנהיה יותר זריזים ואני אומר, יש לנו המון משימות ולא הרבה שוטרים. בסוף, זה פונקציה של כמות שוטרים בשטח.

אם באמת יש משהו שצריך לקחת כשבאים בטענות, זה לדעת שאין שוטר בכל קרן רחוב וגם לא יהיה. אין מספיק. אם אנחנו רוצים מענה טוב יותר צריך להגדיל את המשטרה ואני חושב שזה כבר התחיל. ברגע שניתן מענה טוב יותר, יחבטו בנו פחות".

 

נצ"מ יונה: "אין שוטר בכל קרן רחוב וגם לא יהיה". בתמונה, ילדי צהרון מחלקים פרחים לשוטרי תחנת זבולון כהוקרה על עבודתם. צילום: דורון גולן

 

"חשוב לי להגיד שאני גאה להיות במשטרת ישראל", מסכם נצ"מ יונה: "אני גאה להיות מפקד של שוטרים מדהימים כמו שיש במשטרת ישראל, במשמר הגבול ובתחנת זבולון. יש כאן שוטרים שהם מלח הארץ, נחושים, מקצועיים, אמיצים ומאוד משימתיים, שרוצים לתת שירות טוב יותר לאזרחים".






אנו פועלים רבות על מנת לכבד זכויות יוצרים - לפי ס׳ 27א לחוק זכויות יוצרים - אם זיהיתם יצירה שלכם מוזמנים ליצור קשר למתן קרדיט newshaifa.net1@gmail.com

עוד במגזין