X

ועידת המפרץ: הבטחות כמו חול – האם יהיה מה לאכול?

הבטחות לא עולות כסף: השבוע התכנסה בפעם הראשונה ועידת המפרץ לאזוריות, המאגדת בתוכה את הרשויות האזוריות במטרופולין חיפה. הרבה הבטחות הופרחו לחלל האוויר וכעת צריך לחכות ולראות מה מכל זה באמת יתממש

 

אצטדיון סמי עופר בחיפה שרגיל לארח משחקי כדורגל, מצא עצמו השבוע מארח אורחים מהעולם הפוליטי והעסקי, במסגרת ועידת המפרץ לאזורית 2022 של אשכול רשויות המפרץ. לאוזניהם של המשתתפים הרבים הובטחו הבטחות רבות מהצד הפוליטי.


 




ועידת המפרץ: הבטחות כמו חול – האם יהיה מה לאכול? וועידת המפרץ לאזוריות 2022. צילום: דורון גולן

רובו הגדול של הקהל שנכח באולם, היה מורכב מפוליטיקאים מקומיים משופשפים ומאנשי עסקים מנוסים, שכבר שמעו בעבר הבטחות רבות של שרים וחברי כנסת. הבטחות שיצאו לפועל אחרי שנים, אם בכלל. צריך לזכור, הממשלה הנוכחית מורכבת מקואליציה של 61 חברי כנסת בלבד מכמה סיעות וכל שינוי קטן במפה הפוליטית יכול להפיל את הממשלה ולשנות את כל ההבטחות. אין בזה משום טענה כלפי הפוליטיקאים שכוונותיהם באמת טובות, אלא לגבי היכולת שלהם להפוך את המילים למעשים, יכולת שברוב המקרים לא תלויה בהם.

 

להבטיח לא עולה כסף. בתמונה, מפרץ חיפה. צילום: ניוז חיפה קריות

 

מי שכן יש ביכולתה להשפיע מיידית על המצב הפוליטי בחיפה, היא שרת הפנים, איילת שקד.  עיריית חיפה, שאינה חלק מאשכול רשויות המפרץ, פועלת ללא תקציב מאושר ובידיה של שקד היכולת לפזר את מועצת העיר ואף להדיח את ראש העירייה ולמנות ועדה קרואה לניהול ענייני העיר.

שקד מעדיפה בשלב הזה לא לגרום לזעזועים חדים ואמרה: "אני פונה לחברי המועצה להגיע להסדר וסיכום ותעבירו את התקציב הזה. זוהי אחריות שלכם למען התושבים ולמען העיר ואני מצפה גם מראש העיר ומחברי המועצה להפסיק את המלחמות ולהעביר תקציב. אם לא תעבירו אני אתן עוד חודש הארכה. יש אופציה לגישורים. אבל תסיימו את זה כבר. העיר לא מתפקדת".

 

השרה שקד על חיפה: "העיר לא מתפקדת". צילום יח"צ ועידת המפרץ

 

מי שהגיעה במצב רוח לוחמני לוועידה, הייתה ראש עיריית חיפה, עינת קליש רותם: "שישה שרים מגיעים לחיפה כדי למכור לוקשים ולקושש קולות. לאזרח הישראלי היום זול יותר לבשל בחשמל מאשר בגז. אני אדאג שכל תושבי חיפה והמפרץ יבינו איך ממשיכים לזרוק לחיפה את כל הפסולת של המדינה ואיך מי שאחראי על זה צריך להימחק פוליטית". ואולי כמי שהספיקה להכיר את העולם הפוליטי היא גם הוסיפה: "יש נחמה קטנה בהחלטות הממשלה לגבי חיפה: רוב החלטות הממשלה לא מתממשות". קליש רותם עזבה את האולם לאחר שסיימה את נאומה.

 

"שישה שרים מגיעים לחיפה כדי למכור לוקשים ולקושש קולות. ראש עיריית חיפה, עינת קליש רותם, בוועידת המפרץ. צילום: דוברות העיריה

 

השרה להגנת הסביבה, תמר זנדברג, הגיבה מיד אחרי זה לנאומה של ראש העיר חיפה שהאשימה את הממשלה בזיהום חיפה: "חבל שהעיר חיפה לא הייתה חלק מהחלטת הממשלה החשובה הזו. מטרת הממשלה היא להוציא את כל התעשייה הפטרוכימית ממפרץ חיפה. זאת החלטה דרמטית עבור המפרץ".

עוד הוסיפה השרה זנדברג: "יש מחויבות לוועדת המנכ״לים להוציא תוך עשור את המפעלים.  יש מו״מ מול בז"ן.  אנחנו צופים במשרד שהביקושים לדלקים ירדו וזה יסייע לקדם את החלטת הממשלה".

 

"אנחנו צופים במשרד שהביקושים לדלקים יירדו וזה יסייע לקדם את החלטת הממשלה". השרה תמר זנדברג. צילום: יח"צ ועידת המפרץ

 

ואולם זנדברג, פוליטיקאית ותיקה שמכירה את האילוצים הפוליטיים, גם ציינה:  "קואליציה של 61 מתקשה לתפקד בכנסת. ידענו את זה עם הכניסה לממשלה.

במסגרת זה אנחנו מצליחים לעבוד. אנחנו במתקפת דה-לגיטימציה מטורפת מצד האופוזיציה. אני לא מביאה חקיקה לשולחן כי האופוזיציה לא משתפת פעולה".

מכיוון שללא תחבורה סבירה אין שום יכולת לקדם, לפתח ולסחור, האורחת שכולם ציפו למצוא פיה, הייתה שרת התחבורה, מרב מיכאלי.

מיכאלי נמצאת כעת במצב שבו עשרות אוניות ממתינות בלב ים לפריקת סחורות, תחבורה ציבורית מקרטעת ומאבק מול ראש עיריית חיפה שרוצה להרחיב את שדה התעופה ולהופכו לשדה תעופה בינלאומי.

 

השרה מרב מיכאלי וקרן מרציאנו בוועידה. צילום: יח"צ ועידת המפרץ

"יש כאן כל כך הרבה שנים של הזנחה באזור הזה ויש לו פוטנציאל מושלם לתחבורה ציבורית ואטרקציות תחבורתיות. אני רואה את חיפה והצפון כאזור בעל חשיבות מיוחדת ולכן הקמנו צוות מיוחד שאחראי על חיפה והצפון", אמרה השרה מיכאלי: "הקמתי צוות שיבחן את נושא התעופה במדינת ישראל ויש לו תשעה חודשים להגיש לי מסקנות. מבחינתי צריך להיות כאן שדה תעופה בצפון ובדרום".

השרה התייחסה לעומס בנמלים: "אנחנו משקיעות הרבה מאוד מאמץ-צריך להפסיק להיות פקק בנמל. במונחים פוליטיים, תשעה חודשים זה כמו נצח שכן הממשלה צריכה לשרוד את כל התקופה הזו.

 

"מבחינתי צריך להיות שדה תעופה בצפון ובדרום". השרה מיכאלי. צילום דורון גולן

בנושא המטרופולין התחבורתי אמרה שרת התחבורה: "אשכול המפרץ הוא אשכול שהוא דוגמא ומופת לשיתוף פעולה בצורה בלתי רגילה. אני מאמינה בהעברת סמכויות לרשויות המקומיות, בעיקר שותפות לממשלה. היום אין לזה תשתית משפטית. כאן באשכול יהיה הפיילוט הראשון של רשויות שיתנהלו בצורה עצמאית ואני מקדמת את זה בכל הכוח. אני מקווה שגם חיפה תצטרף  לפיילוט".

"הרכבת הקלה המכונה 'נופית' שתיסע בין חיפה לנצרת, היא בעלת פוטנציאל אדיר לפיתוח האזור. הושקע בפרויקט הזה שישה מיליארד שקלים. בנוסף, 200 אוטובוסים חשמליים חדשים נכנסים לאזור. עד ספטמבר יתווספו עוד כאלף אוטובוסים לאזור ובתכנית החומש- עוד כ-4,000 אוטובוסים בנוסף, תקציב 2023 שמנו חצי מיליארד שקל למסלולי אופניים במפרץ".

 

הרכבת הקלה המכונה 'נופית' שתיסע בין חיפה לנצרת, היא בעלת פוטנציאל אדיר לפיתוח האזור. בתמונה: שכונת הדר, עיר תחתית ומפרץ חיפה . צילום: ניוז חיפה קריות 

גם שר האוצר, אביגדור ליברמן, נמצא היום במצב שבו הציבור כבר לא מאמין יותר לממשלה. יוקר המחייה מטפס ללא הפסקה ומחירי הדיור שוברים שיאים חדשים מדי שנה.

"המדינה יכולה להשפיע על מחירי הקרקע", אמר השר ליברמן: "צריך לקבוע מחיר קבוע לקרקעות בהתאם לדירוג הסוציו-אקונומי של הרשות המקומית".

ליברמן הפנה אצבע מאשימה כלפי הרשויות המקומיות, שלדבריו מעדיפות לקדם בנייה של מסחר ותעשייה על פני מגורים. לפיכך, הוא מציע לתת לכל רשות מקומית תמריץ כספי להיתרי בנייה למגורים.

 

"הפנה אצבע מאשימה כלפי הרשויות המקומיות, שלדבריו מעדיפות לקדם בנייה של מסחר ותעשייה על פני מגורים. ". השר אביגדור ליברמן. צילום דורון גולן

 

אשכול רשויות המפרץ הינו איגוד ערים מיוחד של 17 רשויות מקומיות, שהוקם כדי לעודד פיתוח אזורי וקידום שיתופי פעולה בנושאים שונים לבין הרשויות המקומיות החברות בו. הרעיונות שעומדים מאחוריו הם חיזוק החוסן הכלכלי והחברתי של הרשויות החברות באשכול ותושביהן, פעילות בגישה עסקית – כלכלית ושותפות ורב תרבותיות.

מטרותיו של אשכול רשויות המפרץ הן רבות. החל מיצירת הפלטפורמה שתאפשר לגופים רבים למצוא את הדרך היעילה והנוחה לעבודה משותפת, וכלה בעשיה ממש בכל אותם תחומי עניין שהשותפים יראו בהם כמתאימים לניהול על ידי האשכול.

 

כמה מהפוליטיקאים המקומיים שמכהנים בתפקידם כבר שנים רבות, אמרו לאחר הכנס:

"שמענו פה הרבה כוונות טובות אבל זה לא משהו חדש. הרבה פוליטיקאים יודעים להבטיח הרבה דברים אבל במבחן התוצאה, כשרוצים לפרוט את זה לתקציבים, מתעוררות בעיות כי תמיד יש משהו אחר יותר דחוף, איזה תשלום פוליטי של מיליונים שצריך להעביר לאיזו מפלגה בקואליציה, משבר כלכלי, מצב חירום, חילופי שרים או אפילו משבר פוליטי שמוביל להפלת ממשלה ואלו לא דברים נדירים בישראל. כוונות טובות יש אבל דיבורים כמו חול. עד שלא נראה פרויקטים מתעוררים, שנקבל תקציבים, הכל יישאר בגדר מילים יפות".

 

מנכ"ל אשכול רשויות המפרץ, אהרון אזולאי. צילום: עודד קרני

 

מי שנותר אופטימי אחרי הועידה, הוא מנכ"ל אשכול רשויות המפרץ, אהרון אזולאי, שאומר: "אני כאשכול לא חי מהבטחות שלטוניות. יש תוכניות עבדה סדורות. מה שראו באי הועידה זה תוצר, זה לא הבטחות פוליטיות או הבטחות של בחירות. יש כאן אמירה שהיא תרגום של עבודה מקצועית שנעשתה עם הדרגים הכי בכירים במשרדים השונים עם האשכול".

"אנחנו גוף שבא לעשות עבודה מקצועית", אומר אזולאי, "מה שראו בוועידה זה רק השפיץ. יש פה תהליך שנעשה בממשלת ישראל שהתחיל במשרד הפנים של ליצור אזוריות ואיגום משאבים ובראייה כוללת, ההליך הזה מחלחל צעד אחר צעד, בצורה איטית יחסית אבל בטוחה למשרדי הממשלה השונים.

אני לא חי מהבטחות כאלה ואחרות. האשכול בא כגוף ביצוע ועובד לפי תוכניות. החלק ההצהרתי פה בא לתת רוח גבית לכל בעלי המקצוע במשרדים, שזו הדרך".





אנו פועלים רבות על מנת לכבד זכויות יוצרים - לפי ס׳ 27א לחוק זכויות יוצרים - אם זיהיתם יצירה שלכם מוזמנים ליצור קשר למתן קרדיט newshaifa.net1@gmail.com

עוד במגזין








<








<












<