X

מעוררת השראה: הילדה העיוורת שהציגה תערוכת ציורים מרהיבה

אמנות מעצם טיבה עוסקת ברגע אחד, בפריצה מתמדת של כל הגבולות והמגבלות. ג'וזיאן מוסטפא היא ציירת כמעט עיוורת, שציוריה המרהיבים מחייבים אותנו לחשוב אחרת על כל מה שאנחנו יודעים או חושבים על אמנות

רגע לפני קריאת הכתבה, הביטו בציורים שתלויים בביתכם או במשרדכם. שימו לב אולי לעושר החזותי שלהם – הצבעוניות העזה, ההקפדה על הפרטים, הריאליזם הבלתי מתפשר של האובייקטים – חגיגה לעיניים, האדרה של חוש הראייה לתפוס ברשת את ולפרש את העולם. איך ייתכן שילדה כמעט עיוורת מצליחה לעשות את הבלתי אפשרי? הכירו את ג'וזיאן מוסטפא בת ה- 13 מכפר סאג'ור. אמנית שהציגה תערוכה מרהיבה שזיכתה אותה בתחרות תחביבים לבעלי מוגבלות במקום השני והמכובד.
"התגובה הראשונה והטבעית שאנשים רואים את ציוריה של ג'וזיאן הוא חוסר אמונתם כי ילדה בעלת תעודת עיוור היא זו העומדת מאחורי היצירה המופתית" מספרת ראנה, אמא של ילדת הפלא. הטכניקה שלה היא פשוטה: יש לה מורה פרטית, אמנית, אשר ג'וזיאן מסבירה לה במילים את מה שהיא רואה ויחדיו הן מציירות. המורה מחזיקה את ידי הילדה ויחדיו הן מציירות את מה שהיה בחזונה. לאחר השיעור, ג'וזיאן חוזרת הביתה, נכנסת לחדר שכבר מזמן הפך לסטודיו ציור ומציירת לפי התנועות שהיא תרגלה עם המורה שעה קודם לכן.

ג'וזיאן מוסטפא. בת 13, ציירת שלוקה בעיוורון, מציירת לפי תנועות ידיים שתרגלה עם המורה. צילום באדיבות המשפחה


"חוש התנועה החליף את חוש הראייה אצלה" אומרת האם, "היא רוקדת עם הידיים על הקנבס.המוח שלה מזהה מרקמים שיש לכל צבע וכך היא יכולה לבחור גם את הצבעים המתאימים לה לאותו ציור. כשחוש אחד נפגם, החושים האחרים מתחדדים" מסכמת האם.
הציורים של ג'וזיאן מקשטים גם את קירות הכיתה ומסדרונות בית הספר שבו היא לומדת – בית ספר רגיל אם תהיתם. "היא מאתגרת את עצמה וחלק מהקסם קשור לאיך שהיא גדלה, מסבירה האם את יכולות העל של בתה.
:"מעולם לא נתנו לה להרגיש כי הנכות שלה היא מכשול. היא נולדה עם ליקוי ראייה כבד ותמיד מצאנו פתרונות לכל קושי שעלה. אם תשאלי את ג'וזיאן, אין שום הבדל בינה לבין כל ילד אחר" מסכמת האם.
אך לא תמיד הכל היה ורוד בעולמה של ג'וזיאן. "לחברה קשה לקבל מוגבלות או נכות. תמיד תהיה את השכנה שתבהה או מוכרת חסרת טאקט בחנות שתעיר הערה מעליבה. גם אנחנו וגם ג'וזיאן התרגלנו לזה" אומרת האם ומוחה דמעה, "אך זה לא צריך להיות ככה. ילד לא צריך להתרגל למצב בו עושים לו שיימינג או חרם בגלל לקות פיזית או נפשית שיש לו. החברה שלנו, על כל גווניה ורבדיה צריכים להבין שכל אחד מאיתנו הוא שונה. וזה הופך כל אחד ואחת מאיתנו לייחודיים".




מאתגרת את עצמה, ג'וזיאן מסוסטפא. ציירת עיוורת. צילום באדיבות המשפחה

לאחרונה התקיים אירוע שיא בחברה הדרוזית בנושא קבלת אנשים עם צרכים מיוחדים בהובלת וביוזמת עמותת רוח טובה מקבוצת אריסון, ובשיתוף המועצה הדתית הדרוזית, הרשויות המקומיות ובחסות בנק מרכנתיל. באירוע המתקיים זו השנה השנייה, לקחו חלק כל היישובים הדרוזים בישראל, 20 במספר, בפעילות ענקית שנמשכה כיומיים. בפעילות השתתפו משפחות להן ילדים עם צרכים מיוחדים בסדנאות של אוכל, אומנות והפעלות שונות.
הסדנאות לוו בהרצאות בנושא החשיבות של ההנגשה של הסביבה לאנשים עם צרכים מיוחדים, כשהמטרה היא קבלת השונה והעלאת המודעות לאנשים עם מוגבלות ושילובם בחברה.
האירוע המרכזי של הפעילות התקיים בכפר יאסיף בנוכחות מכובדים מהעדה הדרוזית, בהובלת המנהיג הרוחני של העדה הדרוזית השייח' מואפק טריף ונציגים מעמותת רוח טובה  מקבוצת קרן אריסון שסיכמו את הפעילות החברתית והשלכותיה. הפעילות, מפגישה ילדים עם וללא מוגבלות כדי להילחם בתופעת החרמות והשיימיניג ויחדיו הם עוברים סדנאות, הרצאות ומפגשים ומסכמים את הלמידה בארוחה משותפת של כל העדה הדרוזית בה ארבעה ילדים מספרים את סיפורם האישי.
השנה, ג'וזיאן נבחרה להיות אחת מאותם הילדים. כששואלים את ג'וזיאן מה זה עבורה עיוורות היא עונה: "שהחיים כעיוורת, עבורי, הם צבעוניים ומלאי חיים. אני מאושרת. לא בגלל שאני עיוורת, אלא מאושרת מהחיים שלי וממה שהשגתי. החיים שלי טובים ואני מוקירה תודה על הכול. החיים כעיוורת לא חייבים להיות קשים. אני תופסת את העולם בדרכים אחרות – וזה הופך אותי לטובה יותר".





אנו פועלים רבות על מנת לכבד זכויות יוצרים - לפי ס׳ 27א לחוק זכויות יוצרים - אם זיהיתם יצירה שלכם מוזמנים ליצור קשר למתן קרדיט newshaifa.net1@gmail.com

עוד במגזין


<


<